Teksti: Eetu Tiiva
Kuvat: Alon Shulman, Eetu Tiiva

Nuorten nopean shakin ja pikashakin Euroopan mestaruuksista kamppailtiin tänä vuonna talvisessa Tallinnassa 1.–3.12. Verrattuna viime vuosiin kilpailun osanottajamäärä oli huomattavan suuri. Arvioiden mukaan kilpailuihin osallistui yhteensä lähes 700 eri pelaajaa. Pelipaikan tilojen kapasiteetti joutuikin koetukselle, mutta kaikki pelaajat saatiin kuitenkin sovitettua pelitiloihin.

Pelitila tuli ääriään myöten täyteen (Kuva: Alon Shulman)

Siihen nähden, että kilpailu järjestettiin Suomenlahden toisella puolella, suomalaispelaajien määrä oli verrattain alhainen. Mukana olleet kuusi suomalaista venyivät kuitenkin hyviin ja jopa suorastaan upeisiin tuloksiin, joista on mainittava erityisesti Elias Keson Euroopan mestaruus pikashakissa alle 14-vuotiaiden sarjassa loistotuloksella 8,5/9! Vaikka Eliaksen vahvuusluku onkin huomattavan alhainen suhteessa pelitasoon, jo nopean shakin 6. sija antoi jo osviittaa siitä, että Eliaksella on mahdollisuudet aivan kärkipään sijoituksiin. Pikashakissa Elias onnistuikin kaatamaan nopeassa shakissa liian vahvoiksi osoittautuneet kärkisijoitetut, jonka myötä mestaruus irtosikin kokonaisen pisteen erolla seuraaviin. Loistosuoritus! Mestaruus onkin ensimmäinen Suomen historiassa näistä kilpailuista.

Elias Keso, 14: Euroopan mestari (Kuva: Eetu Tiiva)

Muiden suomalaispelaajien lähtösijoitukset olivat hieman alhaisemmat, mutta hekin suoriutuivat urakastaan mallikkaasti. Osalle tarttui mukaan kokemuksen lisäksi myös muutama elopiste lisää nopean shakin ja pikashakin lukuihin. Ennen kaikkea vaikutti kuitenkin siltä, että pelaajat nauttivat pelaamisesta ja kokemus oli positiivinen. Erityismaininta on annettava vielä urhealle suomalaisjoukkueelle, joka joutui pelaamaan alle 14-vuotiaiden sarjassa, vaikka kolme joukkueen pelaajista olisi mahtunut vielä alle 10-vuotiaiden sarjaan ja neljäskin alle 12-vuotiaiden sarjaan. Valitettavasti alle 12-vuotiaiden sarjaa ei joukkuekilpailussa ollut, joten alle 14-vuotiaiden sarja kutsui. Joukkue onnistui kuitenkin voittamaan kaksi ottelua ja pelasi myös kaksi tasan, ja Niklas Jaakkola otti hienosti kärkipöydällä yli 50-prosenttisen tuloksen.

Kaikilla suomalaispelaajilla kansainvälistä kokemusta oli ennen tätä kilpailua vähintään yhden kilpailun verran. Keltanokka löytyikin tällä kertaa tuomaripuolelta, kun allekirjoittanut oli haistelemassa ensi kertaa kansainvälistä meininkiä. Järjestelyt saatiinkin toimimaan suuresta osanottajaryntäyksestä huolimatta varsin mallikkaasti ja ilmenneet ongelmat saatiin ratkaistua. Kokonaisuutena kilpailuista jäikin ehdottoman positiivinen vaikutelma.

Seuraavat kisapäivät kamppaillaan nopean shakin Euroopan mestaruudesta, jonka jälkeen vuorossa on vielä mittelö pikashakin Euroopan mestaruudesta. Näistä kisoista on luvassa raportointia myöhemmin.