Napoleonin sotien ja ensimmäisen maailmansodan välinen vuosisata oli modernissa shakissa gambiittien kulta-aikaa. Hypermodernismin nousu ja Nimzowitschin opit toivat shakkiin asemallisen pelityylin sekä useita uusia avausjärjestelmiä korostaen kuitenkin samalla loppupelien osaamista. Aikanamme 2000-luvulla tietokonepohjaiseen shakkiin luottavat pelaajat ovat tasapelien vähentämiseksi ottaneet uudelleen käyttöön klassisia avauksia ja jo aiemmin kumotuksi tuomittuja gambiitteja. Tässä shakin uusrenessanssissa vanha kuningasgambiitti on varsin hyvin pitänyt pintansa. Tosiasiallisesti kuningasgambiittia on pelattu vielä 1950-luvulla aivan huipputurnauksissakin. Muistuu mieleen vaikkapa pelit Bronstein–Botvinnik, Moskova 1952, ja Byrne–Keres, New York 1955, jotka tosin päättyivät mustan voittoihin. Mutta esimerkiksi SM Heikki Westerinen käytti kuningasgambiittia menestyksekkäästi yli 100 pelin avauksena kilpailuissaan.

Kuningasgambiitin teemasiirtoina voidaan pitää ratsugambiittia: 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Rf3 d5 tai Rf6. Gambiitin hurjia muunnelmia ovat Kieseritzkyn gambiitti: 2…exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Re5 tai Allgaierin gambiitti: 2…exf4 3.Rf3 g5 4.h4 g4 5.Rg5. Suosittu on myös Muzion gambiitti: 2…exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 g4 5.Rc3 tai 0–0. Vähemmän käytettyjä ovat Philidorin gambiitti: 2…exf4 3.Rf3 g5 4.Lc4 Lg7, tai lähettigambiitti: 2…exf4 3.Lc4. Arvaamaton on Falkbeerin vastagambiitti: 2…d5. Harvinainen puolestaan hylätty kuningasgambiitti 2…Lc5.

Tunnettu turnauspelaajamme Petteri Paronen on miehen ikään ehtineenä uudistanut avausrepertoaariaan ja valmistellut koronatauon aikana kuningasgambiitista itselleen uuden kostoaseen. Petteri paljastaa nyt meille, mitä uusia osia hän on kuningasgambiittiin löytänyt kansainvälisistä turnauspeleistä. Kannattaa tulla tutustumaan vanhojen mestaripelien uusiin vaatteisiin.

Seuraava analyysi-ilta vietetään tiistaina lokakuun 5. päivänä. Silloin Ristojan Janne ja Samu kertovat peliesimerkein nuorista shakin meteoriiteista eli ihmelapsista, joita pulppuaa esiin vähän jokaisesta maanosasta.

Petri Saharinen