TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

KAHDEKSAS KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

Molemmat tämänpäiväiset Suomen ottelut kertovat hieman surumielisen, mutta samalla vahvan kertomuksen shakin loputtomista syvyyksistä, joihin moni on hukkunut… tarinan nimi olkoon Oodi shakin vaikeudelle. Sanoja ei tarvita, niiden virkaa toimittavat pelien siirrot.

Joku saattoi muutaman viimeisen kierroksen aikana erehtyä luulemaan Tomia tavalliseksi kuolevaiseksi. Väärin! Espanjan ykköspöytä David Antón Guijarro on lahjakas 24-vuotias huippusuurmestari, joka on kotimaassaan erittäin suosittu. Erityisesti Chess24:n suurmestarikommentaattori Pepe Cuenca jaksaa hehkuttaa ”El Niñon” suorituksia livelähetyksissä. Tänään ei kuitenkaan nähty seuraavanlaista ilotulitusta: https://youtu.be/L5TwtnrzS9c?t=32, vaan Tomi käytti vastustajansa epätarkkuudet armotta edukseen.

Toivon vastustaja Paco Vallejo on tuttu mm. Linaresin eliittiturnauksista 2000-luvulta ja on tämän elo vieläkin lähes 2700. Tämä ei Toivossa liiemmin kunnioitusta tuntunut herättävän, sillä hän lähti mustilla jo 10. siirrossa kalastelemaan aloitetta ranskalaisittain alkaneessa pelissä! Täysin vedenpitävä mustan konsepti ei tainnut olla, ja Vallejo pääsi loppupeliin sotilasta edemmällä. Toivon lähettipari ei ollut riittävä kompensaatio, sillä myös hänen a-sotilaansa oli tippumassa. Eriväristen lähettien loppupelissä valkean kahden sotilaan etu oli käsittääkseni riittävä.

Seuratoverit Pekka ja Alexei Shirov pelasivat rauhallista versiota Rétin avauksesta. Mustilla pelannut Shirov löysi hyvän asetelman upseereilleen, vaikka ei valkeallakaan mitään hätää ollut. 13. siirrossa Peken pelaama 13.g4?! kuitenkin rikkoo valkean aseman harmonian, vaikka kone ei siitä ole moksiskaan. Minä en oikein siirtoa fanita, sillä harmonian lisäksi rikki meni f4-ruutu, johon musta pääsi istuttamaan jättiläisratsun jo 21. siirrossa. Valkean kuningasasema ei pitkään sitä kestänyt ja Shirov varmisti tammerlaisten pöytäjärjestyksen säilymisen ennallaan.

Sampsalla on laaja kokemus espanjalaisen Tšigorinin muunnelman eri alamuunnelmista. Siksi vastustajan on vaikea osua valmisteluissaan aina juuri oikeaan. Valkeilla pelannut Pérez Candelario provosoi ensin mustan lähetin b7:ään ja sitten sulki keskustan temaattisesti d5:llä, minkä jälkeen juuri vaalearuutuisen lähetin aktivointi on mustalle usein hankalaa. Sampsa ratkaisi tämän ongelman aggressiivisimmalla tavalla, puskemalla …f5:n väkisin läpi. Tämä toimikin hyvin, kun musta sai lähetin aktivoinnin lisäksi keskustan vahvasti haltuunsa. Valkea puolestaan yritti saada aikaan jonkinlaista kuningashyökkäystä, mutta se ei näyttänyt kovinkaan vaaralliselta mustan kannalta. Valkea uhrasi kaksi sotilasta pitääkseen höökiä yllä, mutta jos hyökkäystä ei ole, niin sitä ei ole. Musta sai keskustadominaationsa turvin aikaan voittoaseman, mutta pari epätarkkuutta ajantarkistuksen lähestyessä antoivat valkealle puhtaasti käytännön mahdollisuuksia. Ikävä kyllä ne realisoituivat, kun aikapulassa Sampsa päästi valkean triplaamaan raskaansa h-linjalle. Shakki on vaikeaa!

KvM Joose Norri huomauttaa, että Toivolla oli eilisessä tasapelissään suora voitto tarjolla seuraavassa asemassa:

Harmittava lipsahdus Toivolta!

Avoimen ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-team-championship-2019/8/9/1.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr434677.aspx?lan=1&art=0&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Yhdeksännellä ja viimeisellä kierroksella Suomi kohtaa jälleen pohjoismaisen joukkueen, tällä kertaa kaatovuorossa on Norja!

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Anastasia salli jälleen pelottomasti vastustajansa valmistelut pääasettaan kiihdytettyä lohikäärmettä vastaan. Valkea näyttäisi saaneen hieman etua pakottamalla mustan miettimään ensin. Mitään kauhistuttavaa tämä ei ollut, ja Anastasian tarkka peli säilytti aseman pelikelpoisena. Sitten valkea jatkoikin epävarmasti ja musta voitti sotilaan, jonka realisoimista Anastasia jostain syystä ei yrittänyt. Toki hänen ylimääräsotilaansa oli blokattu kaksoissotilas, mutta mitään riskiä ei ollut. Kyllä näitä voi joskus voittaakin.

Heinin turnaus on mennyt alun jälkeen synkissä merkeissä. Tänään hän aloitti pelin valkeilla turnauksen spesiaalillaan 1.d4 Rf6 2.Rf3 g6 3.Rbd2, joka johti ensin jugoslavialaisen puolustuksen näköiseen asemaan ja lopulta 14. siirrossa asemaan, joka vaikutti minusta tutulta – ja kyllä, asema on hämmästyttävästi täysi siirtovaihto espanjalaisen avauksen Breyerin muunnelmaan! Heini reagoi mustan …d5-vastaiskuun väärin ja hävisi sotilaan. Hän yritti väkisin puhkua mustan kuningasasemaan reikiä, mutta mustan asema kesti ja tämän materiaalietu ratkaisi pelin.

Alia pelaa suljettua sisilialaista valkeilla ekspertin tavoin, mutta tällä kertaa hän oli muunnelmassa mustan puolella. Avaus meni tasaisissa merkeissä, mutta sitten Alia jätti temaattisen …f5-torppauksen tekemättä ja valkea lopulta pääsi tekemään sen itse. Mustan asema oli vaarallinen ensin keskipelissä ja sitten loppupelissä. Ratkaisu tapahtui dramaattisesti 40. siirrossa, kun valkea syötti voittoasemassa (voitto tosin olisi vaatinut pienen kikan huomaamista) tornin! Tämäkin on osa shakkia, eikä Aliaa voi siitä syyttää, että vastustaja syöttää.

Sarabella on pelannut erittäin solidisti koko turnauksen, mutta uskoisin, että hieman enemmän riskejä ottamalla pisteitäkin tulisi enemmän! Tänään hän vaihdatti valkeilla daamit kuningasintialaisessa 17. siirrossa, mikä johti hyvin varmaan asemaan, mutta pienensi valkean edun lähes olemattomiin. Lopussa eriväristen lähettien loppupeli oli minimaalisesti Sarabellalle parempi, mutta ei tarpeeksi.

Naisten ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-womens-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-womens-team-championship-2019/8/16/1.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr455226.aspx?lan=1&art=20&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Viimeisellä kierroksella myös naisilla vastassa on Norja. Norjan joukkueen erikoisuus on, että heidän joukkueessaan pelaa kaksi paria kaksosia! https://twitter.com/TarjeiJS/status/1187470260108062720