Toisella kierroksella hissi-ilmiö puri ja molemmat joukkueemme hävisivät ottelunsa. Miehet hävisivät Serbialle 1-3 ja naiset vahvalle Iranille ½-3½. Miesten joukkueen strategia onnistui vain puoliksi: mustilla tuli kyllä tasapelit, mutta valkeilla ei tullut voittoja vaan häviöt.

Tomi avasi turnauksensa tasapelillä 2517-vahvuista Dusan Popovic:ia vastaan. Asema pelkistyi jo 30 siirrossa eriväristen lähettien loppupeliksi tasasotilain, joten jatkoa ei tarvittu. Espanjalaiseen neliratsupeliin Tomi tuikkasi 4.-Ld6, mutta tasapaino ei missään vaiheessä järkkynyt.

Mika lähti yrittämään siirtovaihdoin Lb5-sisilialaisella 2527-vahvuisen Milos Roganovicin kaatamista ja saikin mukavaa pientä etua varhaisessa keskipelissä. Siirtojen 17-19 välillä asema luisui jopa häviöasemaan, kun musta pääsi hötkyttelemään valkean heikkouksia. Sotilas d4:stä putosi ja kohta perään kvali. Ei jäänyt hurrattavaa. Näin nopeasti ammattilaiset rankaisevat virheistä.

Agon kohtaama Lb5-sisilialainen sujui koko ajan rauhallisissa merkeissä eikä taspaino järkkynyt merkittävästi, vaikka valkealla oli pientä etua ajoittain. Solidi suoritus.

Sen sijaan Toivon pelistä ei puuttunut jännittäviä käänteitä! Kuningasintialaisittain alkaneessa pelissä mustilla pelannut Velimir Ivic (2472) tasoitti varhaisessa keskipelissä ja onnistui luomaan vaikeasti pelattavan näköisen aseman Toivolle edettyään mustilla sotilailla e4:ään ja f4:ään. Siirtojen 29 ja 30 kohdalla vastustajalle tarjottiin voittoasemaa, mutta hän ei oikeita siirtoja löytänyt. Toivon kuningas kuitenkin jäi ”vaaran vyöhykkeelle” ja valkean epätarkkuudet ennen ajantarkistusta johtivat mustan selvään etuun, jonka Ivic sitten realisoi voitoksi.

Anastasia kesti hienosti 81 siirtoa yli 400 pistettä vahvemman iranilaisen kyydissä. Sarasadat Khademalsharieh (2431) vastasi Nassan espanjalaiseen 3.-g6:lla ja valkea sai mukavaa pientä etua avauksen jälkeen. Etu kuivui ja peli eteni tasaisissa merkeissä 30 siirron päälle, kunnes musta alkoi saada pientä etua. Näissä asetelmissa mentiin aina 58. siirtoon, jonka jälkeen peli ei ollut pelastettavissa.

Heini P vastasi ottelun ainosta pistepuolikkaasta, enemmänkin olisi voinut tulla. Mustilla daamigambiittia pelannut Heini liukui vähitellen huonompaan asemaan ja musta sai ennen 30 siirtoa jo voittoa lupailevan edun. 39 siirrossa kone näytti valkealle jo 2.6 sotilaan etua, kun huono 39.Rc6?? heitti aseman ympäri ja Heinillä oli yhtäkkiä loppupelissä ratsu vähemmän, mutta vahva vapaasotilas ja 1.5:n etu! Vaikka kone näytti Heinille välillä jopa 11 etua, ei torniloppupelin koukerot kuitenkaan avautuneet Heinille riittävästi ja peli päättyi tasan. Vaikeita nuo torniloppupelit! Heini pääsi myös artikkelin kansikuvatytöksi!

Alian kuningasintialainen hyökkäys ei toiminut odotetusti valkeilla ja musta sai pienen edun noin 10 siirron jälkeen. Yli 300 pistettä vahvempi vastustaja kasvatteli etuaan ja Alia katsoi parhaaksi luovuttaa 33 siirron kohdalla.

Yleisessä sarjassa 7 joukkueella on vielä 8/8, joten ei se niin helppoa ole tähdillekään. USA voitti vaivoin Georgia3:n 2½-1½, Irlanti pihisti pisteen Venäjältä, Norja otti jopa tasapelin 2-2 Georgian ykkösjoukkueelta. Ruotsi voitti Tunisian 3½-½, Islanti vei joukkuepisteet Latvialta 2½-1½ (vanha kettu Hjartarson, joka voitti jopa Korchnoin MM-ehdokasotteluissa, voitti Neiksansin ja Kjartarsson voitti Kantansin). Tanska sinnitteli 1½-2½ häviön Georgia2:lta. Chile voitti Viron 2½-1½, Bosnia&Herzegovina Fär-saaret samoin numeroin. Liettua sentään voitti Turkmenistanin.

Naisten puolella maksimisteja on 8 joukkuetta, mutta kärkirankatut Venäjä, Ukraina, Kiina, Georgia1 eivät ole näiden joukossa. Lähinaapureista voittoisa oli ainoastaan Liettua, joka voitti Meksikon 4-0. Häviötä saivat maistaa Ruotsi-Georgia2 ½-3½, Islanti-Hollanti 1-3, Tanska-Ranska 1-3, Norja-Georgia1 0-4, Viro-Slovakia 1-3. Australia-Latvia päättyi tasan 2-2.

Huomenna keskiviikkona kolmannella kierroksella miehet kohtaavat ”Chinese Taipei”:n, naiset Angolan.

Teksti: Panu Laine

Kuva: Suomen olympiajoukkueelta tai sen tukijoukoilta