Otetaan lyhyesti 8. kierroksen raportti, jotta päästään ajantasalle ja huomenna on FIDE:n kongressin General Assembly, joten päivä on takuuvarmasti pitkä (istumista tiedossa min 10 tuntia) ja toivottavasti se päättyy shamppanjan nauttimiseen FIDEn vallanvaihdon kunniaksi. Uskon, että näin tulee tapahtumaan! Ja näillä mausteilla en luultavasti ehdi kuitenkaan kirjoittaa raporttia huomenna illalla, joten …

Tähän hetkeen mennessä olen kommentoinut & kellottanut Nigelin huomisen puheen – kuuluisat 15 minuuttia presidenttikandidaatilta – olemme hieroneet strategiaa huomiseen yleiskokoukseen useita tunteja ja tehneet tarvittavat valmistelut. Kuulen historian lehtien havinaa, sillä uskon että Kirasnin ja Makropouloksen mädäntynyt valtakausi on päättymässä. En ole koskaan perehtynyt yhtä hyvin mm. FIDEn talouslukuihin, jotka pahimmillaan ovat näyttäneet yli 200 000 eur Kirasnin matkailukustannuksia, yli 120 000 eur Moskovan FIDE-toimiston kuluja, joista kukaan ei tiedä mitään, ja presidentin suoria kuluja 85 000 eur! Nämä muodostavat jo yli 15% FIDE:n kokonaiskuluista ja kun tähän yhtälöön lasketaan mukaan se, että FIDEn tuotoista yli 98% on ollut suoraan FIDEn jäsenliitoilta ja turnauksista, on todellakin muutoksen aika ja uskon vilpittömästi, että valta vaihtuu!

8. kierros oli kovaa kamppailua, sillä ratkaisun hetket alkavat olla käsillä. USA otti mielettömän tärkeän 2½-1½ voiton Azerbaijanista kovan kamppailun jälkeen, jossa caruana voitti Mamedyarovin ja Shankland Mamedovin, So hävisi Radjaboville. Armenia-Puola oli neljä tasapeliä ja Intia voitti Tsekin 2½-1½ Sasikiriannin voitolla. 8. kierroksen jälkeen kärki on USA 15 pistettä, Puola 14 pistettä, 7 joukkuetta 13 pistettä. Huomisen kärkiparit ovat Puola-USA ja Azerbaijan-Kiina. Norja pelaa 5. pöydällä Englantia vastaan.

Naisten puolella Kiina ja Ukraina pitävät kärkipaikkaa 14 pisteellä, 13 pisteessä ovat USA, Unkari, Azerbaijan, Armenia ja Kazakhstan. Ukraina voitti Armenian 3-1 Kiina Romanian peräti 3½-½, USA Italian 3-1 ja Unkari Intian niinikään 3-1.

Yleisessä sarjassa miehet hävisivät väkivahvalle Unkarille lopulta 1-3, vaikka chess24.com näytti Nybäckin voittoa Peter Lekosta pitkän aikaa. Peli oli kautta linjan varsin tasainen, mutta 56. siirrossa stockfish näytti siirron ajan Tomille selvää voittoasemaa. Hukattu mahdollisuus? Nuori Benjamin Geldura (2621) onnistui hyödyntämään Mikan vaikeasti ymmärrettävän virheen 48. siirrossa. Toivo tunkee Kivijärven parhaiden suomalaisten tasapelien listalle ottamalla solidilla suorituksella tasapelin 2702 vahvuisesta Zoltan Almasisata. Vilka joutui Ferenc Berkesin (2678) rattaisiin ja nolla tuli 52 siirrossa.

Naisten puolella Suomi otti toivotun voiton Monacosta – tosin minimierolla 2½-1½. Anastasia hoiti vahvan 2271-rankatun Tatiana Dornbuschin torniloppupelissä, Heini P huijasi jollakin käsittämättömällä tavalla tasapelin taysin hävitystä asemasta, Alia hävisi tasaisen näköisen lähettiloppupelin ja Heini R voitti torniloppulin.

Huomenna miehillä on vastassa heikompi Singapore ja naisilla vahva Moldova.

Teksti: Panu Laine

Kuva: Panu Laine (lähitaistelussa Unkaria vastaan)