Tammikuun alussa shakin SM-liiga jatkui lähes kahden kuukauden jälkeen. Etenkin häntäpäässä nähtiin mielenkiintoisia tapahtumia, sillä tilanne tasoittui siellä.

Kiiinnitin huomiota siihen, että pitkästä tauosta huolimatta tasapelejä sovittiin keskeneräisissä asemissa normaalia enemmän. Säästeltiinkö siirtoja neljälle viimeiselle kierrokselle?

6.kierros 14.1.2023

SalSK - TammerSh  3.5-4.5

Külaots Kaido         - Shirov Aleksei        0-1
Kiik Kalle          - Karttunen Mika        ½-½
Hartikainen Markku      - Volodin Aleksander      0-1
Yrjölä Jouni         - Ahvenjärvi Jani        1-0
Valkama Eero         - Mertanen Janne        ½-½
Haapasalo Jukka-Pekka     - Kytöniemi Jyrki        ½-½
Pelto Juho          - Pönniö Toni          ½-½
Närhi Kimmo          - Martinec Tamas        ½-½

Ottelu oli tiukka, mutta vieraat voittivat sen ansaitusti. Kärkipöydällä Shirov voitti suurmestarikollegansa ylivoimaisesti. Kiikin ja Karttusen peli oli mielenkiintoinen, sillä en ole varma, että kumpi pelaajista on isomman osan pelistä pelannut voitosta. Vaakakuppi ei missään vaiheessa kääntynyt kummankaan puolelle erityisen paljoa, mutta pelissä oli paljon tapahtumia. Volodin hyökkäsi aggressiivisesti, eikä Hartikainen pystynyt puolustautumaan kohtuullisella tavalla ennen ajantarkistusta. Suurmestari Yrjölä saavutti voittoaseman nopeasti, mutta keskipelissä tehty väärä ratkaisu antoi Ahvenjärvelle mahdollisuuksia. Hän kuitenkin erehtyi virheellisesti vaihtamaan kuningattarensa kahteen torniin, jonka jälkeen hänen kuninkaansa jäi liian heikoksi. Loput peleistä päättyivät jopa harvinaisen korrekteihin tasapeleihin.

Kansainvälinen mestari Mika Karttunen ei onnistunut vielä ylittämään 2500:n elorajaa. (Kuva: Jarkko Penttinen)

EtVaS - MatSK  3.5-4.5

Sepp Olav           - Keinänen Toivo        1-0
Rönkä Erik          - Lahdelma Henri        0-1
Salo Heikki          - Wartiovaara Oliver      1-0
Kokkila Tero         - Nazarova Anastasia      ½-½
Paasikangas Johanna      - Kekki Petri          0-1
Räsänen Otto         - Kivistö Mikko         ½-½
Hallenberg Sami        - Tiitta Sauli         ½-½
Vihinen Teemu         - Aalto Patrik         0-1

Tasaisessa ottelussa vierasjoukkue oli vain vähän kotijoukkuetta parempi. Merkillistä ottelussa oli se, että mustien nappuloiden voittoja syntyi neljä kappaletta ja valkeilla pärjättiin vain kerran.

Kärkipöydällä Sepp yllätti hyökkäyksellään Keinäsen (Paina mitä tahansa siirtoa!):

Minä tuhosin asemani nopeasti ja jouduin luovuttamaan. Salo osoitti hienoa kokemusta asemallisesta shakista, kun hän voitti Wartiovaaran. Espanjalaisen pelin Berliinin puolustuksella alkanut peli eteni tasaisesti, mutta valkeilla pelannut Wartiovaara erehtyi jääkiekkotermein tekemään ”vääriä vaihtoja”. Salo saavutti selvän edun ryöstämällä sotilaan. Voiton realisointi oli huippuluokkaa. Kokkilan ja Nazarovan pelissä molemmilla oli vain pieniä mahdollisuuksia saavuttaa etua ja tasapeli oli oikeutettu lopputulos. Paasikangas passivoitui avauksen jälkeen liikaa ja valppaana ollut Kekki voitti vakuuttavasti. Kuudennen pöydän pelissä molemmilla pelaajista oli pieniä mahdollisuuksia etuun, mutta tasaisessa kuningatarloppupelissä sovittiin oikeutetusti pisteen jaosta. Hallenberg pelasi jälleen Sisilialaisen puolustuksen Dragon-muunnelmaa, eikä hänellä ollut suuria vaikeuksia tasapelin saavuttamiseen. Kenties ottelun ratkaisevin peli tapahtui viimeisellä pöydällä. Vihisen etu vaihteli voittoasemasta selvään etuun, mutta peli ratkesi ikävään kvaliteetin syöttöön.

HSK - JoeSK  4-4

Binham Timothy        - Jouhki Yrjö Markus      0-1
Lehto Antti          - Nokka Risto          1-0
Cattaneo Marco        - Bederdin Lilja        1-0
Kauranen Matti        - Marttinen Jussi        1-0
Parkkinen Jyrki        - Al Hajaj Amjad        1-0
Kopsa Petri          - Dannenberg Alia        0-1
Kåhre Kim           - Hentunen Leo         0-1
w.o.             - Torvinen Eetu         0-1

Onnistuuko Fidemestari Yrjö Markus Jouhkin JoeSK nousemaan pois putoajan paikalta? (Kuva: Jarkko Penttinen)

Sarjataulukon häntäpään kamppailussa JoeSK taisteli tasapelin ennakoon vahvemmasta HSK:sta ja aukaisi samalla pistetilinsä. Vierasjoukkue sai Joensuussa pelatussa ottelussa etua viimeisen pöydän luovutusvoitosta, mutta heidän pelaamisensa oli aiempaa tarkempaa ja he pystyivät etevästi kääntämään tiukkoja pelejä voitoikseen.

Kärkipöydällä Binham aloitti vahvasti, mutta hän syötti kvaliteetin. Lehto jatkoi hyvää kauttaan ja kumosi Nokan epäonnistuneen Benko-gambiitin ylivoimaisesti. Cattaneo pelasi lähes oppikirjamaisen Alehinin puolustuksen. Bederdin joutui hankaluuksiin heikoiksi jääneiden keskustasotilaidensa vuoksi. Marttinen pelasi avauksesta lähtien kyseenalaisesti ja Kauranen osoitti parhainta asemallista osaamistaan. Parkkinen demonstroi hyvää loppupeliosaamistaan, sillä hän pelasi alkuun tasaisessa loppupelissä vastustajaansa paremmin. Kopsa ja Dannenberg pelasivat vaiherikkaan pelin. Molemmilla oli pelissä tilaisuutensa, mutta Dannenberg pystyi käyttämään ne paremmin hyödykseen. Seitsemännen pöydän peli oli tasainen, mutta Kåhre erehtyi syöttämään Binhamin tavoin kvaliteetin. Kvaliteetin syöttämistä tapahtuu kaikilla tasoilla! Viimeisellä pöydällä HSK:n puolella ei ollut pelaajaa, joten JoeSK sai pisteen luovutuksella.

RaahLi - JyS  3-5

Sammalvuo Tapani       - Luukkonen Tommi        0-1
Wallin Aleksi         - Nivala Tuomas         ½-½
Pitkäaho Aki         - Nevanlinna Risto       0-1
Suomalainen Erkki       - Galchenko Vadim        0-1
Mäkelä Lauri         - Hämäläinen Sami        ½-½
Lauronen Timo         - Salmelin Aaro         1-0
Hart Alexander        - Hartio Ilkka         ½-½
Aapola Lauri         - Remes Marko          ½-½

Kotijoukkueen passiivinen pelaaminen koitui heidän tappiokseen. Sammalvuo aloitti rauhallisella Espanjalaisen pelin Breyerin muunnelmalla. Hän ei onnistunut tekemään aktiivisia ratkaisuja silloin kun niihin oli mahdollisuus. Myös Wallinilla oli paikkansa tehdä aktiivisia siirtoja (16.Rxf7! tai 20.h5!), mutta hänen pelaamisensa jäi vaisuksi. Sama koski myös Pitkäahoa. Hän vaihtoi tarpeettomasti loppupeliin, joka tosin olisi tarkalla pelillä ollut tasainen. Myös Suomalainen pelasi passiivisesti. Mielenkiintoista pelissä oli se, ettei Galchenko huomannut kvaliteetin voittavaa siirtoa jo avausvaiheessa. Sen sijaan hän valitsi jatkon, jossa hän pääsi turvallisesti loppupelissä pelaamaan voitosta. Mäkelän passiivinen pelaaminen tuotti kuitenkin tulosta, sillä hän puolusti onnistuneesti tasapelin. Kotijoukkueen aktiivisin pelaaja oli Lauronen. Hän pelasi hienon ja loogisen pelin. Ensin hän otti keskustan haltuun, jonka jälkeen hän sai myös lähettiparin edun. Tämän jälkeen hän teki Salmelinille sotilasheikkouksia ja viimeiseksi hän vaihtoi loppupeliin, jonka realisointi voitoksi ei tuottanut vaikeuksia. Mielenkiintoinen sukunimipari Hart ja Hartio pelasivat pelin, jossa ensimmäisenä mainittu hallitsi avauksen jälkeisiä tapahtumia, mutta myöhemmin hän joutui vaikeuksiin. Lopulta pelaajat olivat tyytyväisiä tasapeliin asemassa, jossa valkea olisi voinut pelata voitosta.

VammSK - HSC  3.5-4.5

Meshkovs Nikita        - Laurušas Tomas        ½-½
Pohjala Henri         - Agopov Mikael         ½-½
Heinola Vesa-Pekka      - Nyysti Sampsa         0-1
Kauko Jussi          - Mansner Harry         1-0
Torkkola Henri        - Pääkkönen Timo        ½-½
Salonen Mikko         - Tuononen Janne        0-1
Kondratev Denis        - Simola Tuomas         0-1
Pihlajamäki Seppo       - Alho Sauli          1-0

Vierasjoukkue oli hiukan kotijoukkuetta rutinoituneempi ja tämä auttoi heidät voittoon asti. Kärkipöydällä suurmestarit pelasivat nopean tasapelin. 2-pöydän peli eteni tasaisesti. Pohjalan olisi lopputulosta ajatellen kannattanut jatkaa peliä tasapelin sopimisen sijaan, sillä hänellä oli pieniä käytännön mahdollisuuksia luoda Agopoville vaikeuksia. Heinola käsitteli avausta kyseenalaisesti, eikä Nyysti antanut hänelle missään vaiheessa mahdollisuuksia päästä peliin mukaan. Kaukon ja Mansnerin tapahtumarikas peli oli alusta lähtien edellä mainitun hallintaa, mutta myös tasapeliin oli mahdollisuuksia. Lopun ratkaisi Mansnerin erehdys, joka kumoutui yllättävällä tavalla (55…Dxe5?? 56.Dd3!+-). Viidennen pöydän peli oli ottelun korrektein. Pisteen jaosta sovittiin tasaisessa loppupelissä. Salosen ja Tuonosen peli alkoi jännitteisellä Skotlantilaisella avauksella. Valkean tekemä sotilaan uhraus oli huono, joka antoi edun mustalle. Loppupelissä tasapeliin oli mahdollisuuksia, mutta paha virhe (30.Ta8? Txf3!-+) helpotti voiton realisointia tarpeettomasti. Seitsemännen pöydän peli alkoi vaarattoman näköisellä avauksella, mutta Kondratevin tekemä 14…g6? antoi valkealle suuren aloitteen. Simola ei tämän jälkeen missään vaiheessa päästänyt vastustajaansa mukaan peliin. Viimeisellä pöydällä valkealla oli vain pieni etu, mutta Shakkimestari Alho syötti sotilaan eikä hänellä pitänyt olla enää mahdollisuuksia. Hän sai kuitenkin yllättäviä mahdollisuuksia loppupelissä:

TuTS - Gambiitti  1.5-6.5

Sipilä Vilka         - Nouro Mikael         0-1
Järvenpää Jari        - Hynninen Juha         0-1
Topi-Hulmi Teemu       - Ristoja Jan          0-1
Sorsa Nuutti         - Tumanov Dmitri        1-0
Linden Lari          - Kiili Markus         ½-½
Koskinen Riku         - Kahri Antti          0-1
Asikainen Eeli        - Johansson Jukka        0-1
Riipinen Hannu        - Karvinen Kimmo        0-1

Vierasjoukkue kävi hakemassa Turusta tärkeät pisteet sarjapaikan uusimisen kannalta. Aneemisesti pelanneet turkulaiset eivät pystyneet haastamaan Gambiittia millään shakin osa-alueilla.

Kärkipöydällä Nouro ja Sipilä pelasivat samanlaisesta asematyyppiä kuin he pelasivat vuoden 2012 SM-kisoissa. Tuolloin voittajaksi selviytyi Sipilä, mutta tällä kertaa oppineena pelannut Nouro voitti ylivoimaiseen tyyliin. Hynninen sai jo avauksessa suuren aloitteen, eikä hän missään vaiheessa luovuttanut sitä pois. Topi-Hulmilla oli paikkoja pitkin peliä, mutta hän ei kertaakaan vaikuttanut löytävän parhaita ideoita. Sorsa hallitsi pelitapahtumia. Keskipelissä tilanne tasoittui jo huomattavasti, mutta paha virhe ennen ajantarkistusta varmisti sen ettei kotijoukkue jäänyt voitoitta. Kiili alkoi virittelemään hyökkäystään, mutta ehkäpä hänellä oli epävarmuutta sen toimivuudesta. Tasapelistä sovittiin nopeasti. Kuudennen pöydän pelissä oli paljon analysoitavaa:

Johansson pelasi asemallista shakkia eikä Asikaisella ollut koko pelin aikana kuin yksi paikka saada riittävää vastapeliä. Tämä tilaisuus jäi käyttämättä eikä sen jälkeen uutta tullut. Riipinen sai kokea kovan liigatason, sillä hän joutui jo avauksesta lähtien vaikeaan asemaan.

7.kierros 15.1.2023

JoeSK - TuTS  5-3

Jouhki Yrjö Markus      - Sipilä Vilka         0-1
Nokka Risto          - Järvenpää Jari        0-1
Behm Jukka          - Topi-Hulmi Teemu       ½-½
Bederdin Lilja        - Linden Lari          ½-½
Hentunen Leo         - Morant Paul          1-0
Kärki Miska          - w.o.             1-0
Torvinen Eetu         - w.o.             1-0
Heliövaara Simo        - w.o.             1-0

Tämän ottelun lopputulos oli erittäin tervetullut sarjataulukon peräpäätä ajatellen. Turkulaiset pelasivat kolmen vajaalla, mutta onnistuivat silti kamppailemaan tiukan ottelun.

Kärkipöydällä kansainvälinen mestari Sipilä pelasi hienon pelin. Hyvää kautta pelannut Jouhki hyökkäsi häikäilemättömästi uhraten materiaalia, mutta Sipilä laski tarkasti, oli menemättä mattiin ja voitti materiaaliedun turvin. Nokan keskittyminen vaikutti olevan kadoksissa, sillä hän oli häviöasemassa jo kymmenen siirron jälkeen. Etenkin valkeilla tämä on erittäin huono suoritus, sillä yleensä jo kohtalaisella loogisella päättelyllä pystyy pääsemään pelikelpoiseen asemaan. Harvakseltaan pelaava Behm pelasi erinomaisesti. Hänellä ei missään vaiheessa peliä ollut merkittäviä vaikeuksia ja loppupelissä hänelle olisi ollut tarjolla myös voitto. Linden pelasi avauksen kyseenalaisesti ja Bederdin pakotti hänet uhraamaan kvaliteetin. Korvaus uhratusta materiaalista osoittautui yllättävän vahvaksi ja vain hetken kuluttua Lindenillä oli selvä voittoasema. Muutama hänen ratkaisuistaan pelkisti peliä liikaa eikä tasapeliä enempää ollut saavutettavissa. Morantilla oli loppupelissä paikka saavuttavaa merkittävää etua, mutta hän pelasi passiivisesti ja joutui puolustamaan. Pelin olisi tullut päättyä pisteen jakoon, mutta hän erehtyi tasaisessa loppupelissä pahasti. Kolmelle viimeiselle pöydälle ei saapunut turkulaisia ja JoeSK sai niistä luovutusvoitot.

JyS - HSC  3-5

Luukkonen Tommi        - Laurušas Tomas        0-1
Nivala Tuomas         - Agopov Mikael         0-1
Nevanlinna Risto       - Nyysti Sampsa         0-1
Galchenko Vadim        - Mansner Harry         1-0
Hämäläinen Sami        - Pääkkönen Timo        0-1
Salmelin Aaro         - Tuononen Janne        ½-½
Hartio Ilkka         - Simola Tuomas         ½-½
Remes Marko          - Alho Sauli          1-0

Vieraille puhtaasti menneen kolmen kärkipöydän jälkeen kotijoukkue ei pystynyt haastamaan jäljellä olevilla pöydillä tarpeeksi hyvin. Kärkipöydällä Luukkonen pelasi epätarkasti ja hän päätti uhrata materiaalia, mutta korvaus jäi vähäiseksi. Agopov piti Nivalalle koulutuksen asemallisesta shakista. Valkea jäi jo avausvaiheen jälkeen asemaan, jossa hänellä ei ollut suunnitelmaa. Nevanlinna ei selvinnyt avauksesta ehjin nahoin. Nyysti pelasi aggressiivisesti ja hän pääsi torjumattoman mattiuhkauksen vuoksi juhlimaan voittoa jo ennen ajantarkistusta. Mansner ei onnistunut luomaan Galchenkolle vaikeuksia, sillä hän joutui nopeasti avausvaiheen jälkeen strategisesti hävittyyn asemaan. Myös Hämäläinen otti riskejä strategisesti terveen aseman kustannuksella. Hänen kuninkaansa jäi keskelle lautaa valkean nappuloiden piirittämäksi. Salmelin vaihtoi kuningattarensa epäedullisesti kahteen torniin, mutta hän sai yllättävän paikan. Siirron 13…Rd7?? jälkeen Tuonosen olisi kuulunut hävitä, mikäli laudalle olisi ilmestynyt 14.Rd5!+-. Peli jatkui mustalle edullisena, mutta Salmelin onnistui puolustautumaan. Simola saavutti torniloppupeliin mennessä ylivoimaisen voittoaseman, mutta sen realisointi oli todella heikkoa. Lopussa hän menetti kaiken edun ja lopputulosta ajatellen Hartion olisi kannattanut jatkaa vielä muutama siirto. Myös Alho joutui avauksen jälkeen strategisesti huonoon asemaan, eikä hän pystynyt luomaan Remesille vaikeuksia voittaa peli.

Kansainvälinen mestari Sampsa Nyysti on pelannut upeasti, sillä pisteitä hänellä on kuluvalta kaudelta 6. Kaikki voitoista ovat tulleet valkeilla nappuloilla. Mahtaako se olla hymyn syynä? (Kuva: Jarkko Penttinen)

RaahLi - VammSK  3.5-4.5

Sammalvuo Tapani       - Meshkovs Nikita        0-1
Wallin Aleksi         - Pohjala Henri         ½-½
Pitkäaho Aki         - Heinola Vesa-Pekka      ½-½
Suomalainen Erkki       - Kauko Jussi          0-1
Mäkelä Lauri         - Torkkola Henri        ½-½
Lauronen Timo         - Salonen Mikko         0-1
Hart Alexander        - Satonen Arto         1-0
Aapola Lauri         - Pihlajamäki Seppo       1-0

Tasaisista lukemista huolimatta vierasjoukkue oli tässä ottelussa selkeästi kotijoukkuetta parempi. Sammalvuo ei missään vaiheessa päässyt vaikeuksistaan täysin eroon ja Meshkovs voitti hienosti loppupelissä. Wallinin peli jäi jälleen vaisuksi ja tasapelistä sovittiin jo aikaisessa vaiheessa. Pitkäaho tasoitti Heinolaa vastaan vaikeuksitta. Kauko osoitti hyvää shakkiymmärrystä. Tasaisessa asemassa hän hyödynsi Suomalaisen epätarkkoja siirtoja ja hän sai nopeasti ratkaisevan aloitteen. Mäkelän asema oli objektiivisesti voitettu, mutta helppoa se ei ollut. Torkkola pääsi hyökkäämään ja hän sai voittoaseman, mutta tasapeliin päädyttiin ikuisen shakin jälkeen. Laurosen aktiiviset siirrot olivat lauantain jäljiltä loppuneet, sillä hän pelasi passiivisesti ja teki huonoja vaihtoja. Seitsemännen pöydän pelissä etu vaihteli paljon. Lopussa Satosella olisi vielä ollut hieno paikka pelastautumiseen:

Viimeisellä pöydällä Aapola hyökkäsi oppikirjamaisesti.

SalSK - EtVaS  3.5-4.5

Külaots Kaido         - Sepp Olav           1-0
Kiik Kalle          - Rönkä Erik          0-1
Hartikainen Markku      - Salo Heikki          ½-½
Yrjölä Jouni         - Kokkila Tero         ½-½
Valkama Eero         - Paasikangas Johanna      0-1
Kivijärvi Juha        - Räsänen Otto         1-0
Haapasalo Jukka-Pekka     - Hallenberg Sami        ½-½
Närhi Kimmo          - Vihinen Teemu         0-1

Vaiherikkaan ottelun lopputulos olisi pelitapahtumien perusteella voinut olla mikä tahansa muukin, mutta pelit kääntyivät paremmin vierasjoukkueelle. EtVaSin teemana viikonloppuna vaikutti olevan hyvät ja huonot vaihdot, sillä tässäkin ottelussa monessa pelissä tehdyt vaihdot auttoivat toista pelaajaa huomattavasti enemmän. Kärkipöydällä Sepp saavutti turvallisen edun, mutta hän salli maanmiehensä vaihtaa hyökkäysnappuloita pois (17.Rd3?! La6!). Peli pysyi silti valkealle edullisena, mutta Sepp päästi Külaotsin jälleen vapauttamaan peliään (28.Lc2? Td5!) ja valkean asema muuttui jo vaikeaksi. Minun ja Kiikin pelissä mentiin äkkiä eripuolisiin linnoituksiin. Minun strategianani oli ryöstää sotilas ja Kiikin strategiana oli hyökätä kuningastani kohti. Hyökkäyksen tulisi yleensä antaa korvausta sotilaasta, mutta Kiik pelasi vaisusti ja voitin materiaaliedun turvin. Salo saavutti ratkaisevan sotilaan edun keskipelissä, mutta hänen viikonlopun ajaksi varastoidut hyvät siirrot loppuivat. Hartikainen voitti sotilaan takaisin ja loppupeli oli tasainen. Yrjölä pelasi kuten suurmestarit monesti pelaavat ja hän saavutti ylivoimaisen voittoaseman nopeasti. Hän valitettavasti erehtyi muunnelman laskemisessa pahasti ja menetti kaiken etunsa. Paasikangas ja Valkama ovat tällä kaudella erottuneet poikkeuksellisen vaiherikkaista peleistä, eikä tässäkään pelissä vältytty siltä. Paasikangas pelasi avauksen ja keskipelin huonosti ja Valkama saavutti sotilaan edun ja asemallisen edun turvin ylivoimaisen voittoaseman. Loppupelissä hänelle tuli käytännön vaikeuksia. Seurasi neljän tornin loppupeli, jossa Valkaman voittoasema ensin muuttui tasa-asemaksi ja sitten valkean voittoasemaksi. Aikapulassa tehdyt virheet antoivat Valkamalle mahdollisuudet tasapeliin, mutta vähällä ajalla niiden käyttäminen oli vaikeaa. Räsänen saavutti avauksessa hyvän aseman, mutta hän uhrasi materiaalia virheellisesti. Haapasalo osoitti tietävänsä Sisilialaisen Maroczy-asetelmasta enemmän kuin Hallenberg. Pelin olisi tullut päättyä mustan voittoon, mutta yllättäen pelaajat sopivat tasapelistä. Viimeisen pöydän Hollantilaisen Kivimuurilla alkanut peli eteni tyypillisen rauhallisesti. Asema oli tasainen, mutta Närhi teki siirroilla 17. ja 19. huonot vaihdot ja laudalle jääneet nappulat olivat Vihisen kannalta parempia. Etu kasvoi loppupeliin mennessä, joka ratkesi upeaan kuninkaan aktivointiin, joka toi mieleeni jopa pelin Short-Timman 1-0 (34), Tilburg 1991.

TammerSh - MatSK  4-4

Shirov Aleksei        - Keinänen Toivo        1-0
Karttunen Mika        - Tella Jussi          0-1
Volodin Aleksander      - Lahdelma Henri        ½-½
Ahvenjärvi Jani        - Wartiovaara Oliver      ½-½
Mertanen Janne        - Nazarova Anastasia      0-1
Penttinen Jarkko       - Kivistö Mikko         1-0
Pönniö Toni          - Tiitta Sauli         1-0
Martinec Tamas        - Aalto Patrik         0-1

Hiljattain 2500 elorajan ylittänyt Keinänen pääsi testaamaan taitojaan maailman huippupelaajaa vastaan. Keinänen hallitsi pelitapahtumia, mutta Shirov piti asemansa terveenä. Ylioptimistinen 32.g4? antoi aloitteen mustalle, jonka jälkeen suurmestari pelasi vastustamattoman tarkasti. Hiljalleen paluuta shakkilautojen ääreen tehnyt kansainvälinen mestari Tella osoitti taitojensa olevan tallessa, sillä hän voitti kollegansa mielenkiintoisessa pelissä:

Lahdelma saavutti hyvällä pelillä voittoaseman suurmestaria vastaan, mutta realisointivaiheessa hän suoriutui epätarkasti. Myös Wartiovaara sai voittoaseman jo keskipelissä, mutta epätarkasti tehty kuningatarten vaihto antoi Ahvenjärvelle tarpeeksi käytännön mahdollisuuksia. Mertanen pelasi kunnianhimoista Alehinin puolustusta. Hänen epätarkka avauksen käsittelynsä muistutti häntä siitä, miksi avaus on hylätty huipputasolla, sillä valkean keskustasotilaat rajoittivat mustan pelaamista liikaa. Kivistö joutui asemaan, jossa hänellä ei vaikuttanut olevan suunnitelmaa. Penttinen teki asemallisen kvaliteetin uhrauksen ja voitti pelin hienosti. Tiitta pelasi kyseenalaisesti koko pelin. Hän vei kuninkaan turvattomaan linnoitukseen ja myöhemmin heikensi kuningasasemaansa entisestään, jonka jälkeen Pönniö uhkauksensa vuoksi voitti materiaalia ratkaisevasti. Aallon avausvalinta oli yllätys. Martinec ryhtyi pelaamaan joka puolella lautaa, vaikka edellytyksiä tähän ei ollut. Hänen asemastaan romahti yksi kerrallaan kuningatarsivusta, keskusta ja kuningassivusta.

Kansainvälinen mestari Toivo Keinänen ylitti hiljattain kansainvälisessä vahvuuslukulaskennassa 2500. Suurmestarin arvo vaatii vielä tarvittavan määrän kiinnityksiä. (Kuva: Jarkko Penttinen)

Vakuuttavasti esiintynyt HSC on vahvistanut asemaansa sarjataulukon kärjessä. RaahLi on yleensä tunnettu vahvana kotijoukkueena, mutta tällä kaudella he ovat ailahdelleet. Seuraavalla kierroksella he kohtaavat viimeisenä olevan JoeSK:n ja tässä ottelussa tullaan mahdollisesti ratkaisemaan jo yksi sarjasta tippuva joukkue. Sarjataulukko seitsemän kierroksen jälkeen:

1. HSC, Helsinki       7 +13 13 
2. VammSK, Sastamala     7 +7 10
3. JyS, Jyväskylä      7 +5 10 
--------------------------------------  
4. TammerSh, Tampere     7 +7  9  
5. MatSK, Espoo       7 +7  9  
6. SalSK, Salo        7 +6  7 
7. TuTS, Turku        7 -2  6  
8. EtVaS, Vantaa       7 -3  6 
9. Gambiitti, Vantaa     7 +2  4  
10.HSK, Helsinki       7 -10 4 
--------------------------------------
11.RaahLi, Raahe       7 -12 3 
12.JoeSK, Joensuu      7 -20 3 

Seuraavan kerran shakin SM-liigaa pelataan helmikuussa viidellä eri paikkakunnalla.

8. kierros la 11.2.2023
Raahe JoeSK-RaahLi
Raahe JyS-TammerSh
Turku TuTS-HSK
Vantaa EtVaS-Gambiitti
Helsinki HSC-MatSK
Salo SalSK-VammSK
9. kierros su 12.2.2023
Raahe TammerSh-RaahLi
Raahe JoeSK-JyS
HSL Areena HSK-EtVaS
Turku TuTS-VammSK
Vantaa Gambiitti-HSC
Salo MatSK-SalSK

ShakkiNet Liigapalsta

Pelit 

Erik Rönkä

erikronka@gmail.com