Viime maanantaina päättynyt Grand Chess Touriin (GCT) kuuluvan Sinquefield Cupin pitkänpelin turnaus oli erittäin korkeatasoinen. Vaikka tulostaulukossa on runsaasti tasapelejä, ne olivat poikkeuksellisen kovia kamppailuja, eikä mistään remissihakuisuudesta ollut kyse. Ryhmän voiton vei Aronjan pistein 5½/9 vertailulla. Samaan tulokseen ylsivät Carlsen ja Caruana, joten MM-ottelijoiden kesken ei eroa saatu. Vahvasti pelannut Mamedjarov sai 5 pistettä ja hänestä puolen pisteen päähän jäivät Anand, Vachier-Lagrave ja Grischuk. Wesley So sai 4 pistettä ja joukon hännillä Nakamura ja Karjakin 3 pistettä.

Nakamuralla on kuitenkin GCT:n Pariisin ja Saint Louisin blitz- ja rapid-kierroksilta niin hyvät tulokset, että hän johtaa GCT 34,5 pisteellä, kun Aronjanilla on 34 ja Vachier-Lagravella 31 pistettä. GCT ratkeaa joulukuussa Lontoon Chess Classicin finaalissa.

Huippushakin kokenut asiantuntija KvM Joose Norri on valinnut meille seuraavat pelit Saint Louisista:

  • Aronjan – Grischuk, 9. kierros, 1-0, englantilainen A46
  • Caruana – Nakamura, 4. kierros, 1-0, katalonialainen E06
  • Nakamura – Mamedjarov, 5. kierros, ½-½, daamigambiitti Tarrasch D34
  • Anand – Carlsen, 4. kierros, ½-½, sisilialainen B41
  • Carlsen – Caruana, 7. kierros, ½-½, venäläinen C42

Joose tarkastelee analyyseissään myös niitä eroja, joita nykyisillä huippupelaajilla on Karpovin ja Kasparovin ajan pelaajiin. Ehkä saamme vastauksen myös siihen, ovatko haastajat jo saavuttaneet Carlsenin kiistattoman etumatkan loppupeleissä.

Tervetuloa syyskauden ensimmäiseen sessioon!