Hei,

On taas aika shakkiolympialaisten ja olen lupautunut kirjoittamaan tilanteista ja tapahtumista Shakkiliiton uutissivustolle. Viime kerralta tullut positiivinen palaute ajantasaisesta raportoinnista johti tähän toiseen yritykseen ja tarkoituksena on raportoida päivittäin. Pesti tuli vähän kuin ”pyytämättä ja yllättäen” tiistaina Areenan analyysisession jälkipeleissä, jossa käsittelimme Kortshnoin pitkää ja vivahteikasta uraa.

Kilpailun avajaiset olivat tänään 1.9. ja sitten pelataan päivittäin klo 15 paikallista aikaa (klo 14 Suomen aikaan) poislukien 6.9. vapaapäivä ja aikaisempi viimeinen kierros. Live-seurannan mahdollisuuksien pitäisi olla kattavaa. Tärkeimmät linkin tässä vaiheessa ovat:

http://www1.bakuchessolympiad.com// kilpailun virallinen sivusto

http://www.chess-results.com/tnr232875.aspx?lan=-1  chess-results tulossivut yleiselle sarjalle

http://www.chess-results.com/tnr232876.aspx?lan=-1  chess-results tulossivut naisten sarjalle

 

Yleinen sarja:

Mukana on 180 joukkuetta, kärkeä pitävät Venäjä 2768 keskiarvolla, sitten USA 2765m Kiina 2740, Azerbaijan1 2717 ja Ukraina 2704. Suomi pitää sijalukua 54. keskiarvolla 2488 edellään Filippiinit ja kannassa Qatar. Perää pitävät Djibouti, Keski-Afrikan tasavalta, Kongo ja Eritrea.

Suomella on erittäin vahva joukkue mukana:

  1. GM Tomi Nybäck 2580
  2. IM Daniel Ebeling 2468
  3. IM Mika Karttunen 2458
  4. IM Vilka Sipilä 2447
  5. FM Tommi Luukkonen 2354

On erittäin ilahduttavaa, että mukana on Suomen top-4 sekä SELO- että ELO-listan mukaan ja Tommi on hurja taistelija varamieheksi (pelipaikka SM-kisojen hopeamitalin perusteella) ja epäilemättä tulee saamaan myös hyvin peliaikaa. Tommillahan on peräti viisi KvM -tittelitulosta, mutta vahvuusluku ei ole aivan yltänyt vaadittuun 2400 pisteeseen. Käsitykseni mukaan Tommille on tästä huolimatta anottu KvM -titteliä nyt alkavassa FIDE:n kongressissa – jos vaikka runsas tittelitulosmäärä kompensoisi hiukan puuttuvaa vahvuuslukua. Katsotaan, miten käy – lisää jännitettävää!

Joukkue on muuten sama kuin kaksissa edellisissä olympialaisissa Tromssassa 2014 ja Istanbulissa 2012 – vain Agopov (joka edusti Suomea henkilökohtaisessa EM:ssä keväällä) on vaihtunut Luukkoseen. Suomen joukkueen kapteenina toimii virolainen GM Kaido Kulaots, joka on itsekin vahva suurmestari. Maajoukkue on Kaidon johdolla pitänyt mm. leirin vähän ennen kilpailua, mikä varmasti osaltaan edesauttaa joukkueen yhteishenkeä ja tsemppiä.

Tomi on ollut Suomen itseoikeutettu ja vankka ankkuri jo vuosikausia hän pääseekin ykköspöydällä ottamaan kovimman vastuksen vastaan. Daniel on noussut kakkospöydälle ja viettää samalla hyvin ansaittua lomaa armeijan palveluksesta. Katsotaan, onko upseerikokelas saanut lisäoppia strategioihin. Moninkertainen Suomen mesatri Mika on kolmospöydällä ja jos otteet ovat samanlaisia kuin viime vuonna Reykjavikissa, on pisteilotulitusta luvassa. Kahden suurmestarituloksen Vilka on aktivoitunut pienen hiljaisemman jakson jälkeen ja tulle esittelemään meille epäilemättä mielenkiintoisia taktisia kuvioita. Varamies Tommista puhuimmekin jo tuossa ylempänä.

 

Naisten sarja:

Naisten sarjassa on 142 joukkuetta ja kärkeä pitävät Kiina 2560, Ukraina 2505, Venäjä 2504, Georgia 2486 ja Intia 2433. Suomi on joukon 82. keskiarvolla 1837 Irlannin ja Nicaraguan(!) välissä. Valmentajana toimii IM Tapani Sammalvuo, mikä on myös erinomainen valinta. Suomen joukkue on:

  1. WCM Anastasia Nazarova 1897
  2. WFM Heini Puuska 1926
  3. Heini Rinne 1751
  4. Tiina Turunen 1773
  5. WFM Päivi Walta 1735

Joukkueen debytantti on 26-vuotias Heini Rinne, joka tulee Tampereelta ja on nostanut vahvuuslukuaan 200 pistettä viimeisen puolentoista vuoden aikana ja pääsee nyt toteuttamaan haaveensa ensimmäisestä maajoukkue-edustuksesta. Tiina debytoi maajoukkuetasolla viime vuonna kivikovassa joukkue-EM:ssä ja on nyt jälleen mukana edustamassa Suomea.

Anastasia oli mukana jo 2012 Istanbulin olympialaisissa 11-vuotiaana (oliko täyttänyt 11v ennen kilpailuja, en muista enää), jossa hän oli yksi kilpailuiden nuorimpia pelaajia. Muistan hyvin, miten hän silminnähden nautti pelaamisesta, istui pelin aikana jalkojensa päällä ja pompahteli innostuessaan ylös-alas ja harmistutti joitakin vastustajia pelaamalla tästä huolimatta hyviä siirtoja nopeasti ja itsevarmaasti – mikä oli minusta todella hienoa! Nassa sai tuosta kilpailusta WCM -tittlin ensimmäisenä Suomessa. Vaan takana ovat nuo pikkutyttöajat ja Anastasian pelinvienti on kehittynyt kovasti neljässä vuodessa. Epäonninen nuorten EM pudotti lukua reippaasti, oikeasti Anastasia on tuollainen 2100-vahvuinen pelaaja ja ansainnut ykköspöydän paikan joukkueessa.

Heini Puuska on pelannut lukuisat edustusjoukkuekilpailut ja pelaa 2. pöydällä, kun Tanja Tuominen ei ole tänä vuonna (hyväksyttävästä syystä) mukana. Päivi on pelannut ensimmäisiä olympialaisiaan vuosikymmeniä sitten ja hänellä on lukuisia viihdyttäviä tarinoita menneiden vuosikymmenien meinigistä ja sattumuksista olympialaisissa. Päivin vahvuusluku on pyörinyt tuossa 1800 luvun molemmin puolin viime vuosikymmenet ja sillä on mahtunut hyvin mukaan joukkueeseen.

 

Olin FIDE:n Istanbulin kogressissa 2012 mukana päättämässä olympialaisten myöntämisestä Bakulle. Silloin käytiin pitkä keskustelu Armenian aloitteesta, että voiko Azerbaidzan taata naapurinsa Armenian pelaajien turnallisuuden, jos kilpailut myönnetään Bakuun (maat ovat ollet vihamielisessä suhteessa vuosikausia). Turvallisuuden puolesta annettiin lausuntoja sekä olympiaorganisaation että FIDE:n puolelta – etenkin kun Armenia on siinä mielessä merkittävä maa olympialaisten kannalta, että se on voittanut kisat viimeisen vuosikymmenen aikana useasti. Nyt kun katsoo joukkuelistaa, niin Armeniaa ei näy missään. Valitettava tapaus, jota en uskonut tapahtuvan neljä vuotta sitten.

Tätä kirjoittaessa ei ensimmäisen kierroksen parit ole vielä tiedossa, mutta alkurankingien perusteella miehet tulevat kohtaamaan selvästä heikomman vastustajan ja naiset selvästi vahvemman.

Jatketaan tarinointia huomenna lisää. Todettakoon kuitenkin, että tätä raportointia tehdään tällä hetkellä Espoon Matinkylästä kotisohvalla eikä raportointipaikka tule olemaan Osloa ja Kööpenhaminaa lähempänä Bakua tulevina viikkoinakaan.

t. panu laine