TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

SEITSEMÄS KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Avoimessa ryhmässä suomalaiset ovat liekeissä! Itävaltalaisilla oli joka pöydällä yli sata pistettä lukuetua, mutta meikäläiset osoittivat, että ei niitä pelejä luvuilla voiteta: joukkuetasapelissä 2–2 Suomi oli lähempänä voittoa.

Tomi julisti pari kierrosta sitten pelaavansa ”vaihteeksi tosissaan”, ja niinpä en ollut kovin huolissani kärkipöydän pelistämme. Toisaalta Ragger ei ole saanut eloaan 2684 arpajaisissa! Tomi vastasi itävaltalaisen italialaiseen muodikkaalla manööverillä …Db8-a7, jonka idea on kontrolloida d4-ruutua, tai kuten pelissä, painostaa sinne tullutta sotilasta. Alamäkeen peli lähti 16. siirron tienoilla, kun Tomi liiankin pelottomasti pyrki istuttamaan ratsunsa e4:ään 16…d5?!:n tukemana. Haittapuoli oli, että valkean ratsu pääsi h5:een ja yhtäkkiä mustan kuningatarta kadutti kovasti harharetkensä toisella puolella lautaa, kun hänen puolisonsa olisi kaivannut tukea vierelleen. Valkean hyökkäys oli enemmän kuin äkäinen ja johti lopulta mattiin.

Toivon peli oli jälleen helpon näköistä. Katalonialaisessa hän sai valkeilla mukavan tilaedun lähettiparia vastaan ja vaikka kone-edusta ei voikaan puhua, ihmisedulta se mielestäni kovasti näytti valkean pelin helppouden vuoksi. Helppous muuttui sotilaan eduksi, joskin musta sai laudalle aikaan eriväriset lähetit, mikä teki valkean etenemisen vaikeaksi, vaikka muitakin nappuloita oli paljon laudalla. Toivon olisi luultavasti kannattanut välttää daamien ja ratsujen vaihdot, sillä sen jälkeen en itse ainakaan löytänyt selkeää tapaa enemmistösotilaan hyväksikäyttöön juuri eriväristen lähettien vuoksi. Tasapelistään huolimatta Toivo teki seitsemän kierroksen suurmestarituloksen, suuronnittelut katsomon puolelta, upeaa! En muuten hehkuttanut Toivon mahdollisuuksia normiin etukäteen, jotta katsomon odotukset eivät olisi vaikuttaneet peliin, mutta some tietää kertoa, että Toivo ei turhaan paineita mahdollisuuksistaan ottanut. Aivan oikein, normien tuleminen on muutenkin vain ajan kysymys!

Pekka oli ottelun sankari voittamalla mustilla suurmestari Shengelian, joka onkin osoittautumassa oikeaksi Suomen-ystäväksi! (ks. SSh 1/2016 s. 17-19)

Sampsa pelasi pitkään kaunista asemashakkia. Daamienvaihdosta huolimatta valkean tilaetu tarjosi hänelle oikein mukavan aseman. Musta joutui luopumaan sotilaasta, mutta Sampsa harmittavasti meni 38. siirrossa väärään ruutuun kuninkaallaan ja etu pieneni huomattavasti. Loppuasemassakin minun tekisi mieli valkeilla jatkaa, mutta Sampsa valitsi vähintään joukkuetasapelin varmistuksen (Toivo yritti tuolloin vielä voittaa ja Pekellä oli selvä voittoasema).

Avoimen ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-team-championship-2019/7/1/1.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr434677.aspx?lan=1&art=0&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Kahdeksannella kierroksella Suomi kohtaa kivikovan Espanjan. Suomalaisille hyvin tuttu Alexei Shirov mahtuu heillä vasta kolmannelle pöydälle!

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

Naisten joukkuetasapeli Pohjois-Makedoniaa vastaan oli ehkä pieni pettymys, mutta pelejä katsoessa lopputulos tuntuu jotakuinkin oikeudenmukaiselta, vaikka kaikki lopputuloksethan sitä ovat aina pohjimmiltaan.

Anastasia pelasi tapansa mukaan monimutkaista 1.e4-shakkia valkeilla. Stojkovskan Taimanov-sisilialainen johti muodikkaaseen muunnelmaan, jossa valkea vie jo varhaisessa vaiheessa daaminsa f3:n kautta g3:een painostamaan mustan kuningassivustaa. Musta vastasi terävästi viemällä ratsunsa g4:ään tempovoittojen avustamana, ja tuki sen …h5:llä. Samalla hän aloitti aktiiviset operaatiot daamisivustalla, jonne valkea oli linnoittautunut. Kilpajuoksutilanne näytti hyvinkin epäselvältä, mutta Anastasia oli arvioinut tilanteen paremmin. Vaikka hän menetti a2-sotilaan, oli hänen painostuksensa g-linjalla paljon tärkeämpi.

Alia pelasi jälleen sisilialaista mustilla ja sai tällä kertaa vastaansa 3.Lb5-muunnelman. Tuossa muunnelmassa valkea usein vaihtaa lähettinsä c6:een saavuttaen joustavamman sotilasaseman. Nyt hän kuitenkin vaihtoi c6:een vasta valittuaan keskusta-asetelmansa ja tämä asemallinen erhe antoi Alian läheteille erinomaiset näkymät ja valkean d4:kin näytti heikolta. Musta voitti sotilaan ja valkean ongelmat jatkuivat, kunnes 25. siirrossa Alialta jäi ensin oma voittava taktiikka huomaamatta, ja sitten heti perään valkea pääsi tuikkaamaan 27.e6!, johon vastaaminen oli jo haastavampaa. Ikävä kyllä Alia valitsi jälleen väärin ja hänen kuninkaansa joutui tuuliajolle.

Sarabellan aloitti pelin englantilaisella ja mustilla pelannut Manova valitsi Jouni Yrjölän ja Jussi Tellan kirjassaan An Explosive Chess Opening Repertoire for Black (hieman eri muunnelmassa) suositteleman hyökkäysasetelman, joka voikin osoittautua vaaralliseksi, jos valkea on varomaton. Sarabella vastasi kuitenkin mustan peliin oikeaoppisesti keskustassa ja mustan hyökkäämään yrittäneet nappulat sijaitsivat lähinnä kömpelösti. Valkean etu oli selvä, ja ehkäpä siksi musta päätyi yrittämään epämääräistä laadunuhrausta. Mustan kompensaatio ei ollut objektiivisesti riittävä, mutta pakotti molemmat pelaajat laskemaan paljon muunnelmia. Virheitä sattui molemmille, mutta taktiikka on vaikeaa (varsinkin minulle)! Peli päättyi lopulta mustan tekemään ikuiseen shakkiin.

Heljän vastustaja Koskoska valitsi valkeilla lähes täsmälleen saman asetelman kuin Sarabella! Heljän kuningasintialaisasetelma oli kuitenkin johdonmukaisempi ja hän tasoitti valtaamalla keskustassa tilaa …e4-etenemisellä. Jatkossa musta pelasi kuningaspuolella ja valkea daamisivustalla, kumpikin tilaetunsa turvin. Valkean suljettua keskustan 19.c5:llä pidin mustan mahdollisuuksista, mutta hyökkäyksen jatkaminen ei ollut mustallekaan helppoa. Siihen olisi kuitenkin pitänyt pyrkiä vaikka pienin materiaali-investoinneinkin, sillä Heljän tapa puolustaa a5-sotilas johti vaikeuksiin. Aikapulassa vaihdettiin pienehköjä virheitä ja savun hälvettyä laudalla oli monimutkainen loppupeli, jossa valkealla oli laatu vähemmän, mutta enemmän kuin riittävä kompensaatio siitä. Heljän onnistui kuitenkin puolustaa asema tasapeliksi.

Naisten ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-womens-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-womens-team-championship-2019/7/16/2.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr455226.aspx?lan=1&art=20&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Kahdeksannella kierroksella leijonattaret kohtaavat Sveitsin, josta lähdemme hakemaan suurta voittoa!