Valta on vaihtumassa shakin kansainvälisessä keskusjärjestössä Fidessä, sillä maailman shakkiliiton presidenttinä vuodesta 1995 toiminut Kirsan Iljumžinov on ilmoittanut, ettei hän ole enää ehdolla jatkokaudelle.

Suomen Shakkiliitto tukee englantilaisen suurmestarin Nigel Shortin ”tikettiä” Fiden johtoon. Short kertoo, että kantavana ajatuksena joukon koostamisessa on ollut luotettavuus, innostus, näytöt aikaansaamisesta ja rehellisyys – #cleanhands4fide. Mukana Shortin ryhmässä on myös Suomen Shakkiliiton entinen puheenjohtaja Panu Laine, joka valinnan osuessa kohdalle toimisi seuraavat neljä vuotta Fiden taloudenhoitajana. Siviilissä Laine toimii liiketoiminta-arkkitehtina maksukorttipalveluita tarjoavassa Netsissä. Muut Shortin ryhmän jäsenet tulevat Puolasta, Nigeriasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista.

Fiden johto valitaan Georgian Batumissa shakkiolympialaisten yhteydessä pidettävässä kongressissa lokakuussa. Ehdokaslistat julkaistaan Fiden sivuilla keskiviikkona 4. heinäkuuta. Vaalitapana on, että kukin puheenjohtajaehdokas kerää ympärilleen johtoryhmän, ja äänestyksen voittanut ryhmä valitaan johtamaan järjestöä seuraavat neljä vuotta.

Nigel Short on tunnettu eritoten Fidestä irtautuneen PCA:n MM-ottelusta vuonna 1993, jonka hän hävisi Garri Kasparoville luvuin 7,5–12,5. Kovasti miespainotteisessa shakissa vaikutusvaltaisen Shortin uutisoitiin vuonna 2015 antaneen lausuntoja, jotka aiheellisesti koettiin sovinistisen pröystäileviksi. Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja Riikka Wulff kertoo keskustelleensa asiasta Shortin kanssa. Asia on tärkeä, sillä Suomen Shakkiliitto ei hyväksy minkäänlaista sukupuolista syrjintää.

Kalmukian osatasavallan entisen presidentin Iljumžinovin lähtö Fiden johdosta on monivaiheisten ja värikkäiden tapahtumien seurausta. Avaruusolentojen ja maailman diktaattorien kanssa yhteyttä pitänyt Iljumžinov asetettiin Yhdysvaltain pakotelistalle marraskuussa 2015. Iljumžinov oli käynyt tapaamassa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia, ja Yhdysvallat syyttää häntä Syyrian hallinnon taloudellista tukemisesta.

Värikkään ja ristiriitaisia tunteita herättäneen Iljumžinovin joutuminen pakotelistalle rampautti lopulta koko Fiden toiminnan. Reilu vuosi sitten Fiden internetsivuilla kerrottiin Iljumžinovin eronneen tehtävästään, mutta Iljumžinov kiisti tämän väittäen uutisen olleen valetta. Helmikuussa 2018 sveitsiläinen pankki jäädytti Fiden varat, kun paljastui Iljumžinovin olevan mukana Isisin öljybisneksessä. Lopullinen niitti aikoinaan Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluneen Iljumžinovin haaveille jatkokaudesta Fidessä saatiin, kun hän menetti poliittisten sekoilujensa vuoksi myös Venäjän valtion tuen.

Tässä vaiheessa on tiedossa, että Fiden johtoon ryhmineen pyrkivät myös Fiden nykyinen varapresidentti, Kreikan Georgios Makropoulos, sekä Venäjän entinen varapääministeri Arkadi Dvorkovitš, joka on toiminut myös käynnissä olevien jalkapallon MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Nähtäväksi jää, onko myös Kirsan Iljumžinov kaikesta huolimatta ehdolla.

 

Fide
Shakin kansainvälinen keskusjärjestö
Perustettu v. 1924, 188 jäsenliittoa
Nykyinen presidentti Kirsan Iljumžinov on ristiriitainen henkilö ja mm. Yhdysvaltain pakotelistalla

Kirsan Iljumžinov
Syntynyt 5.4.1962 Elistassa, Neuvostoliitossa
Fiden presidenttinä vuodesta 1995
Venäjän federaatioon kuuluvan Kalmukian presidentti 1993–2000
Multimiljonääri
Kohtaamisia ufojen ja diktaattorien kanssa

Nigel Short
Syntynyt 1.6.1965 Leighissä, Isossa-Britanniassa
Shakin suurmestariksi vuonna 1984
Shakin MM-ottelussa vuonna 1993 Garri Kasparovia vastaan
Valmentaja ja kirjailija

Panu Laine
Syntynyt 19.11.1964, Helsingissä
Liiketoiminta-arkkitehti Netsissä, diplomi-insinööri
Shakkimestari vuodelta 2011
Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja 2012–13
Naimisissa, kaksi lasta
Harrastukset: shakki, squash, sulkapallo, valokuvaus

Lisätietoja antavat:
Riikka Wulff, Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja, riikka.wulff@shakkiliitto.fi, 040 777 8299
Panu Laine, panu.laine@nets.eu, 040 755 0929