Shakin SM-liiga jatkui kahden täyden kierroksen voimin helmikuun toisella viikolla. HSC vankisti asemaansa sarjataulukon kärjessä. Häntäpäässä RaahLi ja Gambiitti ottivat vapauttavat voitot sarjapaikkojensa uusimisen kannalta.

HSC:n Mikael Agopov löysi hyvän pelivireen voittamalla molemmat pelinsä. (Kuva: Jarkko Penttinen)

8.kierros 11.2.2023

TuTS - HSK    4.5-3.5

Sipilä Vilka                  - Binham Timothy                ½-½
Järvenpää Jari                - Norri Joose                   1-0
Topi-Hulmi Teemu              - Lehto Antti                   ½-½
Sorsa Nuutti                  - Cattaneo Marco                0-1
Linden Lari                   - Kauranen Matti                ½-½
Byggmästar Lars               - Parkkinen Jyrki               1-0
Salopää Tero                  - Uimonen Matti                 1-0
Koskinen Riku                 - Mäkinen Ville                 0-1

Sarjan häntäpään ottelu sisälsi paljon tapahtumia ja lopputulos olisi muutaman asian toisin mennessä voinut olla mikä tahansa muukin.

Kärkipöydällä nähtiin SM-liigakauden ensimmäinen kuningasgambiitti. Tämä ei kansainvälistä mestari Sipilää yllättänyt, sillä hän sai nopeasti aloitteen. Aloite ei kuitenkaan missään vaiheessa kasvanut tarpeeksi suureksi ja tasapelistä sovittiin torniloppupelissä. Kansainvälinen mestari Norri pelasi asemallisesti hyvin ja hänellä oli voittoasema keskipelissä. Hän erehtyi tekemään epäkorrektin upseerin uhrauksen ja Järvenpää voitti materiaaliedun turvin. Lehdon ja Topi-Hulmin pelissä erikoistilanteilta vältyttiin ja pelaajat sopivat tasaisessa loppupelissä pisteen jaosta. Cattaneo yllätti Sorsan Alehinin puolustuksella. Pelissä musta tasoitti helposti ja meni nopeasti ohi. Valkea ei päässyt enää kunnolla mukaan peliin. Kauranen ja Linden pelasivat symmetristä asemaa. Myös piste jakautui symmetrisesti molemmille pelaajille. Salopää pelasi avausta, jota en olisi uskonut SM-liigassa pelattavan (1.d4 Rf6 2.c4 d5?). Uimosella oli paikka saada etua, mutta hän erehtyi syöttämään sotilaan ja perään myös kvaliteetin. Byggmästar sai keskipelissä asemallisesti vakaan aseman eikä Parkkinen ei onnistunut selvittämään ongelmiansa. Koskinen teki avauksessa epäkorrektin sotilaan uhrauksen eikä hän saanut siitä mitään korvausta.

EtVaS - Gambiitti    2.5-5.5

Sepp Olav                     - Nouro Mikael                  ½-½
Rönkä Erik                    - Palchuk Andrii                ½-½
Anttila Perttu                - Hynninen Juha                 ½-½
Salo Heikki                   - Ristoja Samu                  0-1
Kokkila Tero                  - Tumanov Dmitri                1-0
Paasikangas Johanna           - Kiili Markus                  0-1
Räsänen Otto                  - Johansson Jukka               0-1
Laakso Harri                  - Karvinen Kimmo                0-1

Gambiitin lataus oli hyvä heidän kotiluolassa pelatussa ottelussa. Voittamalla ottelun vierasjoukkue lähes varmisti mahdollisuuksiaan sarjapaikan uusimisen myös ensi kaudelle.

Kärkipöydällä kansainvälinen mestari Sepp puolusti tarkasti. Palchuk teki debyyttinsä SM-liigassa ja suoriutui siitä korrektin tasapelin arvoisesti minua vastaan. Anttila ei yleensä jätä katsojia kylmäksi. Hynnisen avustamana hän onnistui tekemään mielenkiintoisia tilanteita jatkuvasti. Lopulta tasapelistä sovittiin asemassa, jossa valkea olisi voinut yrittää voittoa. Ristoja onnistui jonkinlaisessa väsytystaktiikassa. Salon asema oli lupaava, mutta selkeää suunnitelmaa oli hankala löytää. Liika voiton yrittäminen johti siihen, että Ristoja sai uhrata kuningattarensa ja hän pääsi tuhoisin seurauksin tunkeutumaan torneillaan valkean lähtöriveille. Tumanov vaihtoi nopeasti lähettinsä kolmeen sotilaaseen. Molemmilla pelaajilla oli tämän jälkeen mahdollisuuksia, mutta Kokkila veti puolustautumisen kautta pidemmän korren. Paasikangas pelasi asemallisesti huonosti ja Kiili hyödynsi sen tehokkaasti. Räsäsen peli alkoi hyvin. Hänellä oli mahdollisuus hienolla siirrolla (17…0-0-0!) saada etua ratkaisevasti, mutta hän erehtyi linnoittautumaan kuninkaan puolelle. En tiedä oliko seurausta virheestä, että hän seuraavalla siirrolla luopui järkyttävällä tavalla lähetistään (18…Lxc4?), kun hän olisi voinut pelata edusta tornien ja lähettien avulla. Myös loppupelissä hänellä oli mahdollisuuksia tasapeliin, mutta hän jatkoi huonosti. Laaksolla oli sotilas enemmän loppupelissä, mutta heikko realisointi johti siihen että Karvinen pääsi demonstroimaan asemaa jossa valkean huono lähetti joutui vahvojen ratsujen dominoimaksi.

SalSK - VammSK    3.5-4.5

Külaots Kaido                 - Meshkovs Nikita               ½-½
Kiik Kalle                    - Neikšāns Arturs               0-1
Hartikainen Markku            - Pohjala Henri                 ½-½
Yrjölä Jouni                  - Heinola Vesa-Pekka            ½-½
Valkama Eero                  - Niemi Mikko                   1-0
Westerinen Heikki             - Kauko Jussi                   ½-½
Rehn Ralf                     - Torkkola Henri                0-1
Närhi Kimmo                   - Pihlajamäki Seppo             ½-½

Vierasjoukkueen pelaajista osa oli vaikeuksissa, mutta he onnistuivat pelaamaan pisteitä jopa niin hyvin, että kokonaiset kaksi pistettä lähtivät Vammalaan.

Suurmestari Meshkovsilla oli loppupelissä sotilas enemmän. Liika kikkailu pari siirtoa ennen ajantarkistusta johti yllättäen siihen, että voitosta pelasikin lopulta suurmestari Külaots. Hän ei pystynyt käyttämään etua hyödykseen ja tasapelistä sovittiin, kun laudalle jäi yksi ratsu ja kuninkaat. Suurmestari Neikšāns pelasi aggressiivisesti. Kansainvälinen mestari Kiik ei selvinnyt avauksesta, vaikka sotilasasema oli symmetrinen. Hänen nappuloilleen ei löytynyt sopivia paikkoja ja avoimessa asemassa mustan lähettipari oli vastustamattoman vahva. Hartikainen tasoitti pelin nopeasti. Lopputulosta ajatellen hänen olisi kannattanut jatkaa peliä, sillä hänellä oli hyvä asema. Suurmestari Yrjölä saavutti voittoaseman tekemällä upeita siirtoja. Keskipelissä ratkaisevat iskut jäivät tekemättä ja Heinola selvisi tasapeliin. Valkama hallitsi katalonialaisen avauksen paremmin kuin Niemi ja peli päättyi jo alle 30:ssä siirrossa (Paina mitä tahansa siirtoa!):

Suurmestari Westerinen ja Kauko pelasivat rauhallisen pelin ja he sopivat tasapelistä keskeneräisessä asemassa. Rehnin kikkailu tuotti avauksessa tulosta, mutta sen jälkeen olisi pitänyt tehdä normaaleja siirtoja. Torkkola pääsi edulliseen asemaan ja hänellä oli voittava loppupeli. Parhaat siirrot jäivät häneltä tekemättä ja päädyttiin tasaiseen loppupeliin, mutta virheen saumat olivat vain Rehnillä. Lopulta Rehn erehtyi ja maratonpeli päättyi 120:ssä siirrossa. Närhi ja Pihlajamäki sopivat tasapelistä heti kun se oli sallittua.

Anastasia Nazarova on pelannut hyvän kauden. Hänen suorituslukunsa on seitsemän pelatun pelin jälkeen 2344. (Kuva: Jarkko Penttinen)

HSC - MatSK    4.5-3.5

Laurušas Tomas                - Keinänen Toivo                ½-½
Agopov Mikael                 - Lahdelma Henri                1-0
Šulskis Šarūnas               - Wartiovaara Oliver            0-1
Nyysti Sampsa                 - Nazarova Anastasia            ½-½
Mäki-Uuro Miikka              - Kekki Petri                   ½-½
Mansner Harry                 - Kivistö Mikko                 1-0
Pääkkönen Timo                - Aalto Patrik                  0-1
Tuononen Janne                - Salimäki Janne                1-0

Sarjan kärkipään ottelu oli lopputuloksellisesti tasainen ja pelit olivat tasoltaan pääosin korrekteja. Paljon olisi silti saanut tapahtua, että vieraat olisivat pisteille päässeet.

Kärkipöydällä suurmestari Laurušasilla oli minimaalisia mahdollisuuksia saada aloitetta, mutta tasapeliin päädyttiin loogisten vaiheiden jälkeen. Kansainvälinen mestari Agopov voitti Lahdelman ylivoimaisesti:

Wartiovaara onnistui hienosti voittamalla suurmestari Šulskisin:

Kansainvälinen mestari Nyysti pelasi valkeilla nappuloilla jo seitsemättä kertaa tällä kaudella. Hän saavutti nopeasti lupaavan aseman, mutta hänen keskipelissä tehdyt siirrot olivat ailahtelevia, eikä Nazarovalla ollut vaikeuksia puolustaa tasapeliä. Mansner pelasi hyvän pelin, sillä Kivistö ei missään vaiheessa saanut ratkaistua ongelmiaan täysin. Tuorein shakkimestari Aalto pelasi käytännöllisesti. Pääkkönen otti itselleen takasotilaan d-linjalle jo pelin alkuvaiheessa, eikä hän löytänyt kunnollista suunnitelmaa saadakseen korvausta siitä. Tuononen pelasi hämmentävän uutuussiirron 9.Lf1 yleisemmän 9.Ld1 sijasta. Salimäki pelasi tämän jälkeen kyseenalaisesti ja Tuononen pääsi tekemään asemallisen tyrmäyksen.

Oliver Wartiovaara pelasi viihdyttäviä pelejä ja pärjäsi tuloksellisesti.

JyS - TammerSh    2.5-5.5

Sklyarov Dmitri               - Karttunen Mika                0-1
Luukkonen Tommi               - Ahvenjärvi Jani               0-1
Nivala Tuomas                 - Mertanen Janne                ½-½
Nevanlinna Risto              - Penttinen Jarkko              0-1
Galchenko Vadim               - Kytöniemi Jyrki               ½-½
Franssila Tommi               - Pönniö Toni                   1-0
Salmelin Aaro                 - Martinec Tamas                0-1
Hartio Ilkka                  - Jaakkola Niklas               ½-½

Pääosin aneemisesti pelannut kotijoukkue ei pystynyt haastamaan vieraita. Käytännössä ottelu ratkesi vieraille ylivoimaisesti menneiden kärkipöytien johdosta.

Kansainvälinen mestari Karttunen uhrasi avauksessa sotilaan ja hän sai siitä erinomaisen korvauksen. Kansainvälinen mestari Sklyarov käsitteli asemaa huolimattomasti ja peli loppui miniatyyriksi vaadittavien kriteerien mukaisesti. Ahvenjärvi pelasi upean pelin. Avausmuunnelma oli hänelle todennäköisesti varsin tuttu, sillä hän voitti siinä minut varsin samantyylisesti jo vuonna 2012. Mertanen ja Nivala pelasivat ottelun korrekteimman pelin. Nevanlinna saavutti voittoaseman keskipelissä, mutta väärään aikaan tehty aseman yksinkertaistaminen johti siihen, että Penttisen asema oli loppupelissä helpompi pelattava jopa siitä huolimatta, että hänellä oli sotilas vähemmän. Viimeinen siirto ennen ajantarkistusta (40.Le4?) vei toiveet tasapelistäkin. SM-liigassa vähintään 15 peliä pelanneista pelaajista Galchenko on prosentuaalisesti todennäköisesti jopa SM-liigahistorian vahvin pelaaja. Kyseinen tilasto on päivitetty viimeksi vuoden 2020 maaliskuussa ja silloin hän oli kärjessä. Tuntumani mukaan hän on saanut senkin jälkeen pisteitä samaan malliin kuin aiemminkin. Tässäkin ottelussa voitto oli lähellä, mutta hän päästi Kytöniemen puskemaan C-sotilasta tasoittavin seurauksin. Franssila joko hallitsi sisilialaisen puolustuksen 2.c3-muunnelman erittäin hyvin, tai sitten kyse oli erinomaisesta avausvalmistelusta. Pönniö ei onnistunut selvittämään ongelmiaan tarpeeksi hyvin. Salmelinilla oli hyvät mahdollisuudet, mutta hän teki keskipelissä huonoja ratkaisuja ja joutui niiden takia vaikeuksiin. 31…Db7 olisi pitänyt lopputuloksen vielä auki, mutta sen sijaan hän syötti puhtaan tornin. Hartio onnistui loppupelissä voittamaan sotilaan, mutta hän ehdotti tasapeliä. Mustan puolustusresurssit olivat hyviä, mutta hänellä oli myös mahdollisuuksia erehtyä.

JoeSK - RaahLi    3.5-4.5

Jouhki Yrjö Markus            - Sammalvuo Tapani              ½-½
Nokka Risto                   - Huovinen Jere                 ½-½
Myller Janne                  - Kononen Keijo                 ½-½
Bederdin Lilja                - Wallin Aleksi                 0-1
Korpelainen Paul              - Pitkäaho Aki                  ½-½
Dannenberg Alia               - Mäkelä Lauri                  ½-½
Mustonen Tapani               - Rantanen Riku                 0-1
Hentunen Leo                  - Hart Alexander                1-0

Joensuulaiset olivat lähellä tehdä jättiyllätyksen, sillä heille tarjottiin mahdollisuuksia monella pöydällä.

Todennäköisesti elämänsä parasta kautta pelaava Jouhki sai keskipelissä aloitteen ja hän oli lähellä voittaa. Väärät ratkaisut johtivat siihen, että valkea sai kasaan fortressin. Huovisella oli aloitetta, mutta se ei riittänyt voittoon. Kononen ja Myller sopivat keskeneräisessä asemassa tasapelistä. Bederdin oli pelaamassa hienoa peliä, mutta käsittämätön passivoituminen (37.Tc2? Tb6 38.Tb2?) johti siihen, ettei edes tasapeliä ollut saatavilla. Korpelaisella oli voittoasema vielä siirtoa ennen tasapelin sopimista. Dannenbergin ja Mäkelän pelissä pahimmilta erikoistilanteilta vältyttiin, mutta loppuasemaa olisi voinut myös jatkaa. Mustonen pelasi hyvin ja hänellä oli voittoasema, joka tosin lipsahti hetkeksi tasaisemman puolelle. Hänellä oli siirtoa ennen loppua mahdollisuus saada selvästi parempi asema, mutta hän ei huomannut valkean mattiuhkausta. Hart pelasi kyseenalaisesti ja Hentunen hyödynsi sen tehokkaasti.

9. kierros 12.2.2023

JoeSK - JyS    2-6

Jouhki Yrjö Markus            - Sklyarov Dmitri               1-0
Nokka Risto                   - Luukkonen Tommi               0-1
Myller Janne                  - Nivala Tuomas                 0-1
Bederdin Lilja                - Nevanlinna Risto              0-1
Korpelainen Paul              - Galchenko Vadim               0-1
Dannenberg Alia               - Franssila Tommi               0-1
Mustonen Tapani               - Salmelin Aaro                 0-1
Hentunen Leo                  - Hartio Ilkka                  1-0

Joensuulaisten pelaaminen oli pääosin epätarkkaa eikä yllätykselle ollut sen vuoksi mahdollisuutta.

Sklyarov ei vahvasta osaamisestaan huolimatta ole viime aikoina ollut vireessä. Tässä pelissä hänellä oli mahdollisuuksia saavuttaa suurikin etu, mutta hän teki vääriä valintoja ja huonoon asemaan joutuessaan hän puolustautui heikosti. Nokka ja Luukkonen kävivät epäasemallisen kamppailun, jonka jälkimmäiseksi mainittu hallitsi paremmin. Nivala pelasi rauhallisesti eikä Myller vaikuttanut löytävän kunnollista suunnitelmaa. Bederdin epäonnistui pahasti. Hän halusi joko kokeilla jotain uutta, tai hän ei tiennyt pelaamansa muunnelman pääjatkoa. Peli päättyi valkean kannalta huonossa asemassa aikaiseen luovutukseen jo kuudentoista siirron jälkeen. Korpelainen luopui kyseenalaisesti lähettiparistaan eikä hän saanut siitä mitään korvausta. Galchenkolla ei ollut vaikeuksia kasvattaa etuaan voittavaksi. Dannenberg halusi ilmeisesti jäljitellä Englantilaisen hyökkäyksen tyylisiä jatkoja sisilialaisen puolustuksen neliratsumuunnelmaa vastaan, mutta siirto 6.Le3? on huono 6…Lb4! takia. Franssila jatkoi heikosti ja Dannenberg sai voittoaseman nopeasti. Hän ei pelannut parhaita siirtoja ja pelaajat päätyivät epätasapainoiseen asemaan, jossa Franssilan tornit ja kevyet upseerit osoittautuivat vahvimmiksi. Salmelin pelasi hyvän pelin. Hän ei menettänyt avauksessa saamaansa etua missään vaiheessa. Hartio pelasi passiivisesti ja Hentunen hyödynsi sen tehokkaasti.

TammerSh - RaahLi    3.5-4.5

Karttunen Mika                - Sammalvuo Tapani              ½-½
Ahvenjärvi Jani               - Huovinen Jere                 1-0
Mertanen Janne                - Kononen Keijo                 ½-½
Penttinen Jarkko              - Pitkäaho Aki                  ½-½
Kytöniemi Jyrki               - Mäkelä Lauri                  ½-½
Pönniö Toni                   - Pitkäaho Arto                 0-1
Martinec Tamas                - Rantanen Riku                 ½-½
Jaakkola Niklas               - Hart Alexander                0-1

Raahen Linnoitus pelasi hyvää shakkia ja ottamalla yllätysvoiton he käytännössä varmistivat sarjapaikkansa ensi kaudelle. Tammer-Shakin toiveet mitalisijoituksista saivat pahan kolhun. Heillä oli reilusti mahdollisuuksia muuttaa ottelun lopputulosta.

Kärkipöydällä toisilleen tutut kilpakumppanit pelasivat korrektin pelin, eikä paremmuutta heidän välilleen saatu eroteltua. Ahvenjärven pelaaminen toi jälleen mieleeni Karpovin rauhallisen asemallisuuden. Mertasella oli voittoasema keskipelin jälkeen, mutta asema kuivahti loppupeliin, jossa hänellä oli kuningas, torni ja lähetti Konosen tornia ja kuningasta vastaan. Loppupeli on teoreettinen tasapeli, mutta ajoittain jopa suurmestaritasolla nähdään pelejä hävittävän. Teoria ei ollut Konosella hallussa, sillä Mertasella oli parhaimmillaan neljän siirron matti. Paikkojaan Mertanen ei käyttänyt hyödykseen ja peli päättyi tasapeliin siirron 129. jälkeen. Penttinen ei keksinyt mielenkiintoisessa keskipeliasemassa hyvää suunnitelmaa ja Pitkäaho tasoitti nopeasti. Keskeneräisessä asemassa mustalla oli suuri aloite mutta tasapelistä sovittiin. Mäkelä ja Kytöniemi sopivat tasapelistä heti kun se oli mahdollista. Pönniöllä oli mahdollisuus tehdä kierroksen hienoin lopetus, mikäli hän olisi kriittisillä vaiheilla löytänyt parhaat siirrot:

Toni Pönniö ei jäänyt pitkäksi aikaa murehtimaan menetettyä voittoasemaa, sillä hän korottui epävirallisen tiedon mukaan shakkimestariksi helmikuun lopussa pelatussa Matin päivän turnauksessa. (Kuva: Jarkko Penttinen)

Seitsemännellä pöydällä pelaajat pelasivat täydellisesti. Jaakkola pelasi asemallisesti kyseenalaisesti. Torniloppupelissä hän olisi parhailla siirroilla voinut tehdä tasapelin, mutta hänen puolustautumisensa oli haparoivaa.

HSK - EtVaS    3-5

Binham Timothy                - Sepp Olav                     ½-½
Norri Joose                   - Rönkä Erik                    ½-½
Lehto Antti                   - Anttila Perttu                0-1
Cattaneo Marco                - Salo Heikki                   1-0
Kauranen Matti                - Kokkila Tero                  0-1
Parkkinen Jyrki               - Paasikangas Johanna           1-0
Aura Kristian                 - Räsänen Otto                  0-1
Kåhre Kim                     - Hallenberg Sami               0-1

Kotijoukkue olisi voitolla noussut tasapisteisiin Gambiitin ja vierasjoukkueen kanssa. EtVaS oli kuitenkin tiukoissa peleissä rutinoituneempi ja se riitti voittoon.

Kärkipöydällä aloitettiin tasaisesti, mutta pelin myöhemmissä vaiheissa tapahtui yllättäviä virheitä. 34…Lc6?? jälkeen valkea olisi voittanut upseerin pelaamalla 35.Dc7! Tätä ei pelissä nähty ja kansainvälisellä mestari Binhamilla oli paikka voittaa peli siirrolla 36…Dg6!, mutta tämäkin jäi tekemättä. Vielä viimeisellä siirrolla ennen ajantarkistusta hänellä oli mahdollisuus pelata 40…Dh2! ja valkean asema on vaikea. Minä tasoitin nopeasti ja sain mahdollisuuden pelata edusta loppupelissä. Erehdyin tekemään tasapeliin johtavan ratkaisun. Lehdolla ei alussa ollut vaikeuksia, mutta viidenkymmenen siirron jälkeen hän ajautui niihin. Salo puolusti hyvin, mutta loppupelissä käytännöllisesti pelannut Cattaneo onnistui viemään ratsunsa hyökkäysasemiin ratkaisevin seurauksin. Kokkila pelasi vahvasti eikä hän luovuttanut etuaan missään vaiheessa peliä. Paasikankaan pelaaminen oli myös tässä ottelussa asemallisesti kyseenalaista, sillä hän salli valkealle ikuisen ratsun d5:een. Tämä ei yksinään riittänyt voittoon, mutta puolustautuessa olisi vaadittu erityistä tarkkuutta. Räsäsellä oli mahdollisuus saavuttaa paljon etua avausvaiheessa, mutta hän ei löytänyt parasta jatkoa ja päätyi uhraamaan kaksi sotilasta. Auralta jäi näkemättä voittavat siirrot keskipelissä eikä hänelle sen jälkeen ollut tarjolla edes tasapeliäkään. Hallenberg pelasi upean pelin. Hän teki oikeaoppisen keskustajännitteen purkamisen, jonka jälkeen valkean sotilaat tippuivat taktisin menetelmin.

TuTS - VammSK    1.5-6.5

Sipilä Vilka                  - Meshkovs Nikita               0-1
Järvenpää Jari                - Neikšāns Arturs               0-1
Topi-Hulmi Teemu              - Pohjala Henri                 0-1
Sorsa Nuutti                  - Heinola Vesa-Pekka            ½-½
Linden Lari                   - Niemi Mikko                   ½-½
Byggmästar Lars               - Kauko Jussi                   ½-½
Koskinen Riku                 - Torkkola Henri                0-1
Koskinen Antti                - Pihlajamäki Seppo             0-1

Ottelussa vahvuuslukujen valossa ennakkosuosikkina esiintynyt vierasjoukkue haki pisteet ylivoimaisesti.

Kärkipöydällä Sipilä teki itselleen harvinaisen erehdyksen ja syötti upseerin. Neikšāns voitti vaivattomasti luonnollisia siirtoa tekemällä. Kolmannen pöydän peli oli vain hiukan valkealle edullista, mutta Pohjala ylipelasi Topi-Hulmin upeasti kuningattarien ja kevyiden upseerien loppupelissä. Sorsa ja Heinola päättivät jättää kamppailun muille, sillä sekavassa asemassa tehtiin siirtojen toistot. Linden on tähän mennessä tehnyt todennäköisesti historiallisen tilastokummajaisen. Hän on pelannut kaikki kauden yhdeksän peliään mustilla nappuloilla ja kaikki näistä ovat päättyneet tasapeleihin. Tälläkään kertaa hän ei missään vaiheessa peliä kärsinyt vaikeuksista. Muutamassa tilanteessa hänen asemansa enteili voittoa, mutta hän ei saanut pidettyä aloitetta. Byggmästar erikoistui tällä kaudella jo kolmatta kertaa Lontoon muunnelmasta syntyvään asematyyppiin, jossa musta pääsee vaihtamaan hänen lähettinsä g3:ssa. Tasapelistä sovittiin keskeneräisessä asemassa, jossa musta olisi todennäköisesti joutunut vielä ainakin hetken aikaa puolustautumaan valkean uhkauksilta. Koskiset saivat kokea liigan kovan tason. Torkkola avasi yllättäen kuningassivustan ja hän osasi hyödyntää mustan passiivista asemaa tehokkaasti. Pihlajamäen suunnitelmiin tuskin kuului nousta kuninkaalla keskustaan suurimman osan upseereista ollessa laudalla, mutta valkean virheellisen pelaamisen jälkeen hän pääsi yksinkertaistamaan asemaa tarpeeksi.

MatSK - SalSK    3.5-4.5

Keinänen Toivo                - Külaots Kaido                 0-1
Lahdelma Henri                - Kiik Kalle                    ½-½
Wartiovaara Oliver            - Hartikainen Markku            1-0
Nazarova Anastasia            - Yrjölä Jouni                  ½-½
Kekki Petri                   - Valkama Eero                  0-1
Kivistö Mikko                 - Westerinen Heikki             ½-½
Aalto Patrik                  - Rehn Ralf                     ½-½
Salimäki Janne                - Närhi Kimmo                   ½-½

SalSK haki yllätysvoiton Matinkylästä vakuuttavalla voitolla. Kotijoukkue voitti vain yhden pelin ja sillä päästään vain harvoin pisteille SM-liigassa. Vierasjoukkueen pelaajilla ei missään vaiheessa ollut vaikeuksia millään pöydillä lukuun ottamatta heille tappiollista kolmatta pöytää.

Kansainvälinen mestari Keinänen pelasi ranskalaisen puolustuksen patenttimuunnelmaansa, mutta ilmeisesti hänellä oli jäänyt aukko teoriatuntemukseen. Siirron 20.f5 ei tulisi aiheuttaa mustalle vaikeuksia jos tapahtuisi 20…Tc8! mutta Keinäsen valinta (20…0-0?) hävisi lähes pakottavasti. Kiik pelasi avauksen ylioptimistisesti, mutta Lahdelma ei täysin osannut hyödyntää sitä. Loppuasemassa Kiikillä oli sotilaan takamatkasta huolimatta etua, mutta tasapeli sovittiin kenties ottelutilanteen vuoksi. Wartiovaara oli suurissa vaikeuksissa, mutta Hartikaisen siirrot ontuivat sen verran että musta sai aseman kuntoon:

Nazarova epäonnistui avauksessa ja Yrjölän asema enteili voittoa jo aikaisessa vaiheessa. Hän ei kuitenkaan saanut kasvatettua etuaan tarpeeksi ja tasapelistä sovittiin mustalle edullisessa asemassa. Valkama pelasi hienoa shakkia. Vaikka asema meni välillä Stockfishin mukaan tasaiseksi, niin musta ei missään vaiheessa onnistunut kunnolla selvittämään ongelmiaan. Westerinen hallitsi ranskalaisen puolustuksen Kivistöä paremmin ja hänellä oli voittoasema jo avauksessa. Liika yksinkertaistaminen antoi Kivistölle käytännön mahdollisuuksia ja hän onnistui kamppailemaan pelistä tasaisen. Rehn painosti Aaltoa vastaan mutta voittoon asti etu ei riittänyt. Närhi pelasi hyvin ja hän olisi voinut paremmilla ratkaisuilla pelata myös voitosta, mutta tasapeliin päädyttiin loogisten vaiheiden jälkeen.

Gambiitti - HSC    1.5-6.5

Nouro Mikael                  - Laurusas Tomas                ½-½
Hynninen Juha                 - Agopov Mikael                 0-1
Ristoja Samu                  - Sulskis Sarunas               0-1
Tumanov Dmitri                - Nyysti Sampsa                 0-1
Kiili Markus                  - Mäki-Uuro Miikka              ½-½
Johansson Jukka               - Mansner Harry                 ½-½
Karvinen Kimmo                - Pääkkönen Timo                0-1
Länsimäki Ville               - Simola Tuomas                 0-1

Vierasjoukkue oli vahvuusluvuissa joka pöydällä kotijoukkuetta edellä ja se näkyi lopputuloksessa.

Erinomaisesti kauden pelannut kansainvälinen mestari Nouro oli lähellä voittaa Laurušasin. Hänellä oli tekninen voittoasema, mutta parhaiden siirtojen löytäminen ei onnistunut. Agopov pelasi rohkeasti. Eripuolisiin linnoituksiin mentiin nopeasti, eikä Hynninen osannut hyökätä tarpeeksi tehokkaasti. Ristoja pelasi hyvin ja hän olisi torniloppupelissä saavuttanut tasapelin vaivattomasti pelaamalla esimerkiksi 75…Tb8. Neljännen pöydän peli oli tasainen, mutta Tumanov uhrasi tai syötti sotilaan tarpeettomasti keskipelissä. Viidennen ja kuudennen pöydän pelit olivat korrekteja tasapelejä. Häntäpöydillä vierasjoukkueen pelaajat osoittivat tuntevansa asematyypit paremmin kuin heidän vastustajansa.

HSC tarvitsee viimeiseltä kahdelta kierrokselta yhden voiton tai kaksi tasapeliä varmistaakseen mestaruuden. Hopeasija tulee todennäköisesti ratkeamaan viimeisellä kierroksella, kun VammSK ja JyS kohtaavat keskinäisessä ottelussa. Mitalien suhteen myös Tammer-Shakilla on varmasti sana sanottavanaan, mutta se ei ole enää heidän omissa käsissään. Sarjataulukon peräpäässä HSK:n olisi otettava vähintään tasapeli ja voitto, sillä maalieron turvin he tuskin tulevat enää säilymään tasapisteissäkään.

1. HSC, Helsinki             9  +19 17 
2. VammSK, Sastamala         9  +13 14
3. JyS, Jyväskylä            9  +6  12  
--------------------------------------  
4. TammerSh, Tampere         9  +9  11  
5. SalSK, Salo               9  +6   9   
6. MatSK, Espoo              9  +5   9   
7. EtVaS, Vantaa             9  -4   8  
8. TuTS, Turku               9  -6   8   
9. RaahLi, Raahe             9  -10  7 
10.Gambiitti, Vantaa         9   0   6   
--------------------------------------
11.HSK, Helsinki             9  -13  4 
12.JoeSK, Joensuu            9  -25  3 

Viimeiset kaksi kierrosta pelataan huhtikuun alussa. Kaikki ottelut käydään perinteisesti Helsingissä Shakkiareenalla.

10. kierros la 1.4.2023
HSL Areena EtVaS-HSC
HSL Areena Gambiitti-SalSK
HSL Areena JyS-HSK
HSL Areena RaahLi-TuTS
HSL Areena TammerSh-JoeSK
HSL Areena VammSK-MatSK
11. kierros su 2.4.2023
HSL Areena TuTS-EtVaS
HSL Areena Gambiitti-TammerSh
HSL Areena HSC-SalSK
HSL Areena HSK-RaahLi
HSL Areena MatSK-JoeSK
HSL Areena VammSK-JyS

ShakkiNet Liigapalsta

Pelit 

Erik Rönkä

erikronka@gmail.com