Göteborgilainen Dr Tore Rilton (1904–1983) harjoitti yksityispraktiikkaa Tukholmassa Norrmalmstorgetilla. Paitsi lääkäri, hän oli innokas shakinpelaaja ja taiteen ystävä. Jo 1971 hän lahjoitti merkittävän summan Ruotsin avoimen uudenvuoden turnauksen järjestelyihin, jotka saivat nimen Rilton Cup. Siitä lähtien turnaus on jatkunut vuosittain ja aina avoimena. Kun hän kuoli lapsettomana ja sivuperilliset menehtyivät myös parissa vuodessa, myi Rilton-säätiö Toren hankkimia Picasson, Paul Kleen ja Kandinskin töitä yhteensä 8 miljoonan kruunun arvosta. Verojen ja kulujen jälkeen testamentin varoja oli 5 miljoonaa SEK. Näistä kaksi kolmasosaa Rilton oli määrännyt Tukholman Shakkiliitolle käytettäviksi Ruotsin shakin hyväksi. Fiksusti he jatkoivat Rilton Cupin kehittämistä, ja nyt parin koronvuoden jälkeen pelattu 50.  turnaus oli ennätyksellinen.

Osanottajia oli 347 pelaajaa, jotka jaettiin kolmeen ryhmään: pääturnaus Rilton Cup 136, Rilton Elo 120 ja Rilton 1800 91 osanottajaa.  Kierroksia oli Cup ja Elo -ryhmissä yhdeksän ja 1800-ryhmässä seitsemän. Turnausta voisi luonnehtia nuorten pelaajien esiinmarssiksi, jotka myös osoittivat, että valtikka siirtyy yhä selvemmin Intiaan. Heidän päävalmentajansa suurmestari R. B. Ramesh toi pääryhmän 136 pelaajasta Intiasta 29, kun Ruotsista tuli 26, Saksasta 15, Israelista 12 ja Suomesta vain 6. Israeliin on ilmeisesti siirtynyt muutamia Venäjän juutalaisia viime vuoden aikana.

Rilton Cupin voittaja 16-vuotias M. Pranesh (IND) nousi tuloksellaan 8/9 suurmestariksi, kun saavutti 2500 elopisteen rajan. Hän oli saavuttanut ensimmäisen suurmestarikiinnityksen jo 13-vuotiaana, mutta eloluku koronan ja heikkotasoisten turnausten vuoksi teki kiusaa. Nyt hänestä tuli maansa 79. suurmestari. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Neuvostoliitossa oli 1970 vain 19 suurmestaria. Eloryhmän voittajaksi selviytyi nuori saksalainen Andre Kunz pistein 7½/9. Samassa ryhmässä pelasi myös SM Pia Cramlingin tytär Anna Bellón-Cramling. 1800-ryhmän voitti Ruotsin uusi naistähti Lavinia Valcu loistavasti pistein 7/7.

Intian shakkia hyvin tunteva Petteri Paronen esittelee meille näiden kaukaisten tähtien saavutuksia Tukholman Scandic Continentalissa pelatusta uudenvuoden turnauksesta. 50-vuotias Rilton Cup on todella voimissaan ja henkii shakin uutta tulemista tietokoneiden aikana. Näin se kunnioittaa Tore Riltonin testamentin henkeä mitä parhaimmin.

Tervetuloa!

Petri Saharinen