SK ComeOn odotetusti SM-liigan voittoon

Shakkikerho ComeOn piti pintansa päätösviikonloppuna ja säilytti johtonsa ennen hopealle ja pronssille tulleita Shakkikerho Aatosta ja Matinkylän Shakkikerhoa. Shakkiareenalla käytiin päätösviikonloppuna 18 SM-liigaottelua.

Klikkaa mitä tahansa siirtoa pelianalyyseissä avataaksesi laudan!

9.kierros
EtVaS – MatSK 3-3

Sepp Olav – Ebeling Daniel 1-0
Kanep Meelis – Mäki-Uuro Miikka ½-½
Kokkila Tero – Keinänen Toivo 0-1
Koskinen Henri – Kekki Petri 0-1
Paasikangas-Tella Johanna – Valli Frans 1-0
Salo Heikki – Hentunen Asko ½-½
Anttila Perttu – Fraser Scott 0-1
Tommiska Matti – Lehtivaara Petri 1-0

Mitaleista kamppailevat Etelä-Vantaan Shakki ja Matinkylän Shakkikerho pelasivat perjantai-iltana vauhdikkaan ottelun. Tasapeliin päättynyt maalirikas ottelu oli oikeutettu tulos. Pitkään maalittomana pysynyt kamppailu sai käännekohdan, kun maaleja alkoi satamaan lähes kaatamalla. Petri Kekki ja Scott Fraser toivat tärkeät pisteet vierasjoukkueelle. Lehtivaara ei löytänyt parasta puolustusta Tommiskaa vastaan. Ottelun hienoimmasta pelistä vastasi virolaistaituri Sepp, joka osoitti hyvän valmistelun tehokkuutta. Paasikangas-Tella vei kotijoukkueen jo johtoon, mutta kokenut kolmospöydän Fidemestari Kokkila joutui lopulta taipumaan vahvan pelin pelanneelle nuoremmalle kollegalleen.

SK ComeOn – KS-58 4-1

Yemelin Vasily – Yrjölä Jouni ½-½
Sammalvuo Tapani – Tuomala Timo 1-0
Agopov Mikael – Viljava Tapani 1-0
Nyysti Sampsa – Kivimäki Jaakko 0-1
Mansner Harry – Lehtioksa Jorma ½-½
Verkasalo Tommi – Kivipelto Kaj 1-0
Kosmo Santul – Salonen Jyrki ½-½
Alho Sauli – Pessi Juha 1-0

ComeOn selvisi viikonlopun ensimmäisestä testistään puhtain paperein. Kotijoukkue määräsi pelin kulkua joka pelissä, eikä Kulttuuri-Shakille oikeastaan jäänyt paljon sanottavaa. Varmat voitot Sammalvuolle, Agopoville, Verkasalolle ja Alholle. Kivimäki kaunisteli lukuja hieman ottamalla arvokkaan päänahan Nyystistä.

TammerSh – KymS 6-1

Shirov Aleksei – Rakhmanov Aleksandr ½-½
Neiksans Arturs – Ristoja Samu 1-0
Karttunen Mika – Lehtosaari Mauri 0-1
Pohjala Henri – Väkevä Jani 1-0
Mäki Veijo – Raki Jyrki 1-0
Köykkä Pekka – Mujunen Martti 1-0
Ahvenjärvi Jani – Suninen Jukka 1-0
Mertanen Janne – Ihaksi Arto 1-0

Olisi ollut hauska nähdä ihmisten reaktiot, jos joku ulkomailla sattui katsomaan SM-liigan livepelejä. Tuskin kovin moni vähemmän liigaa seuraava olisi olettanut ensimmäisenä ruutuun aukeavan pelin olevan tasoa Rakhmanov-Shirov. Kun tämän tason pelejä pelataan Suomessa, on se myös analysoitava palstalle:

Itse ottelu ei tarjonnut paljoa juonenkäänteitä. Suurmestari Neiksans pelasi upean pelin Ristojaa vastaan. Sotilaanryöstö kiinni jääneen tornin kustannuksella ei haitannut latvialaispelaajaa, kun sitä ei myöskään mikään päässyt uhkaamaan. Ailahtelevaa kautta pelannut Pohjala pääsi aukaisemaan lukkonsa. Kansallisen kultin arvoon päässyt ”Pohjalan potero” tarkoittikin tällä kertaa vastustamattomasti kuningasta kohti jyrääviä sotilaita ja upseereita. Muina mainintoina Mäen ja Ahvenjärven tutut asemalliset puristukset, Köykän lähes historiallinen paluu täysin tuhoon tuomitusta asemasta ja vierasjoukkueen Lehtosaarelle todennäköisesti uransa kovin voitto Karttusesta.

SalSK – JyS 2-4

Kulaots Kaido – Sklyarov Dmitri 1-0
Kiik Kalle – Luukkonen Tommi 0-1
Niemi Kalle – Hakulinen Esko-Matti ½-½
Westerinen Heikki – Nevanlinna Risto 1-0
Järvenpää Jari – Franssila Tommi 0-1
Rehn Ralf – Nivala Tuomas 0-1
Simola Tuomas – Hämäläinen Sami 0-1
Närhi Kimmo – Fieandt John ½-½

Jyväs-Shakki otti hieman otetta mitalisijasta voittamalla Salon Shakkikerhon. Kärkipöydällä Kulaots pelasi rauhallista peliä. Lopulta varma pelaaminen johti jopa voittoon asti. Myös Westerinen pelasi komeaa shakkia. Yksinkertaisen tehokkaat siirrot polttivat Nevanlinnan kuningasaseman raunioille. Kotijoukkueen juhlanaiheet kuitenkin loppuivat tähän. Luukkonen voitti tyylilleen ominaisen värikkään pelin. Rehn ei saanut erikoisella avauskokeilullaan (1.Rf3 d5 2.b4!?) etua ja Nivala otti pisteen asemallisella pelillä. Pitkältä pelitauolta tälle kaudelle palannut Simola sai kokea SM-liigan kovan koulun, kun Hämäläinen hyökkäsi hänet väkivaltaisesti kumoon:

Franssilan ja Järvenpään peli oli pitkään tasaista, mutta aikapulavaiheessa mustan erinäiset virheet tarjosivat valkealle voiton. Vahva ottelu vierailta, joka ratkesi kovempaan kykyyn taistella.

TuTS – HSK 6-1

Turov Maxim – van de Plassche Erik 1-0
Sipilä Vilka – Pollari Pasi 1-0
Holmsten Aleksei – Norri Joose 0-1
Tuominen Risto – Elomaa Arto 1-0
Topi-Hulmi Teemu – Kauranen Matti ½-½
Sorsa Nuutti – Parkkinen Jyrki 1-0
Vainio Ville – Mäkinen Ilkka 1-0
Linden Lari – Kopsa Petri 1-0

Turun Työväen Shakki ja Helsingin Shakkiklubi taistelivat keskinäisessä ottelussa sarjapaikan uusimisesta. Koko kauden takkuisasti pelannut joukkue pystyi vihdoin osoittamaan kuuluvansa liigaan myös ensi kaudelle. Vierasjoukkueelle ei jätetty mitään arvailun varaa, sillä taululle selkeät 6-1 lukemat. Samalla sinetöityi myös lähes varmaksi perinteisen joukkueen tippuminen ensi kaudelle 1-divisioonaan.

Aatos – KarjUra 4-0

Nybäck Tomi – Syvälahti Timo 1-0
Seeman Tarvo – Syvälahti Heikki 1-0
Virtanen Antti – Hellen Bo ½-½
Pulkkinen Kari – Nurk Ivo ½-½
Issakainen Ari – Sandholm Klas ½-½
Halmeenmäki Tuomo – Titovets Sergei 1-0
Lammi Jyri – Wikman Jimmy ½-½
Graeffe Petri – Wikman Bengt 1-0

Tässä suurin piirtein panoksettomassa ottelussa oli havaittavissa lievää pelailun makua. Ensi kaudella 1-divisioonasta vauhtia hakeva Karjaan Ura ei pystynyt haastamaan vahvasti pelannutta Aatosta millään osa-alueilla.

Aatos oli sarjakauden yllättäjä hopeasijallaan

10.kierros
MatSK – TammerSh 1-1

Ebeling Daniel – Shirov Aleksei 1-0
Mäki-Uuro Miikka – Neiksans Arturs ½-½
Keinänen Toivo – Karttunen Mika 0-1
Kekki Petri – Pohjala Henri ½-½
Kivistö Mikko – Mäki Veijo ½-½
Hentunen Asko – Köykkä Pekka ½-½
Ebeling Mika – Ahvenjärvi Jani ½-½
Fraser Scott – Penttinen Jarkko ½-½

Lauantaina panokset olivat taas astetta kovemmat. Mitaleista taistelivat keskenään MatSK ja TammerSh. Ottelu alkoi muutamalla rauhallisella tasapelillä. Kärkipöydällä Ebeling pääsi kohtaamaan entisen maailman huippupelaajan Aleksei Shirovin. Todella vahva esitys Ebelingiltä toi varmasti hänelle uransa maukkaimman voittonsa:

Myös Karttunen pelasi loistavan pelin:

Ottelu olisi hyvin voinut kääntyä kummin päin tahansa, sillä pelit Mäki-Uuro-Neiksans ja Ahvenjärvi-Ebeling sisälsivät paljon juonenkäänteitä. Lopputuloksena tasapeli vaikuttaa molemmille joukkueille oikeutetulta.

Aatos – EtVaS 2-1

Nybäck Tomi – Sepp Olav 1-0
Miezis Normunds – Kanep Meelis ½-½
Seeman Tarvo – Rönkä Erik ½-½
Virtanen Antti – Kokkila Tero ½-½
Pulkkinen Kari – Koskinen Henri 1-0
Issakainen Ari – Salo Heikki ½-½
Halmeenmäki Tuomo – Anttila Perttu 0-1
Väätäinen Timo – Tommiska Matti ½-½

Myös Aatos ja EtVaS kaipasivat voittoa voidakseen kamppailla mitalisijoista. Etelä-Vantaan saumat olivat edellisen kierroksen tasapelillä jälleen kuivuneet pienemmäksi. Perttu Anttila otti jälleen kerran tyylilleen ominaisen nopean hyökkäysvoiton. Siihen jäi vierasjoukkueen ilonaiheet, sillä muissa peleissä heillä ei juuri ollut mahdollisuuksia tuoda enempää pisteitä. Nybäckiltä ja Pulkkiselta vakuuttavat voitot. Kahden pisteen siivittämänä Aatos jäi odottelemaan viimeisen kierroksen otteluita ja Etelä-Vantaa pudotettiin mitaleilta.

SK ComeOn – KymS 5-1

Yemelin Vasily – Rakhmanov Aleksandr 0-1
Sulskis Sarunas – Ristoja Samu 1-0
Sammalvuo Tapani – Puranen Jukka ½-½
Agopov Mikael – Lehtosaari Mauri ½-½
Nyysti Sampsa – Montonen Samu 1-0
Mansner Harry – Raki Jyrki 1-0
Molander Riku – Mujunen Martti 1-0
Pääkkönen Timo – Engelberg Jan 1-0

En enää tiedä, mitä ylistyssanoja Rakhmanoville voi vielä keksiä. Venäläinen suurmestari on todellakin osoittanut olevansa liian hyvä tähän sarjaan. Jälleen kerran tavattoman kaunista ja suunnitelmallista peliä, jota harvoin näkee Suomen maanpinnalla. Olkaa hyvät:

Myös Lehtosaari pelasi elämänsä viikonloppua. Tällä kertaa hän tyytyi tasapeliin Agopovia vastaan hiukan itselleen edullisessa asemassa. Tähän vierasjoukkueen pisteet sitten jäivätkin. Tuleva kultamitalijoukkue osoitti miksi he ovat dominoineet liigaa koko kauden ajan. Tasaista suorittamista laajalla rintamalla riitti tässäkin ottelussa selkeään voittoon. Onnistumiset lähes sinetöivät kotijoukkueen kultajuhlat sunnuntai-illalle.

KS-58 – TuTS 2-1

Yrjölä Jouni – Turov Maxim ½-½
Viljava Tapani – Sipilä Vilka ½-½
Kivimäki Jaakko – Holmsten Aleksei 1-0
Lehtioksa Jorma – Tuominen Risto 1-0
Kivipelto Kaj – Topi-Hulmi Teemu 0-1
Salonen Jyrki – Sorsa Nuutti ½-½
Pessi Juha – Vainio Ville ½-½
Sihvonen Tero – Linden Lari ½-½

Ehkä turkulaisilla painoi vielä edellisen kierroksen sarjapaikan varmistaminen, mutta tässä ottelussa heillä ei peli kulkenut. Toisaalta taas seniori-ikäisistä pelaajista koostuva KS-58 pelasi erittäin vahvaa shakkia. Kivimäki puolusti koko pelin ajan, ja lopulta onnistui vielä voittamaan pelinsä ja ottamaan ison päänahan jälleen kerran. Lehtioksa pelasi aktiivisesti ja Tuomisen yritykset sekoittaa peliä eivät toimineet. Kotijoukkueella oli mahdollisuudet vielä selvempään voittoon, mutta Sipilän harvinaisen leveä spagaattipuolustus toi hänelle ikuisen shakin:

KarjUra – SalSK 1-4

Valkama Eero – Kulaots Kaido 0-1
Syvälahti Timo – Kiik Kalle ½-½
Syvälahti Heikki – Niemi Kalle 0-1
Hellen Bo – Westerinen Heikki 0-1
Nurk Ivo – Järvenpää Jari 0-1
Sandholm Klas – Kivijärvi Juha 1-0
Titovets Sergei – Rehn Ralf ½-½
Söderberg Stefan – Simola Tuomas ½-½

Salon Shakkikerho osoitti selkeän paremmuutensa panoksettomassa ottelussa.

HSK – JyS 0-5

Lehto Antti – Sklyarov Dmitri 0-1
van de Plassche Erik – Luukkonen Tommi 0-1
Pollari Pasi – Hakulinen Esko-Matti ½-½
Norri Joose – Nevanlinna Risto 0-1
Mäkinen Ilkka – Franssila Tommi 0-1
Tiinanen Teemu – Nivala Tuomas ½-½
Aura Kristian – Hämäläinen Sami 0-1
Kopsa Petri – Salmelin Aaro ½-½

Myös JyS pääsi ottamaan selkeän helpottavan voiton ja valmistautumaan viimeisen kierroksen mitalitaistoon.

11.kierros
SK ComeOn – KarjUra 2-1

Sammalvuo Tapani – Syvälahti Timo ½-½
Agopov Mikael – Syvälahti Heikki 1-0
Nyysti Sampsa – Hellen Bo ½-½
Mansner Harry – Nurk Ivo 1-0
Molander Riku – Sandholm Klas ½-½
Pääkkönen Timo – Titovets Sergei ½-½
Nybäck Jukka – Wikman Jimmy 0-1
Alho Sauli – Wilson Victor ½-½

Karjaan Ura pystyi yllättäen viimeisessä ottelussa pelaamaan kauden parasta shakkiaan. Tutut pistemiehet Agopov ja Mansner voittivat pelinsä helpohkosti, mutta muilla laudoilla mestarisuosikki oli jopa vaikeuksissa. Jimmy Wikman nostin kauden tuloksensa lähes 50% ja myös Wilson oli lähellä voittoa. Shakkimestari Alhon sitkeä puolustus toi kuitenkin tarvitun tasapelin ja kotijoukkue pääsi juhlimaan kauden 2017-2018 liigamestaruutta.

EtVaS – TammerSh 2-1

Sepp Olav – Shirov Aleksei ½-½
Kanep Meelis – Neiksans Arturs ½-½
Rönkä Erik – Karttunen Mika 1-0
Kokkila Tero – Pohjala Henri ½-½
Salo Heikki – Mäki Veijo ½-½
Anttila Perttu – Köykkä Pekka 1-0
Tommiska Matti – Ahvenjärvi Jani ½-½
Vihinen Teemu – Mertanen Janne 0-1

Tammer-Shakki tarvitsi viimeiseltä kierrokselta voiton saavuttaakseen hopeiset mitalit. Heille ottelu oli kaikkea muuta kuin juhlaa ja Pirkanmaalle ei jäänyt kotiin tuomisia. Sepp osoitti kirjepeleissään harrastamansa Berliinin puolustuksen varmuuden, eikä Shirov useista kumautuksistaan huolimatta pystynyt tätä muuria murtamaan. 4.-5. pöydät päättyivät nopeisiin tasapeleihin. Mertanen vei vierasjoukkueen johtoon, mutta etu ottelussa näytti silti olevan paineetonta peliä pelanneilla vastustajilla. Köykkä joutui luopumaan kvaliteetista ja Anttilan tarkka pelaaminen toi tasoituspisteen. Ahvenjärven peli oli lähtenyt hyvin käyntiin, mutta huononi ajantarkistuksen jälkeen ja hänelle ei ollut saatavilla tasapeliä enempää. Ottelun lopputuloksesta pääsivät ratkaisemaan pöydät 2.- ja 3. Karttunen ei ollut parhaimmillaan ja Rönkä korjasi tililleen tärkeän päänahan. Suurmestari Kanep puolusti pitkään ja sitkeästi mielenkiintoisessa asemassa:

Etelä-Vantaan kautta-aikain yksi kovimmista voitoista tuli paikkaan, jossa sarjataulukon puolesta ei heille ollut panosta. Tammer-Shakin hyvin mennyt kausi kaatui viimeiseen otteluun, jossa heistä kukaan ei pystynyt näyttämään parasta shakkiaan.

TuTS – JyS 3-1

Turov Maxim – Sklyarov Dmitri ½-½
Sipilä Vilka – Luukkonen Tommi 1-0
Tuominen Risto – Nevanlinna Risto ½-½
Topi-Hulmi Teemu – Franssila Tommi 1-0
Sorsa Nuutti – Nivala Tuomas ½-½
Vainio Ville – Tuononen Janne 0-1
Linden Lari – Hämäläinen Sami ½-½
Olander Aleksi – von Wright Aarne 1-0

Jyväs-Shakille on vääjäämättä muodostumassa SM-liigan viimeisen kierroksen mitaleilta tippumisen kirous. Voittamalla häntäsijoilla majailevan TuTS:n olisivat he sijoittuneet sarjan kolmanneksi. Myös kahden edellisen kauden mitalisijoitukset ovat karanneet viimeisen kierroksen tappioilla. Sipilä ja Luukkonen eivät odotetusti jättäneet ketään kylmäksi. Turkulaismies valitsi jo avauksessa hurjia hyökkäysjatkoja sisältävän muunnelman (1.e4 d6 2.d4 Rf6 3.Rc3 g6 4.f4!? Lg7 5.Rf3 c5 6.d5 0-0 ¬¬7.e5!?). Suomen hurjinta shakkia pelaava Luukkonen uhrasi häikäilemättömästi kvaliteetin jo muutaman siirron jälkeen. Hän vaikutti saavan hyvää aloitetta uhrauksen jälkeen. Seurasi todella taktinen kamppailu, josta kasan päällimmäiseksi selviytyi Sipilä. Luukkosen virhe aikapulassa maksoi koko pelin. Myös Topi-Hulmi pääsi iloittelemaan hyökkäyksellään. Franssilan puolustussiirrot jäivät vahvasti pelanneen Topi-Hulmin jalkoihin. Tuononen voitti Vainion rutinoituneella pelillä. Tähän jäi keski-suomalaisten matka kohti mitaleja, sillä enempää voittoja heille ei kotijoukkue suonut. Nivala oli pitkään niskan päällä, mutta ei kvaliteetin johdosta huolimatta pystynyt voittamaan peliä. Ottelun lopputuloksen sinetöi farmijoukkueesta nostettu Olander. Lähetti+torni vs torni loppupelissä turkulaismies käytti paikkansa heti, kun von Wrightin puolustaminen ei ollut oppikirjamaista. Lupaavalle nuorelle kehittyvälle pelaajalle on tämän esityksen perusteella luvassa paljon vastuuta ensi kaudella.

Mitalit karkasivat Jyväskylältä taas viimeisellä kierroksella

KymS – Aatos 1-6

Rakhmanov Aleksandr – Nybäck Tomi 1-0
Ristoja Samu – Miezis Normunds 0-1
Puranen Jukka – Seeman Tarvo 0-1
Lehtosaari Mauri – Virtanen Antti 0-1
Raki Jyrki – Pulkkinen Kari 0-1
Mujunen Martti – Halmeenmäki Tuomo 0-1
Engelberg Jan – Linnanen Lassi 0-1
Ihaksi Arto – Lammi Jyri ½-½

Aatos käveli Kymen Shakin yli kevyesti. Vierasjoukkue oli vastustajiaan parempi shakin joka osa-alueella; sekä hyökkäyksessä, puolustuksessa että loppupelissä. Ainoastaan Rakhmanov pystyi pistämään hanttiin Suomen 1.pelaajalle. Peli oli tasainen, mutta Nybäckin yritys voittaa peli kaatui nopeasti:HSK – MatSK 0-3

Lehto Antti – Ebeling Daniel 0-1
van de Plassche Erik – Mäki-Uuro Miikka 0-1
Norri Joose – Keinänen Toivo ½-½
Suomalainen Erkki – Kekki Petri ½-½
Kauranen Matti – Hentunen Asko ½-½
Parkkinen Jyrki – Ebeling Mika ½-½
Tiinanen Teemu – Fraser Scott 0-1
Aura Kristian – Nieminen Kari ½-½

Ebelingillä löytyi vielä sen verran luottoa neliratsupeliin, että hän sitä tässä pelissä pystyi käyttämään. Tällä kertaa vastassa ei ilmeisesti ollut perjantai-illan kaltaisia valmisteluja, sillä peli eteni suoraviivaisesti Matinkylän ykköstykin voittoon. Mäki-Uuro pelasi opettavaista shakkia. Kun on tarkkana, seuraa aina lopulta jotain hyvää. Kansainvälinen mestari pelasi varmaa peliä parannellen pikkuhiljaa asemaansa. Vahvempi joukkue pelasi selkeästi varmempaa shakkia, eikä ollut juuri yhdessäkään pelissä vaarassa hävitä.

KS-58 – SalSK 1-2

Yrjölä Jouni – Kulaots Kaido 0-1
Tuomala Timo – Kiik Kalle 1-0
Viljava Tapani – Niemi Kalle ½-½
Kivimäki Jaakko – Westerinen Heikki ½-½
Kivipelto Kaj – Järvenpää Jari ½-½
Salonen Jyrki – Kivijärvi Juha ½-½
Pessi Juha – Rehn Ralf 0-1
Sihvonen Tero – Närhi Kimmo ½-½

Ottelu alkoi todella oudolla tavalla, sillä Yrjölä luovutti pelin sen jälkeen kun hänen puhelimensa oli soinut. Valitettavasti suurmestari ei ollut tietoinen siitä, ettei nykysäännöillä vielä ensimmäisestä soitosta häviä. Harmillinen tapa lopettaa kausi, varsinkin kun pelissä olisi voinut käydä miten tahansa. Tuomalan peli oli todella kaunista katsottavaa, video löytyy raportin alusta.

Muissa peleissä edut eivät paljoa vaihdelleet. Ralf Rehnin pitkän kaavan mukaan otettu asemallinen näytös toi Salolle voittoon tarvittavan pisteen.

1. SK ComeOn, Helsinki 11 19 +21
2. Aatos, Helsinki 11 16 +22
3. MatSK, Espoo 11 16 +13
————————————
4. TammerSh, Tampere 11 15 +15
5. JyS, Jyväskylä 11 14 +13
6. EtVaS, Vantaa 11 13 +12
7. SalSK, Salo 11 13 +9
8. TuTS, Turku 11 8 -1
9. KymS, Kotka 11 8 -14
10.KS-58, Helsinki 11 7 -15
————————————
11.HSK, Helsinki 11 3 -34 –> I-div
12.KarjUra, Karjaa 11 0 -41 –> I-div

SK ComeOn vakuuttavasti kauden 2017-2018 voittoon. Aatos nousi jopa yllättäen hopeasijalle muutaman heikomman kauden jälkeen. MatSK odotetusti pronssille. Tammer-Shakin ulos jääminen mitaleilta on varmasti yksi suurimmista pommeista moneen vuoteen. Tämä kertoo siitä kuinka tasainen sarja on ja koko kausi pitää pystyä pitämään yllä korkea taso. Lisähuomiona myös sarjan ns. jakautuminen ylempään- ja alempaan osaan. Seitsemän ensimmäisen joukkueen porukasta periaatteessa kuka tahansa olisi voinut päästä mitaleille. Yksittäisillä otteluilla on siis hyvin tärkeä arvo. HSK ja Karjaan Ura hakevat ensi kaudella vauhtia 1-divisioonasta.

SK ComeOn tuuletti mestaruuttaan villisti

Erik Rönkä – erikronka(at)gmail.com