Tapani Sammalvuo
tapani(a)sammalvuo.fi

Avoin

Suomi–Panama 3½–½
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

KvM Toivo Keinänen (2477) KvM Roberto Sánchez Álvarez (2431) ½–½
KvM Dmitri Sklyarov (2474) FM Alexei Tapia Ostolaza (2201) 1–0
KvM Vilka Sipilä (2416) FME Alex Delgado Rosas (2149) 1–0
KvM Sampsa Nyysti (2363) FM Orlando León Archibaldo (2193) 1–0
3½–½

Keinäsen katalonialaisessa ei ollut totuttua potkua, ja mustalla ei ollut ongelmia avauksessa (tästä syytän valkean d2-ratsun sijaintia), keskipelissä eikä loppupelissä. Korrekti tasapeli siis.

Sklyarov jatkoi kuningaslähettinsä sivustointeja mustissa peleissään. Nyt hänen valitsemansa asetelma muistutti Benonia, mikä teki pelistä terävän. Diman vastustaja kieltäytyi kuitenkin pelaamasta temaattista c4-siirtoa, ja hän pääsi pian paremmalle puolelle edettyään kuningatarsivustalla. Valkea yritti väkisin sotkea peliä keskipelissä, mutta Dima hallitsi myös sotkut vastustajaansa paremmin.

Järjestäjien julkistamat siirrot Sipilän pelistä ovat ilmeisesti jostakin toisesta pelistä.

Nyystin vastustaja pelasi muodikasta Jobava-hyökkäystä kuningatarsotilaspelissä. Tällaiset harvinaiset muunnelmat on mielestäni syytä ymmärtää ja osata hyvin, muuten seurauksena on helposti mestari vastaan harrastelija -tyyppinen oppitunti.

Naiset

Suomi–Pohjois-Makedonia ½–3½
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

NFM Anastasia Nazarova (2208) NFM Monika Stojkovska (2091) ½–½
FM Johanna Paasikangas (2155) Ivana Manova (1849) 0–1
NKvM Tanja Tuominen (2080) Lea Eftovska (1634) 0–1
NFM Heini Puuska (2010) Monika Žežovska (1588) 0–1
½–3½

Nazarova sai valkeilla pienen loppupeliedun ranskalaisen puolustuksen Tarraschin muunnelmassa. Lievä päättämättömyys pian loppupelin syntymisen jälkeen antoi mustalle tilaisuuden tasoittaa, ja vähävirheinen peli päättyi tasan.

Paasikangas ratkaisi avausongelmansa helposti mustilla Rossolimo-sisilialaisessa. Hän taisi kuitenkin haluta voitonmahdollisuuksia (lähes) symmetrisessä sotilasasemassa ja siksi väisti kuningatarten vaihdon, joka olisi yksinkertaistanut asemaa entisestään. Perääntyessä musta kuitenkin salli valkean upseerien aktivoitua, ja asema muodostui hänelle vaaralliseksi. Ratkaiseva virhe oli 28…De4?, jonka sijaan kylmäverinen 28…Dxb4! olisi haastanut valkean löytämään tappoiskun, jota ainakaan minä en heti hänelle löydä.

Tuominen pelasi tyylilleen ominaista rauhallista Glekin muunnelmaa 4.g3 neliratsupelissä. Alhaisesta vahvuusluvustaan huolimatta hänen vastustajansa pelasi avauksen ja varhaisen keskipelin erinomaisesti, ja jos joku oli vaikeuksissa, oli se valkea. Aikapulassa tilanne kääntyi päälaelleen, ja Tanjan rinnakkaiset keskustavapaasotilaat näyttivät olevan ratkaisemassa peliä, kunnes 40.Lxe4? antoi mustalla vastamahdollisuuksia eriväristen lähettien ansiosta. Vastoinkäymiset eivät loppuneet tähän, vaan paha taktinen virhe 43.c5?? käänsi pelin mustan voitoksi.

Puuska vältteli avausteoriat 3…a6:lla kuningatargambiitissa. Näin on pelannut maailmanmestari Carlsenkin, joten ei tällä siirrolla alkava muunnelma kamala ole. Saavuttiin kuningatargambiitin vaihtomuunnelman tyyppiasemaan, joka oli tasainen. Valkea aloitti vähemmistöhyökkäyksen daamisivustalla, johon musta vastasi vahvalla hyökkäyksellä toisella puolen lautaa. Heini näytti olevan viemässä peliä loogiseen hyökkäysvoittoon, mutta täysi sokeus 33. siirrossa muutti aseman mustan voitosta valkean voitoksi.