Suomen Shakkiliiton syksyn 2024 sääntömääräinen liittokokous pidettiin sunnuntaina 8.12. Shakkiareenalla. Käsittelyssä oli normaalien sääntömääräisten asioiden lisäksi muutamia hallituksen esityksiä sekä toimitila-asia, mutta ajoittain runsaasta keskustelusta huolimatta kokous saatiin maaliinsa noin kolmen tunnin aherruksen jälkeen. Kokoukseen osallistui noin 30 henkilöä, ja edustettuina oli noin 20 eri seuraa. Kokouksen kokonaisäänimäärä oli 44. Puhetta kokouksessa johti jo varsin perinteiseen tapaan liiton entinen puheenjohtaja, nykyinen FIDE-edustaja Panu Laine.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio

Lisenssi- ja jäsenmaksut lukuun ottamatta III divisioonan joukkuekohtaista lisenssiä päätettiin pitää vuoden 2024 tasossa hallituksen esityksen mukaisesti.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin, mutta kokouksessa päätettiin kahdesta muutoksesta. Toimintasuunnitelmaa täydennettiin Helsingin Shakkiklubin esityksen perusteella siten, että valmennustoiminnan yhteyteen lisättiin maininta: ”Valmentajarekisteri ja valmennusmateriaali kootaan huomioon ottaen myös valtakunnallisen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK) periaatteet ja tasot.”

Talousarvion osalta kokous päätti kumota osin hallituksen päätöksen koskien Suomen Tehtäväniekkojen avustuksen leikkaamista. Keskustelun jälkeen kokous päätyi yksimielisesti siihen, että Tehtäväniekkojen vuosittaista avustusta supistetaan 200 eurolla, jolloin vuosittaisen avustuksen määräksi asettuu 2 000 euroa.

Tilintarkastajiksi valittiin aiempien vuosien tapaan HT Harri Saarinen ja HT Johanna Guillou. Heidän varahenkilönään toimii MGI Tilintarkastus Oy.

Hallituksen jäsenten valinta

Hallituksen jäsenistä erovuorossa olivat Merja Heikkinen-Keinänen, Pekka Hietala ja Heini Rinne. Kokouksessa hallitukseen kahden vuoden toimikaudelle ehdotettiin Merja Heikkinen-Keinästä, Tuomas Salvia ja Reijo Taipaletta. Koska avoinna oli kolme paikkaa, ehdokkaat valittiin hallitukseen ilman äänestyksiä. Onnittelut valituille! Kokous kiitti Pekka Hietalaa ja Heini Rinnettä, joiden hallituskausi tuli tällä erää päätökseen. Hallitus aloittaa työskentelynsä päivitetyssä kokoonpanossa viipymättä.

Kurinpitäjän ja kurinpito- ja eettisen valiokunnan valinta 

Liiton monivuotinen kurinpitäjä Jyrki Raki oli ennakkoon ilmoittanut kokoukselle, ettei ole enää käytettävissä kurinpitäjän tehtävään. Uudeksi kurinpitäjäksi valittiin kahden vuoden toimikaudelle hallituskautensa päättänyt Pekka Hietala. Kurinpito- ja eettinen valiokunta jatkaa tutussa kokoonpanossaan myös tulevana vuonna, sillä erovuorossa olleet Taneli Lallukka (pj.) ja Aleksei Holmstén valittiin uudelle kahden vuoden toimikaudelle.

Hallituksen esitykset

Hallitus oli jäljempänä käsiteltävän toimitila-asian lisäksi tehnyt kokoukselle muutamia esityksiä, jotka hyväksyttiin:

1) Nopean shakin ja pikashakin turnausmaksuja korotetaan ja muokataan vuoden 2025 alusta:

  • Nykyinen turnausmaksu: 1,5 euroa / pelaaja
  • Turnausmaksu vuoden 2025 alusta alkaen: 2,5 euroa / aikuinen, 1,5 euroa / nuori

2) III divisioonan joukkuekohtaisen lisenssin hintaa korotetaan 100 euroon JSM-kaudelle 2025–2026.

3) Hallituksen ehdottama ehdokasasettelujärjestelmä liiton henkilövalintoihin hyväksyttiin hallituksen esittämässä muodossa. Järjestelmä otetaan käyttöön vuodesta 2025 alkaen.

Toimitila-asia

Hallitus päätyi esittämään maanantaina 2.12. liittokokoukselle, että kokouskutsua täydennetään toimitila-asiaan liittyvällä kysymyksellä. Aihetta koskevat hallituksen materiaalit jakamat materiaalit löytyvät kokouskutsusta. Hallituksen kokoukselle esittämä kanta oli se, että Suomen Shakkiliiton tulisi ensisijaisesti pyrkiä jatkamaan toimintaansa nykyisellä Shakkiareenalla ja ehdotettuun uuteen toimitilaan muuttaminen voitaisiin nähdä mahdolliseksi vain vaihtoehtoisessa päätösesityksessä B kuvattujen ehtojen täyttyessä.

Ensinnäkin kokous päätyi hyväksymään hallituksen esityksen esityslistan täydentämisestä ja totesi, että asia voidaan käsitellä kokouksessa.

Kokouksessa asiasta käytiin laajamittaista keskustelua, jossa käsiteltiin sekä asiaan liittynyttä päätöksentekomenettelyä sekä ehdotettuun uuteen tilaan liittyviä näkökulmia, joita oli osin kuvattu myös Suomen Shakkiliiton jakamassa selvityksessä. Keskustelun aikana Helsingin Shakkiklubi teki vastaesityksen, jota Käpylän Shakkikerho kannatti. Vastaesityksessä esitettiin, että Suomen Shakkiliitto sitoutuisi muuttamaan yhteistyössä Helsingin Shakkiliiton kanssa uusiin toimitiloihin osoitteessa Tukholmankatu 10 siten, että Helsingin Shakkiliitto maksaisi 900 euron osuuden tilan vuokrasta ja Suomen Shakkiliitto osallistuisi vuokraamalla yhteiseen käyttöön neuvotteluhuoneen 450 eurolla.

Esityksistä päädyttiin lopulta äänestämään, ja äänestyksessä vastakkain olivat hallituksen ennakkomateriaalissaan esittämät vaihtoehtoiset päätösesitykset A ja B sekä edellä kuvattu vastaesitys (C).

A) Suomen Shakkiliitto ei sitoudu muuttamaan Helsingin Shakkiliiton ehdottamaan uuteen toimitilaan osoitteessa Tukholmankatu 10. Suomen Shakkiliitto haluaa jatkaa toimintaansa nykyisellä Shakkiareenalla osoitteessa Hiomotie 10 ja on tähän valmis yhteistyössä Helsingin Shakkiliiton kanssa. Liiton kokous valtuuttaa hallituksen toimimaan asiassa päätöksen mukaisesti. 

B) Suomen Shakkiliitto haluaa ensisijaisesti jatkaa toimintaansa nykyisellä Shakkiareenalla osoitteessa Hiomotie 10 ja on tähän valmis yhteistyössä Helsingin Shakkiliiton kanssa. Suomen Shakkiliitto kuitenkin sitoutuu muuttamaan Helsingin Shakkiliiton ehdottamaan uuteen toimitilaan osoitteessa Tukholmankatu 10 seuraavin ehdoin:

1) Suomen Shakkiliiton osuus tilan vuokrasta on korkeintaan 250 euroa kuukaudessa JA

2) Helsingin Shakkiliitto pyytää vuokranantaja Tilajakamo Oy:ltä kirjallisen selvityksen tilan esteettömyydestä ja toimittaa sen Suomen Shakkiliiton hallitukselle. Selvityksessä on huomioitava, että tilaan on pystyttävä kulkemaan ja tilassa on pystyttävä liikkumaan ja toimimaan myös isokokoisella sähköpyörätuolilla. Liiton kokous valtuuttaa hallituksen päättämään selvityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Hylkäävä päätös estää muuton uusiin toimitiloihin. 

Liiton kokous valtuuttaa hallituksen toimimaan asiassa päätöksen mukaisesti. 

C) Suomen Shakkiliitto sitoutuu muuttamaan yhteistyössä Helsingin Shakkiliiton kanssa uusiin toimitiloihin osoitteessa Tukholmankatu 10 siten, että Helsingin Shakkiliitto maksaa 900 euron osuuden tilan kuukausivuokrasta ja Suomen Shakkiliitto osallistuisi vuokraamalla yhteiseen käyttöön neuvotteluhuoneen 450 euron kuukausivuokralla. 

Äänestyksen jälkeen kokous valtuutti hallituksen toimimaan vaihtoehdon A mukaisesti seuraavin äänin:

A: 36 ääntä
B: 2 ääntä
C: 6 ääntä

Päätöksen perusteella hallitus edistää sitä, että toimintaa jatketaan nykyisellä Shakkiareenalla osoitteessa Hiomotie 10 ja selvittää, millä tavoin yhteistyö Helsingin Shakkiliiton kanssa asiassa mahdollisesti jatkuu.

Tiedustelut: Eetu Tiiva, eetu.tiiva@shakkiliitto.fi, 0409357959 (9.–15.12. klo 18–22). Tämä kokoustiedote on epävirallinen kuvaus kokouksen keskeisistä päätöksistä. Kokouspöytäkirja julkaistaan myöhemmin.