Fiden MM-turnaus 1999 oli varsin erikoinen tapaus, sillä niin Anatoli Karpov, Garri Kasparov kuin Vishy Anandkin kieltäytyivät osallistumasta tällaiseen pudotuspelityyppiseen yritykseen ratkaista maailman paras shakinpelaaja. Kasparov taisi vielä todeta suurimman osan pelaajista olevan ”turisteja”, mikä ainakin oli oiva viittaus turnauksen pelipaikkaan Las Vegasiin.

Maailmanmestariksi selviytyi suomalaisille hyvin tuttu Aleksandr Halifman, jonka voittoa pidettiin melkoisena yllätyksenä, vuoden 1986 nuorten Euroopan mestari kun oli rankattu vasta 36. sijalle MM-ehdokkaiden joukossa. Yhtäläinen yllättäjä oli Romanian Liviu-Dieter Nisipeanu, joka ennen välierätappiotaan Halifmanille pudotti jatkosta Vasili Ivantshukin ja Aleksei Shirovin.

Mukana oli Halifmanin lisäksi toinenkin pietarilaistaustainen suurmestari, 68-vuotias Viktor Kortshnoi, jonka tie katkesi 3. kierroksella tappioon 44 vuotta nuoremmalle Vladimir Kramnikille. Vuotta myöhemminhän Kramnik suisti vallasta itsensä Kasparovin, joka oli kylläkin jo jonkin aikaa pitänyt venäläisnuorukaista manttelinperijänään. Millekään ”turistille” Kortshnoi ei siis hävinnyt…

Kierrosta aiemmin Kortshnoi oli kohdannut Sergei Dolmatovin kuuden pelin sarjassa, jossa ei tasapelejä nähty. Ensimmäisen neljästä voitostaan Kortshnoi otti nopeasti, ja kyseinen lyhytpeli sai runsaasti palstatilaa maailman lehdissä. Itse taisin lukea siitä saksalaisesta Die Weltistä:

Jotakin on mennyt Domatovin hollantilaisessa pahasti pieleen. Ovatko ongelmat mahdollisesti siirron 12…e5?! syytä? Kortshnoi on joka tapauksessa voittanut sotilaan, ja ratsu on komeasti d4:ssä. Luuliko Dolmatov, että Rd6:lta loppuvat ruudut Df7-c7:n jälkeen?

Seurasi 22. Rb7! ja musta päätti luovuttaa hivenen ennenaikaisesti, kukaties voimiaan seuraaviin koitoksiin säästäen. Ratsua ei käy lyöminen ja mikäli Le6 pakittaa, Kortshnoi voittaa jo toisen sotilaan (23. Rxc5 bxc5 24. Dxc5). 1-0

Erik Rosendahl