TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

VIIDES KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

Avoimella puolella kyyti oli kylmää. Pikkuriikkisen lohdutuksen tuo Toivon varma remissi. Huomenna kisassa (ja kisaseurannassa) on onneksi vapaapäivä, minkä ansiosta pelaajat pääsevät latautumaan kunnolla loppukierrosten koitoksiin. Tauko tuntuukin tulevan hyvään paikkaan.

Yli 2900:n suoritusta pelannut Tomi kohtasi Papaioannoun rohkean benoniviritelmän. Valkea sai selvän näköisen edun, mutta sitten kuului ronksronks-ääniä ja asema meni sekavaksi. Musta sai peliä b-linjalta ja hänen erinomainen d6-ratsunsa piti valkean d-vapaasotilaan kurissa. Valkean olisi luultavasti pitänyt yrittää tasapeliä uhkaamalla ikuisesti mustan daamia, mutta Tomi ei tähän alistunut, vaan halusi enemmän. Rankaisu tuli ensin b-linjalla, kun b2 tippui, ja sitten g-linjalta, kun mustan daami ui rankaisemaan g-linjaa pitkin.

Toivo pelasi jälleen tarkan tasapelin n. 2600-vahvuista pelaajaa vastaan! Enpä ole huomannut häneltä Batumissa vielä yhtään varsinaista virhettä. Jokaisessa hänen pelissään on myös saatu laudalle loppupeli, ja pelit ovat ehkä joistakin katsojista vaikuttaneet hieman tylsiltä. Tänään pääsyy tästä menee kuitenkin Mastrovasilisille, joka vastasi Toivon provokatiiviseen ranskalaisen 8…Db6-muunnelmaan löysällä 9.a3:lla. Kunnioitusta Toivoa kohtaan? Aiheestakin!

Vilka pelasi Banikasin Najdorfia vastaan englantilaista hyökkäystä, muunnelmaa, joka sattuneesta syystä on lähellä sydäntäni… Sydäntäni lämmittää myös nähdä, kuinka Vilka väisti avauksessa siirtojentoiston, kuten pitääkin. Varhaisessa keskipelissä mustan keskustasotilaat olivat hieman heikot, mutta vastineena siitä hänellä oli aktiivinen upseeripeli. Mielenkiintoinen kamppailu näytti olevan tulossa, mutta Vilkan 21.f4?? menetti laadun ja peli oli ohi.

Pekka puolestaan ajautui passiiviseen asemaan mustilla slaavilaisessa. Murheenkryyni oli hänen vaalearuutuinen lähettinsä, joka ei nähnyt enää 14.e4:n jälkeen päivänvaloa. Niinpä oli loogista, että valkealla oli enemmän voimia käytettävissään toisella puolella lautaa, missä tämä sitten voittikin sotilaan. Halkiasin tekniikassa ei ollut moittimista, joten kannaltamme väärään päätyyn piste meni tässäkin pelissä.

Kuudennella kierroksella vuorossa on pohjoismainen kohtaaminen Tanskan kanssa. Tanskalaiset venyivät ensimmäisellä kierroksella tasapeliin Venäjää vastaan, mutta viikingit ovat tunnetusti pelänneet suomalaisia jo vuosituhansien ajan.

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Naisetkin pelasivat ylämäkeen, eivätkä onnistuneet yllättämään vahvoja slovakkeja – poikkeuksena Anastasia, joka piti 2315-vahvuista Repkovaa suorastaan pilkkanaan!

Heini joutui valkeilla aikaisessa vaiheessa vaikeuksiin Julia Movsesiania vastaan. Tästä syytän hänen villiä kuningatarratsuaan, joka laukkasi ensimmäisten 14. siirron aikana peräti kuusi kertaa. Tänä aikana musta sai kehitysedun ja lähettiparin, mitkä edut tämä realisoi kärsivällisesti voitokseen.

Alia oli tänään mustan puolella Maróczyssä, ehkä eilisistä Anastasian valkeista vaikeuksista inspiroituneena? Avausvaihe muistuttikin tuota peliä, mutta Alia ei malttanut puolustautua …f6:lla valkean hyökkäystä vastaan, vaan jatkoi aktiivisesti 15…f5?!. Kokemukseni asematyypistä sanoo, että mustalla pitää olla asiat erityisen hyvin, jos tuollaista rykimistä harkitsee. Muuten käy, niin kuin tässä kävi: mustan keskustasotilaat jäivät heikoiksi, eikä aktiviteettia saanut musta, vaan valkea. Avausvalinta taisi olla Alialta yllätys, ja uusissa avauksissa tulee joskus maksettua oppirahoja.

Heljä vaihtoi nimzossa valkeilla aikaisin d5:een, ja syntyi sotilasasema, joka on tutumpi kuningatargambiitista. Tässä musta sai samalla vaihdettua myös vaalearuutuiset lähetit, mikä helpotti hänen asemaansa. Merkitystä tällä oli erityisesti, kun Heljä valitsi suunnitelmakseen hieman virheellisesti vähemmistöhyökkäyksen daamisivustalla, sillä nyt se johti c4-ruudun heikentymiseen ja vaikeaan asemaan. Sen jälkeen valkean asema oli erityisesti käytännön pelissä inhottava pelattava ja Motyčáková piti ruuvipenkin tiukalla loppuun asti.

Keskiviikkona pelattavalla kuudennella kierroksella vastaan tulee kanssamme suunnilleen tasavahva Belgian joukkue.