Areenan analyysisessio
tiistaina 28.5. alkaen klo 15.30
Shakkimestari Sauli Tiitta shakin ihmemaassa

Tämän kevään viimeisestä tiistaimatineasta vastaa Sauli Tiitta, joka ottaa omista peleistään esimerkkejä ja näyttää meille, kuinka voitto oli niin lähellä, mutta sitten… tapahtui jotakin kummallista. Jossittelu tai jälkipeli kauniimmin ilmaistuna on shakissa tavattoman yleistä. ”– Se on nyt vaan tyhmää, pistää hyvä asema menemään.” tai ”– Minulla oli voittoasema, mutta sitten…”. Kerettiläisesti voisi todeta, että shakissa ei pidä koskaan pyrkiä hyvään asemaan, koska kaikki pelinsä hävinneet ovat häviönsä kokeneet hyvistä asemista?!

Sauli Tiitta on shakkimestari numero 233 vuodelta 1995, jolloin tapahtui muitakin suuria asioita – eikä vähiten jääkiekossa. Hän on yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka saavat elantonsa shakista – ei pelaamalla, vaan opettamalla shakkia koululaisille. Espoon Shakkiopetus ja Saulin koulushakkityö päätoimisena on jatkunut jo 12 vuotta alkaen 2007. Akateemisen pohjan opetukselleen Sauli on hankkinut Helsingin yliopistosta, josta hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2002 pääaineenaan kognitiotiede. Lopputyönään hän tutki shakkiajattelua otsikolla ”Uhkauskentät shakinpelaajan ajattelussa”.

Vuosina 2001-2007 hän toimi TKK:n ja Helsingin yliopiston yhteisessä tutkimuslaitoksessa tutkijana. Sauli tunnetaan ahkerana ja tunnollisena shakin eteen työskentelevänä monitoimimiehenä, jolta riittää aikaa ja energiaa opetustyön ohella myös turnausten järjestämiseen ja shakin järjestötyöhön.

Tulkaa nauttimaan Saulin pelien kavalkadista. Uskon, että sieltä löytyy myös jos-pelien lisäksi myös todellisia mestarinäytteitä.
Gambiitin vartit alkavat session jälkeen klo 18.00.

Kesätauko päättyy sitten elokuun 20. päivä, jolloin Panu Laine vie meidät Bangkok Openin tunnelmiin. Tästä ja syyskaudesta tiedotetaan myöhemmin elokuussa.

Petri Saharinen

(Ovimaksu 2 euroa.)