Vuoden 2019 shakin SM-kisat on nyt pelattu, ja yksi selkeä teema mitalisteissa yleisessä ja naisten sarjassa on ollut heidän nuoruutensa. Kisassa hyvin pärjänneet olivat nimittäin tällä kertaa joukon nuorimmasta päästä, ja heidän keski-ikänsä on selvästi alle keskimääräisen vuoden mitalistien keski-ikää.

Yleisessä sarjassa saatiin hyvin nuori voittaja, kun 16-vuotias Toivo Keinänen pystyi kirkastamaan viime vuotisen hopeansa kullaksi. Toivo on pelannut vasta kaksi kertaa SM-kisoissa aikuisten tasolla, joten kaksi mitalia ja myöskin kaksi KvM-kiinnitystä on erinomainen suoritus. Hän on malliesimerkki uuden sukupolven pelaajasta, joka tulee varmasti voittamaan vielä monia Suomen mestaruuksia, mikäli vain peliura ja kehitys jatkuvat.

Hopeamitalin nappasi 28-vuotias Pekka Köykkä. Häntä ei enää voida nuorisoon luokitella, mutta kuitenkin tämä oli turnauksen viidenneksi nuorimmalle vasta ensimmäinen SM-mitali, joten ainakin uusi pelaaja aivan terävimmällä huipulla hän on.

Pronssin ottikin vähän kokeneempi pelaaja, 40-vuotias Sampsa Nyysti. Hänkin on ollut vähän samaan tapaan Pekan kanssa jo pitkään Suomen huipulla: mitalisaldo tähän mennessä on hopeaa vuodelta 2015 ja pronssia vuosilta 2002 ja 2011.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa neljänneksi sijoittunutta 19-vuotiasta Henri Lahdelmaa, joka pärjäsi myöskin erinomaisesti. Hän myös voitti ennen aikuisten kisoja nuorten kultaa, muun muassa ennen Toivoa. Henri tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti vieläkin kovempi uuden sukupolven edustaja.

Mitalikolmikon keski-ikä oli 29 vuotta, mutta laskettaessa Henri mukaan, 26. Se on vähemmän, mitä edellisenä vuonna 2018, 31. Silloinkin silloin 16-vuotiaan Toivon hopea laski sitä huomattavasti. Kaiken kaikkiaan kaikkien mitalistien keski-ikä alkaen vuodesta 1991, on 28,5, mutta se nousee himmeämmille mitaleille mentäessä: Kultaa voittaneilla se on 26, hopeaa ja pronssia 30.

Vieläkin isompi nuorennusleikkaus on kuitenkin tapahtunut naisten puolella. Koko mitalikolmikko oli alle 18 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011.

Kultaa odotetusti voittanut 17-vuotias Anastasia Nazarova on jo oikeastaan pitkään hallinnut naisten shakkia. Viides perättäinen Suomen mestaruus on vakuuttava saavutus, ensimmäisen pronssimitalinsa hän otti kuitenkin jo 2012 10-vuotiaana!

Hopeaa pienellä yllätykselläkin ottanut Heljä Lehtinen onkin sitten enemmän uusi kasvo näin korkealla tasolla: Tämä oli hänen debyyttiturnauksensa naisten SM:ssä, ja se tuotti heti hyvän tuloksen. Heljä pystyi syrjäyttämään viisi edellistä hopeaa voittaneen Alia Dannenbergin, ja hänestä tuli nuorin hopeamitalisti naisten SM:ssä.

16-vuotias Sarabella Norlamo voitti kolmannen pronssinsa peräkkäin, mutta ei hopeakaan jäänyt kauas: Hän nimittäin sai samat pisteet Heljän kanssa, ja hävisi hänelle vasta kolmannessa vertailussa. Hän täydensi nuorten vahvoja otteita tässä turnauksessa.

Anastasian, Heljän ja Sarabellan keski-ikä on 16 vuotta. Siinä on jo iso ero normaaliin: Vuodesta 1991 alkaen mitalistien keskimääräinen keski-ikä on ollut 28. Kun katsotaan erikseen mitalin väriä, on havaittavissa sama ilmiö kuin yleisessä sarjassa: Kultamitalistit ovat nuorempia kuin muut. Heidän keski-ikänsä on 25, hopeamitalistien 33 ja pronssimitalistien 26.

On mielenkiintoista nähdä, pysyykö nuorten tahti yllä ja pystyvätkö he tulevina vuosina yhtä hyviin, tai jopa parempiin suorituksiin, ja missä vaiheessa haastajiksi tulee vielä nuorempia pelaajia. Käänteisesti voi kysyä, pystyvätkö kokeneemmat pelaajat enää haastamaan heitä, esimerkiksi seitsenkertainen Suomen mestari Mika Karttunen, joka ei yleisessä sarjassa tänä vuonna ollut mukana. Sen aika sitten näyttää…

Patrik Aalto