Entisen Jugoslavian arvostetuin suurmestari syntyi Serbian pääkaupungissa Belgradissa 2.2.1923 ja kuoli siellä 12.8.2012. Gligoricien perhe oli varaton ja kun isä kuoli pojan lapsuudessa, äiti joutui vastaamaan perheen elättämisestä. Shakin Svetozar oppi sitten äidiltään omatekoisella laudalla, jossa nappuloina toimivat viinipullojen muokatut korkit. Koululaismestaruus tuli Svetozarille 1937 vain 14-vuotiaana. Kun Mussolinin johtama Italia hyökkäsi Balkanille Jugoslavian kuningaskuntaan, Svetozar Gligoric liittyi 1942 Josip Broz Titon partisaaneihin ja sai sota-ansioistaan kahdesti urhoollisuusmitalin. Sodan jälkeen hän palasi toimittajatyöhön ja omistautui shakille.

Voitto Varsovan turnauksessa 1947 nosti Gligoricin shakkimaailman tietoisuuteen. Taakse jäivät kaksi pistettä heikommalla tuloksella sellaiset tunnetut mestarit kuin Pachman, Sajtar, Boleslavski ja Smyslov. Tämän jälkeen Gligoric osallistui seuraavien 33 vuoden aikana noin 60 kansainväliseen suurturnaukseen voittaen niistä kaksitoista ensimmäistä palkintoa. Yleensä hän sijoittui aina kärkipäähän ja oli Paul Keresin tapaan turnausten järjestäjien suosituimpia pelaajia maailmassa. Alueidenvälisiä turnauksia hän pelasi seitsemän kertaa ja selviytyi niistä kolmasti kandidaattiturnaukseen.

Vuodesta 1951 lähtien hänet nimettiin Jugoslavian parhaaksi pelaajaksi 20 vuoden ajan. Maansa mestaruuksia hän voitti tuolloin 11 kertaa. Shakkiolympialaisiin hän osallistui 14 kertaa 1950-74 ja 1978. Hän pelasi kolmetoista kertaa ykköspöydällä ja johti Jugoslavian kolmetoista kertaa mitaleille: 1 K, 7 H ja 5 P. Münchenissä 1968 hän saavutti myös kultaa ykköspöydällä tuloksella (+9, =6, -0).

Pelillisesti Gligoric suosi kuningasintialaista, joten vastustajien oli helppo valmistautua peleihin häntä vastaan. Hän ei kuitenkaan varonut ketään vastapelaajaansa, van kertoi yksinkertaisesti: ”Pelaan aina vain nappuloita vastaan.” Hän kirjoitti suosituista peleistään vuonna 1952 ansiokkaan kirjan: 100 Partija Svetozara Gligorica. Jättisuosioon nousi kuitenkin 1972 teos: Fischer vs Spassky. Sen ammattimaista tasoa kiitettiin kautta maailman. Kirjan englanninkielistä painosta myytiin 200 000 kpl ja se käännettiin vielä ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja portugaliksi.

Joose Norri on kirjoittanut Suomen Shakkiin syksyllä 2012 Gligoricista pitkän artikkelin, joten hän jos kukaan on oikea henkilö kertomaan meille Jugoslavian mestarin uran huippukohtia ja esittelemään joitakin hänen parhaista peleistään.

Tervetuloa,
Petri Saharinen