Kun seuraa kansainvälistä shakkimaailmaa vuosikymmenten ajan, materiaalia kertyy eri lähteistä valtavat määrät, vaikka Internetin ansiosta kaiken ei enää tarvitsekaan olla paperimuodossa. Onneksi, sillä lehtien ja leikekirjojen säilömisessä on haasteensa. Esimerkiksi sveitsiläinen Schachwoche oli upea lehti, mutta piankin sitä oli viikkolehtenä nurkat täynnä. On pitänyt priorisoida, ja talteen on jäänyt esim. numero jonka ostin hollantilaisesta antikvariaatista yöjunaa odotellassani.

Siinä raportoitiin Las Palmasin turnauksesta 1991, jossa Viktor Kortshnoi kohtasi ensi kerran nuoren Veselin Topalovin ja voitti komeasti. Eleettömän kauniisti kukistui myös paraguaylainen suurmestari Zenon Franco:

Kortshnoi on pelannut kauniin ”häirikkösiirron” 26. Ld7-c8! ja hankkii nyt vapaasotilaan tornin ja lähetin avuksi: 30. d5! exd5 31. e6 Ke8 (valkeahan uhkasi hauskasti 32. e7+) 32. e7 Rf7 33. Lb7! 1-0.

Paketti on valmis, vaikka valkean hyökkäysarsenaali ei raskaiden upseerien veroinen olekaan. Uhkaus 34. Lc6+ on mustalle liikaa.

Erik Rosendahl