Eilinen oli helppo päivä kongressiohjelman osalta, Executive Board oli ohi alle tunnin, koska pääosa asioista siirrettiin huomiseen General Assemblyn päätettäviksi. Sain nukuttua orastavan terveysmurheen pois ja pääsin seuraamaan kierrosta paikan päälle.

7. kierros toi miehille helpon näköisen 4-0 voiton Libanonista ja nousun ”ykköshalliin perunakellarista”, kuten ilmavampaa ja viileämpää kakkoshallia on alettu kutsua.  Ykköshallissa vain tuo vastus tuppaa olemaan kovempaa ja miehet kohtasivatkin tänään Unkarin Peter Lekon johdolla. Tästä lisää seuraavassa raportissa. Naiset puolestaan saivat ykköhallin ”käytäväpaikalla” kyytiä tiikerikuosiselta Malesialta peräti ½-3½.

Tomilla oli helppo tie avausetuun, kun vastustaja pelasi ”nerokkaan” 6.-Rc6 ja 7.-Rb8 siirtoparin häviten tempoja kaksin kappalein. Tomi sai selvän edun, jonka pystyi säilyttämään loppuun asti, vaikka peli vaati taktista valppautta ratkaisuhetkillä eikä siinä mielessä ollut mitenkään turhan helppo, vaikka tietokonearviot näyttivätkin koko ajan isohkoa plussaa. Mika pääsi näyttämään taitojaan torniloppupelissä ja mallikkaasti tuo sujui. Sisilialaisen Kalashnikovissa Mika tuntui osaavan avauksen nyanssit paremmin ja 14. siirron kohdalla peli alkoi kääntyä suosiolliseksi ja vaikka välillä käytiin tasa-asemassa, Mikan looginen pelinvienti oli enemmän kuin vähän parempaa. Ago pääsi valkeilla testaamaan, miten Hanham -systeemiä vastaan pelataan valkeilla. 14.Lxh6 osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi ja musta oli välittömästi hätää kärsimässä. Erikoisen näköinen 17.Ld8 osoittautui hyväksi ja 23 siirrossa Agolla oli jo voittoasema, luovutus tuli 44. siirrossa. Toivon pelaama daamigambiitti toi helpon tasoituksen avauksessa, syntyi (mustan) riippuvien sotilaiden asetelma, jossa valkea pelasi huolimattomasti ja Toivo sai tarkoilla siirroilla selvän edun 20 siirrossa. Myöhemmin edettiin kuuden raskaan upseerin loppupeliin, jossa aloite on äärimmäisen tärkeä, koska raskaat upseerit parempi hyökkäys- kuin puolustusnappuloita. Peli lipsahti välillä tasa-asemaan, vaikka kaikki näytti optisesti edelleen hyvältä. etu löyyti kuitenki uudestaan vähän ennen ajantarkistusta ja piste kirjattiin 46. siirrossa.

Anastasia pelasti tänään naisten joukkueen ainoan puolikkaan suunnilleen itsensä tasoista Li Ting Tan:ia vastaan.  Huonomminkin olisi voinut käydä. Peli käynnistyi katalonialaisessa hengessä ilman valkean d4-siirtoa ja Anastasia sai pidettyä avauksen tasapainossa. Valkean pelinvienti oli kuitenkin helpompaa ja malesialainen sai lähes voittavan edun 25. siirron kieppeillä vain hukatakseen sen 31. siirrossa. Valkea sai viel udestaan etua, mutta ajantarkituksen jälkeen ei mitään todellista häviönvaaraa enää ollut. Heini P:n Collen kiila onnistui ihan hyvin ja varhaisessa keskipelissä heini sai mukavan edun. Kaikki ei mennyt kuitenkaan kuin elokuvissa ja Heinin voitonhalu kostautui: tasa-aseman sijaan hän otti heikkouden kuviteltua aloitetta vastaan ja asema jäi huonommaksi. Lopulta tultiin klassiseen torniloppupeliin, jossa molemmilla oli f+g+h sotilaat ja vastustajalla ylimääräinen a-sotilas. Häviöhän siitä tuli. Sarabella pisti kampoihin kokonaiset 72 siirtoa, mutta Nur Nabila Azman Hishamin loppupelietu riitti voittoon. 46 siirron kohdalla asema oli vielä samanväristen lähettien loppupelissä tasan, mutta asema ei ollut helppo.

7. kierroksen jälkeen kärjessä oli äärimmäisen tasaista: Puola pelasi Azerbaijanin kanssa tasan 2-2, USA voitti Kroatian 3-1 (So ja Shankland voittivat), seuraavilla pöydillä pelattiin jälleen tukevasti tasapelejä: Ukraina-Kiina 2-2, Saksa-Hollanti 2-2, Tsekki-Israel 2-2. Kärjessä 13 pisteessä ovat Azerbaijan, yllättäjä Puola ja USA. 12 pisteessä on ainoastaan Armenia. Tämän jälkeen 11 pisteessä on peräti 10 joukkuetta. Venäjä on 10 pisteessä sijalla 16. Lähialueiden osalta ystävämme ovat sijoittuneet seuraavasti: 10 pisteessä Ruotsi (17.) ja Norja (18.), 9 pisteessä Suomi (34.), Tanska (41.) ja Viro (46.). 8 pisteessä Latvia (55.), Liettua (57.), Islanti (68.) ja 5 pisteessä Fär-saaret (135.).

Naisten puolella 7. kierroksen kärkiotteluissa Armenia otti äärimmäisen tärkeän 2½-1½ voiton USAsta, Kiina 3-1 voiton Hollannista ja Ukraina 2½-1½ voiton Iranista. Armenia johti yksin 13 pisteellä, 12 pisteessä olivat Kiina, Ukraina, Georgia ja Romania. 11 pisteessä oli 7 joukkuetta, mm. Venäjä oli 10 pisteessä.

Teksti: Panu Laine

Kuva: Panu Laine (Heini Rinne on saavuttanut ennakkoluulottoman 4/6 tuloksen toistaiseksi)