TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

KUUDES KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Suomen miehet pelasivat hyvän ottelun Tanskaa vastaan. Hallitsimme ottelua lähes mielin määrin, sillä Sampsan ja Toivon voittojen jälkeen Tomilla oli kova painostus ja Vilkakin välillä näytti huijanneen häviöasemastaan remissin laudalle. Kun Tomi ei kuitenkaan aivan voittanut ja Vilka ei ihan saanut remissiä, niin dominanssimme ei täysin tullut esiin ottelunumeroissa.

Tomi pelasi jälleen yritteliästä shakkia mustilla nappuloilla. Tänään hän ”uhkasi” ensin Marshallin gambiitilla ja kun vastustaja tämän torjui, haki Tomi epätasapainoa vaihtamalla kaksi kevyttään valkean torniin ja kolmeen sotilaaseen. Materia oli siis jo Tomin puolella, mutta henki (eli asemallinen kompensaatio) oli valkean puolella, sillä peräti neljää mustan sotilasta voi pitää jonkinlaisina heikkouksina. Tiukan oloisessa painissa suurmestarimme piti painostusta yllä, ainakin henkisesti, ja hänen asemansa parani huomattavasti loppupelissä yhden torniparin vaihduttua. Valkea oli aivan hätää kärsimässä, mutta sai juuri ja juuri kaavittua remissin kasaan.

Toivolla oli valkeat Tanskan kokeneinta pelaajaa, samalla heidän kapteeninaan toiminutta suurmestari Sune Berg Hansenia vastaan, joka voitti ensimmäisellä kierroksella Venäjän Aleksejenkon! Sune kirjoitti ennen peliä Facebookissa: ”Finland – a chance to get back to fifty percent. But all matches are hard here.” Eipä tiennyt vielä siinä vaiheessa kuinka kova matsista oli heille tulossa! Toivo ei antanut Sune Bergille mitään mahdollisuuksia.

Vilkan peli oli tuttuun tapaan originellia, tosin hänen nuori vastustajansa yritti parhaansa pitää aseman kuivana ja itselleen edullisena. Pieniä sotkuja tosin laudalla nähtiin, mutta lopputulos oli, että Vilka jäi puhtaan laadun tappiolle loppupeliin. Siinä Vilka taikoi itselleen välillä jo tasapelimahdollisuuksia, mutta ne jäivät tällä kertaa käyttämättä, kun hänen ratsunsa jäi valkean tornien muodostamien kaltereiden taakse vangiksi.

Sampsa ei osoittanut kunnioitusta Tanskan kaikkien aikojen nuorinta suurmestaria kohtaan!

Seitsemännellä kierroksella vastaan tulevat remissiruhtinaat Itävallasta: yli 60 prosenttia heidän peleistään on päättynyt tasan!

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Anastasia pelasi mustilla kiihdytettyä versiota lohikäärmeestä, kuten hän tekee lähes aina. Tässä on hyvät ja huonot puolensa: omat systeeminsä ja siihen liittyvät ideat oppii hyvin syvällisesti, mutta toisaalta vastustaja voi tähdätä valmisteluissaan haluamaansa kohtaan koko tarmonsa. Tänään Anastasian vastustaja pääsi avauksessa mielestäni paremmalle puolelle, mutta jatkoi sitten epätarkasti ja asema säilyi kaksiteräisenä. 26. siirrossa valkea uhrasi laadun saaden korvaukseksi aluksi kaksi sotilasta. Käytännössä mustan loputkin eristetyt sotilaat olivat hieman heikkoja, mikä kävi pelin kuluessa hyvin selväksi, sillä ne tippuivat lopulta kaikki yksitellen.

Heini pelasi jälleen valkeilla Collea ilmeisenä ajatuksenaan asettaa mahdollisimman moni nappula sojottamaan kohti mustan kuningasasemaa! Musta lepytti Heiniä sotilaanuhrauksella, mutta Heini ei leppynyt ja pyrkinyt aseman vakauttamiseen, vaan jatkoi suoraviivaista matituspeliään. Mustan kuningas olikin hengenvaarassa suurimman osan peliä, mutta kellon painostuksen takia ratkaiseva isku jäi antamatta ja musta voitti materiaalietunsa turvin.

Sarabella oli mustilla asemallisesti terävässä preussilaisen muunnelmassa, jossa musta saa lähettiparin kaksoissotilaan kustannuksella. Musta tuntui pärjäävän hyvin, sillä hän näytti pääsevän toteuttamaan …c5-etenemisen, joka yleensä antaa hänelle hyvän pelin. Sarabella ei kuitenkaan tätä toteuttanut heti, joten valkea vaihdatti itse e-sotilaansa mustan c6-sotilaaseen, minkä jälkeen arvelin mustan olevan hieman paremmalla puolella lähettiparinsa ansiosta. Sarabella antoi kuitenkin valkean toistaa siirtoja, joten tasapeliin päädyttiin.

Heljä avasi ilahduttavasti pistetilinsä, vaikka rehellisyyden nimissä vastustaja tässä auttoikin. Pitää kuitenkin muistaa, että shakki on kamppailupeli, jossa virheitä ei voi välttää! Avaus meni mukavan oloisesti valkealle, mutta sitten musta ikään kuin ryhdistäytyi ja sai asemansa kuntoon ja lopulta pääsi painostamaankin Heljän sotilasheikkouksia. 25. siirrossa tapahtunut Heljän lipsahdus olisi voinut heti päättää pelin mustan eduksi, mutta tämä käveli onnensa ohitse. Sen jälkeen suhteellisen loogisten vaiheiden päätteeksi tultiin torniloppupeliin, jossa mustalla oli b-vapaasotilas, mutta valkealla kuningaspuolella 3-2-enemmistö. Tässä minulle tuli vahva déjà vu-tunne, kun muistelin Sarabellan kolmannen kierroksen peliä Velikićiä vastaan. Molemmissa peleissä valkean asema on uskoakseni pidettävissä, mutta Sarabellalta jäi tarkimmat puolustukset löytämättä… ja tässä pelissä puolestaan voittoa yrittänyt Mabille peräti hävisi pelin mustilla! Suosittelenkin torniloppupelien tutkimista lämpimästi kaikille vahvuusluvuistaan huolta pitäville shakinpelaajille.

Seitsemännellä kierroksella Suomi aloittaa loppukirinsä niukasti alemmaksi rankattua Pohjois-Makedoniaa vastaan!