1976 oli Viktor Kortshnoille erittäin tärkeä vuosi, kenties hänen elämänsä tärkein. Hävittyään ehdokasfinaalin parikymmentä vuotta nuoremmalle Anatoli Karpoville vuonna 1974 hän alkoi aistia, että tie oli noussut pystyyn Neuvostoliiton shakkielämässä.

Kortshnoin mukaan kaikki viittasi siihen, että Neuvostoliitossa panostettaisiin jatkossa Karpoviin. Kun vielä Bobby Fischer luopui pelaamatta MM-tittelistään, Karpov nousi nopeasti valtaistuimelle.

Mitä jos saisikin itse valita turnauksensa? Ja pitää itsellään palkintorahat? Ehkä länteen siirtymällä maailmanmestaruuskin olisi vielä mahdollinen?

Heinäkuussa 1976 Kortshnoi jakoi Amsterdamin IBM-turnauksen voiton Tony Milesin kanssa. Turnauksen tuoksinassa hän tuli kysyneeksi Milesilta, miten lausutaan sana ”asylum” (turvapaikka). Viimeisen kierroksen jälkeen leningradilainen ilmoittautui viranomaisille. Fiden hollantilainen presidentti Max Euwe lupasi loikkarille, että tältä ei evättäisi oikeutta pelata ehdokasotteluissa.

IBM-turnauksen 7. kierroksella Kortshnoi kukisti mustilla hollantilaisen Kick Langewegin:

Viktor3

20…Re4!

Niin hyökkäysintoinen pelaaja kuin Kortshnoi onkin, hän ei ole juuri lainkaan suosinut mustilla kuningasintialaista puolustusta. Mutta eipä tässäkään asemassa ole mitään vikaa: daami pyörittää peliä a8:sta käsin, tornit ja ratsut ovat aktiivisia…

21. Dd3 Td6 22. Le3 Re5

Toinenkin ratsu hyppää keskustaruudulle, ja valkean daamilta alkavat loppua ruudut.

23. Dc2 Tc8 24. Db3 Rc4 25. Tc1 Tdc6 26. Dxb5 Rxa3 27. Da4? Rc2! 28. Tab1 Tc4 0-1

Erik Rosendahl