Teksti ja analyysi: Patrik Aalto

Lehtinen – Nazarova 1/2–1/2
Dannenberg – Walta 1/2–1/2
Norlamo – Kokkonen 1–0
Turunen – Ristoja 0–1

Pisteet kuuden kierroksen jälkeen:
Nazarova 5,5
Lehtinen 4
Norlamo 3,5
Dannenberg, Walta, Ristoja 3
Turunen 2
Kokkonen 0

Toiseksi viimeinen kierros varmisti oletetun, eli Anastasia Nazarovan jo pitkään tuloillaan ollut turnausvoitto varmistui yleisen sarjan ja Toivo Keinäsen voiton tapaan kierrosta ennen loppua. Helpolla se ei kuitenkaan tullut, sillä Heljä Lehtinen tarjosi hyvän vastuksen, ja hän oli se, joka peliä lähinnä vei. Vaikka tasapelin myötä Heljällä ei enää voittoon ole teoreettisiakaan mahdollisuuksia, on hän kiinni hopeassa. Siitä tullaan kuitenkin käymään vielä kamppailua, käydään tilannetta läpi vielä jutun lopussa, samoin kuin mestaruuden ratkaissutta ottelua.

Tiina Turunen pelasi hieman erikoista lontoolaista Aulikki Ristojaa vastaan. Valkeilla oli mahdollisuuksia etuun, mutta avauksen lopulla musta onnistui tasoittamaan ja saamaan pientä etuakin, koska asemassa oli enemmän tilaa. Musta alkoi pian tunkeutumaan torneillaan valkean asemaan ja pelasi muutenkin jopa aika aggressiivisen näköisesti. Epätarkkuuksia tuli joitain molemmilta, mutta mustan etu säilyi. Lopulta ehkä painostuksen uuvuttamana Tiina teki ilmeisesti pahan virhearvion uhratessaan upseerin sotilaaseen. Peli kesti sen jälkeen vielä pitkään, mutta Aulikki realisoi materiaalietunsa varmasti voitoksi.

Sarabella Norlamo pelasi avauksessa hieman passiivisen tuntuisesti Sirpa Kokkosta vastaan, 1.d4 d5 2.Rf3 Rf6 3.e3. Sirpa vastasi siihen myöhemmin liian aktiivisesti, ja valkea sai etua. Kumpikaan pelaajista ei löytänyt parhaita jatkoja, mutta lopulta valkealle jäi upseeri enemmän ja Sarabella voitti oletetusti.

Kierroksen toisiksi mielenkiintoinen peli nähtiin Alia Dannenbergin ja Päivi Wallan välillä. Avaus oli sisilialaisen Maroczya, jossa musta pelasi a-sotilastaan eteenpäin ideana estää b3. Se kuitenkin tuli siitä huolimatta, ja valkea käytännössä menetti avausetunsa. Mustalla oli mahdollisuus myös vaihtaa daaminsa kahteen torniin, mutta niin ei tapahtunut. Pieniä epätarkkuuksia tuli vähän molemmilta, asema jatkui kuitenkin melko tasaisissa merkeissä, kun siirryttiin loppupeliin. Myöhemmin valkea onnistui vielä saamaan etua, mutta teki virheen, joka olisi sallinut mustan voittaa sotilaan. Peli olisi jatkunut sen jälkeen todennäköisesti pitkään, mutta Päivi ei mahdollisuutta ilmeisesti huomannut, ja pelaajat sopivat tasapelistä.

Kärkikamppailuna nähtiin kuitenkin siis mestaruuden ratkaissut Lehtinen – Nazarova.

Viimeisen kierroksen parit ovat seuraavat:

1 4 2141 WFM Nazarova Anastasia Turunen Tiina 1547 8
2 5 1731 WFM Walta Päivi Lehtinen Heljä 1816 3
3 6 1395 Kokkonen Sirpa Dannenberg Alia 1896 2
4 7 1598 Ristoja Aulikki Norlamo Sarabella 1870 1

Anastasia on varma mestari, mutta muut mitalit ovat avoinna. Heljälle riittäisi todennäköisesti tasapeli hopeaan, koska ensimmäinen vertailu keskinäinen peli on uhkaaja Sarabellan kanssa tasan, voittojen määrä olisi Sarabellan voittaessa tasan, ja Heljällä on tällä hetkellä parempi kolmas vertailu. Se vaatisi kuitenkin Sarabellan voittoa. Jos niin ei käy, on myös kolmessa pisteessä olevalla kolmikolla mahdollisuuksia mitaleille.