Vuonna 1981 Viktor Kortshnoi hävisi kolmannen ottelunsa Anatoli Karpoville, vieläpä aiempaa selvin numeroin. Sveitsiläistynyt haastaja kävi läpi rankkoja aikoja, ja lehdistä saatiin lukea hänen vetoomuksistaan vaimonsa ja poikansa länteen saamiseksi, kolareista jotka villeimmissä tarinoissa olivat KGB:n junailemia ym.

Elääkseen ja elossa ollakseen kunnianhimoisen Kortshnoin oli pelattava jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Neuvostosuurmestarit eivät samoihin turnauksiin tulleet, joskin Kalifornian Lone Pinen avoimeen turnaukseen hyljeksitty loikkari ilmaantui niin viime tipassa, että venäläiset eivät voineet enää kisasta vetäytyä. Niinpä nuori lupaus Artur Jusupov ”pääsi” kohtaamaan kansanvihollisen ja huonostihan siinä kävi Jusupovin ylitettyä aikansa matin edessä.

Kortshnoi voitti Lone Pinessa (7/9), Roomassa (8/9 kahden ja puolen pisteen erolla Istvan Csomiin) ja Bad Kissingenissä (9/10 kolmen pisteen erolla Vlastimil Hortiin), mutta Johannesburgissa Uffe Andersson oli puolikkaan MM-ottelijaa edellä neljän pelaajan miniturnauksessa.

Yksi neljästä osallistujasta oli suomalaisten hyvin tuntema Robert Hübner, joka oli puoli vuotta aiemmin luovuttanut MM-ehdokasfinaalin Kortshnoille. Johannesburgissa oli luvassa uusi nöyryytys:

Robert Hübner

diagram-4 (kopio)

Viktor Kortshnoi

20. Tc6!
20…Lxc6 21. Rxc6 Dd6 22. Lxd5 häviäisi materiaalia, mutta “Roope-tohtorin” vastauskaan ei peliä pelasta:
20…Rf6 21. Rxf7 Dxd4 22. Rg5+ Kh8 23. Lc3 1-0 

Erik Rosendahl