VISWANATHAN ANAND 2007–2013

anandmc

Mexicon kahdeksan pelaajan turnaus 2007 oli toinen kerta shakin historiassa, kun maailmanmestaruus ratkeaisi turnausvoitolla. Edellisestä oli kulunut jo lähes 60 vuotta, jolloin se käytiin Haagissa ja Moskovassa. Mexicon jälkeen oli tarkoitus palata kaksinotteluihin haastajan ja mestarin välillä. Osanottajiksi olivat selviytyneet: Kramnik, Anand, Aronjan, Gelfand, Grištšuk, Lékó, Moroževitš ja Svidler. Jännittävän ja tasaisen turnauksen voitti Anand pistein 9/14. Seuraavina olivat 8 pisteellä Kramnik ja Gelfand. Näin shakkimaailma sai ensi kertaa aasialaisen maailmanmestarin.

Anand (s. 1969) lempinimeltään Vishy tai Madrasin tiikeri polveutuu intialaisesta soturikastista. Hän on pelannut shakkia maailman huipulla jo pitkään ja on tunnettu nopeasta ja käytännöllisestä pelitavastaan. Anand hallitsee shakin teoriaa laajasti, käyttää useita avauksia ja huolehtii tiukoissakin asemissa omien upseeriensa liikkuvuudesta. Voidakseen tehdä kilpailumatkansa joustavasti, hän asuu Madridin läheisyydessä.

Tuoreena maailmanmestarina Anand joutui ensi alkuun puolustamaan titteliään Kramnikia vastaan jo 2008. Ottelu pelattiin Bonnissa, ja se päättyi Anandin selvään voittoon 6½–4½. Seuraavana oli vuorossa Elistan ottelun häviäjä Topalov, jonka Anand kohtasi 2010 Sofiassa. Ottelun voitto meni Anandille suoraan 6½–5½.

Uuden haastajan selvittämiseksi Fide kokeili cup-tyyppistä kilpailukaaviota, joka ei tyydyttänyt kaikkia huippupelaajia. Vuoden 2011 cup-finaalista selvisi haastajaksi yllättäen Boris Gelfand, joka voitti Aleksandr Grištšukin pistein3½–2½. Maailmanmestaruusottelu sovittiin pelattavaksi Moskovassa, Tretjakovin galleriassa toukokuussa 2012. Varsinaiset pelit päättyivät tasan 6–6, mutta Anand voitti tie-breaken 2½–1½ ja säilytti tittelinsä.

Keväällä 2013 pelattiin Lontoossa uuden tyyppinen kahdeksan osanottajan kandidaattiturnaus, jonka voittajalla oli oikeus haastaa Anand syksyllä maailmanmestaruusotteluun. Osanottajina pelasivat Aronjan, Carlsen, Gelfand, Grištšuk, Ivantšuk, Kramnik, Radšjabov ja Svidler. Korkeatasoisen karsintaturnauksen kärkisijan jakoivat Carlsen ja Kramnik pistein 8½/14. Haastajaksi selvisi Magnus Carlsen, koska hänellä oli pelivoittoja viisi Kramnikin neljää vastaan.

Syksyn maailmanmestaruusottelu Intian Chennaissa päättyi Carlsenin yllättävään ylivoimaan pistein 6½–3½. Uusi tähti oli syttynyt.


KUKA HEISTÄ ON VAHVIN?