TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

YHDEKSÄS KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Norjan miesten joukkue on vahva ilman Magnustakin – tai ehkä siitä huolimatta, Tomin saldo Magnusta vastaan kun on 2/3! Silti ikävä päättää kisa joukkuehäviöön, se kun rumentaa loppusijoitusta huomattavasti.

Tomia vastaan tuli maailmanmestari Magnuksen sijaan kahden vuoden takainen nuorten maailmanmestari Aryan Tari. Tari valitsi avauksessa äärimmäisen teknisen lähestymistavan, ja se oli varmastikin hyvä idea Tomia vastaan. Olen nimittäin käsityksessä, että Tomi ei vieläkään rakasta vastapelittömissä asemissa istumista. Valkean minimaalinen etu perustui eriväristen lähettien asemassa hänen aktiivisempaan lähettiinsä, joka puri mustan f7-pistettä koko pelin ajan, ja mustan heikompaan kuningatarsivustaan. Paljolta nämä edut eivät minusta näyttäneet, mutta Tari pyöritteli nappuloitaan hienosti, ja mustan käytännön tehtävä oli koko ajan hankala. Tomi menetti kaksi sotilasta daamisivustastaan ja joutui luovuttamaan.

Toivolla oli mahdollisuus pidentää suurmestaritulostaan yhdeksään peliin. Tämä olisi vaatinut voiton Christiansenia vastaan, jota muuten minä autoin (häviämällä) lähes ratkaisevasti nousemaan suurmestariksi Mölnlycken suurmestariturnauksessa kaksi vuotta sitten. Christiansen on selvästi kehittynyt noista ajoista ja Toivon voitto ei valitettavasti ollut missään vaiheessa lähellä. Englantilaisessa musta vastasi valkean daamisivustan operaatioihin asianmukaisesti keskustassa, ja tähän Toivo ei keksinyt vakuuttavia vastalääkkeitä. Musta onnistui jättämään valkealle kaksi heikkoutta daamisivustalle yhtä omaansa vastaan ja valkean puolustustehtävä oli hankala. Hänen ainoa toivonsa oli hänen ratsunsa paremmuus mustan lähettiin verrattuna, joka kärsi näkökenttänsä yksivärisyydestä. Pieniä remissimahdollisuuksia Toivo ehkä saikin vaaleiden ruutujen pelinsä ansiosta, mutta ei ehkä kuitenkaan ikinä riittävästi.

Vilka vastasi valkean réteilyyn valtaamalla ahnaasti tilaa keskustassa ja syntyi eräänlainen kääntöväri-Benoni. Valkealla oli Benoniin verrattuna peräti kaksi tempoa enemmän (ensimmäisen siirron etu ja mustan sotilas etenee e5:een kahdessa pätkässä), minkä voisi luulla takaavan selvän edun niinkin terävässä avauksessa. Näin ei kuitenkaan ole, kuten olen muunnelmaa tutkiessani itse havainnut! Silti valkea sai hyvin daamisivustansa pelin käyntiin, joten ei mustakaan pystynyt rauhassa keskittyä keskustapelaamiseensa. Vilkan peliksi outoa oli, että koko peli näyttäisi pysyneen suunnilleen tasapainossa, ainakin sen jälkeen, kun valkea painoi jarrua vaihtamalla c-sotilaansa mustan f-sotilaaseen 25.Rd6:lla alkaneessa operaatiossa. Yleensä kun Vilkan pelaamat asemat ovat niin outoja, että kumpikin pelaaja tekee väkisinkin virheitä.

Pekka olisi saanut voitolla kiinnityksen kansainvälisen mestarin arvonimeen. Hän valitsi vaihtomuunnelman Arvolan slaavilaista vastaan (hyvä!) ja valtasi pian tilaa kuningassivustalla. Asiat näyttivät etenevän mukavasti, kun toinen mustan keskustasotilaista vaihtui valkean a-sotilaaseen ja valkean lähetti pääsi hienoon e4-ruutuun. Näillä main odotin Peken siirtyvän leveään kuningaspuolen ryntäykseen suunnitelmalla h4 ja g5, mutta hän päätti ensin vakauttaa tilannetta toisella puolen lautaa ja ehkä kyttäsi myös oikea-aikaista e4:ää. Epäröinti kuitenkin antoi mustalla aikaa järjestää nappulansa tarkoituksenmukaisesti, ja aikapulassa valkea menetti aseman kontrollin. Kuningassivustalta tuli lopulta läpi musta – kuningatar ja ratsu ovat vahva yhdistelmä. Kyllä Pekka silti vielä norminsa saa!

Avoimen ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-team-championship-2019/9/14/1.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr434677.aspx?lan=1&art=0&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Avoin joukkueemme pelasi muutaman fantastisen ottelun, vaikka loppusijoitus oli sama kuin lähtöranking: 34. Taseesta löytyy myös Toivon ensimmäisen suurmestarikiinnitys ja 30 elopistettä joukkueelle kollektiivisesti kerättynä – ja paljon hienoja pelejä!

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

Naisten ottelu Norjaa vastaan oli kova kamppailu, joka päättyi lopulta ilahduttavaan voittoomme! Norja käytti hauskaa kaksoiskaksosvarianttiaan, mutta se ei siis riittänyt.

Anastasian Machlik puolustautui Caro-Kannilla. Valkea varasti aikaisessa vaiheessa lähettiparin, mitä ei pidetä kovin vaarallisena ideana mustalle. Anastasia kuitenkin käsitteli lähettipariaan kerrassaan hienosti!

Alian Machlik vaihdatti valkeilla kuningasintialaiset kuningattaret heti tilaisuuden tullen ja yritti saada minimaalista painostusta syntyneessä daamittomassa keskipelissä. Alia puolustautui pitkään tarkasti, mutta 25. siirron tienoilla valkea sai luotua pientä painetta daamipuolella. Mustalle jäi eristetty c-sotilas, mikä ei ollut suuri ongelma, pitkäaikainen kylläkin. Alia jatkoi pienten epätarkkuuksien tekemistä, ja hänen sotilaansa jähmettyivät epäedulliseen muodostelmaan. Valkea hoiti teknisen osuuden harmittavan hyvin.

Sarabellan Kyrkjebø pelasi mustilla kuningatarintialaista, johon Sarabella vastasi päämuunnelmalla 4.g3. Olen itse jauhanut muunnelmaa molemmilla väreillä hyvin paljon, ja voin sanoa, että Sarabellan peli oli pitkälle keskipeliin asti aivan erinomaista! Musta päätyi lepyttämään valkean kasvavaa aloitetta sotilaanuhrauksella, josta korvaukseksi hän sai valkean vaalearuutuisen lähetin vaihdettua. Ihan oikeasti mustalla ei ehkä ollut tarpeeksi sotilaasta, mutta käytännön mahdollisuuksia hän sai ja ennen kaikkea katkaistua epäsuotuisan trendin pelissä. Aikapulasekavuuksien seurauksena musta pääsikin lopuksi ikuisen shakin etäisyydelle valkean kuninkaasta. Hän kuitenkin laski ilmeisesti jotain väärin, eikä ikuista ottanut. Sarabella kiitti ja eteni d-vapaasotilaalla vastustamattomasti kahdeksannelle riville!

Heljän Kyrkjebø käsitteli sisilialaista valkeilla erikoisesti jo kolmannesta siirrosta (3.b3) lähtien. Heljä vastasi vahvasti keskustassa ja sai miellyttävämmän aseman, jota valkea pyrki keventämään kuningatarten vaihdolla. Mustan etu oli kuitenkin selvä – joskaan ei välttämättä kovin suuri – valkean reunaratsujen a3 ja h3 ansiosta. Konkreettisesti asemasta oli valkea saada mitään irti ja valkea sai puolustettua remissin.

Naisten ryhmän pelit tietokonearvioin varustettuna löytyvät mm. osoitteista https://www.chessbomb.com/arena/2019-european-womens-team-championshipja https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-womens-team-championship-2019/9/15/1.

Täydelliset tulokset löytyvät osoitteesta http://chess-results.com/tnr455226.aspx?lan=1&art=20&fed=FIN&turdet=YES&flag=30.

Naisten loppusijoitus oli 28. rankkauksen oltua 29. Kotiinviemisinä naistenkin joukkue sai yhteensä yli 30 elopistettä, joten kokonaisuutena suoritukseen voi olla tyytyväinen!