Teksti ja analyysit: Patrik Aalto

Nazarova – Dannenberg 1–0
Lehtinen – Turunen 1–0
Walta – Norlamo 1/2–1/2
Kokkonen – Ristoja 0–1

Tilanne seitsemän kierroksen jälkeen:
Nazarova 5
Lehtinen 3,5
Dannenberg, Norlamo, Walta 2,5
Ristoja, Turunen 2
Kokkonen 0

Seitsemäs kierros vankisti Anastasia Nazarovan johtoasemaa entisestään, kun hän pystyi lyömään ennen turnausta toiseksi rankatun Alia Dannenbergin. Anastasian ainoa haastaja, jolla on vielä teoreettisia mahdollisuuksia voittaa, on Heljä Lehtinen, joka on nostanut osakkeitaan ja voittanut kaksi viimeisintä peliään, tällä kierroksella Tiina Turusen. Käydään läpi lähtökohtia kahdelle viimeiselle kierrokselle vielä jutun lopussa.

Anastasia pääsi Aliaa vastaan Maroczyn tyyppisiin asemiin. Pelin alku sujui melko normaalisti, kun kumpikin puoli teki avaukselle tyypillisiä kehityssiirtoja. Anastasian daami oli monta siirtoa paljastusuhan alla d4:jässä, mutta mustalla ei ollut siitä mahdollisuutta hyötyä. Valkea vaikutti saavan ihan mukavan aseman, ja pelin aasinsilta, missä asiat alkoivat mennä mustan kannalta huonoon suuntaan, oli siirrossa 14. Anastasia pelasi loogisen siirron f4, mikä ei ollut epätarkkuus, mutta mustalla oli mahdollisuus saada aktiivinen asema pelaamalla temaattinen b5. Nekin asemat olisivat olleet valkeille hieman parempia, mutta ainakaan musta ei olisi joutunut mihinkään valkean tilaedun mahdollistamaan kuristusotteeseen, mitä Maroczyn tyyppiasemissa voi pahimmillaan käydä. Sen tilalle musta pelasi kuitenkin pahan virheen, johon Anastasia vastasi hienosti ja tarkasti, ja peli oli käytännössä ohi.

Heljä ja Tiina pelasivat myös hyvin mielenkiintoisen pelin. Se alkoi vaihtoslaavilaisella, mutta musta löi d5:teen hieman oudosti ratsulla, jolloin valkea sai keskustanhallinnan ilman, että musta pystyi sitä juuri painostamaan, joka tarkoittaa etua. Valkea sai mukavan aseman ja tilaetua, eikä mustalle tuntunut löytyvän oikein järkevää suunnitelmaa. Valkeallakaan ei sitä heti näyttänyt olevan, mutta asema sallikin pientä nappuloiden pyörittelyä ilma, että musta siitä pystyy rankaisemaan. Lopulta musta lähti avaamaan keskustaa hieman epäkorrektisti, vähän myöhemmin myös kuningasasemaa. Ihan heti valkea ei sitä pystynyt hyödyntämään, mutta 50 siirron paikkeilla, hämmästyttävän keskipelimäisessä asemassa, musta syötti upseerin haarukan kautta ja Heljä voitti.

Päivi Walta ja Sarabella Norlamo pelasivat symmetristä englantilaista. Avaus eteni melko tasaisissa merkeissä, kunnes siirrossa 20 valkea päätti uhrata kaksikin sotilasta, tosin tällä kertaa epäkorrektisti. Musta oli voittamassa yhtä, mutta valkea olisi saanut siitä paremmin pelaamalla kompensaatiota. Pelijatkossa musta sai suurta etua, mutta useammatkin epätarkkuudet päästivät valkean vielä kunnolla takaisin peliin. Valkea sai etuakin, kun oli mustan vuoro uhrata virheellisesti laatu. Molemminpuoliset epätarkkuudet jatkuivat, osaltaan ehkä siksi, että pelattiin monimutkaista asemaa vähän ennen 40 siirtoa, eli lisäaikaa ei ollut vielä tullut. Lopulta sovittiin tasapelistä asemassa, jossa valkeilla oli laatu enemmän, mutta mustilla siitä sotilas ja lähettipari. Daamitkin olivat laudalla, ja vaikka valkeilla oli etua, niin Päivinkin asemassa oli omat riskinsä. Ehkä Sarabellan kovempi luku laannutti hieman voitonpeluutahtoa.

Aulikki Ristoja pelasi mustilla Sirpa Kokkosta vastaan modernia puolustusta. Valkea olisi saanut mukavaa etua, jos olisi iskenyt mustan epätarkkaan g5–h6-asetelmaan kiinni h4:llä, mutta sen sijaan tuli h3. Etu kyllä pysyi siinäkin, mutta se oli pienempi. Aika pian valkea kuitenkin mokasi, ja päästi mustan ratsun lyömään sotilaansa g2 ja h3. Sen jälkeen mustalla oli iso etu koko lopun pelin ajan, ja Aulikki johdatteli värinsä voittoon ihan hyvin. Tällä kierroksella oli muuten kolmekin peliä, jossa laudalla on todella paljon nappuloita siirtomäärään suhteutettuna.

Toiseksi viimeisellä kierroksella pelataan seuraavat pelit:

pö. Nr Rtg Nimi Tulos Nimi Rtg Nr
1 8 1547 Turunen Tiina Ristoja Aulikki 1598 7
2 1 1870 Norlamo Sarabella Kokkonen Sirpa 1395 6
3 2 1896 Dannenberg Alia WFM Walta Päivi 1731 5
4 3 1816 Lehtinen Heljä WFM Nazarova Anastasia 2141 4

 

Tilanne on se, että Anastasialle riittää tasapeli Heljää vastaan mestaruuden varmistamiseen, mutta vaikka Heljä onnistuisikin nappaamaan yllätysvoiton, olisi Anastasialla silti tiistaina uusi mahdollisuus, joten mestaruusjuna näyttää kulkevan vankasti raiteillaan. Kakkosijasta käydään myös kovaa kamppailua, Heljä tarvitsee pisteitä Anastasiaa vastaan, jotta se olisi omissa käsissä. 3,5 pisteessä voi hyvin olla kolme pelaajaa ennen viimeistä kierrosta, joten jännittäväksi menee!