Perustiedot:

 • Turnaus: Seniorien (65-vuotiaat ja vanhemmat) Suomen mestaruusturnaus 2017
 • Ajankohta: 12.06.2017-18.06.2017
 • Pelipaikka: Lappeenrannan virastotalon auditorio, Pormestarinkatu 1, Lappeenranta
 • Miettimisaika: 90 min/ 40 siirtoa + 30 min + 30 sek/siirto

Aikataulu:

 • Osanoton varmistus: Osanoton varmistus maanantaina klo 14 – 16.30. Tällöin osallistumismaksu on viimeistään maksettava.
 • Kierrokset: 1. kierros 12.6. maanantaina klo 17.00, 2. kierros 13.6. tiistaina klo 12.00, 3. kierros 14.6. keskiviikkona klo 12.00, 4. kierros 15.6. torstaina klo 12.00, 5. kierros 16.6. perjantaina klo 12.00, 6. kierros 17.6. lauantaina klo 12.00 ja 7. kierros 18.6. sunnuntaina klo 12.00. Palkintojen jako tapahtuu sunnuntaina heti viimeisen 7. kierroksen päätyttyä taikka mahdollisten uusintapelien jälkeen (ks. turnauksen erikoismääräykset)

Osanottomaksu:

 • Aikuiset: 60 euroa, suurmestarit ja kansainväliset mestarit ilman osallistumismaksua
 • Nuoret: -

Ilmoittautuminen ja tiedustelut:

 • Tiedustelut: Ilmoittautuminen sekä tiedustelut: Lprshakki(at)gmail.com tai markkuoahonen(at)gmail.com sekä puhelin Markku Ahonen 0407158344

  Ilmoittautumisen aikataulu: Viimeistään 1.6.2017. Osallistujalista julkaistaan 3.6.2017 mennessä Lappeenrannan Shakkikerhon verkkosivulla (http://lrannan-shakkikerho.blogspot.com) olevan kilpailukutsun yhteydessä sekä Shakkifoorumissa.

Lisätiedot:

 • Turnaus on selo- ja elokelpoinen, joten pelaajalisenssi vaaditaan.

  Turnaus pelataan ikärajoin 65-vuotiaat ja vanhemmat (31.12.1952 tai aikaisemmin syntyneet).

  Kilpailussa pelataan seitsemän (7) kierrosta.

  Erikoismääräykset

  1. Tämän kilpailun järjestävät Suomen Shakkiliitto ja Lappeenrannan Shakkikerho ry

  2. Kilpailun johtajana toimii Markku Ahonen.

  3. Kilpailun tuomarina toimii FT Jussi Salminen.

  4. Seniorien (S65) SM pelataan 7-kierroksisena kilpailuna. Parit ja/tai värit arvotaan keskiviikkona 7.6. klo 15 virastotalon auditoriossa. Kilpailujen osanottajien läsnäolo arvonnassa ei ole pakollinen.

  5. Osanoton lopullinen varmistaminen tapahtuu ensimmäisen kierroksen pelipäivänä maanantaina 12.6.2017 kello 14.00-16.30. Palkintojenjako suoritetaan viimeisen kierroksen pelien sekä mahdollisten uusintapelien päätyttyä sunnuntaina 18.6.2017.

  6. Aikataulua voidaan täsmentää kilpailun aikana sopimalla asiasta osanottajien kanssa.

  7. Pelinopeus on 1h 30 min / 40 s + 30 min loppuun + 30 sek lisäaika joka siirtoa varten.

  8. Turnauksessa noudatetaan FIDE:n shakkisääntöjä, Shakin SM-kilpailumääräyksiä ja Shakin kilpailumääräyksiä Suomessa. Tämän mukaan mm. pelaajan matkapuhelin ei saa olla päällä pelin aikana. Enintään 30 min myöhästyminen pelin alusta on sallittu.

  9. Pelaajat eivät saa sopia tasapelistä ennen kuin kumpikin on suorittanut 20 siirtoa. Tasapelivaatimukset on esitettävä tuomarille.

  10. Tulokset lähetetään sekä selolaskentaan että FIDE:n kansainväliseen vahvuuslukulaskentaan.

  11. Kilpailun vertailut ovat: Buchholz, Sonneborn-Berger, keskinäinen peli tai pelit, voitot keskinäisissä peleissä, voitot koko turnauksessa, kumulatiivinen vertailu, suoritusluku pelatuista peleistä.

  12. Mestaruus ratkaistaan pelipisteiden ollessa tasan pelaamalla kahden pelin uusinta nopean shakin peliajoilla (20min + 10sek/siirto) kääntövärein. Ensimmäisen pelin värit arvotaan ja tämän jälkeen värit vuorottelevat.

  Jos kahden pelin jälkeen ei paremmuutta ole selvitetty, jatketaan kahdella kääntövärein pelattavalla pikapelillä (5min + 3sek/siirto). Jos tilanne on edelleen tasan, pelataan toiset kaksi peliä samoilla miettimisajoilla. Jos ratkaisua ei ole syntynyt, pelataan yksi peli, jossa valkealla on 6 minuuttia ja mustalla 5 minuuttia ja tasapelillä musta voittaa. Arpomalla ratkaistaan, kumpi saa valita värin.

  Muut sijoitukset ratkaistaan SM-kilpailumääräyksissä kerrottujen vertailujen avulla. Mahdollisesta uusinnasta kolmen pelaajan kesken on erillinen osa näissä määräyksissä.

  13. Kilpailun kolme parasta palkitaan SM-mitalein. Lisäksi jaetaan rahapalkintoja, joiden suuruudet määräytyvät osallistumismaksujen mukaan.

  14. Pelaajat eivät pelin kestäessä saa poistua pelialueelta (Virastotalon rakennus ja sen kahden ulko-oven edustat) ilman tuomarin lupaa. Siirtovuorossa oleva pelaaja ei saa poistua pelisalista ilman tuomarin lupaa. Pelaajan, jonka peli on käynnissä, ei ole sallittu osallistua pelien kommentoimiseen esimerkiksi analyysitiloissa.

  15. Pelisalissa on noudatettava hiljaisuutta. Alkoholin nauttiminen pelin aikana on ehdottomasti kielletty ja tupakoinnissa on noudatettava tupakkalain vaatimuksia ja järjestäjien antamia määräyksiä. Myös doping-säännöksiä (www.antidoping.fi) on noudatettava.

  16. Päivystävä puhelinnumero pelien aikana pelipaikalle on 040 - 7158344 (Markku Ahonen).

  Lisämääräykset kolmen pelaajan uusinnasta:

  Jos kolme parasta pelaajaa päätyy samaan pistemäärään, he pelaavat ensin yksinkertaisen
  uusinnan eli yhteensä kolme peliä ajalla 20 min +10sek/siirto.

  Jos tässä saadaan ratkaisu mestaruudesta pistein 2 – 1 – 0 tai 1½ - 1 - ½, saadaan samalla ratkaisu toisesta ja kolmannesta sijasta.

  Jos tulos on 1½ - 1½ - 0, on kolmanneksi jäänyt eliminoitu, ja hänen lopullinen sijoituksensa
  on kolmas. Kaksi parasta jatkaa pikashakilla ajoin 5 min +3sek/siirto (ensin kaksi peliä ja sitten kaksi peliä). Jos ratkaisua ei ole syntynyt, pelataan yksi peli, jossa valkealla on 6 minuuttia ja mustalla 5 minuuttia ja tasapelillä musta voittaa. Arpomalla ratkaistaan, kumpi saa valita värin.

  Jos ensimmäisen uusintakierroksen tulos on 2 - ½ - ½, eli toinen ja kolmas ovat pelanneet tasan keskenään, on voittaja selvitetty. Toinen ja kolmas sija määräytyvät alkuperäisen turnauksen muiden vertailujen perusteella.

  Jos tulos on 1 - 1 - 1 jatketaan pikashakilla vastaavalla tavalla, alkaen yhdellä kolmen pelaajan kierroksella.