Fil. maisteri ja Fidemestari Thomas Ristoja syntyi Tukholmassa 19.9.1949. Perhe muutti jo 1950 Helsinkiin, josta tuli Thomaksen koulu- ja kotikaupunki. Kouluaikana syttyi kiinnostus shakkiin ja sen kansainvälisyyteen. Nuorten turnauksissa Thomas menestyi hyvin ja saavutti shakkimestarin arvon 1971. SM-turnauksiin Thomas osallistui vuosien 1976-1989 välisenä aikana seitsemän kertaa ja edusti Suomea Maltan olympialaisissa 1980. Klassisen shakin ohella Thomaksesta kehittyi loistava pikashakin pelaaja. Eri joukkueturnauksissa Thomas oli Gambiitin kantavia voimia.

Ristojan kotikieli oli ruotsi ja yliopistossa hän luki englantia ja saksaa. Kun näihin lisää vielä itseopiskellun tanskan ja venäjän sekä pakollisen suomen, oli Thomaksen kielitaito mahtava. Niinpä shakkijournalistin sivutyö luontui hänelle kuin itsestään. Hän on kirjoittanut ja kääntänyt useita shakkikirjoja yksin ja Aulikki-vaimonsa kanssa, kuten esimerkiksi Shakin oppikirja 1-3, Shakki ja matti (McLeodja Mongredien, lastenkirja) , Shakin tulenkantajat (Kari Tikkanen), Osmo Kaila – kohtalona shakki, Shakkitarinoita (Kurt Richter). Shakki- ja sommitelmapalstoja Thomas on toimittanut jo yli 40 vuotta HufvudstadsbladetiinjaSuomen shakkiin sekä 12 vuotta Kirjeshakkiin. Nämä palstat jatkuvat edelleen kuten myös shakkiaiheinen sarjakuva.

Kuin sokerina pohjalla voisi mainita, että Thomaksen perhe: vaimo Aulikki, pojat Jan ja Samu sekä Janin elämänkumppani Ilse Rönnberg pelaavat kaikki kilpailushakkia – todellinen shakkiperhe. Harvemmin on tunnettu, että Thomas on poikiensa lisäksi valmentanut muutamia huippupelaajia kuten: Mikael Agopov, Riku Molander ja Tomi Nybäck.

KvM Eero Raaste esittelee meille analysoituna joukon Thomaksen turnauspelejä:

  • Thomas Ristoja – Eero Raaste, 1-0 nuorten SM 1969, Helsinki
  • Gert Ligtering – Thomas Ristoja, 0-1 nuorten MM 1959 Tukholma, nimzointialainen
  • Thomas Ristoja – Ju¨rgen Juhnke, 1-0, nuorten MM 1969 Tukholma, hollantilainen
  • Thomas Ristoja – Roberto Debamot, 1-0. Malta OS 1980 Valletta, ranskalainen
  • Thomas Ristoja – Ralf Hess, 1-0 TeleOS (FIN – GER)1981, wieniläinen
  • Thomas Ristoja – Lars Karlssson, 1-0 HS-turnaus 1981 Helsinki, ranskalainen
  • Thomas Ristoja – Iivo Nei, 1-0 SSL 1989 Helsinki, sisilialainen

Iltapäivän ohjelmaan kuuluvat 70-vuotisonnittelut ja huomion osoitukset samoin kuin juhlakahvitarjoilu.

Gambiitin vartit alkavat juhlatilaisuuden jälkeen.

Tervetuloa!

Petri Saharinen