Hallituksen kokousten tiedotteet 2019

Hallitustiedote 2.10.2019

Hei

Tässäpä taas vanhaan tapaan yhteenveto tänään pidetystä Shakkiliiton hallituksen kokouksesta.

Kevään kerhojen kokouksessa lupasimme kilpailuttaa liiton kirjanpidon, ja tämä on nyt tehty. Käsittelimme hallituksessa asiaa, ja valtuutimme toiminnanjohtajan hoitamaan asian viimeistelyn. Tiedotamme tarkemmin heti kun sopimukset ovat kunnossa.

Keskustelimme myös liiton työntekijätilanteesta, ja etenkin koulushakin jatkosta. Tavoitteena on saada pidemmällä tähtäimellä toiminta rahoittamaan itse itsensä kouluilta saatavien tulojen muodossa, mutta vielä tässä vaiheessa toiminta vaatii rahoittamista. Nyt tätä on tehty vuoden 2018 tammikuussa saadun lahjoituksen turvin. Tänä syksynä koulushakin parissa on mm:

– tehty koulushakin opetusvideoita ja työstetty nettiopetusmateriaalia
– aloitettu yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa liittyen konenäköön ja sen luomiin mahdollisuuksiin shakin opettamisessa
– työstetty Opinkirjon kanssa yhteistyössä shakkiopasta
– pidetty koulushakkikoulutuksia Lohjalla, Kurikassa, Lapualla ja Helsingissä
– Avainsiirron kanssa tehdään sopimus, jolla liitto saa laajemmat käyttöoikeudet Avainsiirtoon
– uudistettu koulushakkisivuja uudistettu (myös ruotsinnettu)
– oltu mukana School Action Day -tapahtumassa, jossa n. 500 lasta tutustui shakkiin
– valmisteltu osallistumista Educa-messuille tammikuussa 2020
– aloitettu nuorille suunnattu online chess league, mukana joukkue Matinkylästä

Talouteen liittyen totesimme, että liiton talous ei edelleenkään ole riittävän vahvoissa kantimissa, vaikka tänä vuonna tullaakin tekemään selvästi positiivinen tulos. Koulushakkitoimintaa on nyt rahoitettu lahjoitusvarojen turvin, ja tämä pitää pidemmällä tähtäimellä pystyä muuttamaan. Koska lahjoitusvaroja jouduttiin alkuvuodesta 2018 käyttämään vuodelta 2017 periytyneen akuutin kassakriisin hoitoon, on kassatilanne huonompi kuin mitä lahjoitusvaroille korvamerkitystä rahankäytöstä voisi päätellä. Tätä täytyy paikata vielä tulevinakin vuosina. Tänä syksynä lahjoitusvaroista tuetaan myös maajoukkuepelaajia, kun EM-kisoihin osallistumista tuetaan siitä potista.

Kokouksen ulkopuolelta todettakoon nyt virallisesti asia, joka lienee jo ollut monella tiedossa. En itse ole ehdolla syksyn puheenjohtajavaalissa, joten ehdokkaita kaivataan! Myös varapuheenjohtajaksi. Vielä viime syksynä totesin, että lienen käytettävissä, jos joku haluaisi minun jatkavan. Tilanne kuitenkin muuttui oleellisesti, kun vaihdoin elokuun alussa työpaikkaa, ja siirryin 20 media-alalla vietetyn vuoden jälkeen kokonaan uudelle toimialalle, Pentikin toimitusjohtajaksi. Uuden opettelu vie tällä hetkellä niin paljon aikaa, ettei aika vain riitä kaikkeen.

t. Riikka

 

Hallitustiedote 26.3.2019

Vuoden 2019 ensimmäinen SSL:n hallituksen kokous pidettiin eilen 26.3.2019 Shakkiareenalla. Näin vuoden ensimmäisessä kokouksessa tärkein asia oli luonnollisestikin käsitellä päättyneen tilikauden tilinpäätös ja toimintakertomus. Vuoden 2018 tulos oli ennakoidun mukainen, teimme tappiota noin 17 k€. Viime vuodellehan osui Suomen järjestelyvastuu nuorten PM-turnauksista, ja näiden kahden turnauksen yhteiskustannus oli hieman yli 30 k€. Ilman näitä kerran vuodessa meille osuvia turnauksia tulos olisi siis ollut reilusti positiivinen, vaikka lisenssituotot pienenivätkin reilut 9.000e vuoteen 2017 verrattuna. Alkaneesta tilikaudesta odotamme reilusti positiivista, odotus vuoden tuloksesta on +15-20 k€.

Totesimme kokouksessa jo aiemmin viestityn asian, eli Markku Raitanen on eronnut liiton varapuheenjohtajan tehtävästä. Hallitus esittää liittokokoukselle, että uutta varapuheenjohtajaa tynkäkaudelle keväästä syksyyn ei valita.

Käsittelimme myös toimikuntien kokoonpanon, ja totesimme että selotoimikunta jatkaa nykyisellä kokoonpanolla. JSM-toimikunnassa Eetu Tiiva korvaa Jyrki Kytöniemen. Liiton kurinpitäjänä jatkaa Jyrki Raki.

Puhuimme varsin paljon koulushakkityöstä ja sen etenemisestä. Liiton palkkalistoilla on ollut viime syksystä lähtien Kai Sippola, joka on sekä kehittänyt eteenpäin liiton koulushakkikonseptia, että kouluttanut ison joukon opettajia ja ohjaajia. Koulushakkityöstä löytyy lisää tietoa sekä osoitteesta www.koulushakki.fi että uusimmasta Shakki lehdestä. Päätimme hallituksessa että vuonna 2018 saadusta rahalahjoituksesta voidaan käyttää vuonna 2019 maksimissaan 35.000e. Kaikki lahjoitusvaroilla katetut kulut on eritelty, ja niiden käyttöä seurataan.

Lisäksi hyväksyimme Shakkituomaritoimikunnan esityksen Shakkituomareiden koulutuksesta määräyksistä muilta osin, mutta säännöstön kohtaa 6 muutetaan:
6. Näiden sääntöjen kehittämisestä sekä kilpailussa tapahtuvan toiminnan valvomisesta vastaa shakkituomaritoimikunta, joka antaa vuosittain raportin SSL:n hallitukselle. Näiden sääntöjen muutokset vahvistaa Shakkiliiton hallitus. Hallitus esitti Shakkituomaritoimikunnalle vakavasti pohdittavaksi muuttaa nykyinen kolmiportainen toimitsija-turnausjohtaja-tuomari järjestelmä kaksiportaiseksi niin että turnausjohtajan titteli jäisi pois, ja hänen tehtäviään siirrettäisiin toimitsijoille ja tuomareille. Tuomariasioista liittyen päätimme vielä hyväksyä Shakkituomaritoimikunnan esityksen joukkuepikashakkikilpailujen pikashakkisäännöksiksi.

Hallitustiedote 18.6.2019

Shakkiliiton hallitus kokoontui SM-kisojen päätöskierroksen yhteydessä kokoustamaan. Agendalla oli liiton talousasioita, koulushakkia, tuomaritoimikunnan asioita, uudesta Fide Rating Officerista päättäminen ja esitys livelautojen hankkimisesta.

Liiton taloudesta todettiin, että aiempien vuosien tappioiden tasapainottamiseksi jatkamme todella tiukan talouskurin linjalla. Tarvetta tähän korostaa edelleen jatkuva lisenssikato, olemme lisenssieurojen määrässä toukokuun jälkeen lähes seitsemän tuhatta euroa jäljessä viime vuoden vastaavaa ajankohtaa. Yksi keskeisimmistä asioista olisi pystyä pysäyttämään lisenssimäärien lasku, ja kääntää se sitten nousuun. Tässä yhteydessä totesimme, että asiaa olisi järkevää pohtia mahdollisimman laajalla porukalla, ja löytää yhdessä oikeat toimenpiteet. Päätimmekin pitää seuratoimintapäivän liiton syyskokouksen yhteydessä. Alustavaksi päivämääräksi päätettiin sunnuntai 1.12.2019.

Koulushakkitoiminnan tilanteesta käytiin myös keskustelua. Tekeminen etenee viime syksynä aloitettuja latuja, ja koulutukset saavat edelleen hyvää palautetta. Tähän asti koulutukset on pidetty kouluille maksuttomina, kesälomien jälkeen olisi tarkoitus pystyä laskuttamaan koulutuksista. Toiminnasta tulisi saada itse itseään rahoittavaa, mutta tähän on toki vielä matkaa. Muutamia avainlukuja kevätkaudelta (tammi-toukokuu): Kevätkauden 2019 lukuja (tammi-toukokuu):
– Koulushakin omassa toiminnassa ollut mukana yhteensä 123 opettajaa ja 777 oppilasta. Koulutetuilla opettajilla yhteensä n. 1200 oppilasta.
– Kahdeksan shakkipedagogiikkakoulutusta, joissa yhteensä 59 opettajaa ja heillä n. 1200 oppilasta
– Yksi pelipedagogiikkakoulutus, jossa 14 opettajaa
– Yksi shakkiesittely, jossa mukana 12 opettajaa
– Neljä oululaisturnausta, joissa yhteensä 238 oppilasta
– Neljä festivaalia, jossa 29 opettajaa ja 390 oppilasta

Shakkituomaritoimikunnalta agendalla oli useampiakin asioita. Ensinnäkin hallitus käsitteli Eetu Tiivan valituksen koskien nuorten pikashakin henkilökohtaista SM-kilpailua, jossa kultamitali oli jaettu kilpailukutsusta poikkeavalla tavalla, ilman että asiasta oli tiedotettu asianmukaisesti. SSL hallitus vahvisti Shakkituomaritoimikunnan linjauksen, jonka mukaan Eetu Tiiva oli kyseisen kilpailun U20 sarjan voittaja. Lisäksi käsittelimme EtVaS-turnauksen peliaikoihin liittyneen ikävän virheen, jonka seurauksena yli 2200 eloisten pelit eivät menneet vahvuuslukulaskentaan. (Peliaika oli kilpailukutsussa ilmoitetun 1h30min+incr sijasta 1h10min+incr.) Hallitus vahvisti Shakkituomaritoimikunnan esityksen varoituksesta kilpailun tuomarille, mutta ei esitettyä tulevan kevään vastaavan kilpailun elo-kelpoisuuden menettämistä. Lopuksi Mika Hakala vielä taustoitti hallitusta päätettäväksi tulossa oleviin täsmennyksiin liittyen titteli- ja kilpailumääräysasioihin.

Eetu Tiiva nimitettiin Fide Rating Officeriksi. Eetu on jo ollut Jouni Lehtivaaran opissa, ja siirto Jounilta Eetulle tehdään heti.

Toiminnanjohtaja esitti uusien live-lautojen hankkimista. Totesimme että tähtäämme siihen että meillä olisi 20 toimivaa lautaa. Nykyiset laudat käydään huolellisesti läpi nyt heti SM-kisojen jälkeen, ja pyritään saamaan mahdollisimman monta lautaa kunnolla toimintaan. Lisäksi hankitaan sitten uusia lautoja.

Lopuksi vielä totesimme että jatkossa nämä puheenjohtajan kirjoittamat yhteenvedot lisätään Shakkifoorumin lisäksi/sijasta liiton sivuille.

Ei muuta kuin aurinkoista shakkikesää kaikille!

t. Riikka

 

Pöytäkirja
Asia: Suomen Shakkiliiton syyskokous
Aika: Sunnuntai 1.12.2019, klo 13.02–14.54
Paikka: Shakkiareena, Hiomotie 10, 00380 Helsinki.

1 § Kokouksen avaus
Avattiin kokous ajassa 13.02. Kokouksen aluksi liiton puheenjohtaja Riikka Wulff esitteli Shakkiliiton koulushakkitoimintaa. Petteri Paronen tiedusteli sadan tuhannen euron lahjoitusvarojen käytöstä. Marko Tauriainen kertoi lahjoitusvaroja olevan jäljellä noin kolmannes. Osa rahoista on jouduttu käyttämään edellisten vuosien tappioiden kuittaamiseen, mutta taloustilanne on parantunut merkittävästi. Vuodelta 2019 odotetaan positiivista taloudellista tulosta.

2 § Läsnä olevien toteaminen
Todettiin läsnäolijat ja äänimäärät. Akaan Shakki 1 Jouko Viljanen, Etelä-Vantaan Shakki 2 Seppo Kinnunen, Helsingin Shakkiklubi 3 Reijo Taipale, Intellekt 1 Lilia Mavritcheva, Itä-Helsingin Shakkikerho 2 Harri Hytönen, Jyväs-Shakki 2 Veikko Rantanen, Kokkolan Shakkikerho 1 Jouko Viljanen, Kymen Shakki 1 Petteri Paronen, Lauttasaaren Suomalainen Shakkikerho 2 Jyrki Kivinen, Matinkylän Shakkikerho 4 Petri Pitkänen, Oulun Shakkiseura 2 Timo Lauronen, Porin Shakinystävät 2 Veikko Valo, Seinäjoen Shakkikerho 1 Jouko Viljanen, Shakkilaakso 1 Timo Lauronen, Shakkiseura Gambiitti 2 Henry Mannberg, Suomen Tehtäväniekat 2 Jorma Paavilainen, Tammer-Shakki 3 Veikko Rantanen, Turun Shakinystävät 1 Mika Hakala, Turun Työväen Shakkikerho 2 Tero Salopää, Vaasan Shakkiseura 1 Jouko Viljanen. Yhteensä 36 ääntä.

Paikalla oli lisäksi kuusi henkilöä (Riikka Wulff, Jouni Lehtivaara, Marko Tauriainen, Aleksi Olander, Asko Hentunen ja Toivo Pudas), joille myönnettiin läsnäolo- ja puheoikeus.

3 § Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, kahden pöytäkirjan tarkastajan ja kahden ääntenlaskijan valinta
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Riikka Wulff ja sihteeriksi Aleksi Olander. Pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Mika Hakala ja Petri Pitkänen.

4 § Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
Kokous todettiin laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

5 § Työjärjestyksen hyväksymisestä päättäminen
Tero Salopää esitti, että puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valinta suoritettaisiin kohdan 6 jälkeen. Marko Tauriainen vastasi esitykseen, että liittokokousasiat tulee käsitellä sääntöjen mukaisessa järjestyksessä. Riikka Wulff toivoi, että jatkossa syyskokoukseen olisi ehdokasasettelu etukäteen. Keskustelun jälkeen työjärjestys hyväksyttiin sellaisenaan.

6 § Esitykset kerhojen kokoukselle
Hallituksen esitys liiton sääntömuutoksesta (1. käsittely) hyväksyttiin yksimielisesti.

7 § Vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen sekä jäsen-, liittymis- ja lisenssimaksujen suuruudesta
päättäminen
Liiton toiminnanjohtaja esitteli toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2020. Vuoden 2020 toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin yksimielisesti. Toimintasuunnitelmasta huomioitiin joitain kirjoitusvirheitä, jotka korjataan. Jäsen-, liittymis- ja lisenssimaksut päätettiin pitää ennallaan.

8 § Hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista päättäminen
Päätettiin, että hallitukselle ei makseta palkkioita. Tilintarkastajille maksetaan palkkio kohtuullisen laskun mukaisesti. Veikko Valo kysyi kilometrikorvauksen suuruudesta. Riikka Wulffin mukaan matkakulut on korvattu halvimman julkisen kulkuneuvon mukaan.

9 § Liiton puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kahden hallituksen jäsenen valitseminen vuosiksi 2020-2021.
Lilia Mavritcheva saapui ajassa 14.30.

Hallituksesta erovuorossa olivat puheenjohtaja Riikka Wulff ja hallituksen jäsenet Petri Pitkänen ja Jyrki Kytöniemi.

Asko Hentusta esitettiin puheenjohtajaksi. Muita ehdokkaita ei ollut ja Hentunen valittiin yksimielisesti.

Jouko Viljasta esitettiin varapuheenjohtajaksi. Muita ehdokkaita ei ollut, ja Viljanen valittiin yksimielisesti.

Hentunen ja Viljanen esittäytyivät.

Hallituksen jäseneksi ehdotettiin Aleksi Olanderia ja Jyrki Kytöniemeä. Muita ehdokkaita ei ollut, joten heidät valittiin yksimielisesti

10 § Kahden tilintarkastajan ja heidän varamiestensä valinta
Esitettiin tilintarkastajiksi HT Harri Saarista ja HT Seppo Rautulaa sekä heidän varamiehikseen Suomen Tilintarkastajaverkko Oy:tä.

Valittiin yksimielisesti tilintarkastajiksi HT Harri Saarinen ja HT Seppo Rautula sekä heidän varamiehikseen Suomen Tilintarkastajaverkko Oy.

11 § Muut asiat
Tero Salopää ehdotti, että myös joukkuekilpailussa saisi pelata myös ensimmäiset 10 peliä ilman lisenssiä. Hallitus ottaa asian harkintaan.

Lilja Mavritseva tiedusteli, voidaanko Intellektin tiloissa järjestää nuorisoturnauksia. Ajatus otettiin vastaan, ja palvelupäällikkö on Intellektiin yhteydessä.

Seppo Kinnunen otti esille, pitäisikö jatkossakin pelaajan olla jonkun seuran jäsen. Asko Hentunen sanoi, että uusi hallitus tulee käsittelemään lisenssiasiat uudelleen kokonaisuudessaan.

12 § Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 14.54.

Pöytäkirjan vakuudeksi, Helsingissä 1.12.2019

______________________________                                                        ________________________

Riikka Wulff, puheenjohtaja                                                                              Aleksi Olander, sihteeri

Pöytäkirja tarkastettu ja hyväksytty

 

______________________________                                             ______________________________

Petri Pitkänen, pöytäkirjan tarkastaja                                               Mika Hakala, pöytäkirjan tarkastaja

 

Pöytäkirja

Asia: Suomen Shakkiliiton sääntömääräinen liittokokous
Aika: Sunnuntai 14.4.2019, klo 13.00–15.00
Paikka: Shakkiareena, Hiomotie 10, 00380 Helsinki.

1 § Kokouksen avaus klo 13.00

Shakkiliiton puheenjohtaja Riikka Wulff avasi kokouksen klo 13.00. Ennen kokouksen alkua jaettiin Veikko Valolle Alfred Kordelinin säätiön tunnustus shakissa tehdystä pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä nuorten parissa. Jussi Salmiselle puolestaan myönnettiin shakin hopeinen ansiomerkki. Alkupuheenvuorossaan Riikka Wulff korosti koulushakkityön merkitystä ja kiitteli kaikkia positiivisesta ilmapiiristä.

2 § Läsnä olevien toteaminen

CC Nokia, Jaakko Mäntyniemi 1, Espoon Shakkikerho, Timo Munukka 1, Etelä-Vantaan Shakki, Teemu Vihinen 2, Helsingin Shakkiklubi, Matti Uimonen 3, Itä-Helsingin Shakkikerho, Harri Hytönen 2, Lahden Shakki, Lauri Komulainen 1, Lauttasaaren Suomalainen Shakkikerho, Pasi Paasonen 2, Matinkylän Shakkikerho, 4, Porin Shakin Ystävät, Veikko Valo 2, Salon Shakkikerho, Tomi Tocklin 2, Seinäjoen Shakkikerho, Eetu Tiiva 1, Turun Shakinystävät, Mika Hakala 1, Turun Työväen Shakkikerho, Tero Salopää 2, Suomen Tehtäväniekat, Veikko Valo 2, Suomen Kirjeshakkiliitto, Jussi Salminen 2, Suomen Shakkihistoriallinen Seura, Petri Saharinen 2. Yhteensä paikalla oli 13 jäsenseuraa ja 3 yhteisöjäsentä, joilla oli yhteensä 30 ääntä. Lisäksi paikalla olivat Riikka Wulff, Toivo Pudas, Aleksi Olander, Timo Lauronen ja Marko Tauriainen, joille myönnettiin läsnäolo- ja puheoikeus.

3 § Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, kahden pöytäkirjan tarkastajan ja kahden ääntenlaskijan valinta

Jaakko Mäntyniemi valittiin kokouksen puheenjohtajaksi ja Marko Tauriainen sihteeriksi. Pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Timo Munukka ja Petri Saharinen.

4 § Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Todettiin kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

5 § Työjärjestyksen hyväksymisestä päättäminen

Hyväksyttiin työjärjestys. Muissa asioissa keskustellaan JSM:stä.

6 § Esitykset kerhojen kokoukselle
Hallituksen esitys liiton varapuheenjohtajuudesta keväästä 2019 syksyyn 2019.

Päätettiin hallituksen esityksen mukaisesti, että liitolle ei valita tässä vaiheessa uutta varapuheenjohtajaa Markku Raitasen erottua tehtävästä.  Kokous valtuutti hallituksen force majeure -tilanteessa valitsemaan keskuudestaan varapuheenjohtajan. Varajäsen Timo Laurosesta tulee täysjäsen.

Hallituksen esitys nuorten PM-kilpailujen järjestämisringistä irtautumiseksi

Päätettiin hallituksen esityksen mukaisesti vetäytyä nuorten PM-kilpailun järjestämisringistä. Kokous antoi hallitukselle ja toiminnanjohtajalle valtuudet asian hoitamiseksi ja pyysi edistämään ajatusta, että kilpailusta muodostettaisiin koko Itämeren alueen maiden nuorten kilpailu.

7 § Toimintakertomus ja tilikertomus vuodelta 2018

Käytiin toiminta- ja tilikertomukset läpi yksityiskohtaisesti.

Päätettiin, että jäsentiedotteet julkaistaan myös tiedotteet liiton sivuilla. Kertomuksen tulosliitteeseen lisätään seniorien kilpailut. Toimitetaan seurojen yhteyshenkilöille pitkä tuloslaskelma.

8 § Tilintarkastajien lausunto

Kuultiin tilintarkastajien lausunto.

9 § Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille tilivelvollisille

Vahvistettiin tilinpäätös. Myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

 10 § Muut asiat

Timo Munukka kertoi tulevasta JSM-kaudesta.

11 § Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja Jaakko Mäntyniemi päätti kokouksen klo 15.00.

 

 

Pöytäkirjan vakuudeksi Helsingissä 14.4.2019

 

 

_________________________                                                                    _________________________

Jaakko Mäntyniemi                                                                                           Marko Tauriainen

puheenjohtaja                                                                                                     sihteeri

 

 

Pöytäkirja on tarkastettu ja hyväksytty

 

 

 

_________________________                                                                    _________________________

Timo Munukka                                                                                                    Petri Saharinen