SM-liigan marraskuun kierroksen jälkeen sarjataulukon kärkeen saatiin lukuisia muutoksia otteluiden mennessä harvinaisen ristiin. Viime kausina sarjapaikasta taistellut Turun Työväen Shakki on löytänyt aivan uuden valon peliinsä. Joukkue otti kaksi niukkaa voittoa ja kiilasi muiden edelle kärkeen. Myös Aatos nosti paikkaansa taulukossa hiukan, kuitenkin antautumalla tasapeliin Kymen Shakkia vastaan.

3-kierros

KymS – Aatos    2-2

Genov Pedar          - Nybäck Tomi          0-1
Ristoja Samu         - Seeman Tarvo         ½-½
Puranen Jukka         - Virtanen Antti        0-1
Lehtosaari Mauri       - Pulkkinen Kari        ½-½
Väkevä Jani          - Issakainen Ari        1-0
Kholopov Evgeny        - Väätäinen Timo        1-0
Paronen Petteri        - Halmeenmäki Tuomo       ½-½
Montonen Samu         - Lammi Jyri          ½-½

Tomi Nybäck (oik.) pelasi marraskuun kierroksilla loistavasti. Hän voitti maailmanmestari Magnus Carlsenin (vas.) vuonna 2008.

Ottelu alkoi vieraiden kannalta vauhdikkaasti, kun Virtanen voitti Purasen vain 15:een siirtoon. Purasen on todellakin löydettävä peliinsä uutta potkua, sillä myös kaksi ensimmäistä ottelua olivat nopeita tyrmäyksiä hänen tappioiksi:

Kotijoukkueen maalilaulu lähti kuitenkin soimaan hetken päästä Kholopovin taottua Väätäisen kuninkaasta matin. Ilo tästä ei kauaa kestänyt, sillä suomalaisen shakkielämän sankari suurmestari Nybäck voitti kollegansa hallitussa pelissä. Tämä oli myös Genovin ensimmäinen tappio SM-liigassa. Muut pelit päättyivät korrekteihin tasapeleihin, mutta Väkevä sai hierottua sotilaan edullisessa loppupelissä tarvittavan voiton tasapeliin.

TuTS – SalSK    3-2

Kryakvin Dmitry        - Kulaots Kaido         0-1
Turov Maxim          - Kiik Kalle          1-0
Sipilä Vilka         - Järvenpää Jari        1-0
Niemi Kalle          - Westerinen Heikki       ½-½
Holmsten Aleksei       - Hartikainen Markku      0-1
Topi-Hulmi Teemu       - Valkama Eero         1-0
Sorsa Nuutti         - Rehn Ralf           ½-½
Pihlajasalo Hannu       - Närhi Kimmo          ½-½

Vilka Sipilä on löytänyt erinomaisen vireen.

Ottelun suurimmat ratkaisut tapahtuivat kärkipöydillä. Viime aikoina vahvasti pelannut virolainen suurmestari Kulaots pelasi upean pelin ja sai tililleen upean päänahan. Muilta osin kotijoukkue oli paremmin hereillä. Turov lukitsi Kiikin pelaaman Modernin puolustuksen ja voitti pelin asemallisesti. Myös Sipilä on saanut takaisin muutaman vuoden takaisin vireensä. Hän rankaisi Järvenpäätä passiivisesta avauspelaamisesta, ja siirto kerrallaan valkean asema huononi myös keskipelissä. Suurmestari Westerinen pelasi näyttävää shakkia. Tämä ei kuitenkaan aivan riittänyt voittoon asti:

Hartikaisen voitto Holmstenista oli vain laiha lohtu. Topi-Hulmin voittaessa nuoren shakkimestari Valkaman, pääsi kotijoukkue sarjan piikkipaikalle.

VammSK – KS-58    4-2

Meshkovs Nikita        - Yrjölä Jouni         1-0
Niemi Mikko          - Rantanen Yrjö         1-0
Heinola Vesa-Pekka      - Lindstedt Johan        1-0
Kauko Jussi          - Tuomala Timo         ½-½
Torkkola Henri        - Lauren Martti         ½-½
Varpanen Jan         - Viljava Tapani        1-0
Salonen Mikko         - Kivipelto Kaj         0-1
Kauko Pekka          - Salonen Jyrki         0-1

Vammalan Shakkikerho ei antanut mahdollisuuksia vierasvoittoon. Suurmestari Meshkovs sai loppupelissä pientä aloitetta kollegansa Yrjölää vastaan. Takavuosina jopa maailman kärkitasoa kolkutellut suurmestari kaatui aikapulassa ratkaisevasti. Myös 2-pöydällä pelasivat nykyajan mestari ja takavuosien legenda. Rantanen teki hyvältä näyttävän sotilaanuhrauksen saadakseen aloitetta, mutta myöhemmin aloite siirtyi pikkuhiljaa Niemelle eikä sotilaasta ollut kompensaatiota. Heinola voitti tyypilliseen tapaansa aktiivisella pelillä, jossa valkean e3-ruutuheikkous osoittautui liian pahaksi. Kivipellon ja Salosen voitot eivät riittäneet tuomaan vierasjoukkuetta tasoihin.

TammerSh – EtVaS    2-3

Goganov Aleksey        - Sepp Olav           1-0
Karttunen Mika        - Kanep Meelis         ½-½
Köykkä Pekka         - Anttila Perttu        0-1
Mäki Veijo          - Koskinen Henri        1-0
Ahvenjärvi Jani        - Kokkila Tero         0-1
Pohjala Henri         - Salo Heikki          ½-½
Mertanen Janne        - Paasikangas-Tella Johanna   0-1
Nieminen Samuli        - Lindholm Jere         ½-½

Etelä-Vantaan Shakista on koitunut Tammer-Shakille erittäin vaikea vastus. Pääkaupunkiseudun joukkue otti heistä voiton jo kolmantena peräkkäisenä kautena. Tiukkaa kamppailua nähtiin tänäkin vuonna, sillä yhtäkään nopeaa tasapeliä ei ottelussa tapahtunut. Koskisen peli lähti hyvin käyntiin, mutta muutaman epätarkkuuden jälkeen Mäki pääsi rokottamaan. Paasikangas-Tella on viime kausina näyttänyt pirteitä otteita, ja voitti Mertasen vauhdikkaassa pelissä. Kokkila pelasi varmaa asemallista shakkia ja Ahvenjärven puolustustehtävä oli liian vaikea. Kärkipöydällä suurmestari Goganov sai pientä aloitetta avauksesta. Seppin nappulat ikään kuin menivät väärälle puolelle lautaa ja lopulta venäläisvahvistus yksinkertaisti peliä kombinaation avulla:

Ottelussa olisi voinut käydä miten tahansa, mutta ehkäpä loppuunsa Caissa jakoi tapahtuneita tilanteita molemmille joukkueille tasapuolisesti. Anttilan peli meinasi lähteä katastrofimaisesti liikkeelle, mutta tarkat siirrot toivat hänelle lopulta aloitetta. Köykkä valitsi väärän puolustussuunnitelman ja joutui pian antautumaan menetettyään kevyen upseerin. Karttunen hallitsi peliä pitkään, mutta suurmestari Kanep sai lopussa luotua tarpeeksi vastapeliä tasoittaakseen. Myös Salo oli kvaliteetin edun turvin kiinni pisteessä, mutta tarpeettoman vastapelin antaminen antoi hänelle vain tasapelin.

JoeSK – SK ComeOn    0-7

Dokutchaev Aleksander     - Yemelin Vasily        0-1
Jouhki Yrjö Markus      - Sulskis Sarunas        0-1
Sukhorukov Andrey S.     - Agopov Mikael         0-1
Hokkanen Petri        - Nyysti Sampsa         0-1
Myller Janne         - Mansner Harry         0-1
Nokka Risto          - Kosmo Santul         0-1
Porrasmaa Timo        - Alho Sauli          0-1
Al Hajaj Amjad        - Puuska Heini         ½-½

Sarjanousijan kausi jatkui lauantain kotiottelussa surullisesti. Lähes jokaisessa pelissä viime vuoden mestarit pelasivat varmaa shakkia ja lopulta löivät karjalaisten nappulat pois.

MatSK – JyS    3-3

Ebeling Daniel        - Sklyarov Dmitri        0-1
Moiseenko Vadim        - Galchenko Matvey       1-0
Keinänen Toivo        - Luukkonen Tommi        0-1
Pershin Denis         - Franssila Tommi        1-0
Kekki Petri          - Nevanlinna Risto       0-1
Hentunen Asko         - Nivala Tuomas         ½-½
Ebeling Mika         - Hämäläinen Sami        1-0
Lehtivaara Petri       - Galchenko Vadim        ½-½

Lauantain hurjin kamppailu nähtiin Shakkiareenalla kestomenestyjä Matinkylän Shakkikerhon kohdatessa Jyväs-Shakin. Maalinteon aloitti 31:n siirron jälkeen Pershin, joka jatkaa vieläkin maksimituloksessa. Nuori mestari on voittanut kaikki pelinsä SM-liigassa näytöstyyliin. Luukkonen toi vieraat hetken päästä tasoihin upealla laukauksellaan. Keinänen ei vaikuttanut saavan vastapeliä missään vaiheessa. Hämäläinen pelasi skotlantilaista gambiittia. Ebeling oli aavistanut tämän ja teki valtavat avausvalmistelut. Hämäläinen mietti lähes kaiken aikansa pois, eikä aikapulassa ottanut huomioon kaikkia vastustajan mahdollisuuksia. Nevanlinna dominoi loppupelissä läheteillään. Molemmat joukkueet voivat varmasti olla tyytyväisiä lopputulokseen. Vaikka Galchenko heitti hyvän asemansa hukkaan, teki Sklyarov Ebelingille sen, minkä jo moni muukin pelaaja on joutunut kokemaan. Tasaisessa loppupelissä hän kävi ankarasti syömässä sotilaat pois ja lopetti pelin oppikirjamaiseen torniloppupeliasemaan.

4-kierros

JyS – TammerSh    2-5

Sklyarov Dmitri        - Goganov Aleksey        0-1
Galchenko Matvey       - Karttunen Mika        0-1
Luukkonen Tommi        - Köykkä Pekka         0-1
Franssila Tommi        - Mäki Veijo          1-0
Nevanlinna Risto       - Ahvenjärvi Jani        0-1
Nivala Tuomas         - Pohjala Henri         ½-½
Laihonen Petteri       - Mertanen Janne        0-1
Galchenko Vadim        - Nieminen Samuli        1-0

Vierasjoukkue haki pisteet selvänumeroisen ottelun jälkeen Jyväskylästä. Ottelu oli kuitenkin huomattavasti lopputulosta tasaisempi. Galchenkon ja Karttusen pelissä tapahtui lähes kaikki, mitä 135 siirtoa kestäneessä taistelussa voi astua esiin. Etu vaihteli hiukan, mutta siirrossa 88. Galchenko sai vaarallisen vapaasotilaan ja tilaa itselleen. Muutaman siirron päästä hän teki lupaavan näköisen kvaliteetinuhrauksen saaden korvauksena 2 sotilasta, ja tämä johti hänen voittoasemaan. Lukuisan määrän Suomenmestaruuksia voittanut Karttunen ei luovuttanut helpolla. Galchenko ei löytänyt voittoon tarvittavia siirtoja, ja lopulta torni osoittautui lähettiä vahvemmaksi. Myös Luukkosella oli paikkansa Köykkää vastaan, mutta kriittisessä paikassa oikeiden siirtojen löytäminen oli liian vaikeaa ja hänen asemansa tuhoutui. Nämä pelit voittaessaan olisi JyS voinut päästä jopa sarjan kärkisijoille, mutta korkealla tasolla ratkaisut ovat pienestä kiinni. Muissa peleissä ei nähty epäloogisia käänteitä.

Ottelun hienoimmasta voitosta vastasi Ahvenjärvi, jolle voitaisiin kaavailla tämän pelin jälkeen Karpoviin yhdistävää lisänimeä:

Jani Ahvenjärvi pelaa asemallista shakkia (kuva: Jarkko Penttinen).

MatSK – EtVaS    6-1

Ebeling Daniel        - Sepp Olav           1-0
Keinänen Toivo        - Kanep Meelis         1-0
Pershin Denis         - Anttila Perttu        1-0
Kekki Petri          - Koskinen Henri        ½-½
Hentunen Asko         - Kokkila Tero         1-0
Ebeling Mika         - Salo Heikki          1-0
Tiitta Sauli         - Paasikangas-Tella Johanna   1-0
Al Argha Hisham        - Lindholm Jere         0-1

Ennakkoon tasaiseksi povattu ottelu meni kotijoukkueelle yllättävän selkein lukemin. He olivat lähes jokaisella shakin osa-alueilla vieraita parempia. Pershin jatkaa myös tämän ottelun jälkeen maksimituloksessa, vaikkakin hänenkin kone alkoi yskähtelemään jossain vaiheessa. Anttila teki kyseenalaisen uhrauksen jo avauksessa, mutta huomiotta jätetyn siirron jälkeen kahvilatyylinen peli oli tuoda tulosta. Sekavassa asemassa paha virhe vei edun taas Pershinille, eikä hän toista kertaa erehtynyt:

SK ComeOn - KymS  4-0
Yemelin Vasily        - Genov Petar          ½-½
Sulskis Sarunas        - Puranen Jukka         ½-½
Agopov Mikael         - Lehtosaari Mauri       1-0
Nyysti Sampsa         - Väkevä Jani          ½-½
Mansner Harry         - Kholopov Evgeny        1-0
Kosmo Santul         - Paronen Petteri        1-0
Alho Sauli          - Montonen Samu         ½-½
Puuska Heini         - Havumäki Jani         1-0
 

Kotijoukkue pystyi pitämään ennakkosuosikin paineet ja vei ottelun selvälukuisesti. Voitot tulivat asemallisilla suorituksilla Kosmon peliä lukuun ottamatta, missä hän uhrasi nappuloita toinen toisensa jälkeen tehdäkseen matin:

Yllättävä tasapeli nähtiin 2-pöydällä. Heikosti alkukauden pelannut Puranen sai peliinsä sen verran huumoria, että hän pystyi pitämään tasapelin suurmestaria vastaan sotilaan tappioasemassa.

Aatos – JoeSK    3-2

Nybäck Tomi          - Dokutchaev Aleksander     1-0
Seeman Tarvo         - Jouhki Yrjö Markus      0-1
Virtanen Antti        - Sukhorukov Andrey S.     ½-½
Pulkkinen Kari        - Hokkanen Petri        1-0
Issakainen Ari        - Myller Janne         ½-½
Halmeenmäki Tuomo       - Nokka Risto          ½-½
Lammi Jyri          - Porrasmaa Timo        0-1
Kivilahti Rami        - Al Hajaj Amjad        1-0

Joensuulaisten pelissä näkyi pitkästä aikaa pieniä valonpilkahduksia. Pisteille se ei kuitenkaan riittänyt, sillä Aatos otti jälleen tyylilleen ominaisesti niukan voiton. Ottelu alkoi vieraille katastrofimaisesti, kun Hokkanen hävisi pelinsä vain 17:ssa siirrossa. Porrasmaa ja Jouhki ottivat kauden ensimmäiset voittonsa, mutta Kivilahti ja Nybäck veivät joukkueensa johtoon. Oli vain jäljellä 3-pöydän peli, jossa Virtasen lähetillä ja tornilla rakentamasta muurista ei päässyt läpi edes kuningattaren kanssa.

KS-58 – TuTS    2-3

Yrjölä Jouni         - Kryakvin Dmitry        ½-½
Rantanen Yrjö         - Turov Maxim          0-1
Lindstedt Johan        - Sipilä Vilka         0-1
Tuomala Timo         - Niemi Kalle          ½-½
Lauren Martti         - Holmsten Aleksei       1-0
Viljava Tapani        - Topi-Hulmi Teemu       ½-½
Kivipelto Kaj         - Sorsa Nuutti         0-1
Salonen Jyrki         - Pihlajasalo Hannu       1-0

Taistellakseen mestaruudesta, ei tarvitse tehdä murskavoittoja joka ottelusta. Sen osoitti Turun Työväen Shakki ottamalla yhden maalin voiton Kulttuuri-Shakista. Voitot tulivat rutiinisuorituksilla. Turov pelasi dynaamista shakkia uhraten sotilaan avauksessa, eikä Rantanen saanut vieläkään pistetiliään auki. Sipilä paransi asemaansa siirto kerrallaan ja tarrautui pisteeseen loppupelissä. Ottelu ratkesi käytännössä Turun huippuunsa viritettyihin kärkipöytiin, sillä alemmilla pöydillä kotijoukkueella ei löytynyt tarpeeksi kovaa haastamista.

SalSK – VammSK    5-0

Kulaots Kaido         - Meshkovs Nikita        ½-½
Kiik Kalle          - Kauko Jussi          ½-½
Järvenpää Jari        - Torkkola Henri        1-0
Westerinen Heikki       - Salonen Mikko         1-0
Hartikainen Markku      - Satonen Arto         ½-½
Valkama Eero         - Pihlajamäki Seppo       1-0
Rehn Ralf           - Kauko Pekka          1-0
Närhi Kimmo          - Torkkola Jari         1-0

Salon Shakkikerho voitti nousijajoukkueen selkeästi viiden maalin erolla.

Joulukuun kierroksilla 8.-9.12. pelataan jälleen tärkeistä pisteistä. TuTS kohtaa kärkiotteluissa SK ComeOnin ja Aatoksen. Tähän asti hyvinkin ristiin menneet ottelut voivat tarjota sarjataulukossa yllättäviäkin vaihteluita.

TuTS      4  3 1 0  13 - 10  7
Aatos      4  3 1 0  8 - 5  7
SK ComeOn    4  3 0 1  16 - 6  6
-----------------------------------------
TammerSh    4  3 0 1  15 - 6  6
MatSK      4  2 1 1  15 - 10  5
JyS       4  2 1 1  12 - 10  5
EtVaS      4  2 1 1  13 - 13  5
SalSK      4  2 0 2  11 - 6  4
VammSK     4  1 0 3  8 - 16  2
KymS      4  0 1 3  3 - 13  1
-----------------------------------------
KS-58      4  0 0 4  7 - 12  0
JoeSK      4  0 0 4  4 - 18  0

5.kierros La 08.12.2018
HSL Areena: Aatos – VammSK
HSL Areena: EtVaS – KymS
HSL Areena: SK ComeOn – TuTS
Joensuu: JoeSK – MatSK
TAMPERE: JyS – SalSK
Tampere: TammerSh – KS-58

6.kierros Su 09.12.2018
JOENSUU: EtVaS – JoeSK
KOTKA: KymS – MatSK
TAMPERE: KS-58 – JyS
Tampere: TammerSh – SalSK
Turku: TuTS – Aatos
TURKU: VammSK – SK ComeOn

Erik Rönkä
erikronka@gmail.com