Uusi sukupolvi hallitsee SM-kisoja

Vuoden 2019 shakin SM-kisat on nyt pelattu, ja yksi selkeä teema mitalisteissa yleisessä ja naisten sarjassa on ollut heidän nuoruutensa. Kisassa hyvin pärjänneet olivat nimittäin tällä kertaa joukon nuorimmasta päästä, ja heidän keski-ikänsä on selvästi alle keskimääräisen vuoden mitalistien keski-ikää.

Yleisessä sarjassa saatiin hyvin nuori voittaja, kun 16-vuotias Toivo Keinänen pystyi kirkastamaan viime vuotisen hopeansa kullaksi. Toivo on pelannut vasta kaksi kertaa SM-kisoissa aikuisten tasolla, joten kaksi mitalia ja myöskin kaksi KvM-kiinnitystä on erinomainen suoritus. Hän on malliesimerkki uuden sukupolven pelaajasta, joka tulee varmasti voittamaan vielä monia Suomen mestaruuksia, mikäli vain peliura ja kehitys jatkuvat.

Hopeamitalin nappasi 28-vuotias Pekka Köykkä. Häntä ei enää voida nuorisoon luokitella, mutta kuitenkin tämä oli turnauksen viidenneksi nuorimmalle vasta ensimmäinen SM-mitali, joten ainakin uusi pelaaja aivan terävimmällä huipulla hän on.

Pronssin ottikin vähän kokeneempi pelaaja, 40-vuotias Sampsa Nyysti. Hänkin on ollut vähän samaan tapaan Pekan kanssa jo pitkään Suomen huipulla: mitalisaldo tähän mennessä on hopeaa vuodelta 2015 ja pronssia vuosilta 2002 ja 2011.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa neljänneksi sijoittunutta 19-vuotiasta Henri Lahdelmaa, joka pärjäsi myöskin erinomaisesti. Hän myös voitti ennen aikuisten kisoja nuorten kultaa, muun muassa ennen Toivoa. Henri tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti vieläkin kovempi uuden sukupolven edustaja.

Mitalikolmikon keski-ikä oli 29 vuotta, mutta laskettaessa Henri mukaan, 26. Se on vähemmän, mitä edellisenä vuonna 2018, 31. Silloinkin silloin 16-vuotiaan Toivon hopea laski sitä huomattavasti. Kaiken kaikkiaan kaikkien mitalistien keski-ikä alkaen vuodesta 1991, on 28,5, mutta se nousee himmeämmille mitaleille mentäessä: Kultaa voittaneilla se on 26, hopeaa ja pronssia 30.

Vieläkin isompi nuorennusleikkaus on kuitenkin tapahtunut naisten puolella. Koko mitalikolmikko oli alle 18 ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011.

Kultaa odotetusti voittanut 17-vuotias Anastasia Nazarova on jo oikeastaan pitkään hallinnut naisten shakkia. Viides perättäinen Suomen mestaruus on vakuuttava saavutus, ensimmäisen pronssimitalinsa hän otti kuitenkin jo 2012 10-vuotiaana!

Hopeaa pienellä yllätykselläkin ottanut Heljä Lehtinen onkin sitten enemmän uusi kasvo näin korkealla tasolla: Tämä oli hänen debyyttiturnauksensa naisten SM:ssä, ja se tuotti heti hyvän tuloksen. Heljä pystyi syrjäyttämään viisi edellistä hopeaa voittaneen Alia Dannenbergin, ja hänestä tuli nuorin hopeamitalisti naisten SM:ssä.

16-vuotias Sarabella Norlamo voitti kolmannen pronssinsa peräkkäin, mutta ei hopeakaan jäänyt kauas: Hän nimittäin sai samat pisteet Heljän kanssa, ja hävisi hänelle vasta kolmannessa vertailussa. Hän täydensi nuorten vahvoja otteita tässä turnauksessa.

Anastasian, Heljän ja Sarabellan keski-ikä on 16 vuotta. Siinä on jo iso ero normaaliin: Vuodesta 1991 alkaen mitalistien keskimääräinen keski-ikä on ollut 28. Kun katsotaan erikseen mitalin väriä, on havaittavissa sama ilmiö kuin yleisessä sarjassa: Kultamitalistit ovat nuorempia kuin muut. Heidän keski-ikänsä on 25, hopeamitalistien 33 ja pronssimitalistien 26.

On mielenkiintoista nähdä, pysyykö nuorten tahti yllä ja pystyvätkö he tulevina vuosina yhtä hyviin, tai jopa parempiin suorituksiin, ja missä vaiheessa haastajiksi tulee vielä nuorempia pelaajia. Käänteisesti voi kysyä, pystyvätkö kokeneemmat pelaajat enää haastamaan heitä, esimerkiksi seitsenkertainen Suomen mestari Mika Karttunen, joka ei yleisessä sarjassa tänä vuonna ollut mukana. Sen aika sitten näyttää…

Patrik Aalto

SM-turnauksen kierrosraportti viimeiseltä kierrokselta

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Lahdelma (5) – Keinänen (7) ½-½, 20
Köykkä (5) – Hokkanen (4) 1-0, 20
Ristoja (4) – Nyysti (5) 0-1, 58
Agopov (4½) – Luukkonen (2½) 1-0, 33
Lindholm (3) – Sipilä (4) 0-1, 36
Rönkä (4) – Norri (3) 1-0, 19
Tiitta (2) – Järvenpää (3) 0-1, 40

Lopputulokset:
1. Keinänen 7½
2.-3. Köykkä ja Nyysti 6
4.-5. Lahdelma ja Agopov 5½
6.-7. Rönkä ja Sipilä 5
8.-10. Hokkanen, Ristoja ja Järvenpää 4
11.-12. Norri ja Lindholm 3
13. Luukkonen 2½
14. Tiitta 2
Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Lahdelma ei uskaltanut tosissaan haastaa Suomen mestaruuden jo varmistanutta Keinästä, vaikka dynaamisen sotilaanuhrauksen pelasikin. Sekava asema nimittäin sovittiin tasapeliksi heti kun se oli mahdollista sääntöjen puitteissa eli 20 siirron jälkeen.

Köykkä pelasi jälleen luovaa shakkia Hokkasta vastaan. Peli ratkesi kuitenkin ennen aikojaan Petrin erehdyttyä avauksen jälkeisessä taktiikassa.

Nyystioli pitkään puolustajana neliratsuskotilla alkaneessa pelissä Ristojaa vastaan. Kärsivällinen ja tarkka puolustus kuitenkin palkittiin, kun Samu heikensi kuningassivustaansa tarpeettomasti. Tämäkin peli ratkesi silti taktisesti, kun valkea menetti pahan virheen seurauksena molemmat kuningassivustan sotilaansa.

Agopov pelasi näennäisen rauhallista muunnelmaa Luukkosen jugoslavialaista puolustusta vastaan. Kumpikin pelaaja tunnetaan periaatteellisuudestaan, mikä näkyi pian Mikaelin ryöstellessä daamisivustalla ja Tommin vastatessa paineella Mikaelin kuningasta vastaan. Sekavuudet eivät olleet mustalle epäedullisia, mutta harkitsematon upseerinuhraus ratkaisi pelin valkean voitoksi.

Lindholm näytti olevan järjestämässä murskajaisia Sipilän ensimmäistä klassisen sisilialaisen (5…Rc6) vastaan. Jere saavutti pian ylivoimaisen aseman, mutta armoniskun antaminen epäonnistui pahasti. Ensin hän päästi Vilkan pinteestä ja sitten – ehkä tapahtumista turhautuneena – uhrasi upseerin epäkorrektisti. Pienen intermezzon jälkeen Vilka voitti pelin matilla.

Norriin tappiot olivat vaikuttaneet rajusti. Röngällä ei ollut vaikeuksia kumota Joosen varhaista sormivirhettä.

Tiitta valitsi jälleen epäteoreettisen avauksen, niin sanotun Jobava-muunnelman, Järvenpäätä vastaan. Valkea sai tilaetua, mutta mustan asema oli terve. Jari päätti jossain vaiheessa luopua d5-keskustatukipisteestään painostaakseen valkean keskustaa. Saulin laskuvirheen takia tämä onnistuikin temaattisen tehokkaasti.

Lindholm-Sipilä, mustan siirto

Lindholm-Sipilä, valkean siirto

Tiitta-Järvenpää, valkean siirto

Rönkä-Norri, valkean siirto

 

Nazarovalle viides kulta putkeen, hopeasta vertailutaistelu

Teksti ja analyysi: Patrik Aalto

Nazarova – Turunen 1–0
Walta – Lehtinen 1/2–1/2
Ristoja – Norlamo 0–1
Kokkonen – Dannenberg 0–1

Lopulliset pisteet seitsemän kierroksen jälkeen:
Nazarova 6,5
Lehtinen, Norlamo 4,5
Dannenberg 4
Walta 3,5
Ristoja 3
Turunen 2
Kokkonen 0

Yleisen sarjan tapaan mestari oli Naisten SM:ssä selvillä jo ennen viimeistä, eli tässä tapauksessa seitsemättä kierrosta. Anastasia Nazarovan valtakausi saa odotetusti jatkoa. Varsinkin hopeamitalista käytiin vielä viimeisellä kierroksella kova taistelu, joka johti Heljä Lehtisen voittoon vertailulla ennen pronssiin jäänyttä Sarabella Norlamoa. Heljällä oli ennen viimeistä kierrosta puolen pisteen etumatka, mutta tällä kierroksella hän pelasi tasan siinä missä Sarabella voitti. Hopean kohtalo ratkesi lopulta kolmannessa vertailussa eli Sonneborn-Bergerissä: Ensin katsottiin keskinäistä peliä, joka päättyi tasan, sitten voittojen määrää, joita molemmilla oli kolme. Heljän vertailut olivat parempia myös ennen viimeistä kierrosta, joten ehkä hän oli laskenut tasapelin riittävän parhaaseen mahdolliseen loppusijoitukseen, mitä siinä vaiheessa oli mahdollista saavuttaa, kun Anastasiaakaan ei enää kiinni voinut saada. Kaikki lopputulokset: https://www.shakkiliitto.fi/nuoret-ottivat-karkipaikat-naisten-smssa-anastasia-nazarova-jalleen-ylivoimainen-voittaja/

Alia Dannenberg pelasi mustilla jugoslavialaista Sirpa Kokkosta vastaan. Musta sai vaihdettua ratsunsa lähettiin, ja sitä myöten tasoitti. Myöhemmin alkoi hyökkäys valkean daamisivustaa kohtaan, josta musta voitti sotilaan. Etu kasvoi todella suureksi ja oli sitä lopun pelin ajan yhtä siirtoa lukuun ottamatta. Valkeilla oli mahdollisuus saada tasa-asema melko vaikeasti huomattavalla jatkolla, jota kumpikaan pelaajista ei siis nähnyt. Kun Sirpa ei tilaisuutta käyttänyt hyväkseen, voitti Alia pelin melko nopeasti.

Aulikki Ristoja pelasi Collen kiilaa Sarabellaa vastaan. Yksi huono siirto valkeilta antoi mustille mahdollisuuden hankkia etua vaihtamalla lähetin ratsuun ja aiheuttamalla valkeille kaksoissotilaan, ja sen Sarabella käytti. Musta pelasi oikeastaan koko pelin todella loogisesti, eikä siitä jäänyt paljoa kerrottavaa; valkean c4- ruutu oli todella heikko, ja sitä hyödyntämällä musta pääsi siirtymään voittoloppupeliin sotilasta enemmällä. Vahva esitys viimeisellä kierroksella Sarabellalta!

Kärkipöydällä Anastasia pelasi Caro-Kannia vastaan mielenkiintoista muunnelmaa, jossa pelataan paljon ratsuilla ja häiritään niillä mustan peliä. Se vaikutti toimivan ihan hyvin, ja vastustaja Tiina Turusen epätarkkuuksien ansiosta valkea sai suurta kehitysetua. Sen jälkeen pystyikin tekemään pienen uhrauksen e6:een, josta valkea voitti sotilaan, koska sitä ei voinut ottaa vastaan mustan linnoittumattoman kuninkaan takia. Loppu oli aika lailla yhtä maalia, itse asiassa valkea ”uhrasi” myöhemmin toisenkin upseerin mustan kuningasasemaan, koska se oli paljastus. Rutiinivoitto Anastasialle.

Päivi Wallan ja Heljän peli olisi hyvin voinut keikauttaa hopean Sarabellalle, koska Heljä oli suuressa vaarassa hävitä. Avaus oli c3-sisilialaista ja tasaista. Sen jälkeen syntyneessä asemassa c- ja d-linjat olivat avoimia, ja valkeilla vaikutti olevan hieman mukavampi pelata. Mustilla ei kuitenkaan ollut suurta hätää, kunnes valkeille avautui eräs mahdollisuus pistää mitalijaot uusiksi. Molemminpuolisten näkemättömyyksien kautta päädyttiin kuitenkin remissiloppupeliin, ja vertailut siis olivat Heljälle edullisia Sarabellaa vastaan.

 

Hurme voittoon seniorien 65+ sarjassa, Kivipelto kiilasi Peltolan ohitse hopealle

Teksti: Patrik Aalto

Viimeinen kierros riitti mestarin varmistamiseen, eikä uusintoja tällä kertaa tarvittu. Harri Hurme ei jättänyt mitään arvailujen varaan, vaan voitti viimeisen pelinsä, ja näin ollen häntä ei enää kukaan voinut saavuttaa. Voittomarginaali oli lopulta piste, kun puolen pisteen päässä ollut Leo Peltola hävisi oman pelinsä, mutta kahdeksan kierroksen jälkeen pisteen päähän jäänyt Kaj Kivipelto voitti. Täten Leo ja Kaj vaihtoivat paikkoja edellisen kierroksen sijoituksiin verrattuna; lopputuloksissa Kaj siis voitti hopeaa ja Leo pronssia. Kaikkien pelaajien sijat ja tarkemmat tulokset: https://www.shakkiliitto.fi/hurmeseniorien-65-suomen-mestariksi/  Käydään nyt läpi vielä yhdeksännen kierroksen pelejä.

Kärkikamppailussa kohtasivat siis Harri ja Juhani Sorri, jotka ovat molemmat fidemestareita. Juhani lähti turnaukseen ykkösrankattuna, joten vaikka Harri oli menestynyt paremmin, ei vastus viimeiselle kierrokselle olisi juuri vaikeampi voinut olla. Tämä lisäsi tietysti viimeisen kierroksen mielenkiintoa. Avaus oli Kuningasintialaista, jossa Harri sai tyypillisen tilaedun, mutta musta itse asiassa aloitti oman hyökkäyksensä kuningassivustalla ensin, ja sai tuetun vapaasotilaan e4:ään. Asema jatkui melko tasaisena, ehkä mustalla vaikutti olevan jopa hieman mukavampi peli hyökkäyksensä ansiosta. Alamäki alkoi kuitenkin väärästä ratsujen vaihdosta, joka johti pari siirtoa myöhemmin siihen, että valkea pääsi tornillaan 7-riville. Ei vaadittu kuin pari huonoa siirtoa mustalta lisää, ja valkeille olikin voittoasema. Musta joutui uhraamaan daaminsa, jonka jälkeen Harri realisoi etunsa ja pokkasi kullan.

Vaikka Leo olisi vaatinut kullan saavuttamiseen Harri Hurmeen avustusta, oli hopea kuitenkin omissa käsissä. Siihen olisi pisteitä tarvittu, kun uhkaaja Kaj voitti oman pelinsä, mutta niitä ei tästä pelistä valkeillakaan luvullisesti vahvempaa Harri Nyrhistä vastaan herunut. Avaus oli rauhallista Caro-Kannia, josta valkea ei saanut juuri avausetua. Molemmat pelasivat ihan loogisia siirtoja, ja asema jatkui melko tasaisena. Yksi pieni epätarkkuus mustalta johti kuitenkin loppupeliin, jossa valkeilla oli pientä etua lähettiparinsa ansiosta. Erinäisten vaiheiden jälkeen jäljellä jäivät kuitenkin upseereista vain yhdet lähetit molemmilta, ja musta voitti sotilaan, mutta asema oli silti tasapainossa. Sitä ei kuitenkaan ollut helppo pelata valkeilla, ja niin mustan ylimääräinen sotilas aiheutti valkeille suurta harmia livahtamalla läpi.

Eero Patola pelasi mustilla hollantilaista pronssille tämän pelin myötä noussutta Kivipeltoa vastaan. Avausta mentiin valkean pienin eduin, mutta se oli kasvamaan päin, kun hyökkäys daamisivustalla eteni. Peli oikeastaan ratkesi mustan omituiseen ratkaisuun, kun hän ei lyönyt sotilasvaihtokaupassa sotilastaan heti takaisin. Myöhemmin oli jo liian myöhäistä, koska valkealla oli tyylikäs ja tehokas vastaus d4! Kaj realisoi etunsa hyvin voittoon, ja sai tämän pelin perusteella ansaitusti hopeaa.

Seppo Aakion ja Matti Grönroosin peli oli myös mitalikamppailun kannalta tärkeä siinä mielessä, että voitolla Seppo olisi napannut pronssia vertailulla. Loppujen lopuksi se jäi aika kauaksi, sillä Matti oli hyvin virheellisessä pelissä lähes koko ajan kuskin paikalla. Seppo pelasi valkeilla skotlantilaista, ja hänellä oli mahdollisuus etuun, mutta yksi huono ratkaisu laittoi liikkeelle tietynlaisen lumipalloefektin, ja heikkoja siirtoja tuli lisää. Musta sai voimakkaan hyökkäyksen, suuren edun ja siinä sivussa laadun. Musta olisi voinut voittaa nopeastikin, niin ei käynyt, mutta etu säilyi silti. 40 siirron paikkeilla tapahtui kummia, kun musta jätti laatunsa syötäväksi, mutta valkea ei sitä syystä tai toisesta uskaltanut ottaa, vaikka se olisi antanut jopa etua! Sen sijaan musta olisi saanut aseman daamilla enemmän, mutta menikin samantyyppiseen jatkoon jättäen valkealle ratsun ja tornin. Lopulta musta sopi tasapelin voittoasemassa, kun todennäköisesti ajatteli valkean omaavan jonkinlaisen fortressin.

Esa Auvisen ja Mauno Kankaan peli oli jugoslaavialaista. Voitolla Esalla olisi ollut teoreettisia mahdollisuuksia pronssille, mutta se olisi vaatinut Kivipellon yllätystappiota. Kumpikaan ei kuitenkaan toteutunut Kajn voittaessa, ja tämän pelin päättyessä melko nopeaan tasapeliin. Avauksessa valkea olisi voinut saada etua, mutta asema pysyi tasaisena. Paria siirtoa ennen tasapelin solmimista valkea olisi voittanut sotilaan pienellä taktiikalla, mitä kumpikaan pelaajista ei kuitenkaan huomannut. Loppuasemassakin valkeilla oli jonkin verran etua.

Raimo Leukkunen pelasi kuningasintialaista hyökkäystä Tero Sihvosta vastaan. Musta ei kuitenkaan ollut juuri kiinnostunut keskustan valtaamisesta sotilaillaan, joten valkea teki sen ja sai tilaetua. Myöhemmin keskustaan syntyi e4-e5-f4-f5- tyyppinen asetelma. Sitä oli vaikea hallita, mutta valkea teki pahimmat virheet ja niin musta sai suurta etua. Loppuasema oli itse asiassa aika koominen, kun valkean ratsu jäi jumiin kotitalliinsa ja sen ansiosta musta pääsi uhkaamaan torjumattomasti mattia.

Veikko Koskisen ja Seppo Lylynp eli alkoi Birdillä (1.f4). Se eteni melko tasaisissa merkeissä, tosin alussa mustilla oli hieman etua, sitten valkeilla. Kun valkea sai pelistä otteen, pelasi Veikko ihan hyvin. Loppupelissä painostus tuotti tulosta, musta teki virheen, valkea voitti sotilaan ja nopeasti myöskin pelin.

Petri Saharisen ja Kari Teräsalon pelistä tuli d4:än kautta valkeille selvästi hyvä versio ranskalaisesta. Valkean sattui kuitenkin ikävä tapaturma, kun lähetti jäi kiinni. Mustan virheiden ansiosta valkea pääsi kuitenkin mukaan peliin ja onnistui vielä voittamaankin sen hyökkäyksellään.

Livelautojen ulkopuolelle jääneessä pelissä Heikki Visti voitti valkeilla Martti Kukkosen.

Nuoret ottivat kärkipaikat naisten SM:ssä – Anastasia Nazarova jälleen ylivoimainen voittaja

Loppusijoitukset 7 kierroksen jälkeen

Rk. al.nr. Nimi FED Rtg RtgI Kerho/Kaupunki p.  TB1  TB2  TB3 n w we w-we K rtg+/-
1 4 WFM Nazarova Anastasia FIN 2141 2147 MatSK 6,5 0,0 6 19,25 7 6,5 6,24 0,26 40 10,4
2 3 Lehtinen Heljä FIN 1816 1801 Aatos 4,5 0,5 3 13,25 7 4,5 4,08 0,42 40 16,8
3 1 Norlamo Sarabella FIN 1870 1819 MatSK 4,5 0,5 3 11,00 7 4,5 4,25 0,25 40 10,0
4 2 Dannenberg Alia FIN 1896 1910 JoeSK 4,0 0,0 3 9,00 7 4 4,94 -0,94 20 -18,8
5 5 WFM Walta Päivi FIN 1731 1659 I-HSK 3,5 0,0 2 9,50 7 3,5 2,98 0,52 20 10,4
6 7 Ristoja Aulikki FIN 1598 1557 Gambiitti 3,0 0,0 3 6,50 7 3 2,18 0,82 20 16,4
7 8 Turunen Tiina FIN 1547 1613 EtVaS 2,0 0,0 2 3,50 7 2 2,63 -0,63 20 -12,6
8 6 Kokkonen Sirpa FIN 1395 1280 KemTS 0,0 0,0 0 0,00 7 0 0,70 -0,70 40 -28,0

Keinänen voitti kaikien aikojen nuorimpana Suomen mestaruuden, Köykkä toiseksi tiukan vertailukamppailun jälkeen

Loppusijoitukset 9 kierroksen jälkeen

Rk. al.nr. Nimi FED Rtg RtgI Kerho/Kaupunki p.  TB1  TB2  TB3  TB4  TB5 n w we w-we K rtg+/-
1 5 FM Keinänen Toivo FIN 2356 2370 MatSK 7,5 40,5 32,75 0,0 6 40,0 9 7,5 5,51 1,99 10 19,9
2 3 FM Köykkä Pekka FIN 2410 2399 TammerSh 6,0 45,5 27,50 0,0 5 31,0 9 6 5,69 0,31 10 3,1
3 6 IM Nyysti Sampsa FIN 2333 2320 SK ComeOn 6,0 45,0 26,75 0,0 5 28,5 9 6 4,87 1,13 10 11,3
4 11 Lahdelma Henri FIN 2236 2182 MatSK 5,5 43,5 26,75 0,0 4 23,0 9 5,5 2,91 2,59 20 51,8
5 2 IM Agopov Mikael FIN 2443 2432 SK ComeOn 5,5 38,5 22,00 0,0 4 22,5 9 5,5 6,46 -0,96 10 -9,6
6 8 Rönkä Erik FIN 2292 2270 KSY 5,0 44,0 22,25 0,0 4 25,5 9 5 4,05 0,95 20 19,0
7 1 IM Sipilä Vilka FIN 2447 2410 TuTS 5,0 43,5 19,75 0,0 4 29,0 9 5 6,12 -1,12 10 -11,2
8 15 FM Hokkanen Petri FIN 2207 2199 JoeSK 4,0 44,0 14,00 0,0 4 24,0 9 4 3,13 0,87 20 17,4
9 13 Ristoja Samu FIN 2221 2197 KymS 4,0 38,0 12,75 0,0 3 17,5 8 3 3,35 -0,35 20 -7,0
10 10 FM Järvenpää Jari FIN 2243 2225 SalSK 4,0 37,5 14,25 0,0 3 17,0 9 4 3,68 0,32 20 6,4
11 9 IM Norri Joose FIN 2265 2271 HSK 3,0 40,5 12,50 0,0 3 19,0 9 3 4,35 -1,35 10 -13,5
12 14 Lindholm Jere FIN 2215 2145 EtVaS 3,0 38,0 9,50 0,0 3 9,0 9 3 2,75 0,25 20 5,0
13 4 FM Luukkonen Tommi FIN 2359 2330 JyS 2,5 41,0 10,25 0,0 2 19,0 9 2,5 5,21 -2,71 20 -54,2
14 12 Tiitta Sauli FIN 2233 2214 MatSK 2,0 38,0 8,50 0,0 1 10,0 6 2 2,78 -0,78 20 -15,6
15 7 CM Heinola Vesa-Pekka
Hurme seniorien (+65) Suomen mestariksi

Hurme seniorien (+65) Suomen mestariksi

Fidemestari Harri Hurme (LauttSSK) voitti seniorien (+65) Suomen mestaruuden vakuuttavalla tuloksella 7,5/9! Toiseksi sijoittui Kaj Kivipelto (KS-58) 6,5 pisteellä ja kolmanneksi Leo Peltola (Gambiitti) 6 pisteellä.

Onnittelut mitalisteille ja kiitos kaikille osallistuneille!

Loppusijoitukset 9 kierroksen jälkeen

Rk. al.nr. Nimi FED Rtg RtgI Kerho/Kaupunki p.  TB1  TB2  TB3  TB4  TB5 n w we w-we K rtg+/-
1 3 FM Hurme Harri FIN 2134 2122 LauttSSK 7,5 46,5 38,00 0,0 6 36,5 9 7,5 6,14 1,36 20 27,2
2 2 FM Kivipelto Kaj FIN 2135 2130 KS-58 6,5 46,0 31,00 0,0 5 30,5 9 6,5 6,39 0,11 20 2,2
3 9 Peltola Leo FIN 1903 1933 Gambiitti 6,0 44,5 27,25 0,0 5 33,5 9 6 4,34 1,66 20 33,2
4 4 Aakio Seppo FIN 2029 2051 LauttSSK 5,5 47,5 27,75 0,0 3 30,0 9 5,5 5,74 -0,24 20 -4,8
5 5 Nyrhinen Harri FIN 1972 2001 LauttSSK 5,5 45,0 24,50 0,0 4 26,5 9 5,5 5,04 0,46 20 9,2
6 10 Auvinen Esa FIN 1902 1899 LoimSK 5,0 44,5 21,75 0,0 2 28,5 9 5 4,06 0,94 20 18,8
7 16 Koskinen Veikko FIN 1855 1866 KS-58 5,0 43,0 21,25 0,0 3 25,0 9 5 3,65 1,35 20 27,0
8 13 Patola Eero FIN 1888 1853 KäpSK 4,5 42,5 15,00 0,0 4 22,0 9 4,5 4,11 0,39 20 7,8
9 15 Grönroos Matti FIN 1855 1931 KirkSK 4,5 41,5 19,75 0,0 3 18,5 9 4,5 4,55 -0,05 20 -1,0
10 6 Sihvonen Tero FIN 1966 1983 KS-58 4,5 41,5 19,00 0,0 3 21,0 9 4,5 5,30 -0,80 20 -16,0
11 1 FM Sorri Juhani FIN 2177 2184 HSK 4,5 40,0 17,00 0,0 3 20,5 9 4,5 7,29 -2,79 20 -55,8
12 14 Kangas Mauno FIN 1859 1831 I-HSK 4,5 35,5 14,50 0,0 3 19,5 9 4,5 4,26 0,24 20 4,8
13 18 Saharinen Petri FIN 1637 1719 HSK 4,5 32,0 13,25 0,0 4 18,0 9 4,5 3,56 0,94 20 18,8
14 11 Leukkunen Raimo FIN 1901 1876 OSS 4,0 45,5 18,50 0,0 2 26,0 9 4 3,05 0,95 20 19,0
15 7 Ruotanen Helge FIN 1947 1920 KS-58 4,0 42,5 17,25 0,0 3 21,5 8 4 3,99 0,01 20 0,2
16 8 Visti Heikki FIN 1924 2000 KS-58 4,0 38,0 14,25 0,0 2 22,5 9 4 5,52 -1,52 20 -30,4
17 17 Teräsalo Kari FIN 1817 1780 EtVaS 3,5 38,0 12,25 0,0 2 20,5 9 3,5 3,54 -0,04 20 -0,8
18 12 Lyly Seppo FIN 1889 1907 KS-58 3,5 38,0 11,75 0,0 2 19,5 9 3,5 4,90 -1,40 20 -28,0
19 19 Kukkonen Martti FIN 1501 1472 Gambiitti 1,5 36,0 3,50 0,0 1 7,5 9 1,5 1,41 0,09 20 1,8
20 21 Miikkulainen Jouko FIN 1640 1716 I-HSK 0,5 30,0 0,75 0,0 0 1,5 2 0,5 0,98 -0,48 20 -9,6
21 20 Pitkänen Juhani FIN 1401 1507 EtVaS 0,0 29,0 0,00 0,0 0 0,0 6 0 1,18 -1,18 20 -23,6

Nazarovalle ensimmäinen tasapeli, jolla hän varmisti mestaruutensa naisten SM:ssä

Teksti ja analyysi: Patrik Aalto

Lehtinen – Nazarova 1/2–1/2
Dannenberg – Walta 1/2–1/2
Norlamo – Kokkonen 1–0
Turunen – Ristoja 0–1

Pisteet kuuden kierroksen jälkeen:
Nazarova 5,5
Lehtinen 4
Norlamo 3,5
Dannenberg, Walta, Ristoja 3
Turunen 2
Kokkonen 0

Toiseksi viimeinen kierros varmisti oletetun, eli Anastasia Nazarovan jo pitkään tuloillaan ollut turnausvoitto varmistui yleisen sarjan ja Toivo Keinäsen voiton tapaan kierrosta ennen loppua. Helpolla se ei kuitenkaan tullut, sillä Heljä Lehtinen tarjosi hyvän vastuksen, ja hän oli se, joka peliä lähinnä vei. Vaikka tasapelin myötä Heljällä ei enää voittoon ole teoreettisiakaan mahdollisuuksia, on hän kiinni hopeassa. Siitä tullaan kuitenkin käymään vielä kamppailua, käydään tilannetta läpi vielä jutun lopussa, samoin kuin mestaruuden ratkaissutta ottelua.

Tiina Turunen pelasi hieman erikoista lontoolaista Aulikki Ristojaa vastaan. Valkeilla oli mahdollisuuksia etuun, mutta avauksen lopulla musta onnistui tasoittamaan ja saamaan pientä etuakin, koska asemassa oli enemmän tilaa. Musta alkoi pian tunkeutumaan torneillaan valkean asemaan ja pelasi muutenkin jopa aika aggressiivisen näköisesti. Epätarkkuuksia tuli joitain molemmilta, mutta mustan etu säilyi. Lopulta ehkä painostuksen uuvuttamana Tiina teki ilmeisesti pahan virhearvion uhratessaan upseerin sotilaaseen. Peli kesti sen jälkeen vielä pitkään, mutta Aulikki realisoi materiaalietunsa varmasti voitoksi.

Sarabella Norlamo pelasi avauksessa hieman passiivisen tuntuisesti Sirpa Kokkosta vastaan, 1.d4 d5 2.Rf3 Rf6 3.e3. Sirpa vastasi siihen myöhemmin liian aktiivisesti, ja valkea sai etua. Kumpikaan pelaajista ei löytänyt parhaita jatkoja, mutta lopulta valkealle jäi upseeri enemmän ja Sarabella voitti oletetusti.

Kierroksen toisiksi mielenkiintoinen peli nähtiin Alia Dannenbergin ja Päivi Wallan välillä. Avaus oli sisilialaisen Maroczya, jossa musta pelasi a-sotilastaan eteenpäin ideana estää b3. Se kuitenkin tuli siitä huolimatta, ja valkea käytännössä menetti avausetunsa. Mustalla oli mahdollisuus myös vaihtaa daaminsa kahteen torniin, mutta niin ei tapahtunut. Pieniä epätarkkuuksia tuli vähän molemmilta, asema jatkui kuitenkin melko tasaisissa merkeissä, kun siirryttiin loppupeliin. Myöhemmin valkea onnistui vielä saamaan etua, mutta teki virheen, joka olisi sallinut mustan voittaa sotilaan. Peli olisi jatkunut sen jälkeen todennäköisesti pitkään, mutta Päivi ei mahdollisuutta ilmeisesti huomannut, ja pelaajat sopivat tasapelistä.

Kärkikamppailuna nähtiin kuitenkin siis mestaruuden ratkaissut Lehtinen – Nazarova.

Viimeisen kierroksen parit ovat seuraavat:

1 4 2141 WFM Nazarova Anastasia Turunen Tiina 1547 8
2 5 1731 WFM Walta Päivi Lehtinen Heljä 1816 3
3 6 1395 Kokkonen Sirpa Dannenberg Alia 1896 2
4 7 1598 Ristoja Aulikki Norlamo Sarabella 1870 1

Anastasia on varma mestari, mutta muut mitalit ovat avoinna. Heljälle riittäisi todennäköisesti tasapeli hopeaan, koska ensimmäinen vertailu keskinäinen peli on uhkaaja Sarabellan kanssa tasan, voittojen määrä olisi Sarabellan voittaessa tasan, ja Heljällä on tällä hetkellä parempi kolmas vertailu. Se vaatisi kuitenkin Sarabellan voittoa. Jos niin ei käy, on myös kolmessa pisteessä olevalla kolmikolla mahdollisuuksia mitaleille.

Hurme piikkipaikalla ennen viimeistä kierrosta seniorien SM:ssä

Teksti: Patrik Aalto

Toiseksi viimeisellä kierroksella lähes koko kilpailun ajan johtanut Harri Hurme siirtyi taas vaihteeksi yksin kärkeen 6,5 pisteellä, kun ykkössijaa ennen tätä kierrosta jakanut Leo Peltola sai vain tasapelin. Mikään ei kuitenkaan ole vielä ratkennut, ja kultaa vaanii myöskin Kaj Kivipelto, jolla on piste Harria vähemmän. Samalla kamppaillaan muista mitaleista, mutta käydään asetelmia päätöskierrokselle lähdettäessä läpi vielä jutun lopussa.

Kahdeksannen kierroksen kärkipöydällä Harri voitti valkeilla Veikko Koskisen. Avaus oli hollantilaista kivimuuria, missä Harri tarjosi mielenkiintoista lähettien vaihtokauppaa niin, että hänen kuningasasemansa heikkenisi hieman. Se oli kuitenkin täysin korrektia, ja mustakin pelasi oikein eikä vaihtanut. Avaus jatkui tasaisissa merkeissä, kunnes kohta avautunut c-linja osoittautui valkeille hieman edulliseksi. Musta joutui ratkomaan ongelmia, ja yritti selvitä niistä uhraamalla sotilaan. Kompensaatio ei ollut kuitenkaan riittävä, ja valkeille jäi sotilas enemmän kevyiden upseerien loppupeliin. Musta yritti aktiivisesti vaihtaa sotilaita keskustasta, mutta valkean selvä etu pysyi koko ajan, ja lopulta musta teki ratkaisevan virheen. Valkeille olisi jäänyt kaksi sotilasta enemmän kuningasloppupeliin, jos musta ei olisi luovuttanut.

Toinen kärkikamppailu Eero Patolan ja Leon välillä alkoi sisilialaisella, mutta vaihtui nopeasti englantilaisen tyyppisiin asemiin, kun Eeron sotilasstruktuuri oli valkeilla c4-d3-e4. Keskustaan syntyi paljon sotilasjännitteitä ja mustan kaksoissotilas, mikä antoi mustalle tilaa ja siten hieman etuakin. Etu kasvoi suuremmaksi, kun kaksoissotilaasta tulikin tuettu vapaasotilas, mutta musta teki strategisen virheen ja anasti valkealta sotilaan. Nappuloita alkoi vaihtua, lopulta valkea voitti sotilaan takaisin ja voitiin kätellä tasapelin merkiksi.

Hollantilaista tarjoiltiin myös Kivipellon ja Harri Nyrhisen välisessä pelissä. Valkean avaus onnistui lähes täydellisesti antaen suuren edun, kun keskusta avautui mustan kannalta huonolla tavalla. Valkea kuitenkin antoi vaihtaa hyvän ratsunsa pois, ja vaikka etu säilyikin, se pieneni paljon. Asema oli lähellä jopa tasoittua, mutta valkean helpotukseksi musta blundeerasi upseerin, ja peli oli siinä.

Juhani Sorri pelasi Esa Auvista vastaan valkeilla rauhallisesti sivustoiden molemmat lähettinsä. Aseman luonne vaikutti hyvin seesteiseltä, eikä nappuloiden vaihdoilta voinut välttyä. Suuren maailman tyyliin alettiin kuitenkin jauhamaan syntynyttä hyvin tasaista kevytupseeriloppupeliä, ja Juhani sai kuin saikin luotua voitonmahdollisuuksia! Yhden siirron ajan laudalla oli mustan virheestä johtunut valkean voittoasema, mutta kumpikaan pelaajista ei tätä huomannut. Ehkä tasapeli oli kuitenkin oikeudenmukainen lopputulos.

Helge Ruotanen vaikutti olevan omalaatuisella päällä Seppo Aakiota vastaan, koska avaus 1.g3 e5 2.d4 ei kovin yleinen ole. Myöhemmin tuli vielä b4, jonka takia valkean oli pian pakko uhrata sotilas. Mentiin loppupeliin, jossa valkea oli saanut oikein pelaamalla kompensaatiota, mutta tällä kertaa valkea ei siihen oljenkorteen tarttunut. Peli meni yhä huonommaksi, musta voitti toisenkin sotilaan ja Seppo johdatteli värinsä voittoon.

Hollantilaiset eivät oikein toimineet mustille ainakaan tällä kierroksella. Raimo Leukkusen hyökkäys mustilla Seppo Lylyä vastaan oman kuninkaansa edestä on kyllä avauksen tyyppi-idea, mutta ei silloin, kun keskusta on auki. Valkean sai suuren edun, mutta ei pystynyt hyödyntämään sitä parhaalla tavalla. Täysin pois etu ei kuitenkaan missään vaiheessa mennyt, ja ehkä valkean olisi kannattanut aseman puolesta vielä jatkaa peliä keskipelissä tasapelin sopimisen sijaan.

Mauno Kankaalla oli vuoristoratamainen peli Petri Saharista vastaan siinä mielessä, että hän oli pahassa vaarassa pudota kyydistä. Avaus oli omituista kuningasintialaista hyökkäystä, joka johti mustalle mukavampaan peliin. Petri pelasi hienon strategisen c4:n ja sai ansaitusti etua. Valkean asema aloitti hurjan laskun alaspäin, ja mustalla olisi ollut mahdollisuus odotella luovutusta tornia enemmällä. Laatu enemmän loppupelissä ei ole huono sekään, mutta mustalle aiheutti ongelmia valkean vapaasotilas, joka livahtikin vahingossa läpi! Siihen joutui uhraamaan tornin, jolloin sovittiin tasapeli tasa-asemassa.

Matti Grönroosin ja Heikki Vistin peli oli jugoslaavialaista, jossa daamit vaihtuivat aikaisin. Mustan molemmat ratsut jäivät jotenkin paitsioon laudan reunoille, ja valkean asema oli sekä parempi että kauniimpi. Peli oli pitkä, mutta valkean etu säilyi koko ajan ja pienellä taktiikalla se realisoitui hyvin. Ihan ansaittu voitto siis valkeille.

Livelautojen ulkopuolelle jääneissä peleissä Kari Teräsalo voitti mustilla Martti Kukkosen ja Tero Sihvonen niin ikään mustilla Jouko Miikkulaisen.

Viimeiselle kierrokselle lähdetään siis mielenkiintoisista asetelmista, tässä parit:

1 3 FM Hurme Harri 2134 FM Sorri Juhani 2177 1
2 9 Peltola Leo 1903 6 Nyrhinen Harri 1972 5
3 2 FM Kivipelto Kaj 2135 Patola Eero 1888 13
4 4 Aakio Seppo 2029 5 4 Grönroos Matti 1855 15
5 10 Auvinen Esa 1902 4 Kangas Mauno 1859 14
6 11 Leukkunen Raimo 1901 4 Sihvonen Tero 1966 6
7 16 Koskinen Veikko 1855 4 Lyly Seppo 1889 12
8 18 Saharinen Petri 1637 Teräsalo Kari 1817 17
9 8 Visti Heikki 1924 3 Kukkonen Martti 1501 19

 

Ykköspöytä on tietysti kaikkein jännittävin, johtaja joutuu vielä kerran kunnon testiin. Vaikka Juhanin pelit ovatkin menneet hieman alakanttiin, niin hän pystyy kyllä tarjoamaan kovan vastuksen Harrille. Leolla on myös kovempilukuisempi vastustaja, joten ehkä Kaj pystyy tulemaan mukaan taisteluun hopea- ja jopa kultamitalista. Parhaassa – tai pahimmassa tapauksessa aikataulujen kannalta – voidaan nähdä jopa kolmen pelaajan uusinta, mutta sen viimeinen kierros sitten näyttää.

16-vuotias Toivo Keinänen varmisti Suomen mestaruuden ennen viimeistä kierrosta

(Otsikkoa on korjattu, kun kävi ilmi, että Keinäsen kolmasKvM-kiinnitys ei nähtävästi tuokaan titteliä, koska kaikki kiinnitykset on hankittu Suomessa.)

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Keinänen (6) – Hokkanen (4) 1-0, 44
Lahdelma (4) – Köykkä (5) 1-0, 46
Nyysti (4) – Sipilä (4) 1-0, 57
Rönkä (4) – Agopov (3½) 0-1, 41
Norri (3) – Lindholm (2) 0-1, 61
Ristoja (3) – Tiitta (2) 1-0, 34
Järvenpää (2) – Luukkonen (2½) 1-0, 40

Tilanne kahdeksan kierroksen jälkeen:
Keinänen 7
Köykkä, Nyysti ja Lahdelma 5
Agopov 4½
Sipilä, Rönkä, Ristoja ja Hokkanen 4
Norri, Järvenpää ja Lindholm 3
Luukkonen 2½
Tiitta 2
Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

 En tiedä oliko Keinäsellä jännitystä ilmassa pelin alussa Hokkasta vastaan, vai oliko hänen passiivinen avauskäsittelynsä jollain tavalla laskelmoitua, mutta keskustan luovuttaminen mustalle ei ollut hyvä idea. Musta oli saamassa merkittävää etua, kunnes tuli taktinen pukki 15…a6?, joka menettää tärkeän keskustasotilaan. Ehkä virheestään järkyttyneenä Hoku ei löytänyt parhaita kompensaatioyrityksiä ja Toivolta vaadittiin vain pari tarkkaa siirtoa pelin voittoon. 16-vuotias Toivo Keinänen varmisti voitollaan Suomen mestaruuden! Onnitteluni!

 Eilen vaihdoin muutaman sanan Henri Lahdelman kanssa ja kommenttiini hyvin menneestä turnauksesta hän lohkaisi (ehkä vain puoliksi) vitsillä, että mestaruus hänellä on tähtäimessä. Ja vaikka mestaruusmahdollisuudet menivätkin, sai hän arvokkaan voiton Köykästä vaikeassa Volgagambiitissa. Avaus meni sekavissa merkeissä, mutta 20. siirron tienoilla Pekan ote alkoi livetä ja Henri sai vahvan hyökkäyksen, jonka torjumiseksi mustan täytyi antaa sotilas. Henrin hyökkäys jatkui kuitenkin loppupelissä (kuten eilen Vilkaa vastaan!) ja Peken oli luovuttava vastarinnasta ja samalla teoreettisistakin mestaruushaaveista pian ajantarkistuksen jälkeen.

Nyystin espanjalainen sai Sipilältä berliiniläisen vastauksen. Minusta muunnelma ei sovi hänelle erityisen hyvin, vaikka avaus menikin tasaisissa merkeissä. Jonkinlainen ”mitä minä sanoin”-fiilis tuli 15. siirron kohdalla Vilkan pelatessa repivän siirron 15…f5?!, joka jätti hänen asemaansa tummia reikiä ja vaaleita sotilasheikkouksia. Sampsa otti tärkeät punktit haltuun, eikä Vilkan (ehkä edellisten kierrosten heikentämä) tahdonvoima riittänyt kunnon vastarintaan.

Rönkä avasi vaihteeksi 1.e4 Agopovia vastaan, joka vastasi Erikin pieneen yllätyksen omalla yllätyksellään sisilialaisen Taimanovin muunnelmalla. Olen aiemminkin puhunut siitä, kuinka yllätykseen vastaaminen omalla pienellä yllätyksellä on hyvä idea: vastustajalla ei todennäköisesti ole tyyppi-ideat täysin hallussa, ja yllätys antaa hyvän mahdollisuuden selvitä valmistelumiinoista hengissä. Röngän 14.Rd5?! antoi mustalle miellyttävän pelin eriväristen lähettien asemassa. Keskipelissä valkealla olisi ollut omat mahdollisuutensa, mutta juuri eriväriset lähetit olivat mustan puolella koko ajan. Lopulta musta vei hyökkäyksensä läpi, vaikka valkea ensimmäisenä hyökkäykseen lähtikin.

Norri pelasi rauhallista 5.e3-muunnelmaa Lindholmin Grünfeldiä vastaan. Jere sai hyvän pelin avauksesta normaalisiirroilla ja ehkä edellisten kierrosten vastoinkäymisten pehmentämänä Joose ei pystynyt täysipainoiseen esitykseen. Ensin hän heikensi rumasti sotilasasemaansa 17.c4?!:llä ja sitten sortui vielä taktiseenkin virheeseen. Musta olisi voittanut ilmeisesti laadun, mutta tyytyi sotilaaseen, joka realisoitui lopulta valkean avustuksella.

 Tiitta malttoi tällä kertaa jättää a- ja g-sotilaansa kotiin ensimmäisten siirtojen ajaksi Ristojaa vastaan. Laudalle ilmestynyt Schmid-benonina tunnettu avaus voi syntyä jugoslavialaisen kautta ja sitä pidetään jotakuinkin pelikelpoisena mustalle. Sauli pelasi kuitenkin 10…e6 liian aikaisin ja 11…fxe6?! oli jo vakavampi asemallinen virhe. Yritykset paikata sitä taktiikalla karahtivat omaan nilkkaan, ja Samun löydettyä tarvittavat taktiikat oli peli selvä.

Järvenpään ja Luukkosen kohtaamisessa vastakkain oli kaksi pettynyttä miestä. Kun aiemmin tyydyin epäilemään turnauksen kulun vaikuttaneen Tommin peliin mollivoittoisesti, olen nyt siitä varma. Avauksessa musta menetti sotilaan hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä kompensaatiosta voinut kuin haaveilla. Haaveet eivät toteutuneet ja Jari realisoi materiaalietunsa eleettömästi koko pisteeksi.

Keinänen-Hokkanen, valkean siirto

Lahdelma-Köykkä. VS. Luovuttaako musta, jos valkea korottaa?

Norri-Lindholm, mustan siirto

Ristoja-Tiitta, valkean siirto

Järvenpää-Luukkonen, valkean siirto

Lehtinen on puhtaalla pelillä jatkavan Nazarovan ainoa haastaja, kun kaksi kierrosta jäljellä naisten SM:ssä

Teksti ja analyysit: Patrik Aalto

Nazarova – Dannenberg 1–0
Lehtinen – Turunen 1–0
Walta – Norlamo 1/2–1/2
Kokkonen – Ristoja 0–1

Tilanne seitsemän kierroksen jälkeen:
Nazarova 5
Lehtinen 3,5
Dannenberg, Norlamo, Walta 2,5
Ristoja, Turunen 2
Kokkonen 0

Seitsemäs kierros vankisti Anastasia Nazarovan johtoasemaa entisestään, kun hän pystyi lyömään ennen turnausta toiseksi rankatun Alia Dannenbergin. Anastasian ainoa haastaja, jolla on vielä teoreettisia mahdollisuuksia voittaa, on Heljä Lehtinen, joka on nostanut osakkeitaan ja voittanut kaksi viimeisintä peliään, tällä kierroksella Tiina Turusen. Käydään läpi lähtökohtia kahdelle viimeiselle kierrokselle vielä jutun lopussa.

Anastasia pääsi Aliaa vastaan Maroczyn tyyppisiin asemiin. Pelin alku sujui melko normaalisti, kun kumpikin puoli teki avaukselle tyypillisiä kehityssiirtoja. Anastasian daami oli monta siirtoa paljastusuhan alla d4:jässä, mutta mustalla ei ollut siitä mahdollisuutta hyötyä. Valkea vaikutti saavan ihan mukavan aseman, ja pelin aasinsilta, missä asiat alkoivat mennä mustan kannalta huonoon suuntaan, oli siirrossa 14. Anastasia pelasi loogisen siirron f4, mikä ei ollut epätarkkuus, mutta mustalla oli mahdollisuus saada aktiivinen asema pelaamalla temaattinen b5. Nekin asemat olisivat olleet valkeille hieman parempia, mutta ainakaan musta ei olisi joutunut mihinkään valkean tilaedun mahdollistamaan kuristusotteeseen, mitä Maroczyn tyyppiasemissa voi pahimmillaan käydä. Sen tilalle musta pelasi kuitenkin pahan virheen, johon Anastasia vastasi hienosti ja tarkasti, ja peli oli käytännössä ohi.

Heljä ja Tiina pelasivat myös hyvin mielenkiintoisen pelin. Se alkoi vaihtoslaavilaisella, mutta musta löi d5:teen hieman oudosti ratsulla, jolloin valkea sai keskustanhallinnan ilman, että musta pystyi sitä juuri painostamaan, joka tarkoittaa etua. Valkea sai mukavan aseman ja tilaetua, eikä mustalle tuntunut löytyvän oikein järkevää suunnitelmaa. Valkeallakaan ei sitä heti näyttänyt olevan, mutta asema sallikin pientä nappuloiden pyörittelyä ilma, että musta siitä pystyy rankaisemaan. Lopulta musta lähti avaamaan keskustaa hieman epäkorrektisti, vähän myöhemmin myös kuningasasemaa. Ihan heti valkea ei sitä pystynyt hyödyntämään, mutta 50 siirron paikkeilla, hämmästyttävän keskipelimäisessä asemassa, musta syötti upseerin haarukan kautta ja Heljä voitti.

Päivi Walta ja Sarabella Norlamo pelasivat symmetristä englantilaista. Avaus eteni melko tasaisissa merkeissä, kunnes siirrossa 20 valkea päätti uhrata kaksikin sotilasta, tosin tällä kertaa epäkorrektisti. Musta oli voittamassa yhtä, mutta valkea olisi saanut siitä paremmin pelaamalla kompensaatiota. Pelijatkossa musta sai suurta etua, mutta useammatkin epätarkkuudet päästivät valkean vielä kunnolla takaisin peliin. Valkea sai etuakin, kun oli mustan vuoro uhrata virheellisesti laatu. Molemminpuoliset epätarkkuudet jatkuivat, osaltaan ehkä siksi, että pelattiin monimutkaista asemaa vähän ennen 40 siirtoa, eli lisäaikaa ei ollut vielä tullut. Lopulta sovittiin tasapelistä asemassa, jossa valkeilla oli laatu enemmän, mutta mustilla siitä sotilas ja lähettipari. Daamitkin olivat laudalla, ja vaikka valkeilla oli etua, niin Päivinkin asemassa oli omat riskinsä. Ehkä Sarabellan kovempi luku laannutti hieman voitonpeluutahtoa.

Aulikki Ristoja pelasi mustilla Sirpa Kokkosta vastaan modernia puolustusta. Valkea olisi saanut mukavaa etua, jos olisi iskenyt mustan epätarkkaan g5–h6-asetelmaan kiinni h4:llä, mutta sen sijaan tuli h3. Etu kyllä pysyi siinäkin, mutta se oli pienempi. Aika pian valkea kuitenkin mokasi, ja päästi mustan ratsun lyömään sotilaansa g2 ja h3. Sen jälkeen mustalla oli iso etu koko lopun pelin ajan, ja Aulikki johdatteli värinsä voittoon ihan hyvin. Tällä kierroksella oli muuten kolmekin peliä, jossa laudalla on todella paljon nappuloita siirtomäärään suhteutettuna.

Toiseksi viimeisellä kierroksella pelataan seuraavat pelit:

pö. Nr Rtg Nimi Tulos Nimi Rtg Nr
1 8 1547 Turunen Tiina Ristoja Aulikki 1598 7
2 1 1870 Norlamo Sarabella Kokkonen Sirpa 1395 6
3 2 1896 Dannenberg Alia WFM Walta Päivi 1731 5
4 3 1816 Lehtinen Heljä WFM Nazarova Anastasia 2141 4

 

Tilanne on se, että Anastasialle riittää tasapeli Heljää vastaan mestaruuden varmistamiseen, mutta vaikka Heljä onnistuisikin nappaamaan yllätysvoiton, olisi Anastasialla silti tiistaina uusi mahdollisuus, joten mestaruusjuna näyttää kulkevan vankasti raiteillaan. Kakkosijasta käydään myös kovaa kamppailua, Heljä tarvitsee pisteitä Anastasiaa vastaan, jotta se olisi omissa käsissä. 3,5 pisteessä voi hyvin olla kolme pelaajaa ennen viimeistä kierrosta, joten jännittäväksi menee!

Keinänen kasvatti etumatkaansa seitsemännellä kierroksella

SM-turnaus
Kierrosraportti 7. kierros

TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

Keinänen (5) – Norri (3)                          1-0, 36
Nyysti (3½) – Köykkä (4½)                    ½-½, 43
Sipilä (4) – Lahdelma (3)                        0-1, 58
Hokkanen (3) – Rönkä (4)                       1-0, 48
Tiitta (1½) – Agopov (3)                         ½-½, 32
Järvenpää (1½) – Ristoja (2½)                ½-½, 60
Luukkonen (2½) – Lindholm (1)             0-1, 31

Tilanne seitsemän kierroksen jälkeen:

Keinänen 6
Köykkä 5
Sipilä, Nyysti, Rönkä, Lahdelma ja Hokkanen 4
Agopov 3½
Norri ja Ristoja 3
Luukkonen 2½
Järvenpää, Lindholm ja Tiitta 2
(Heinola 0 keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Turnauksen lähestyessä loppuaan on pelien taso usein aika vaihteleva. Jotkut hermostuvat menon muuttuessa kovaksi, jotkut murehtivat huonosti mennyttä turnausta ja lähes kaikki ovat väsyneitä. Kirikierrosten alettua on Areenallakin merkkejä tällaisesta näkyvissä ja se on itsellenikin hyvin tuttua.

Turnausta johtanut Keinänen kohtasi valkeilla Norrin. Paperilla pari näytti hyvältä hänelle, mutta Joose on tunnettu siitä, että hän osaa viedä pelin vastustajalleen epämiellyttäviin asemiin. Tällä kertaa hän havaitsi Toivon välttelevän benonia ja 2…c5:een tulikin löysä 3.Rf3, mikä antaa mustalle mahdollisuuden aloitteesta kamppailuun jo varhaisessa vaiheessa. Avaus menikin mustan tahdissa ja valkean keskipelivirheen jälkeen mustan sentralisaatio oli jo ratkaisevaa luokkaa… paperilla! Joose jatkoi kuitenkin päämäärättömästi ja valkea sai vähitellen asemansa kuntoon. Lopulta mustan ratkaisut olivat jo vaikeampia ja hän erehtyikin päästämällä valkean ratkaisevasti kahdeksannelle riville. Tämä voitto antoi Toivolle jo pisteen etumatkan ennen kahta viimeistä kierrosta.

Keinästä toisella sijalla jahtaava Köykkä kohtasi mustilla Nyystin. Laudalle ilmestyi sama ranskalaisen muunnelma kuin pelissä Agopov-Köykkä. Sampsa oli tähän luonnollisesti valmistautunut ja poikkesi yhdeksännessä siirrossa. Seurasi mitä terävin kamppailu, jossa valkea putsasi mustan kuningassivustan ja musta valkean keskustan. 17. siirrossa valkea pääsi uhraamaan lupaavannäköisesti laadun, mutta ainakaan suoraa voittoa ei tainnut olla tarjolla. Mustan annettua laadun takaisin päädyttiin eriväristen lähettien loppupeliin, joka oli selvä tasapeli.

Sipilän turnaus on lähtenyt jyrkkään syöksyyn. Lahdelman ranskalaista vastaan Vilka sai aluksi miellyttävää etua, mutta ensin hän antoi mustan vaihtaa ratsunsa lähettiinsä ja sitten haki ratkaisua liian nopeasti keskustassa 24.f5?!:llä. Henri sai energisesti pelaamalla vahvan hyökkäyksen, joka jatkui loppupelissäkin. Vielä yksi Vilkan harha-askel antoi Henrille materiaaliedun, jonka hän realisoi varmasti voitoksi.

Rönkä pelasi jälleen Caro-Kannia Hokkasta vastaan. Köykän tapaan Hokun valinta oli rauhallinen vaihtomuunnelma 3.exd5. Poikkeama nähtiin kahdeksannessa siirrossa, kun Hoku (toisin kuin Peke) ei pitänyt tarpeellisena lähettienvaihtotarjouksen 8…Lf5 estämistä. Nämä lähetit sitten vaihtuivatkin, mikä teki mustan asemasta turvallisen tuntuisen. Valkea päätti edetä kuningaspuolella, mikä näytti hieman heikentävältä, mutta ideassa ei välttämättä ollut konkreettista vikaa. Mustan asema luultavasti näytti paremmalta kuin olikaan, mikä sai Röngän varomattomaksi, ja taktinen keskipelivirhe maksoi hänelle sotilaan ja lopulta pelin.

Tiitta jatkoi erikoisten avaustensa pelaamista Agopovia vastaan. Tällä kertaa laudalle ilmestyi 2.b3-sisilialainen, jota Sauli on pelannut ainakin minua vastaan aikaisemminkin. Avaus meni kuitenkin mustan edun merkeissä, kun valkea jätti keskustan hallinnan vastustajalleen. Jatkossa Sauli itselleen tyypillisesti sekoitti asemaa, mikä oli varsinkin käytännön ratkaisuna aivan oikein. Mikaelin reaktio keskustassa epäonnistui pahoin ja valkea voitto kaksi sotilasta ilman merkittävää kompensaatiota. Sauli pyrki kuitenkin ratkaisuun liian nopeasti ja Mikael pelasti pelin ikuisella shakilla.

Järvenpää ja Ristoja pelasivat nimzointialaista epäteoreettisessa muodossa. Teoreettisesti mustalla ei ongelmia ollut ja keskipelissäkin valkean etu oli luultavasti näennäistä, vaikka kone valkeaa hieman suosiikin koko ajan. Silti vanhana nimzoilijana en itse olisi ollut mustan asemassa erityisen huolissani missään vaiheessa. Peli päättyi tasan aika korrektisti.

Luukkonen suhtautuu peleihinsä niin tunteella, että alkuturnauksen tapahtumat vaikuttavat vahvasti hänen suorituksiinsa. Parhaimmillaan hänen hyökkäyksensä etenevät myrskyn lailla pyyhkien kaiken altaan, heikompina päivinä taas pelistä jää väkisinyrittämisen maku. Tänään hänen ratkaisunsa mennä pitkään linnoitukseen Lindholmin ranskalaista vastaan oli ehkä vielä perusteltavissa, mutta keskustasta luopuminen 8.dxc5?!:llä ei ollut enää tervettä. Valkean hyökkäys ei ikinä päässyt käyntiin, kun musta jo jyräsi b-linjalla ja keskustassa. Jere pelasikin hyvän pelin, mutta Tommi oli vain varjo itsestään.

Keinänen-Norri. Löisitkö d4:n daamilla vai ratsulla?

Keinänen-Norri, valkean siirto.

Hokkanen-Rönkä, valkean siirto.

Petri Kopsa voitti maksimilla 50+-seniorien SM:n, Juha Mäki oli toinen ja Tom Smeds kolmas

Petri Kopsa voitti maksimilla 50+-seniorien SM:n, Juha Mäki oli toinen ja Tom Smeds kolmas

 

Seniorien (S50) Suomen mestaruusturnaus 2019
Loppusijoitukset 5 kierroksen jälkeen
Rk. Nimi Rtg RtgI Seura p. TB1 TB2
1 Kopsa Petri 1984 2016 HSK 5 12 12
2 Mäki Juha 1999 1998 TammerSh 3,5 16 9,25
3 Smeds Tom 1751 1819 RikSha 3,5 15 8,25
4 Piho Juha 1920 1883 HyvSK 3 11 5
5 Tuovinen Jukka 1970 1978 LauttSSK 3 9,5 5,25
6 Hautaniemi Jarmo 1950 1931 VammSK 2,5 13,5 6,5
7 Al Argha Hisham 2143 2137 MatSK 2,5 13,5 4,5
8 Kumpulainen Jari 1948 1919 HyvSK 2,5 9,5 3
9 Oksanen Timo 1940 1930 Gambiitti 2 14,5 4,5
10 Pietinen Pekka 2009 2000 KäpSK 2 13 4,5
11 Viljanen Jouko 1784 1827 SeinSK 2 12 3,5
12 Vainikainen Tommi 1813 1829 X 2 11,5 3,25
13 Kekki Jorma 1982 2011 AkaaS 1 10,5 1,5
14 Blinov Jurij 1846 1924 HSK 0,5 13,5 0,5

Peltola ilmoittautui kamppailuun mestaruudesta ja asettautui piikkipaikalle Hurmeen kanssa

Seitsemän kierroksen jälkeen Harri Hurme ja Leo Peltola jakavat kärkisijaa 5,5 pisteellä. Samoin kolmatta sijaa jakavat Harri Nyrhinen ja Kaj Kivipelto. Heidän takanaan on puolen pisteen päässä tasainen kuuden pelaajan rintama. Loppukierroksista on tulossa todella jännittävät!

Kärkiottelussa Kivipelto avasi tapansa mukaan 1.b3, mutta jätti sivustoidun lähettinsä suljetun sotilasketjun taakse ja asema muistutti kääntövärein ranskalaista. Kaitsu ilmeisesti päätti, että asemaa on avattava radikaalein keinoin, 14.f4, mutta mustilla pelaava Hurme hyötyi kyllä enemmän valkean ratkaisusta. Hurme jatkoi kuitenkin huonosti ja päästi Kivipellon näyttämään taktista iskuvalmiuttaan. 23.Txg7+! Kxg7 24.Df6+ Kg8 25.Lxg6! on siirtosarja, mikä ei välttämättä joka pojalle tule mieleen. Lähettiä ei voi lyödä, koska seuraisi 25…hxg6 26.Dxg6+ Kh8 27.Lg5, joten Hurmeen oli annettava laatu takaisin ja tyydyttävä taistelemaan kahta sotilasta vähemmällä. Kivipelto pelasi loppupelin passiivisesti, ja tasapelistä sovittiin hieman ennen 50. siirron täyttymistä.

Kivipelto–Hurme, valkean 23. siirto

Turnauksen lyhin peli nähtiin Leo Peltolan ja Seppo Aakion välillä. Aakio teki 9. siirtonsa silmänräpäyksessä, ja näytti pöytäkirjaan siirtoa merkitessään huomaavan, että tuli tehtyä ainakin kolmen kysymysmerkin siirto. Peltola tarttui daamiinsa eikä ennättänyt vielä oikein laskeakaan sitä kädestään 10.Dd8#, kun Aakio ojensi kätensä. Rankka turnaus tuntuu jo pohkeissa.

Leukkunen puolestaan pelasi hieman mystisen oloisesti mustilla lähettinsä pois pelistä a3:n kautta b2:een. Nyrhinen reagoi aloittamalla hyökkäyksen kuningassivustalla. Kun Leukkunen ei jatkanut johdonmukaisesti 14…Rb4, Nyrhinen runnoi hyökkäyksensä voimalla läpi.

Koskinen sai kuin lahjaksi Caro-Kannilla voittavan aseman Auvisen lyötyä väärän ratsun 18. siirrossa. Sen sijaan että olisi ottanut kaksi tervettä sotilasta, Koskinen tyytyi yhteen ja muutaman siirron kuluttua vielä remissiin.

Sorri otti nyt kolmannen peräkkäisen voittonsa. Tällä kertaa uhriksi joutui Heikki Visti, joka menetti pikkutaktiikalla kaksi lähettiä ja sotilaan tornista. Peliä ei jatkettu tämän jälkeen enää pitkään. Konekin näyttää mustalle selvää voittoa. Sitä asema tietysti onkin, mutta jonkin verran hieromista vielä riittäisi, sillä varsinkin mustan valkearuutuinen lähetti on pitkään aika näköalattomassa paikassa.

Visti–Sorri, loppuasema.

Seppo Lyly sai lupaavan näköisen aseman Ruotasta vastaan. Asema muistutti kääntöväreillä ranskalaista puolustusta pelaavan pahalta unelta. Lyly kuitenkin vaihtoi Ruotasen ”ranskalaislähetin” suosiolla eikä keksinyt sen jälkeen oikeaa tapaa edetä. Jokin kangastus sai hänet tuhraamaan ratsunsa – ja pian toivottomassa asemassa luovuttamaan pelinsä.

Eero Patola voitti Petri Saharisen ihan hyvän pelisuorituksen jälkeen. Alussa nähtiin kyllä hieman erikoinen manööveri. Vaihtoslaavilaisen struktuurissa, jossa musta on sulkenut valkearuutuisen lähettinsä sotilasketjun sisään, Patola kulutti monta ratsun siirtoa vaihtaakseen sen Saharisen huonoon lähettiin. Jatkossa Patola viritti mustalle pikku ansan käyttäen d4-sotilasta syöttinä. Ansa laukesi, ja Saharinen olikin se, joka menetti materiaalia. Kun vielä jatkossa putosi pari ratsua tornista, niin peli oli sillä selvä.

Terävästi ja oikeammin kaksiteräisesti avauksia pelaavalla Sihvosen Terolla oli hetken voittoasema Mauno Kangasta vastaan. Tero oli varmasti jo jonkin aikaa haaveillut pujahtaa ratsulla sisään mustan asemiin. Kun tilaisuus 27. siirron kohdalla tuli (27.Rd6+!), ei Tero ollutkaan enää niin varma suunnitelman toimivuudesta. Yllättäen epäröinti maksoi muutaman siirron kuluttua upseerin ja koko pelin.

Sihvonen–Kangas, valkean 27. siirto

Kahdella viimeisellä pöydällä Teräsalo hävisi Grönroosille ja turnaukseen varapelaajana tullut Jouko Miikkulainen sopi pikavauhtia tasapelin Martti Kukkosen kanssa.

Kun kaksi kierrosta on jäljellä, niin Lauttasaari pitää tiukasti edelleen pintansa epävirallisessa seurakamppailussa Kulttuuri-Shakkia vastaan:

LauttSSK
Harri Hurme 5,5
Harri Nyrhinen 4,5
Seppo Aakio 4

KS-58
Kaj Kivipelto 4,5
Veikko Koskinen 4
Helge Ruotanen 4
Heikki Visti 3
Seppo Lyly 3
Tero Sihvonen 2,5

Mika Karttunen pelaa Balatonin suurmestariturnauksessa

Jos joku on ihmetellyt, miksi seitsenkertainen Suomen mestari Mika Karttunen ei pelaa näissä SM-kisoissa, syy on se, että hän on samaan aikaan pelaamassa Unkarissa järjestettävässä suurmestariturnauksessa. Toivotaan Mikalle onnea ja menestystä mitali- ja suurmestarikiinnitysjahdissa!

Petri Kopsa kärjessä seniorien 50+ SM-kisassa

Helsingin Shakkiklubia edustava Petri Kopsa on ainoana puhtaalla pelillä 50+-seniorien SM-kisassa, kun kolme kierrosta on käyty. Toista sijaa jakavat Tammer-Shakin Juha Mäki ja Rikospoliisien Shakkikerhon Tom Smeds, molemmilla on puoli pistettä vähemmän kuin Kopsalla.

Mestaruus ratkeaa tänään. Neljäs kierros alkaa aamupäivällä kymmeneltä ja viimeinen viides kierros iltapäivällä kolmelta.

Seniorien (S50) Suomen mestaruusturnaus 2019
Sijoitukset 3 kierroksen jälkeen
Rk. Nimi FED Rtg RtgI Seura p.
1 Kopsa Petri FIN 1984 2016 HSK 3
2 Mäki Juha FIN 1999 1998 TammerSh 2,5
3 Smeds Tom FIN 1751 1819 RikSha 2,5
4 Pietinen Pekka FIN 2009 2000 KäpSK 2
5 Oksanen Timo FIN 1940 1930 Gambiitti 1,5
6 FM Al Argha Hisham FIN 2143 2137 MatSK 1,5
7 Vainikainen Tommi FIN 1813 1829 X 1,5
8 Tuovinen Jukka FIN 1970 1978 LauttSSK 1,5
9 Kumpulainen Jari FIN 1948 1919 HyvSK 1,5
10 Viljanen Jouko FIN 1784 1827 SeinSK 1
11 Hautaniemi Jarmo FIN 1950 1931 VammSK 1
12 Piho Juha FIN 1920 1883 HyvSK 1
13 FM Kekki Jorma FIN 1982 2011 AkaaS 0,5
14 Blinov Jurij FIN 1846 1924 HSK 0

 

Nazarova vankisti johtoaan naisten SM:ssä – kamppailu muista palkintosijoista kiihtyy

Naisten SM:n keskikierroksilla on useita tulevan mitalijärjestyksen kannalta tärkeitä keskinäisiä kamppailuja. Kolmannella kierroksella Heljä Lehtinen ja Sarabella Norlamo, jotka ovat siis vahvoja mitaliehdokkaita, pelasivat molemmin puolin tarkan tasapelin. Eilen pelatulla neljännellä kierroksella mielenkiinto kohdistui erityisesti pelipareihin Norlamo–Nazarova ja Dannenberg–Lehtinen. Tänään sunnuntaina puolestaan iskevät yhteen Nazarova ja Dannenberg.

Turunen (1) – Kokkonen (0) 1–0
Ristoja (1) – Walta (1) 0–1
Norlamo (2) – Nazarova (3) 0–1
Dannenberg (2,5) – Lehtinen (1.5) 0–1

Tilanne neljän kierroksen jälkeen:
Nazarova 4
Lehtinen ja Dannenberg 2,5
Turunen, Walta ja Norlamo 2
Ristoja 1
Kokkonen 0

Norlamo ja Nazarova aloittivat kuningasintialaisella, mutta siirtyivät melko pian benoniin, jonka avausideat ja periaatteet Anastasia tuntui hallitsevan kilpasiskoaan paremmin. Musta saikin nopeasti vankan etulyöntiaseman ja hyökkäyksen valkean kuningasta kohti. Valkealla ei oikein ollut aktiivisia vastapelimahdollisuuksia, joten musta korjasi voiton. vahvan oloinen näyttö Anastasialta!

Dannenberg ja Lehtinen pelasivat sisilialaisen puolustuksen Anderssenin nimissä kulkevaa muunnelmaa 1.e4 c5 2.Rf3 e6 3.d4 cxd4 4.Rxd4 Rf6 5.Ld3 Rc6 6.Rxc6. Tässä Heljä valitsi sotilaan lyönneistä asemallisemman ja otti c6-ratsun pois d-sotilaallaan. Peli tuntuikin jatkuvan jonkin aikaa rauhallisesti, mutta sitten Alia yhtäkkiä päätti linnoittaa pitkästi – suoraan mustan hyökkäyksen alle. Ehkä hän arveli omien sotilaidensa kuningaspuolella olevan nopeampia. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Heljä sai terävästi pelaten nopeasti voittoaseman. Realisointi ei sujunut ihan virheettömästi, mutta voitto ei kuitenkaan vaarantunut missään vaiheessa.

Aulikki Ristojalla ei ollut tällä kertaa juuri mahdollisuuksia Päivi Waltaa vastaan. Päivi olisi voittanut jo avauksessa upseerin, mutta vaikka se jäikin huomaamatta, oli peli käytännössä yhtä maalia alusta loppuun.

Tiina Turunen ja Sirpa Kokkonen pelasivat Lontoon systeemiä, jossa mustan valkearuutuinen lähetti jäi toivottoman heikoksi. Peli ratkesi kuitenkin vasta paljon myöhemmin mustan taktiseen töppäykseen, jonka jälkeen valkea napsi sotilaan kerrallaan eikä musta voinut kuin ojentaa kätensä luovutuksen merkiksi.

Naisten sarjan pelit .pgn-muodossa

Keinänen johtaa, Köykkä puolen pisteen päässä

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Rönkä (3½) – Keinänen (4½) ½-½, 20
Köykkä (3½) – Sipilä (4) 1-0, 50
Agopov (2½) – Nyysti (3) ½-½, 55
Lahdelma (2) – Hokkanen (3) 1-0, 56
Ristoja (2) – Luukkonen (2) ½-½, 52
Norri (2) – Tiitta (1½) 1-0, 49
Lindholm (0) – Järvenpää (1½) 1-0, 54

Tilanne kuuden kierroksen jälkeen:
Keinänen 5
Köykkä 4½
Sipilä, Rönkä 4
Nyysti 3½
Agopov, Norri, Lahdelma ja Hokkanen 3
Luukkonen, Ristoja 2½
Järvenpää ja Tiitta 1½
Lindholm 1
Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Kärkitaistelussa Rönkä valitsi kunnianhimottoman muunnelman Keinäsen vankkaa daamigambiitin Tartakower-Makagonov-muunnelmaa vastaan. Musta sai riippuvat sotilaat c5 ja d5, kuten usein tapahtuu. Valkea jäykisti sotilasaseman b4:llä, mutta tuo sotilas itsessään muodostui heikkoudeksi. Juuri kun musta oli saamassa etua, sovittiin yllättäen tasapelistä. Ehkä turnaustilanne vaikutti Toivon päätökseen.

Köykkä vastasi Sipilän ”uhkaukseen” pelata sisilialaisen puolustuksen Svešnikovin muunnelmaa lykkäämällä d4:n toteuttamista 3.Rc3:lla. Tähän periaatteelliset mustat vastaavat 3…e5, minkä jälkeen asema saa aika suljetun luonteen. Olen itsekin pelannut näin mustilla ja olen havainnut, että d5-ruudun heikkous on paljon pahemman näköinen, kuin mitä se todellisuudessa on. Silti Vilkan päätös vaihtaa ratsunsa valkean c4-lähettiin, sallien dxc4:n, oli asemallisesti aika riskaabelia. Hän myös jatkoi hieman liian huolettomasti ja Peksi pääsi rankaisemaan kuningaspuolella.

Seuratovereideni Agopovin ja Nyystin kohtaamisessa laudalle ilmestyi heidän jo useasti vääntämä espanjalainen peli. Nyt pienestä yllätyksestä vastasi Mikael, joka pelasi 6.d3, joka on häneltä harvinainen valinta, sillä yleensä hän pelaa perinteisempiä c3, d4 -pohjaisia espanjalaisasetelmia. Sampsa vastasi muunnelmalla, jossa musta pakottaa ensisilmäyksellä valkealle hyvän vaihdon d4:ssä, mutta jossa esimerkiksi Ding Liren on saanut hyviä tuloksia mustilla. Peli meni veitsenterälle keskipelissä, kun Sampsa uhrasi läjän nappuloita valkean kuninkaan avaamiseksi. Yhden siirron ajan valkealla oli ilmeisesti voitto, mutta sen jälkeen musta piteli tahtipuikkoa. Äärimmäisen monimutkaisen kamppailun lopputulokseksi tuli lopulta silti tasapeli.

Lahdelma ja Hokkanenkin pelasivat perinteistä daamigambiittia. Tällä kertaa laudalle ilmestyi suhteellisen tuoreesti pelikelpoisen leiman saanut variantti 5.Lf4 0-0 6.e3 b6. Hallitseva nuorten Suomen mestari ryösti rohkeasti sotilaan, jonka itse olen samassa asemassa hylännyt. Vuoden 1989 nuorten Suomen mestari ei löytänyt oikeaa tapaa saada kompensaatiota, joten pitkälle keskipeliin asti peli sujui valkean edun merkeissä. Ajantarkistuksen lähestyessä Hoku kuitenkin onnistui hankkimaan tarpeeksi vastapeliä, mutta daamiloppupelissä mustan tehtävä oli kuitenkin käytännön pelissä vaikeampi.

Ristojan 3.Lb5+-sisilialainen johti systeemin tyyppiasemaan, jossa Luukkonen valitsi asetelman …Kh8 ja …g5. Valkea pelaa näissä yleensä daamisivustalla, mutta Samu valmisteli f4:ää ja toteutuskin sattui taktisesti huonoon aikaan. Materiaalitasapaino kyllä säilyi, mutta mustan upseerit olivat paljon aktiivisemmat. Tommi kuitenkin salli kuitenkin liikaa vaihtoja ja valkea onnistui tasapainon säilyttämisessä.

Norri varioi tällä kertaa pelaamalla 1.c4. Ehkä syynä oli Tiitan mieltymys kaikenkarvaisiin …h6, …g5 -systeemeihin englantilaista vastaan. Sauli siirsi kuitenkin toista laitasotilasta (1…a6?!), mikä ei tietenkään ole kovin järkevä siirto sekään. Voi olla, että Joose otti tämän lähestulkoon loukkauksena, sillä hänen aikainen Ra3-c2-manööveri vaikuttaa aika kummalliselta. Asema sai aluksi hiukan käännetyn benonin piirteitä, mutta Saulin ratkaisu 12…dxe3 muutti asematyypin vaikeammin luokiteltavaksi. Pian musta ryösti sotilaan, mutta valkea sai sen helposti takaisin. Loppupelissä aavistelin tasapeliä, mutta Sauli valitsi eriväristen lähettien loppupelin sijaan jatkon, jossa hänen lähettinsä jäi kiinni.

Järvenpää poikkesi myös tavoistaan ja vastasi Lindholmin odotettuun 1.e4:ään Kalašnikovin muunnelmalla. Kuten analyysihuoneessa arvelinkin, oli 13…Rd4?! aikaa menettävä virhe, jonka jälkeen valkea sai etua. Jeren 17.a4?! toisaalta jätti valkeankin asemaan heikkouksia ja lopulta päädyttiin asemaan, jossa mustan hyvä ratsu kompensoi hänen sotilasheikkouksiaan. Remissiä tämä ei kuitenkaan tarkoittanut, sillä pelaajat olivat yritteliäällä päällä. Ratkaisu tuli, kun Jari ei huomannut pyrkiä tunnettuun tasapeliloppupeliin.

Ristoja-Luukkonen, kumoa 23.f4? !

Norri-Tiitta, valkean siirto

Norri-Tiitta, mustan siirto

Lindholm-Järvenpää, valkean siirto

Lindholm-Järvenpää. Kuinka mustan tulisi puolustautua?

 

Harri Hurme säilytti johtoaseman senioreiden kisassa – Juhani Pitkäsen turnaus päättyi keskeyttämiseen

Tänään lauantaina pelattu kuudes kierros ei tuonut kärkikahinoihin suuria muutoksia.

Birdin avauksella 1.f4 alkanut LeukkunenHurme oli avausvaiheiltaan mielenkiintoista seurattavaa. Leukkunen eteni kuningaspuolella ja Hurme vastaavasti daamipuolella. 19. siirron kohdalla sen sijaan, että olisi edelleen pitänyt aseman suljettuna (19.Rg5) Leukkunen päätti avata keskustan 19.Rxd4:llä. Ratkaisu oli väärä ja johti nopeasti Hurmeen selvään etuun, ja Harri korjasi voiton hyvällä tekniikalla.

Kaj Kivipelto tarjosi avauksessa upseeria Seppo Aakiolle (9…Rg4?? 10.Lxg4 Lxg4 11.Rxc6!), mutta hevosenliha ei Aakiolle maistunut. Tämän jälkeen Kivipelto sai erinomaisen aseman, mutta ei varmaankaan ollut täysin toipunut töppäyksensä aiheuttamasta hämmennyksestä, sillä tasapelistä sovittiin mustalle mukavassa asemassa.

Erinomaista turnausta pelaava Leo Peltola voitti hienon suorituksen jälkeen Esa Auvisen. Auvinen jäi jalkoihin jo avauksessa, ja lopuksi Peltola musersi kantapäällään Auvisen kuningasaseman kuin pähkinänkuoren.

Veikko Koskinen sai myös erinomaisen pelin avausta jälleen hyvin omintakeisesti käsitellyttä Helge Ruotasta vastaan. Seurakavereiden sapelien kalistelu päättyi kuitenkin tasapelikättelyyn, vaikka Koskisella loppuasemassa laatu enemmän olikin.

Kierroksen varmasti omituisin peli käytiin kuitenkin Harri Nyrhisen ja Kari Teräsalon välillä. Teräsalon avaus epäonnistui: hän päästi Nyrhisen keskustasotilaat etenemään asemiinsa saakka ja joutui perääntymään upseereillaan poteroihinsa. Nyrhinen ilmeisesti hämmästyi tästä totaalisesti ja syötti e5-sotilaansa. Myös Teräsalo yllättyi uudesta käänteestä sen verran, että jatkoi huolimattomasti ja oli pian ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa tukkoisen asemansa kanssa.

Seppo Lyly ja Heikki Visti puolestaan kamppailivat melko tasapainoisen näköisen pelin, joka päättyi remissiin 27 siirron jälkeen.

Juhani Sorrin turnaus on käynnistynyt hiukan nihkeästi, mutta tänään tuli toinen voitto putkeen. Sorri voitti melko hyvällä pelillä Tero Sihvosen. Hän antoi kuitenkin Sihvoselle 23. siirron kohdalla (23.f3?, sen sijaan esimerkiksi 23.a3 Le7 24.Rd7+ ja 25.Rc5 valkean eduin.) tilaisuuden tulla ensin tasoihin ja 25.Rc4:n jälkeen mennä vielä ohi. Hiukan myöhemmin Sihvonen antoi vastalahjan 28…Thd8? (28.bxa2 mustan eduin.) eikä Sorri enää löysännyt vaan meni menojaan.

Saharinen jäi avauksessa valkeilla hieman alakynteen parisataa pistettä vahvempaa Matti Grönroosia vastaan. Siirtoparin 14.b3! La6? (14…Txd4 on parempi) jälkeen valkea kuitenkin pääsi niskan päälle, ja Saharinen pelasi lopun todella tehokkaasti ja hyvin ottaen pisteen.

Ei-livelaudoilla Eero Patola voitti Martti Kukkosen ja Mauno Kangas Juhani Pitkäsen. Juhani Pitkäsen turnaus päättyi kuudennen kierroksen jälkeen keskeytykseen, ja hänen varamiehenään loput kierrokset pelaa Jouko Miikkulainen.

Naisten SM:ssä odotetun kaltainen asetelma kolmen kierroksen jälkeen

Ennakkosuosikit ovat pitäneet melko hyvin pintansa naisten SM:ssä. Kärkinelikko on alkurankingin mukainen: Nazarova 3, Dannenberg 3,5, Norlamo 2 ja Lehtinen 1,5.

Aulikki Ristoja olisi saanut mustilla oikein mukavan aseman Nazarovan otettua turhia riskejä avauksessa. 15…Dc7 16.Rc4 Lxd4 olisi voittanut sotilaan, eikä valkealla olisi siitä  oikeastaan ollenkaan kompensaatiota.  Sen sijaan Aulikki löi sotilaan heti, jolloin Anastasia sai selvän edun eikä hänellä ollut jatkossa vaikeuksia realisoida sitä voitoksi.

Dannenbergin ja Turusen peli nostatti katsojien kulmakarvoja. Mustilla pelannut Turunen ei ilmeisesti tuntenut pelattua Caro-Kannin muunnelmaa vaan jäi heti alussa selvästi huonommalle puolelle. Alia vei hyökkäystä mallikelpoisesti aina 24. siirtoon saakka, mutta sitten tapahtui jotain kummallista. 24.Rg3:n sijaan valkea siirsi 24.Rg4, joka oli suoraan lyötävissä. Tiina ei kuitenkaan lyönyt ratsua vaan rikkoi siirrolla 24…g5 lopullisesti kuningasasemansa, eikä Alilla ollut enää sen jälkeen mitään vaikeuksia saattaa värejään voittoon.

Sen sijaan Heljä Lehtinen ja Sarabella Norlamo pelasivat varsin tervehenkisen pelin ja tasasivat pisteen 35 siirron jälkeen. Viimeisellä pöydällä Päivi Walta otti rutiinilla voiton Sirpa Kokkosesta. Sirpan oikein hyvin alkanut peli mureni tarpeettoman 20…Kh7:n jälkeen todella nopeasti.

Hurme siirtyi yksin kärkeen +65-sarjassa, yli 50-vuotiaiden tasainen kilpailu alkoi myös perjantaina

Yli 65-vuotiaiden kärkipöydillä AuvinenAakio ja LeukkunenPeltola tasattiin pisteet nopeasti.

Hurme puolestaan nappasi hyvällä pelillä voiton Nyrhisen benonista ja siirtyi samalla koko kilpailun piikkipaikalle. Etumatka ei kuitenkaan ole suuri, sillä puolen pisteen päässä lymyää peräti viisi kilpakumppania.

Heikki Vistin ja Kaj Kivipellon Aljechinilla alkanut peli oli loivaa vuoristorataa. Kivipelto oli suurimman osan pelistä hieman heikommalla puolella ja syötti myös puhtaan sotilaan. Visti ei kuitenkaan onnistunut realisoimaan etuaan, vaan peli päättyi upseerin syöttöön ja Kivipelto sai pisteen.

Tasan päättyivät myös pelit SihvonenRuotanen ja TeräsaloLyly. Jälkimmäisessä molemmilla oli omat hyvätkin paikkansa napata etu itselleen, mutta yhtä kaikki tasapelistä sovittiin jo 20 siirron jälkeen valkealle selvästi paremmassa asemassa. Ensin mainitusta ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ruotasen omintakeinen avauskäsittely sai Sihvosen uhraamaan ratsun f7:ään. Valkea saikin lupaavan oloisen hyökkäyksen aikaiseksi, mutta ei vietyä sitä aivan maaliin saakka. Ruotasellakin oli hetkensä, mutta loppuasema on jälleen selvästi valkeaetuinen.

Koskisen Veikko ja Eero Patolaa vastaan mustilla skandinaavisessa nopeasti paremman aseman ja realisoi etunsa vakuuttavasti voittoon. Matti Grönroos puolestaan otti hyökkäysvoiton Mauno Kankaasta, vaikka kone välillä hieman tuntuikin yskähtelevän.

Livelautojen ulkopuolella Petri Saharinen voitti Martti Kukkosen ja Juhani Sorri otti oikein pikavauhtia voiton Pitkäsen Juhanista.

Tilanne viiden pelatun kierroksen jälkeen on seuraava:

Epävirallisessa seurakamppailussa Lauttasaari on edelleen Kulttuuri-Shakin edellä:

LauttSSK
Harri Hurme 4
Seppo Aakio 3,5
Harri Nyrhinen 2,5

KS-58
Kaj Kivipelto 3,5
Veikko Koskinen 3
Heikki Visti 2,5
Tero Sihvonen 2,5
Helge Ruotanen 2,5
Seppo Lyly 2,5

Yli 50-vuotiaiden käynnistyi perjantaina viideltä. Viisikymppiset pelaavat 14 pelaajan voimin viiden kierroksen vajaakierrosturnauksen, ja voittaja on selvillä sunnuntai-iltana.

Turnauksen ykkössijoitettu on Hisham Al Argha, selo 2143, mutta kilpailu on sen verran tasaväkinen, että voittoon ja ainakin mitaleille voi yltää oikeastaan melkein kuka tahansa. Tätä osoittaa myös ensimmäiseltä kierrokselta kolmen alimman pöydän tulokset, joissa kussakin alemmaksi rankattu nappasi voiton.

Viisikymppiset pelaavat toisen kierroksen tänään lauantaina aamukymmeneltä ja kolmannen kierroksen kolmelta.

 

 

Keinänen jatkaa kärjessä viidennen kierroksen jälkeen

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Sipilä (3½) – Keinänen (4) ½-½, 93
Nyysti (3) – Rönkä (2½) 0-1, 40
Köykkä (2½) – Norri (2) 1-0, 38
Luukkonen (2) – Hokkanen (2) 0-1, 45
Agopov (1½) – Järvenpää (1½) 1-0, 24
Tiitta (1) – Lahdelma (1½) ½-½, 24
Ristoja (1) – Lindholm (0) 1-0, 33

Tilanne viiden kierroksen jälkeen:
Keinänen 4½
Sipilä 4
Köykkä ja Rönkä 3½
Nyysti ja Hokkanen 3
Agopov 2½
Luukkonen, Norri, Ristoja ja Lahdelma 2
Järvenpää ja Tiitta 1½
Lindholm 0
Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Kisassa on puolivälin pyykki ohitettu ja kärjessä jatkaa vain tänään puoli pistettä kakkosena olevalle Sipilälle menettänyt Keinänen. Turun ykköspelaajan avaus meni jyrkästi alamäkeä 9.dxc5?! b4! jälkeen ja pian Toivolla oli puhdas sotilas enemmän. Realisointi ei mennyt kuitenkaan aivan putkeen, sillä Vilka sai vaihdettua daamisivustan sotilaat pois, minkä jälkeen kuningassivustan enemmistösotilas ei riittänyt voittoon.

Nyysti ja Rönkä pelasivat turnauksen muotiavausta, etenemis-Caro-Kannia. Arvelin Sampsan aikovan seurata tuoreessa Shakki-lehdessä kommentoimaani peliä Anand-Mamedjarov, Wijk aan Zee 2019, varsinkin kun hän oli paikalla peliä analysoidessani! Hän valitsi kuitenkin hiukan erilaisen asetelman, joka sekin antoi hänelle hiukan etua. 15.d4?! ei luultavasti kuitenkaan ollut oikea idea ja musta sai asemansa kuntoon. Tarkan manööverauksen jälkeen Erik onnistui luomaan painetta valkean daamisivustaan, joka lopulta romahti.

Köykkä valitsi harvinaisen 4.Db3:n Norrin slaavilaista vastaan. Päädyttiin oikeaoppisen daamigambiitin asemiin, jossa valkean asema oli vapaampi. Peksi käytti tämän edun hyväkseen linnoittautumalla pitkästi ja aloittamalla vaarallisen upseerihyökkäyksen Joosen kuningasta kohti. Jatko ei kuitenkaan mennyt aivan tarkasti ja musta pääsi takaisin peliin. Seurasi rankka aikapulavaihe, jossa mustan tehtävä oli hankalampi valkean aloitteen takia, ja lopulta mustan kuningasasema murskautui kovan paineen alla.

Luukkosen peleissä on täällä ollut tyypillistä se, että hän määrää pelin tahdin, ja se on yleensä aina hektinen! Hokkasen Caro-Kann oli kuitenkin sen verran solidi, että väkivalta kostautui materiaalitappioina ilman kompensaatiota. Voi olla, että Tommin kahden edeltävän kierroksen tappiot veivät häneltä parhaan pelifiiliksen.

Myös Agopov ja Järvenpää saivat laudalleen Caro-Kannin etenemismuunnelman. Mikael käytti seuratoveriltamme SM Vasili Jemeliniltä lainaamansa ideaa (ks. Jemelin-Moisejenko, JSM 2015-16), johon Jari ei ollut osannut valmistautua. Ilmeisesti hän viivytteli liikaa kuningassivustan kehityksensä kanssa, mistä aloitteen kanssa vahvasti pelaava Ago rankaisi armotta.

Tiitta pelasi ensimmäisillä valkeillaan suosikkisiirtonsa 1.g4?!, joka ei kyllä ole täysipainoinen siirto. Hänellä on kuitenkin siitä paljon kokemusta (joskaan kaikki ei kovin hyvää sellaista), mikä usein auttaa käytännön pelissä. Tällä kertaa kuitenkin Lahdelma löysi tavan saavuttaa selvä etu, mutta 10.b3!? aiheutti riittävästi sotkua, että valkea pysyi pelin syrjässä mukana. Henri uhrasi yritteliäästi pari sotilasta, mutta niistä ei kuitenkaan irronnut tasapeliä enempää.

Sipilä-Keinänen, mustan siirto

Luukkonen-Hokkanen. Mikä on paras ruutu valkean daamille?

Agopov-Järvenpää, valkean siirto

Ristoja-Lindholm, valkean siirto

Ristoja-Lindholm, valkean siirto

 

Anastasia karkasi yksin johtoon naisten SM:ssä

Teksti: Patrik Aalto

 

Kokkonen – Nazarova 0-1
Norlamo – Dannenberg ½-½
Ristoja – Lehtinen 1-0
Turunen-Päivi Walta 1-0

Pisteet toisen kierroksen jälkeen:
Nazarova 2
Norlamo, Dannenberg 1,5
Ristoja, Lehtinen Turunen 1
Walta, Kokkonen 0

Toinen kierros tarjosi mielenkiintoisia ja myöskin tasaisia pelipareja. Ainoastaan ykköspöydän pelissä jokin muu kuin Nazarovan voitto olisi ollut iso yllätys, mutta muuten kaikkien pelien lopputulokset olivat ennen kierrosta auki.

Sirpa Kokkosen ja Anastasia Nazarovan peli alkoi lontoolaisittain, mutta aika pian valkea antoi keskustan hallinnan mustalle. Se oli ehkä virhe, koska Anastasia sai mustilla hyvän näköisen aseman, ja lopulta Sirpa ei huomannut haarukkaa, jolla hänen lähettinsä tippui. Peli ratkesi heti siihen.

Sarabella Norlamon ja Alia Dannenberg kohtaaminen oli varmaankin kierroksen odotetuin, olivathan he – ja ovat kyllä edelleenkin – Anastasian pahimmat haastajat. Avaus oli kuningasintialaista puolustusta, ja oli mielenkiintoista nähdä, että Alia pelasi sitä mustille aika lailla samalla tavalla, kuin Aulikki Ristojaoli pelannut häntä vastaan ensimmäisellä kierroksella. Musta lähti tyypillisesti hyökkäämään f5-siirrolla, mutta tässä se oli liian rohkeaa, kun valkea ei ollut vielä edes linnoittanut kuningaspuolelle. Sarabella sai etua, ja päätti ihan hyvällä idealla uhrata sotilaan, jotta saisi mustan tornin ahdinkoon. Kaikki vaikutti menevän valkeille hyvin, mutta viimeinen siirto pelissä oli huono. Miten valkea siis voittaisi tästä asemasta materiaalia? Ratkaisu jutun lopussa.

Aulikki Ristojan ja Heljä Lehtisen pelissä nähtiin ehkä kierroksen suurin yllätys. Aulikki pelasi collenkiilamaista systeemiä, johon Heljä vastasi sivustoimalla daamilähettinsä. C-linjalta vaihtuivat sotilaat, mutta asema meni keskustasta lukkoon. Valkea alkoi pelaamaan rohkeasti – mutta ei ihan niin korrektisti – kuninkaansa edestä. Heljä sai etua, ja lopulta loppupelissä hänellä oli voittoasema, kunnes yksi huono siirto salli mustan pudottaa hänen syömähampaansa vapaasotilaan, ja lopulta ennakkoon altavastaaja Aulikki voitti.

Tiina Turusen ja Päivi Wallan kamppailu voi hyvin tulla olemaan vahva ehdokas koko turnauksen siirtomäärällisesti pisimmäksi peliksi, olkoonkin, että peli oli oikeastaan jo ratkennut ennen 73 siirtoa. Tämäkin peli alkoi Lontoolaisella, jossa musta pelasi aikaisin Db6. Myöhemmin se siirtyi Colllen kiilamaisiin asetelmiin, mutta valkean lähetti oli sotilasketjun ulkopuolella. Molemmat olisivat voineet pelata tarkemmin sieltä täältä, mutta lopulta päädyttiin daamiloppupeliin, missä valkeilla oli myös ratsu ja mustilla lähetti. Musta teki siinä virheen ja valkea voitti sotilaan, jonka jälkeen myös ratsu-lähetti loppupeli alkoi menemään valkealle yhä paremmaksi, ja hieman lukujen vastaisesti Tiina voitti pelin.

Kolmas kierros alkaa jälleen kello neljä seuraavin peliparein.

Dannenberg-Turunen
Lehtinen-Norlamo
Nazarova-Ristoja
Walta-Kokkonen

Täyskierrosturnauksessa jokaisen kierroksen parit on tosin jo arvottu etukäteen, ja ne voi katsoa netistä.

Norlamo – Dannenberg pelissä valkea voisi pelata 1.Ke2 tai (1.Kf2), ja musta joutuisi pelaamaan Txe4+ 2. Kf3 Td4 3.Kxg4 Txd3 jolloin valkealla on laatu enemmän. Pelissä sen sijaan tuli 1. Rf2, ja peli päättyi tasan koska Txf4 ja 2.Txe4

Seniorien SM:ssä sekä kiinnostavia kamppailuja että lyhyitä tasapelejä – jopa viisi johtajaa neljän kierroksen jälkeen

Teksti ja analyysit: Patrik Aalto

Neljännellä kierroksella nähtiin muutamia nopeita tasureita, mutta vastapainoksi myös hienoja siirtoja ja mielenkiintoisia pelejä. Turnausjohtoa jakavat edelleen Harri Hurme, Seppo Aakio ja EsaAuvinen, jotka pelasivat omat pelinsä tasan, mutta kolmeen pisteeseen nousivat voitoillaan myös Raimo Leukkunen ja Leo Peltola.  Alussa on pari asemaa kierroksen peleistä, joista kannattaa miettiä, miten valkea saa siirrollaan etua ja miten muunnelma jatkuisi, mikäli ei ole niitä vielä nähnyt. Ratkaisut ja variantit ovat jutun lopussa.

Kivipelto–Auvinen, valkean siirto.

Peltola–Sihvonen, valkean siirto

Kärkikamppailussa Seppo Aakio ja Harri Hurme päätyivät melko rauhalliseen tasapeliin skotlantilaisella alkaneessa pelissä, vaikka Sepolla oli mahdollisuus etuunkin. Loppuasema oli suurin piirtein tasapainossa, vaikka siinäkin olisi riittänyt pelattavaa. Tässä kohtaa pisteenjako kelpasi kuitenkin molemmille, varmaankin siksi, että turnausvoitto pysyy täysin omissa käsissä.

Kaj Kivipellon ja Esa Auvisen peli oli rauhallista 1.b3-alkuista peliä. Se sai kuitenkin mielenkiintoisia käänteitä, kun valkea päätti uhrata sotilaan täysin korrektisti. Esa tekikin heti virheen, joka olisi sallinut valkeille etua. Siitä lisää jutun lopussa. Kaj ei tätä kuitenkaan huomannut, vaan päätyi turvallisempaan ratkaisuun ja otti ikuisen shakin.

 Harri Nyrhinen pelasi Heikki Vistin jugoslavialaista puolustusta vastaan terävää muunnelmaa, joka johtikin heti daamien vaihtoon. Valkea sai loppupelissä / daamittomassa keskipelissä etua, mutta ei pystynyt sitä tällä kertaa hyödyntämään vaan asema kuivui tasapeliksi.

 Leo Peltolalle voisi antaa kierroksen kauneuspalkinnon pelistään Tero Sihvosta vastaan. Sisilialaisella alkaneella pelissä mustilla oli jossain vaiheessa etua, mutta virheet päästivät valkean sommittelemaan hienosti. Hieno siirto ja siihen liittyvät muunnelmat löytyvät jutun lopusta.

Raimo Leukkunen pelasi mustilla hollantilaista Mauno Kangasta vastaan. Se epäonnistui hieman, kun Mauno sai rakennettua ratsublokin mustan d-sotilaan eteen ja etua. Aika nopeasti musta sai kuitenkin valkean virheiden jälkeen purettua sen, ja pääsi mukaan peliin. Etu kääntyi mustille, joka voitti sotilaan, ja loppupelissä tippui toinenkin. Valkean yritys puskea vapaasotilastaan ei onnistunut, ja näin musta voitti.

 Veikko Koskisen ja Kari Teräsalon kamppailu alkoi Birdillä (1.f4). Musta eteni d-sotilaallaan aika pitkälle, joka olisi voinut tarjota valkeille jotain etua, mutta keskustassa tapahtuikin aika paljon vaihtoja. Lopulta hieman kummallisten ratkaisujen jälkeen päädyttiin tasapeliin melko tasaisessa asemassa, vaikka pelattavaakin olisi vielä jäänyt.

Eero Patola kokeili e6-sisilialaista Juhani Sorria vastaan. Musta päästi valkean pelaamaan vahvasti e5, ja Jussi sai paljon etua. Mustan ratsut jäivät kummallisesti isoihin vaikeuksiin, ja valkeilla oli mahdollista voittaa upseeri useankin siirron ajan, mutta Eero pelastautui kuitenkin tasaiseen loppupeliin. Sen jälkeen olikin valkean vuoro tehdä virheitä, musta voitti sotilaan ja sai nelitorniloppupelissä ylivoimaisen aseman, jonka myöskin voitti.

Helge Ruotanen pelasi Matti Grönroosia vastaan todella omalaatuista kuningasintialaista hyökkäystä, jossa d2-ruutuun menikin ratsun sijasta lähetti. Valkea pelasi silti normaaliin tapaan e4, joka oli epäkorrekti, mutta musta ei tätä kyennyt hyödyntämään. Peli kuitenkin ratkesi, kun musta jätti ratsunsa vahingossa kiinni. Luovutus tuli 12 siirtoa myöhemmin.

Ei-livelaudoilla Seppo Lyly voitti Petri Saharisen tiukassa pelissä, joka päättyi kierroksen viimeisenä.  Martti Kukkonen päihitti Juhani Pitkäsen. Viides kierros alkoi kymmeneltä, ja parit ovat seuraavat:

pö. Nr Nimi Rtg Pst. Tulos Pst. Nimi Rtg Nr
1 10 Auvinen Esa 1902 3 3 Aakio Seppo 2029 4
2 11 Leukkunen Raimo 1901 3 3 Peltola Leo 1903 9
3 3 FM Hurme Harri 2134 3 Nyrhinen Harri 1972 5
4 8 Visti Heikki 1924 FM Kivipelto Kaj 2135 2
5 6 Sihvonen Tero 1966 2 2 Ruotanen Helge 1947 7
6 17 Teräsalo Kari 1817 2 2 Lyly Seppo 1889 12
7 13 Patola Eero 1888 2 2 Koskinen Veikko 1855 16
8 15 Grönroos Matti 1855 1 Kangas Mauno 1859 14
9 18 Saharinen Petri 1637 1 1 Kukkonen Martti 1501 19
10 20 Pitkänen Juhani 1401 0 1 FM Sorri Juhani 2177 1

 

Keinänen johtaa SM-turnausta puhtaalla pelillä

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Keinänen (3)– Köykkä (2½) 1-0, 43
Sipilä (2½) – Luukkonen (2) 1-0, 32
Hokkanen (2) – Nyysti (2) 0-1, 29
Järvenpää (1½) – Rönkä (1½) 0-1, 60
Lahdelma (1) – Agopov (1) ½-½, 50
Norri (1) – Ristoja (1) 1-0, 35
Lindholm (0) – Tiitta (0) 0-1, 60

Tilanne neljän kierroksen jälkeen:
Keinänen 4
Sipilä 3½
Nyysti 3
Köykkä ja Rönkä 2½
Luukkonen, Norri ja Hokkanen 2
Agopov, Järvenpää ja Lahdelma 1½
Ristoja ja Tiitta 1
Lindholm 0
Heinola 0 (keskeytti)

Kärjessä Keinäsen voittojuna jyräsi tällä kertaa Köykän. Englantilaisittain alkaneessa pelissä kamppailtiin siitä, kumman nappulat olivat oudommin. Tämän kilpailun voitti Köykkä, eli edun sai Keinänen. Ensi silmäyksellä etu oli koko ajan valkean puolella, mutta 23. siirrossa mustalla olisi ollut tilaisuus pistää hanttiin tummilla ruuduilla siirrolla 23…Rd4!. Tämän jäätyä käyttämättä mustan asemasta katosi pito ja Toivo voitti pelin ongelmitta.

Sipilän ja Luukkosen välisessä kohtaamisessa vastakkain olivat kaksi Suomen taktisinta petoa. Tommi pelasi jugoslavialaista, johon Vilka vastasi itävaltalaisella hyökkäyksellä, kuten kaksi kierrosta aikaisemmin Hokkasta vastaan. ”Luu-Kone” oli valmistellut poikkeamaksi pääjatkoksi mainitsemani 8…Rh5:n ja saikin aivan pelikelpoisen aseman. 17. siirrossa hän kuitenkin pyrki suoraan toimintaan, mikä ei ollut aseman vaatimusten mukaista. ”VilkaS” otti materiaalin ja kiitti.

Hokkanen pelasi englantilaista, johon Nyysti vastasi systeemiasetelmalla. Valkea ei kuitenkaan ikinä pelannut d4, vaan jatkoi kyttäilyä. Keskustan valtasikin musta, mikä ei vielä olisi ollut niin vakavaa, mutta asemallinen virhe 14.e4?! teki molemmista valkean läheteistä huonoja ja lisäksi musta pääsi etenemään kuningaspuolella ensin. Valkea vastasi samalla mitalla, mutta savun hälvennyttyä hänelle jäi riippuvat sotilaat e4 ja f4, jotka olivat kovan painostuksen alla. Loppu tuli jo 29 siirrossa, kun valkea olisi menettänyt sekä e- että f-sotilaansa.

Rönkä pelasi jälleen hyvin, nyt uhrina oli Järvenpää. Caro-Kann johtaa yleensä rauhalliseen peliin, mutta 12 siirron jälkeen Erik oli uhrannut mustilla jo kolme sotilasta! Tämä tosin taisi kaikki olla valmisteluita, sillä mustan siirrot tuntuivat ilmestyvän lähetykseen lähes välittömästi, kun taas valkealla aikaa kului vaikeita ongelmia ratkoessa. Ja eihän se lopulta onnistunutkaan, sillä luultavasti ratkaiseva virhe tuli jo 15. siirrossa.

Lahdelma toipui hyvin eilisestä tappiostaan, sillä hän painosti Agopovia Grünfeldissä 50 siirtoa ennen tasapelin sopimista. Välillä etu oli voittavakin, mutta kriittisillä hetkillä tarkimmat jatkot eivät löytyneet ja Ago selvisi säikähdyksellä. Mestaruuden uusimisen kannalta tämä tasapeli kuitenkin oli käytännössä armonisku.

Ristoja yllätti Norrin (ja ainakin minut) valitsemalla mustilla puolislaavilaisen puolustuksen. Siihen Joose on yleensä vastannut Meranon muunnelmalla (5.e3), mutta tällä kertaa hän vastasi yllätykseen yllätyksellä ja pelasi terävämmin 5.Lg5. Samu väisti teoriajatkot häätämällä lähetin aina g3:een asti, mutta siihen miksi juuri teoriajatkot ovat teoriajatkoja, on syynsä: valkea sai selvän edun. Joose osoitti suunnitelman huonot puolet avaamalla aseman tehokkaasti.

Lindholm ja Tiitta pelasivat samaa Caro-Kannin muunnelmaa kuin pelissä Lindholm-Agopov. Ehkä Saulia kiehtoivat muunnelmalle temaattiset siirrot …h6 ja …g5, jotka joskus on nähty hänellä kahtena ensimmäisenäkin siirtona! Nyt Jere erehtyi asemallisesti siirrolla 13.exf6?!, jonka jälkeen musta valtasi ratsuilleen erinomaiset vaaleat ruudut e4 ja f5. Myös mustan peli kuningassivustalla oli paljon nopeampaa kuin valkean peli daamisivustalla – se itse asiassa ei ehtinyt käynnistyä lainkaan, ennen kuin musta jo murtautui läpi g-linjalta. Sauli voitti taktisesti sotilaan ja realisoi sen aika varmaotteisesti voitoksi. Nyt hän on Toivon lisäksi turnauksen ainoa maksimisti!

Keinänen-Köykkä, mustan siirto

Keinänen-Köykkä, valkean siirto

Hokkanen-Nyysti, mustan siirto

Järvenpää-Rönkä, mustan siirto

Lahdelma-Agopov, valkean siirto

Lindholm-Tiitta, mustan siirto

Korjauksia edelliseen kierrosraporttiin:

  • Ristojalla oli valkeat pelissä Ristoja-Tiitta. Tiitta aloitti turnauksen virallisesti vasta neljännellä kierroksella, joten kolmannen kierroksen peliä ei lasketa turnaustuloksiin.
  • Nyystin 9.0-0-0? (Petri Kekkiä vastaan, JSM 2016-17) tapahtui 6…Le7 7.Le3 0-0 8.Dd2 b6 jälkeisessä asemassa. Siinäkään sitä tosin ei pidetä hyvänä samasta syystä, 9…c4:n takia.

 

Valkeat vahvoilla naisten SM:n avauskierroksella

Teksti ja analyysit: Patrik Aalto

Norlamo-Turunen 1-0
Dannenberg-Ristoja 1-0
Lehtinen-Kokkonen 1-0
Nazarova-Walta 1-0

Pisteet ensimmäisen kierroksen jälkeen:

Norlamo, Dannenberg, Lehtinen, Nazarova 1
Turunen, Ristoja, Kokkonen, Walta 0

Naisten SM käynnistyi keskiviikkona ensimmäisellä kierroksella samaan aikaan yleisen sarjan kanssa. Ensimmäisellä kierroksella jokaisella pöydällä vaikutti valkeilla olevan selvä ennakkosuosikki, eikä tulosyllätyksiä tällä kertaa nähty.

Sarabella Norlamo pelasi vaihtoslaavilaista Tiina Turusta vastaan. Tasaisen avauksen jälkeen valkea sai kaksoissotilaan e-linjalle, mutta voitti vähän ajan päästä mustalta sotilaan pienen taktiikan avulla. Molemmat olisivat voineet pelata tarkemmin, mutta lopulta päädyttiin loppupeliin, jossa valkeilla oli se sotilas enemmän, mutta mustilla paljonkin kompensaatiota torninsa kakkosrivillä ansiosta. Sarabella sai kuitenkin häädettyä sen sieltä pois, jonka jälkeen realisoi etunsa voitoksi vielä viimeisen taktisen kikan ansiosta.

Alia Dannenbergin ja Aulikki Ristojan peli alkoi englantilaisittain, mutta vaihtui sitten kuningasintialaiseen. Musta pääsi aloittamaan hyökkäyksensä ehkä hieman valkeaa ennen, mutta asema pysyi tasaisena, kunnes Aulikilla oli hyvä mahdollisuus napata selvä etu itselleen Alian taktisen virheen ansiosta. Kun niin ei kuitenkaan käynyt, sai valkea heti paremman aseman ja lopulta voittoloppupelin. Realisointi sujui Alialta ihan mallikkaasti.

Heljä Lehtisen ja Sirpa Kokkosen peli meni myöskin hieman erikoista kautta vaihtoslaavilaisen sotilasasemaan. Avauksen jälkeen valkeilla oli lähettipari, mutta asema oli tasainen. Musta lähti rohkeasti avaamaan keskustaa, mutta heti sen jälkeen uhrasi yllättävästi upseerin! Ehkäpä se oli etukäteen suunniteltu, mutta joka tapauksessa se oli epäkorrekti. Valkean kuningasasema aukeni vähän, mutta Heljä voitti toisenkin kevyen ja melko helposti myös pelin, kun daamitkin menivät vaihtoon.

Anastasia Nazarova ja Päivi Walta ovat molemmat naisten fidemestareita, joten kamppailusta oli lupa odottaa mielenkiintoista, vaikka Anastasia ennakkosuosikki olikin.

Hurme, Aakio ja Auvinen johtavat seniorien SM-kisaa

Harri Hurme pelasi vakuuttavan oloisesti Leo Peltolaa vastaan kolmannen kierroksen kärkikamppailuss. Loppuratkaisu tuli pikkukombilla, kun Hurme pääsi lyömään mustan ratsun e7:stä ja olisi jatkossa jäänyt puhtaan upseerin voitolle.

Seppo Aakion ja Veikko Koskisen skandinaavisella puolustuksella alkanut peli päättyi pikavauhtia Koskisen töppäykseen 14…h6, joka menettää pelin lähes välittömästi.

Jännä, symmetrinen loppuasema nähtiin pelissä Heikki VistiRaimo Leukkunen. Visti oli siirtänyt viimeksi 50.Kd3–e3 ja ehdotti tasapeliä, jonka Leukkunen otti vastaan. Asema on kuitenkin mustan voitto siirolla 50…Re6. Toki ratsujenvaihtoa seuraava sotilaslopupeli on laskettava tarkasti, vaikka mustalla onkin sotilas enemmän.

Kari Teräsalo syötti keskipelissä Esa Auviselle sotilaan. Auvinen kiitti sotilaasta eikä antanut Teräsalolle todellisia hyökkäysmahdollisuuksia vaan realisoi etunsa voitoksi.

Vauhdikas peli nähtiin seurakumppaneiden Kaj Kivipellon ja Helge Ruotasen välillä. Kuulopuheiden mukaan Kivipelto ei ollut oikein tyytyväinen avaukseensa, vaan oli miten oli molemmat pelaajat olivat selvästi päättäneet tehdä vastustajastaan pikavauhtia matin. Kivipelto ehti ensin.

Eero Patola ja Harri Nyrhinen pelasivat puolestaan hollantilaisen kivimuuria. Patolan kuningas lähti erikoiselle ristiretkelle melko varhaisessa vaiheessa, eikä Nyrhisellä tuntunut olevan erityisiä vaikeuksia osoittaa valkean monarkin pyrkimyksiä turhiksi.

Lyhytpeli oli myös SihvonenLyly. Musta syötti avausvaiheen lopulal tärkeän keskustasotilaan ja jäi sivustakatsojaksi.

GrönroosSorri oli värikäs kamppailu, joka päättyi melko yllättäen tasapeliin, toki loppuasema sitä jo edellyttikin. 20. siirron kohdalla mustalla olisi tiedossa komea voitto. Asemaan kannattaa perehtyä hetki. Ratkaisu jutun lopussa.

Matti Grönroos – Juhani Sorri, mustan 20. siirto. Miten musta voittaa?

Jussi ei voittoa valitettavasti huomannut, ja mustan asema luisui lopulta selvästi huonommaksi. Grönroos puolestaan päätti loppupelissä ottaa varman tasapelin.

Häntäpöydillä Kangas otti voiton Kukkosesta ja Saharinen Pitkäsestä.

Neljäs kierros käynnistyi kolme minuuttia sitten seuraavin peliparein:

 

”Maaottelussa” LauttSSK–KS-58 Lauttasaari siirtyi hienoiseen johtoasemaan:

LauttSSK
Harri Hurme 2,5
Seppo Aakio 2,5
Harri Nyrhinen 2

KS-58
Heikki Visti 2
Kaj Kivipelto 2
Tero sihvonen 2
Veikko Koskinen 1,5
Helge Ruotanen 1
Seppo Lyly 1

Pelissä Grönroos–Sorri musta olisi voittanut komeasti jatkamalla 20…Tb5. Jos valkea lyö 21.Rxb5, niin musta tekee matin 21…gxf3. Valkean paras olisikin toivoton 21.Dxb5.

 

Jälleen tasapelitön kierros – Sauli Tiitta tulee mukaan varapelaajana Vesa-Pekka Heinolan keskeytettyä kilpailun

SM-turnaus
Kierrosraportti 3. kierros

TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

Luukkonen (2) – Keinänen (2) 0-1, 55
Järvenpää (1½) – Sipilä (1½) 0-1, 37
Agopov (1) – Köykkä (1½) 0-1, 22
Nyysti (1) – Lahdelma (1) 1-0, 42
Hokkanen (1) – Norri (1) 1-0, 43
Rönkä (½) – Lindholm (0) 1-0, 40
Ristoja (0) – Heinola (0) 1-0 (w. o.)

Tilanne kolmen kierroksen jälkeen:

Keinänen 3
Sipilä ja Köykkä 2½
Luukkonen, Nyysti ja Hokkanen 2
Järvenpää ja Rönkä 1½
Agopov, Norri, Ristoja ja Lahdelma 1
Lindholm ja Tiitta 0

(Heinola 0/2 keskeytti)

Jälleen tasapelitön kierros, joten kolmen kierroksen jälkeen 20 pelatusta pelistä vain kaksi on päättynyt tasan! Turnausta johtaa ansaitusti yksin viime vuoden hopeamitalisti Toivo Keinänen, jonka nälkä on varmasti kasvanut vuoden aikana.

Luukkonen ja Keinänen pelasivat samaa daamigambiitin muunnelmaa kuin pari kertaa aikaisemminkin. Toivo luultavasti teki hyvän päätöksen poiketa edeltäjästä ensin, sillä Tommi valmistautuu mielellään syvällisesti, jos siihen on tilaisuus. Tommille tyypillistä on myös pelin terävöittäminen aina kun mahdollista (ja joskus muulloinkin), joten eripuoliset linnoitukset eivät olleet yllätys. Hän myös (t)uhrasi h-sotilaansa, mikä oli kuitenkin virhe, sillä kompensaatiota ei löytynyt ja Toivo ei ollut huijattavissa taktisesti.

Järvenpää pelasi 2.c3 Sipilän sisilialaista vastaan. Itse Jaria vastaan useasti valmistautuneena tiedän hänen pelaavan 2.c3 pääaseenaan, mutta vaihtelevan useiden alamuunnelmien välillä, jotta vastustaja ei pysty tähtäämään valmisteluissaan liikkumattomaan maaliin. Tällä kertaa Jari valitsi Rozentalisin keksinnön 4.g3. Avaus meni tasaisissa merkeissä, kunnes valkea päätti revitellä keskustassa. Musta sai koordinoitua nappulansa paremmin ja voitti pelin loogisesti (yhtä outoa siirtoparia lukuun ottamatta).

Köykkä pelasi ranskalaista Agopovia vastaan. Se ei voinut olla täysi yllätys, sillä ranskista Pekka on vääntänyt aina paljon. Ehkä alamuunnelma, Winawerin 8…Da5 oli kuitenkin yllätys, sillä Mikael valitsi kyseenalaisen suunnitelman, joka ei toiminut taktisestikaan. Tappio valkeilla 22. siirrossa oli kova isku hänen mestaruuden uusimistoiveilleen.

Nyysti ja Lahdelma pelasivat myös ranskalaista, mikä oli myös odotettavissa. Valkea sai mielestäni mukavaa etua, mutta eripuoliset linnoitukset pitivät aseman terävänä. Mustan kuningas oli kuitenkin koko ajan avoimempi uusille ideoille kuin valkean, mikä painoi pidemmän päälle ratkaisevasti.

Hokkanen pelasi Norria vastaan Torren hyökkäystä 3.Lg5, jonka faneihin en kuulu. Nytkään etua ei näkynyt, mutta toisaalta ei takuakaan kuulunut, joten joudun ratkaisun hyväksymään. 17.e4? oli kuitenkin virhe (parempi on 1.e4), sillä f4-sotilas jäi heikoksi. Ratkaisu syntyi lopulta loppupelissä, jossa mustan daami hallitsi lautaa valkean torniparin kompuroidessa toistensa jaloissa… näin olin valmis kirjoittamaan, kunnes nähtiin turnauksen toistaiseksi dramaattisin virhe!

Rönkä pystyy aloittamaan pelin joko vasemmalta (1.d4) tai oikealta (1.e4), mikä vaikuttaa häntä vastaan valmistautumista paljon. Tällä kertaa peli aukesi vasemmalta ja hän oli valmistellut Lindholmin pääavausta Grünfeldiä vastaan 4.Lf4:n huolellisesti. Daamien vaihto jo 8. siirrossa ei ollut tae tasapelistä, vaan mustalle jäi ongelmia ratkottavaksi, ei kaikkein pienimpänä c5-sotilaan takaisinvoittaminen. Muutenkin varhainen daamittomaan keskipeliin siirtyminen saattoi olla hyvä strategia taktikkona kunnostautuvaa Jereä vastaan. Edes mustan lähettipari ei antanut kompensaatiota, ja Erik sai koko pisteen johdonmukaisen esityksen jälkeen.

Heinola keskeytti turnauksen. Ilmoitus tuli juuri ennen kierrosta, mutta pikaisella kilpailutoimikunnan päätöksellä mukaan otettiin tilalle varapelaaja Sauli Tiitta, joten vapaakierroksia ei onneksi tule jatkossakaan. Peli RistojaTiitta päättyi mustan voittoon, mutta peliä ei voida paritussääntöjen mukaan huomioda kisan virallisiin tuloksiin.

Järvenpää-Sipilä, mustan siirto. Voiko d5:n lyödä?

Nyysti-Lahdelma, valkean siirto

Hokkanen-Norri, valkean siirto






Naisten SM turnaus alkaa tänään

SM-turnaustunnelma paranee tänään entisestään, kun naiset aloittavat oman SM-kilpailunsa iltapäivällä klo 16.

Selvänä ennakkosuosikkina kisaan lähtee neljänä edellisenä vuonna mestaruuden voittanut Anastasia Nazarova, 17. Kovia haastajia hänellä kuitenkin riittää, sillä mukana ovat viisinkertainen hopeamitalisti Alia Dannenberg, 44, ja viime- ja toissavuotinen pronssimitalisti Sarabella Norlamo, 16, sekä erinomaista nousua kohti kotimaista kärkeä tekevä Heljä Lehtinen, 15. Jännitysmomentteja kisaan tuovat myös kokeneet konkarit Päivi Walta, 64, Aulikki Ristoja, 70, Tiina Turunen, 57, ja ensikertalainen Sirpa Kokkonen, 51.

Mielenkiintoista on, että tänä vuonna SM-kilpailussa pelaa tänä vuonna peräti kaksi äitiä, Aulikki ja Tiina, joiden pojat, Samu ja Jere, pelaavat samaan aikaan yleisessä SM-turnauksessa. Jää nähtäväksi, mitä vaikutusta tällä on heidän suorituksiinsa.

Voit osallistua naisten SM-kisan voittajaveikkaukseen alla.

Tiukka taistelutahti jatkui toisella kierroksella – ei yhtään tasapeliä

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Norri (1) – Luukkonen (1) 0-1, 34
Keinänen (1) – Nyysti (1) 1-0, 64
Sipilä (½) – Hokkanen (1) 1-0, 21
Köykkä (½) – Rönkä (½) 1-0, 40
Heinola (0) – Järvenpää (½) 0-1, 48
Lindholm (0) – Agopov (0) 0-1, 32
Lahdelma (0) – Ristoja (0) 1-0, 53

 

Tilanne kahden kierroksen jälkeen:

Luukkonen ja Keinänen 2
Sipilä, Köykkä ja Järvenpää 1½
Agopov, Nyysti, Norri, Hokkanen ja Lahdelma 1
Rönkä ½
Heinola, Ristoja ja Lindholm 0.

Jos ensimmäinen kierros oli lupaus kamppailullisesta turnauksesta, oli toinen kierros vahvistus sille, sillä yksikään peli ei päättynyt tasan!

Luukkonen joutui pian avauksen jälkeen asemallisiin vaikeuksiin Norria vastaan. Hänen onnistui kuitenkin sekoittaa soppaa sen verran, että Joose sekosi askeleissaan menettäen ensin etunsa ja sitten puolustuskelpoisen aseman aina tappioksi asti.

Keinänen pelasi Nyystiä vastaan katalonialaisessa 7.Re5-muunnelmaa, jossa valkea ryöstää sotilaan, mutta musta saa siitä kompensaatiota vaaleilla ruuduilla. Nytkin mustan kompensaatio oli riittävä, mutta Sampsa erehtyi pehmentämään tummia ruutujaan vakavasti 21. siirrollaan 21…g6, minkä jälkeen peli meni pitkälti yhteen maaliin.

Hokkasen jugoslavialainen epäonnistui pahasti Sipilää vastaan, eikä hän selviytynyt valkean ensimmäisestä hyökkäysaallosta hengissä.

Köykkä ja Rönkä pelasivat Caro-Kannia ja pelissä syntyi sama sotilasasema kuin ensimmäisen kierroksen pelissä Hokkanen-Heinola ja toisen kierroksen pelissä Norri-Luukkonen. Erik heikensi 11. siirrollaan 11…e6 f6-ruutua, mikä vaikutti ensi silmäykseltä merkityksettömältä, mutta Pekka valtasi lopulta suurimman osan laudan tummista ruuduista! Erikin lähettipari ei löytänyt mitään tekemistä, kun taas Peke pikkuhiljaa lähestyi mustan kuningasta ja ratkaisi pelin tyylipuhtaasti.

Heinolan ja Järvenpään vastaanotettu daamigambiitti johti aika klassisennäköiseen eristetyn d-sotilaan asemaan. Tasapaino alkoi järkkyä mustan eduksi 16. siirron kohdalla, kun Vesan 16.Re4? uhrasi/syötti minulle epäselvistä syistä sotilaan. Jarin realisointi sujui moitteettomasti.

Agopov yllätti ensimmäisellä siirrollaan Lindholmin (ja katselijat!) ja jätti c-sotilaansa puolimatkaan – 1…c6 siis! Pelattiin modernia etenemismuunnelmaa, jossa musta valtaa tilaa kuningaspuolella ja pelaajat usein linnoittautuvat eri puolille. Mikaelin nappulat löysivät johdonmukaisemmalta vaikuttavia ruutuja kuin vastustajansa ja hänen asemallinen upseerinuhrauksensa 15. siirrossa oli hieno keksintö. Voi olla, että Jere olisi voinut puolustautua tarkemmin, mutta käsittääkseni mustalla oli ainakin tarpeeksi peliä upseerista joka tapauksessa.

Lahdelman ja Ristojan pelissä pelattiin Gurgenidzen muunnelmaa, jolla on hiukan passiivinen maine. Henri sai normaalin carokannmaisen tilaedun, mutta ei löytänyt mustan asemasta hyökkäyskohteita. Samu paranteli asemaansa vähitellen ja oli jo hieman niskan päällä, kunnes hänelle sattui epätyypillinen taktinen moka 26. siirrossa. Sen jälkeen musta sai vielä mahdollisuuksia juuri ennen ajantarkistusta, mutta hyökkääjänä on helpompi pelata aikapulassa.

Norri-Luukkonen. Mikä on valkean temaattinen vastaus mustan siirtoon 12…f6 ? 

Norri-Luukkonen, mustan siirto

Sipilä-Hokkanen, valkean siirto

Lahdelma-Ristoja, valkean siirto

Kisaveikkaus 2. päivän jälkeen

Petri Hokkanen pitää edelleen piikkipaikkaa kisaveikkauksessa, kun kaikkiaan 97 ääntä on annettu. Mitä huominen tuo tullessaan?

Leo Peltola siirtyi yksin kärkeen seniorien SM-kilpailussa

Gambiitin Leo Peltola otti pikavauhtia voiton hallitsevasta Suomen mestarista Kaj Kivipellosta ja siirtyi yksin turnausjohtoon. Kierroksen muina yllätyksinä voidaan pitää Mauno Kankaan tasapeliä Juhani Sorria ja samalla tavoin Esa Auvisen tasapeliä Harri Hurmetta vastaan. Kierroksella nähtiin kaikkiaan viisi tasapeliä, ja voittoihin Peltolan lisäksi ylsivät Veikko Koskinen, Helge Ruotanen, Seppo Lyly ja Eero Patola.

Huomisella kolmannella kierroksella kohtaavat seuraavat peliparit:

Turnauksessa on edustettuna kaikkiaan kymmenen seuraa. Kulttuuri-Shakki-58, 6, ja Lauttasaaren Suomalainen Shakkikerho, 3, ovat kansoittaneet lähes puolet kilpailusta. Mielenkiintoista onkin seurata myös tätä epävirallista maaottelua kahden helsinkiläisseuran välillä, vaikka Kulttuuri-Shakilla toki onkin etulyöntiasema kaksinkertaisen osanottajamäärän ansiosta.

LauttSSK
Harri Hurme 1,5
Seppo Aakio 1,5
Harri Nyrhinen 1

KS-58
Veikko Koskinen 1,5
Heikki Visti 1,5
Kaj Kivipelto 1
Tero sihvonen 1
Helge Ruotanen 1
Seppo Lyly 1

Ensimmäinen kierros alkoi kamppailullisesti

Ensimmäinen kierros alkoi kamppailullisesti

Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Agopov – Norri 0-1, 50
Ristoja – Keinänen 0-1, 50
Luukkonen – Lahdelma 1-0, 61
Nyysti – Lindholm 1-0, 33
Hokkanen – Heinola 1-0, 41
Rönkä – Sipilä ½-½, 60
Järvenpää – Köykkä ½-½, 29

Tilanne 1. kierroksen jälkeen:
Keinänen, Luukkonen, Nyysti, Hokkanen ja Norri 1
Sipilä, Köykkä, Rönkä ja Järvenpää ½
Agopov, Ristoja, Lahdelma, Lindholm ja Heinola 0.

Ensimmäinen kierros alkoi kunnon rähinällä, sillä seitsemästä pelistä viisi päättyi tulokseen.

Kovin vääntö nähtiin hallitsevan mestarin Agopovin ja SM-turnaukseen paluun tehneen Norrin välillä. Peli alkoi klassisesti espanjalaisittain, kuten näiden pelaajien välillä yleensä aina näillä väreillä, mutta pian asema sai vähemmän klassisia virheitä ja lopulta tuloksena oli sekava asema, jossa tosin valkean asema oli koko ajan enemmän sekava kuin mustan. Piiskan viuhuessa ankarasti virheitäkin sattui, mutta lyhyttä välivaihetta lukuun ottamatta Joose hallitsi peliä ja otti ansaitun voiton (tosin onko muunlaisia voittoja olemassakaan?).

SM-tasolla jo kokenut Keinänen voitti kypsän asemapelin ensikertalaista Samu Ristojaa vastaan.

Luukkonen voitti Lahdelman, jonka pari taktista vahinkoa saivat minut epäilemään turnausväsymystä, sillä hän palasi nuorten SM-kisoista (voittajana!) vasta edellisenä iltana.

Nyysti puolestaan kumosi tyylikkäästi Lindholmin riskinnäköisen idean Najdorfin englantilaisessa hyökkäyksessä.

Hokkanen yllätti voittamalla ennakkosuosikkiäänestyksen ja myös pelinsä Heinolaa vastaan! Heinolan strategia osoittautui hieman liian riskialttiiksi heikon kuninkaansa takia.

Rönkä yllätti pelaamalla wieniläistä Sipilää vastaan. Yllätys oli myös pikainen daamienvaihto, minkä jälkeen asemasta ei löytynyt aivan tarpeeksi peliä tuloksen saamiseksi.

Järvenpää ja Köykkä kuivailivat myös. Olen tosin itsekin harrastanut valkeilla samaa muunnelmaa, mutta puolustuksekseni voin sanoa, että voitin kyseisen pelin!

Ennen pelien esittämistä annan lukijan testata taitojaan muutamassa peliasemassa. Jos kaikki menevät oikein, suosittelen lämpimästi ilmoittautumista ensi vuoden kisaan!

Agopov-Norri, mustan 23. siirto

Agopov-Norri, valkean 33. siirto

Luukkonen-Lahdelma, 10.Ld3:n jälkeen. Mitä valkea aikoo?

Luukkonen-Lahdelma, mustan 15. siirto

Luukkonen-Lahdelma, valkean 31. siirto

Nyysti-Lindholm, valkean 14. siirto

Hokkanen-Heinola, valkean 32. siirto

Seniorien SM starttasi maanantaina aamupäivällä

Kaksikymmentä kokenutta shakkijermua aloittivat pelin. Eilen aamupäivällä kello kymmenen laitettiin seniorien +65-sarjan pelit käyntiin. Ja siitä se sitten taas lähti – lähes puolentoista viikon mittainen antoisa SM-kisarupeama.

Vaan ihan kaikkia kelloja ei käynnistettykään vielä kymmeneltä, sillä seniorien ykköspöydällä Juhani Sorrin vastustaja Raimo Leukkunen myöhästyi alusta sekaannuksen vuoksi noin tunnin verran. Kohteliaana miehenä Jussi suostui odottelemaan kaikessa rauhassa kilpakumppaniaan, joka tuli paikalle, kiitti ja – voitti. Sorrin mukaan hän oli häviöasemassa jo neljän(!) siirron jälkeen ja totesi huvittuneena livelaudankin ymmärtäneen tilanteen – ykköspöydän lauta oli nimittäin mykkänä koko pelin ajan.

Muita varsinaisia yllätyksiä kierroksella ei sitten sattunutkaan. Kovia vääntöjä nähtiin toki.

Livepeleistä Kaj Kivipellon ja Seppo Lylyn kohtaaminen päättyi vahvemmin startanneen Kivipellon voittoon sotilasylivoiman kasvaessa lopulta liian suureksi. Eero Patola puolestaan rymisteli avauksessa kuningaspuolelta liian holtittomasti, ja Harri Hurme teki vastaiskun keskustassa ja daamisivustalla ja voitti jatkossa ratkaisevasti materiaalia. Mauno Kankaan asema jäi reikäiseksi Seppo Aakiota vastaan. Kun lopulta tornikin jäi kiinni, niin Kangas katsoi parhaaksi pian luovuttaa. Teräsalon Kari puolestaan napsi Ruotasen Helgeltä sotilaan kerrallaan ja otti hallitun näköisen voiton. Petri Saharisen ranskalainen ei oinnistunut, vaan Heikki Visti sai vahvan aseman valkeilla ja voitti melko helpon oloisesti.

Tänään pelit käynnistyvät taas klo 10. Tervetuloa seuraamaan pelejä joko näiden sivujen kautta tai paikan päälle Shakkiareenalle Helsinkiin.

1. päivän kisaveikkaus

Maanantaina kisaveikkaukseen SM:n voittajasta tuli 60 vastausta. Eniten ääniä keräsi Petri Hokkanen. Kuinka käy jatkossa?

Shakin SM 2019 alkaa – veikataanpa voittajaa!

Shakki on tietysti vakava asia, eikä virallisilla kisasivuilla täten tietenkään pitäisi järjestää veikkausta kilpailun voittajasta. Eikä varsinkaan itse ennustaa lopputuloksia. Kaiken uhalla julkistamme tässä nyt kuitenkin erehtymättömän tietokoneen arvion varsinaisen SM:n lopputuloksista.

Käytetty algoritmi painottaa pelaajien tuloksia SM-kisan tasoisia vastuksia vastaan viimeisen n. puolentoista vuoden ajalta. Muitakin tekijöitä on otettu huomioon, mutta paljastamatta sen enempää algoritmin salaisuuksia on syytä mennä suoraan lopputuloksiin. Kaikesta huolimatta näihin kannattaa suhtautua tiukalla varauksella ja ripauksella huumoria.

Voit myös osallistua kisaveikkaukseen alla.

Vilka Sipilä 6,5
Mikael Agopov 6
Pekka Köykkä 6
Tommi Luukkonen 5,5
Toivo Keinänen 5,5
Joose Norri 5
Jari Järvenpää 4,5
Sampsa Nyysti 4,5
Erik Rönkä 4,5
Vesa-Pekka Heinola 4
Henri Lahdelma 3,5
Jere Lindholm 3
Samu Ristoja 2,5
Petri Hokkanen 2