Lepopäivä oli tehnyt ottelijoille hyvää, sillä 9. peli oli lähestulkoon ottelun parasta antia. Kolmeen viimeiseen peliin jääkin rutkasti panosta, etenkin kun takaa-ajajan rooliin joutunut Magnus Carlsen saa pelata kahdesti valkeilla.

Carlsen sai huokaista helpotuksesta, ettei tämäkin peli päättynyt tappioon. Avauksessa hän tarjosi sotilaan, mutta kun Sergei Karjakin pelasi fiksusti torninsa puoliavoimelta g-linjalta aina h4:ään asti, maailmanmestari joutui myöntämään, ettei hänellä ollutkaan riittävästi kompensaatiota sotilaasta.

Avaus oli yli kaksikymmentä siirtoa teoriaa, kunnes Carlsen alkoi miettiä pitkään 23. siirtoaan (Tfd8). Mitä maailmanmestarin päässä liikkui? VG-iltapäivälehden TV-studiossa Simen Agdestein totesi vain, että tämä ei ole mikään hyvä merkki. Kun miettiminen venyi yli puolen tunnin, myös suurmestarikollega Jon Ludvig Hammer kävi levottomaksi: ”Tätä en nyt ymmärrä.” Aikapulaan ei ole koskaan hyvä joutua, ja melkoinen draamahan keskiviikonkin pelistä lopulta kehkeytyi.

On mielenkiintoista nähdä, miten Karjakin kykenee käsittelemään toisen peräkkäisen voiton karkaamisen. Oikeastaan ensimmäistä kertaa MM-ottelussa haastaja vei peliä ja laittoi Carlsenin todella tiukoille. Teimur Radžabov ehti jo twiitata norjalaisen häviävän, mutta joutui piankin naputtelemaan: ”He did not find Qb3.” Carlsenin varomattomaan siirtoon 38…Re7 olisi näet paremmin sopinut 39. Db3 sen sijaan, että Karjakin sinänsä näyttävästi uhrasi lähettinsä f7:ssä.

Niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana. Itsekin MM-ottelun rasitukset läpikäynyt Boris Gelfand katsoi Karjakinin olleen onnekas sikäli, että nuorukainen siirtyi johtoon juuri ennen lepopäivää. Nyt hänellä oli oiva tilaisuus nollata 8. pelistä seuranneet tunnekuohut. Niitä varmasti riitti, olihan kyseessä Karjakinin ensimmäinen voitettu peli tällä tasolla.

Jatkossa vastassa on taatusti entistäkin nälkäisempi maailmanmestari, jonka motivaatiota ovat tosin jo ehtineet epäillä niin Judit Polgar kuin Simen Agdesteinkin. Manhattanilla ei ole pulaa ”ulkoshakillisista” virikkeistä, sillä maailmanmestarin seurassa haluavat näyttäytyä kaikki filmitähdistä Mark Zuckerbergiin. Simenin isoveli ja Magnuksen manageri Espen Agdestein kuitenkin vakuutti Carlsenilla yhä riittävän menestyksen nälkää.

Matt og Patt -sivuston Tarjei J. Svensen, mitä ahkerin twiittaja, arveli Magnuksen ”ihmepelastumisen” tuovan rutkasti lisää virtaa torstain peliin. Dagbladet-lehti näki puolestaan merkkejä vanhasta Carlsenista, joka on nyt riisunut silkkihansikkaansa ja käärinyt hihansa. Mikäs sen parempaa jännityksen kannalta nyt kun myös Karjakin tuntuu pelaavan parasta shakkiaan.