Tapani Sammalvuo
tapani(a)sammalvuo.fi

Avoin

Suomi–Malesia 2–2
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

KvM Toivo Keinänen (2477) FM Zhuo Ren Lim (2318) 1–0
KvM Dmitri Sklyarov (2474) FM Yinn Long Wong (2381) 0–1
KvM Vilka Sipilä (2416) FME Jun Ying Tan (2191) 1–0
FM Pekka Köykkä (2361) Yu Tian Poh (2118) 0–1
2–2

Keinänen on todennut pärjäävänsä mukavasti mustilla, kunhan vain saa terveen, pelattavan aseman eteensä. Tällä voi olla ollut vaikutusta siihen, että hän on myös valkeilla alkanut pelailla mustia avauksiaan tempoa enemmällä. Tänään hän pelasi mustan puolislaavilaista asetelmaa, mikä valkeaksi käännettynä tarkoittaa Collen kiilaa. Vahvoja pelaajia vastaan edun saaminen tällä tavoin on vaikeaa, mutta hieman heikommat vihulaiset eivät välttämättä tasoitukseen pysty. Toivon vastustaja haparoikin heti omille aivoille jouduttuaan luopuen keskustansa joustavuudesta. Hän myös keksi koko ajan linnoitusta parempaa tekemistä, mikä lopulta johti hänen daamisivustansa romahtamiseen.

Sklyarov palasi kuningaslähettinsä sivustointiteemaan, mikä tällä kertaa johti Gurgenidzen muunnelmaan. Hänen valitsemassaan alamuunnelmassa musta ottaa vapaaehtoisesti kaksoissotilaan f-linjalle Caro-Kannin 5…exf6-muunnelman tapaan. Syntynyt asema muistutti tuota Caro-Kannin muunnelmaa muutenkin paljon, ja suurin ero oli mustan tummaruutuisen lähetin sijainti g7:ssä aktiivisemman d6-ruudun sijaan. Tästä pelistä saamani vaikutelma on, että tuo ero on valkean eduksi. Tämä pystyi keskittymään rauhassa keskustaetenemisen d5-toteuttamiseen, ja Diman rimpuilu 15…b5?! taisi vain pahentaa asiaa, sillä valkea sai pian voittoaseman.

Sipilällä on maine aikamoisena ”ronkkijana”. Hänen vastustajansa vaikuttaa tämän pelin perusteella Vilkan sukulaissielulta ja haastoi tämän varhaisessa vaiheessa taktiseen käsikähmään. Vilka luonnollisesti otti haasteen vastaan ja… no, pelkät sanani eivät tekisi oikeutta tapahtuneelle:

Budapestin gambiitti (A52)

Köykkä pelasi vanhaa luottoavaustaan ranskalaista puolustusta. Nyt alamuunnelmaksi valikoitui Winawerin puolustuksen Portisch-Hook-muunnelma 6…Da5. Se johtaa yleensä raskaaseen asemapeliin, jossa valkea yrittää saada jotain aikaan kuningassivustan tilaedullaan. Mustan strategia puolestaan on varmistaa …f6:lla riittävästi tilaa kuningaspuolella, sitoa valkean nappuloita daamisivustan puolustamiseen ja kyttäillä tilaisuutta vastaiskuun. Minusta tämä ei kuulosta erityisen houkuttelevalta näkymältä, mutta kyllä tällä muunnelmalla omat kannattajansa on. Yksi mahdollisuus vastapeliin tarjoutui 26. siirrossa laadunuhrauksen 26…Txf3!:n muodossa, mutta sen jäätyä käyttämättä musta jäi vähitellen alakynteen.

Naiset

Suomi–Serbia 0–4
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

NFM Anastasia Nazarova (2208) NKvM Tijana Blagojević (2330) 0–1
NKvM Tanja Tuominen (2080) NSM Jovana Erić (2271) 0–1
NFM Heini Puuska (2010) NKvM Adela Velikić (2273) 0–1
Sarabella Norlamo (1925) NKvM Marina Gajčin (2271) 0–1
0–4

Nazarova osaa yleisesti ottaen espanjalaisensa ihan mukavasti. Blagojevićin berliiniläistä puolustusta vastaan hänen avauksensa kuitenkin epäonnistui pahasti. Anastasian tekemä sotilaanryöstö on kyllä ihan pelattavissa, mutta mustan aloite on kova, vaikka daamit ovat vaihtumassa. 15.Ld2?? taisi olla jo ratkaiseva virhe, josta valkean keskustakuningas ei enää toipunut.

Tuominen oli Rossolimo-sisilialaisen mustalla puolella. Hänen valitsemansa 3…e6-muunnelma on suosittu aivan maailman huipullakin, mutta mustan täytyy tietää tarkkaan mitä tekee, sillä monessa jatkossa valkea saa suuren kehitysedun. Tanja uhkasikin joutua vaikeuksiin, mutta onnistui huolellisella pelillä pitämään valkean aloitteen kurissa. Valkean siirrot olivat silti hieman helpompia löytää, ja ongelmaksi muodostui mustan kuningatar, joka päätyi seikkailuillaan h6:een asti, kauas tapahtumien keskipisteestä. Mustan asemasta tuli pian kriittinen, ja ratkaisu tapahtui taktisesti juuri ennen ajantarkistusta.

Norlamo vastasi solidisti vastustajansa italialaiseen avaukseen ja tasoitti aseman pian. Tämä asemanarvio olisi selkiytynyt huomattavasti, jos hän olisi vaihtanut lähettinsä valkean e3-ratsuun, joka kontrolloi monia vaaleita ruutuja. Yleensä lähetti on ratsua parempi nappula, mutta tämä asema oli poikkeus. Suurempia ongelmia seurasi siitä, että Sarabellan kuningatar päätyi seikkailuillaan a6:een asti, kauas tapahtumien keskipisteestä (vrt. Tanjan peli). Valkean joukkojen oli helppo löytää taktinen ratkaisu suojattomalta kuningassivustalta.