Virolainen shakin suurmestari Kaido Külaots on valittu Suomen shakkimaajoukkueen valmentajaksi. Külaotsin valintaa tukevat hänen pitkä ja menestyksekäs pelaajauransa sekä näytöt menestyneiden virolaisnuorten henkilökohtaisena valmentajana. Shakin SM-liigan monivuotisena pelaajana Külaots myös tuntee hyvin suomalaiset huippupelaajat. Hän toimi Viron joukkueen päävalmentajana Tromssan shakkiolympialaisissa kaksi vuotta sitten.

kaido

KUKA?
Kaido Külaots, 40, on ollut kymmenisen vuotta Viron ykköspelaaja. Hän on osallistunut shakkiolympialaisiin pelaajana seitsemän kertaa, vuosina 2006-2010 joukkueen kärkipöydällä, ja kolmesti joukkueiden EM-kilpailuun. Viron mestaruuden hän on voittanut kahdeksan kertaa, ja kansainvälinen vahvuusluku on ollut parhaimmillaan 2609.

Külaotsin ensi tutustuminen shakkiin tapahtui samalla tavoin kuin monella muullakin. Hän oppi pelin alkeet 6-vuotiaana isältään. Jalkapallo ja shakki ovat aina olleet Külaotsille läheisimmät lajit, mutta shakki vei lopulta voiton. 13-vuotiaana Külaots sai Fiden Candidate Master -tittelin ja oli alle 18-vuotiaiden MM-kilpailussa kolmas (jaettu 1.-3. sija) vuonna 1993. Seuraavan kerran Viroon saatiin arvokisamitali 21 vuotta myöhemmin, kun Külaotsin valmennettava Mai Narva voitti alle 16-vuotiaiden tyttöjen Euroopan mestaruuden.

Vaikka onkin Narvan lisäksi toiminut toisen lupaavan virolaisnuoren, Ottomar Ladvan, valmentajana, Külaots keskittyy edelleen myös pelaajan uraansa. Muun muassa moninkertainen Gausdalin turnauksen ja Heart of Finlandin voittaja aikoo seuraavaksi osallistua toukokuussa Kosovossa pelattavaan henkilökohtaiseen EM-kilpailuun.

Työstään Suomen joukkueen valmentajana Külaots on innostunut. Vaikka Suomi ei kamppailekaan tulevissa shakkiolympialaisissa kirkkaimmassa kärjessä, Külaotsin mielestä joukkueella on hyvät edellytykset erinomaiseen sijoitukseen kuten esimerkiksi Dresdenissä 2008 tai Tromssassa 2014. Suomen vahvuuksina Külaots pitää sitä, että joukkueessa pelaavat lähes poikkeuksetta maan parhaat pelaajat ja että joukkueen ykköspöydällä on todellinen maailmanluokan pelaaja, Tomi Nybäck.

Kaikkein eniten Külaots uskoo olevansa joukkueelle hyödyksi avausvalmisteluissa. Hänen mukaansa erityisesti avaukset ovat huippushakissa osa-alue, jossa ei voi jäädä kilpakumppaneista jälkeen. Hän uskoo myös pystyvänsä puhaltamaan joukkueeseen lisää yhteishenkeä ja itseluottamusta. Myöskään fyysistä valmennusta tulevalla maajoukkueleirillä vasta valittu valmentaja ei aio unohtaa.