Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Sipilä (3½) – Keinänen (4) ½-½, 93
Nyysti (3) – Rönkä (2½) 0-1, 40
Köykkä (2½) – Norri (2) 1-0, 38
Luukkonen (2) – Hokkanen (2) 0-1, 45
Agopov (1½) – Järvenpää (1½) 1-0, 24
Tiitta (1) – Lahdelma (1½) ½-½, 24
Ristoja (1) – Lindholm (0) 1-0, 33

Tilanne viiden kierroksen jälkeen:
Keinänen 4½
Sipilä 4
Köykkä ja Rönkä 3½
Nyysti ja Hokkanen 3
Agopov 2½
Luukkonen, Norri, Ristoja ja Lahdelma 2
Järvenpää ja Tiitta 1½
Lindholm 0
Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Kisassa on puolivälin pyykki ohitettu ja kärjessä jatkaa vain tänään puoli pistettä kakkosena olevalle Sipilälle menettänyt Keinänen. Turun ykköspelaajan avaus meni jyrkästi alamäkeä 9.dxc5?! b4! jälkeen ja pian Toivolla oli puhdas sotilas enemmän. Realisointi ei mennyt kuitenkaan aivan putkeen, sillä Vilka sai vaihdettua daamisivustan sotilaat pois, minkä jälkeen kuningassivustan enemmistösotilas ei riittänyt voittoon.

Nyysti ja Rönkä pelasivat turnauksen muotiavausta, etenemis-Caro-Kannia. Arvelin Sampsan aikovan seurata tuoreessa Shakki-lehdessä kommentoimaani peliä Anand-Mamedjarov, Wijk aan Zee 2019, varsinkin kun hän oli paikalla peliä analysoidessani! Hän valitsi kuitenkin hiukan erilaisen asetelman, joka sekin antoi hänelle hiukan etua. 15.d4?! ei luultavasti kuitenkaan ollut oikea idea ja musta sai asemansa kuntoon. Tarkan manööverauksen jälkeen Erik onnistui luomaan painetta valkean daamisivustaan, joka lopulta romahti.

Köykkä valitsi harvinaisen 4.Db3:n Norrin slaavilaista vastaan. Päädyttiin oikeaoppisen daamigambiitin asemiin, jossa valkean asema oli vapaampi. Peksi käytti tämän edun hyväkseen linnoittautumalla pitkästi ja aloittamalla vaarallisen upseerihyökkäyksen Joosen kuningasta kohti. Jatko ei kuitenkaan mennyt aivan tarkasti ja musta pääsi takaisin peliin. Seurasi rankka aikapulavaihe, jossa mustan tehtävä oli hankalampi valkean aloitteen takia, ja lopulta mustan kuningasasema murskautui kovan paineen alla.

Luukkosen peleissä on täällä ollut tyypillistä se, että hän määrää pelin tahdin, ja se on yleensä aina hektinen! Hokkasen Caro-Kann oli kuitenkin sen verran solidi, että väkivalta kostautui materiaalitappioina ilman kompensaatiota. Voi olla, että Tommin kahden edeltävän kierroksen tappiot veivät häneltä parhaan pelifiiliksen.

Myös Agopov ja Järvenpää saivat laudalleen Caro-Kannin etenemismuunnelman. Mikael käytti seuratoveriltamme SM Vasili Jemeliniltä lainaamansa ideaa (ks. Jemelin-Moisejenko, JSM 2015-16), johon Jari ei ollut osannut valmistautua. Ilmeisesti hän viivytteli liikaa kuningassivustan kehityksensä kanssa, mistä aloitteen kanssa vahvasti pelaava Ago rankaisi armotta.

Tiitta pelasi ensimmäisillä valkeillaan suosikkisiirtonsa 1.g4?!, joka ei kyllä ole täysipainoinen siirto. Hänellä on kuitenkin siitä paljon kokemusta (joskaan kaikki ei kovin hyvää sellaista), mikä usein auttaa käytännön pelissä. Tällä kertaa kuitenkin Lahdelma löysi tavan saavuttaa selvä etu, mutta 10.b3!? aiheutti riittävästi sotkua, että valkea pysyi pelin syrjässä mukana. Henri uhrasi yritteliäästi pari sotilasta, mutta niistä ei kuitenkaan irronnut tasapeliä enempää.

Sipilä-Keinänen, mustan siirto

Luukkonen-Hokkanen. Mikä on paras ruutu valkean daamille?

Agopov-Järvenpää, valkean siirto

Ristoja-Lindholm, valkean siirto

Ristoja-Lindholm, valkean siirto