Garri Kimovitš Kasparov (ent. Weinstein) syntyi Bakussa insinööriperheen ainoana lapsena. Äiti oli armenialainen ja isä juutalaista muusikkosukua. Isä kuoli leukemiaan 1970, minkä jälkeen äiti venäläisti sukunimensä Kasparoviksi, joka oli helpompi neuvostobyrokratiassa. Äidin ja pojan suhde muodosti Garrille äidin kuolemaan saakka kestäneen elinohjeen, jota hän noudatti kaikissa ratkaisuissaan. Shakin alkeet Garri oppi kuusivuotiaana isältään. Kymmenvuotiaana hänet hyväksyttiin Mihail Botvinnikin shakkikouluun, missä hänelle asemallisia taitoja opetti Vladimir Makogonov. Botvinnikin monipuolisen opetuksen ohella Garri ihaili valtavasti Aljechinin aktiivista ja mielikuvituksellista hyökkäyspeliä.

Kasparov debytoi maailman tietoisuuteen Jugoslaviassa Banja Lukassa 1979, missä hän voitti 14 suurmestarin turnauksen tappioitta kahdella pisteellä. Vastustajien joukossa oli mm. ex-MM Tigran Petrosjan, eikä Kasparovilla ollut edes Fide-titteliä.  Kasparov selvisi kandidaattiotteluihin, vaikka suomensukujuurta edustanut shakkipsykologian professori Nikolai Krogius yritti estää hänen osallistumisensa. Pasadenan protestien jälkeen semifinaaliottelu Kortšnoita vastaan pelattiin 1983 Lontoossa, missä Kasparov voitti 7-4. Finaalikierroksella hän voitti vielä Smyslovin ja sai siitä vuoden shakin Oscarin. Shakin 13.maailmanmestari hänestä seppelöitiin 1985, kun hän voitti jo 1984 aloitetun MM-ottelun Karpovia vastaan.  Fiden presidentti Campomanes sai ottelun keskeytyksen vuoksi Kasparovista vihamiehen. Tämä johti 1993 PCA:n (Professional Chess Association) perustamiseen, jonka puitteissa Kasparov pelasi Shortia ja Anandia vastaan MM-ottelut. Omat koirat purivat, kun Kramnik voitti yllättäen hänet Lontoossa v. 2000.

Kasparov oli maailman vahvin pelaaja 1988-2013 välisen ajan, jolloin hän johti Fiden Top 100-listaa eloluvuin 2851. Tietokoneita vastaan hän pelasi useita kertoja voitokkaasti, kunnes 1997 Deep Blue 2 voitti hänet New Yorkissa 1997. Vuonna 2005 hän ilmoitti jättävänsä kilpapelaamisen ja keskittyvänsä politiikkaan, kirjalliseen toimintaan ja shakin pedagogiikkaan. Hänestä kehittyi myöhemmin Venäjän presidentti Putinin näkyvä arvostelija ja vastustaja. Kasparovin kirjallinen tuotanto on mitttava ja varsin korkealaatuinen sekä julkaistu useilla kielillä.

Panu Laine esittelee meille yhä vieläkin maailman parhaan pelaajan saavutuksia niin shakin kuin politiikankin saralta.  Hän on luvannut julkistaa myös jo Shakin päiväksi 22.1. valmistellun esityksen Kasparovin politiikasta, koska se jäi ajan puutteen takia pitämättä, Poikkeuksellisen laajan aiheen vuoksi Panua avustavat Pekka Kauppala ja Joose Norri kommenteillaan.

Tervetuloa
Petri Saharinen