Fabiano Caruana voitti keväällä vakuuttavasti Berliinin ehdokasturnauksen ja kohtaa Lontoossa marraskuussa pelattavassa MM-ottelussa Magnus Carlsenin. Saako lajimme uuden kuninkaan vai murskaako Magnus Suuri lupaavan nousukkaan? Tapani Sammalvuolla on asiasta selvä mielipide.

Syksyn MM-ottelussa ovat vastakkain Carlsen ja Caruana, elolistan kaksi kärkinimeä. Luvassa on siis herkkua laudan täydeltä. Mutta onko Caruanalla todellisia mahdollisuuksia kruunun riistämiseen Magnukselta? Seuraavassa pohdin pelaajien vahvuuksia ja heikkouksia ja muita tekijöitä, jotka vaikuttavat ottelun lopputulokseen ja auttavat sen ennustamisessa.

Numerot
Meillä on shakissa parikin hienoa vahvuuslukujärjestelmää, jotka ennustavat pelaajien keskimääräisen prosenttituloksen toisiaan vastaan. Näistä tunnetuin on Elo (https://ratings.fide.com/top.phtml?), mutta URS (Universal Rating System, universalrating.com) vaikuttaa minusta luotettavimmalta. Kiinnostavia tutkittavia ovat myös ”maailman parhaiden shakkiautojen” (CARlsen ja CARuana) keskinäisten pelien tilastot.

Carlsen Caruana
Elo 2835 2832
URS 2864 2795
Elo nopea 2880 2789
Elo pikapeli 2939 2767
Pitkät pelit 26,5 16,5
Nopea shakki 1,5 1,5
Pikashakki 6 4

 

Elo ja URS ovat siis asiasta selvästi eri mieltä. Elo on dynaamisempi, kun taas URS on lähinnä muutaman edellisen vuoden suoritusluku, jossa painotetaan tuoreempia tuloksia. Ei pidä unohtaa, että ennen Berliinin ehdokasturnausta Caruanan Elo oli vain 2784, mikä on yksi syy siihen, miksi luotan itse enemmän URS:ään. URS:n mukaan vahvuuseroa on 69 pistettä Magnuksen eduksi, mikä vastaa täsmälleen 60 %:n odotustulosta. Pitkissä peleissä Carlsenin tulos vaikuttaa päällisin puolin suurelta (62 %), mutta tämä ei ole kaukana pelien odotustuloksista. Viimeiset kymmenen peliä, pelattu välillä 2017–18, ovat menneet Magnukselle luvuin 6–4 ilman häviöitä, mikä on täsmälleen URS:n ennustama tulos. Magnuksen selväksi eduksi pitää laskea myös se, että jos ottelu on 12 pelin jälkeen tasan, siirrytään nopeampiin miettimisaikoihin, joissa hänen ylivoimaisuuttaan ei käy kiistäminen millään kriteereillä.

On suosittua väittää, että otteluissa lopputulosta ei voi ennustaa suoraan vahvuuslukujen mukaan, mutta pitää kysyä, että miksi ei? Haastajan nälkä voi olla ehkä hiukan suurempi kuin tyytyväisen mestarin, mutta myös mestarin eduksi voi keksiä tekijöitä, kuten vaikkapa kokemus ja tottumus tiimityöskentelyyn. Usein myös unohdetaan, että vahvuusero kertautuu joka pelissä, joten mitä pidempi ottelu, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vahvempi pelaaja voittaa.

Muiden mielipiteet
Yleensä luotettava tapa selvittää minkä tahansa tuotteen arvo on katsoa, paljonko siitä maksetaan vapailla markkinoilla. Urheilukohteessa hyvä lähtökohta on vedonlyöntiyhtiöiden siitä tarjoamat kertoimet. Suurimmat alan firmat käyttävä apunaan tilastoja ja kunkin lajin asiantuntijoilta tilattuja analyysejä kohteista. Uljas lajimme tuntuu kuitenkin olevan kova pala purtavaksi siihen vihkiytymättömille, sillä jokin aika sitten vedonlyöntiyhtiötkin olivat niin kujalla, että lyömällä kummallekin markkinoiden parasta kerrointa olisi saanut varmaa tuottoa. Tätä kirjoitettaessa parhaat löytämäni kertoimet ovat 1,429 Carlsenille ja 2,95 Caruanalle, mikä todennäköisyyksiksi muutettuna tarkoittaa hiukan alle 70 % Carlsenin voitolle.

Entä mitä sanovat huippusuurmestarit ja ottelijat itse? Giri sanoi jo ennen Caruanan voittoa Berliinin ehdokasturnauksessa, että ”Fabi ei olisi ottelussa altavastaaja”. Turnauksen aikana Magnus twiittasi, että toivoi Fabin voittavan, koska hän on turnauksen paras pelaaja. Ja turnausvoittonsa jälkeen Fabi itse sanoi mahdollisuuksien olevan 50–50. Näistä Girin mielipide on ainoa, joka yllätti minut, koska en ymmärrä, mitä hän voittaisi valehtelemalla. Magnuksen ja Fabianon kommentit sen sijaan voi selittää sillä, että ennakkoon tasainen ottelu saa enemmän huomiota medialta ja median huomio on aina muunnettavissa rahaksi. Fabin on myös syytä uskoa itseensä, sillä Magnus jos kuka haistaa heikkouden vastustajan luonteessa.

 Oma mielipiteeni
Olen esitellyt näkemyksiäni näistä pelaajista yleisellä tasolla jo Shakki-lehdessä 3/2017, ja paljonkaan ei ole muuttunut, tosin Caruana on ehkä hiukan tarkentunut taktiikassa ja vahinkoja sattuu harvemmin. Tulevan ottelun kannalta mielestäni avainkohta on tämä: ”Fabiano osaa avaukset ja vakioideat erinomaisesti, mutta asemissa, joissa ideat eivät ole selvästi määriteltyjä, pelaa hän epävarmemmin. Erityisesti Carlsen on osannut käyttää tätä heikkoutta hyväkseen.” Esimerkkinä siitä, mitä tällä tarkoitan, esitän seuraavat pelit.

Usein sanotaan, että Magnus ei ole hyvä avauksissa ja Fabiano on. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen: vaikka Magnus ei voita pelejään suoraan avausvalmisteluilla yhtä usein kuin Fabiano, johtuu se siitä, että hänen tavoitteensa avauksessa ovat eri: hän pyrkii saamaan laudalle aseman, joka tarjoaa hänelle eniten voitonmahdollisuuksia ja tämä merkitsee usein poikkeamista pääjatkoista, joissa asema selkiytyy liikaa.

MM-ottelussa tilanne on myös poikkeava, sillä pelaajat tiimeineen voivat valmistella avauksia monta kuukautta samaa vastustajaa vastaan. Magnuksen eduksi valmisteluissa pitää laskea myös se, että hänen shakkiymmärryksensä ja myös avausrepertoaarinsa on laajempi, joten hänen on helpompi ottaa käyttöön uusia tai vähän pelaamiaan avauksia.

Toki Fabi on äärimmäisen vahva pelaaja hänkin. Erityisesti berliiniläisessä hän on onnistunut Magnusta vastaan pelaamaan pari hienoa peliä.

Jatkopeleihin pääseminen olisivat Caruanalle saavutus, mutta eivät välttämättä helpotus. Magnus on maailman paras pikapelaaja ja Fabi ei ole blikstissä kotonaan. Magnukselle ei satu tällaisia vahinkoja:

Yhteenvetona totean, että Magnus on ottelussa suuri suosikki, ja Fabianolla on mahdollisuuksia ainoastaan, jos MC:n moottori yskii pahasti. Simulaatioissani olen laskenut, että todennäköisin lopputulos ottelussa on 6,5–5,5 Carlsenille (2 voittoa, 9 tasapeliä ja 1 tappio). Ottelusta tulee varmasti hienoa seurattavaa, mutta Magnuksen seuraajan nimi ei ole Fabiano Caruana vaan 丁立人.

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi