Teksti ja analyysi: Patrik Aalto

Nazarova – Turunen 1–0
Walta – Lehtinen 1/2–1/2
Ristoja – Norlamo 0–1
Kokkonen – Dannenberg 0–1

Lopulliset pisteet seitsemän kierroksen jälkeen:
Nazarova 6,5
Lehtinen, Norlamo 4,5
Dannenberg 4
Walta 3,5
Ristoja 3
Turunen 2
Kokkonen 0

Yleisen sarjan tapaan mestari oli Naisten SM:ssä selvillä jo ennen viimeistä, eli tässä tapauksessa seitsemättä kierrosta. Anastasia Nazarovan valtakausi saa odotetusti jatkoa. Varsinkin hopeamitalista käytiin vielä viimeisellä kierroksella kova taistelu, joka johti Heljä Lehtisen voittoon vertailulla ennen pronssiin jäänyttä Sarabella Norlamoa. Heljällä oli ennen viimeistä kierrosta puolen pisteen etumatka, mutta tällä kierroksella hän pelasi tasan siinä missä Sarabella voitti. Hopean kohtalo ratkesi lopulta kolmannessa vertailussa eli Sonneborn-Bergerissä: Ensin katsottiin keskinäistä peliä, joka päättyi tasan, sitten voittojen määrää, joita molemmilla oli kolme. Heljän vertailut olivat parempia myös ennen viimeistä kierrosta, joten ehkä hän oli laskenut tasapelin riittävän parhaaseen mahdolliseen loppusijoitukseen, mitä siinä vaiheessa oli mahdollista saavuttaa, kun Anastasiaakaan ei enää kiinni voinut saada. Kaikki lopputulokset: https://www.shakkiliitto.fi/nuoret-ottivat-karkipaikat-naisten-smssa-anastasia-nazarova-jalleen-ylivoimainen-voittaja/

Alia Dannenberg pelasi mustilla jugoslavialaista Sirpa Kokkosta vastaan. Musta sai vaihdettua ratsunsa lähettiin, ja sitä myöten tasoitti. Myöhemmin alkoi hyökkäys valkean daamisivustaa kohtaan, josta musta voitti sotilaan. Etu kasvoi todella suureksi ja oli sitä lopun pelin ajan yhtä siirtoa lukuun ottamatta. Valkeilla oli mahdollisuus saada tasa-asema melko vaikeasti huomattavalla jatkolla, jota kumpikaan pelaajista ei siis nähnyt. Kun Sirpa ei tilaisuutta käyttänyt hyväkseen, voitti Alia pelin melko nopeasti.

Aulikki Ristoja pelasi Collen kiilaa Sarabellaa vastaan. Yksi huono siirto valkeilta antoi mustille mahdollisuuden hankkia etua vaihtamalla lähetin ratsuun ja aiheuttamalla valkeille kaksoissotilaan, ja sen Sarabella käytti. Musta pelasi oikeastaan koko pelin todella loogisesti, eikä siitä jäänyt paljoa kerrottavaa; valkean c4- ruutu oli todella heikko, ja sitä hyödyntämällä musta pääsi siirtymään voittoloppupeliin sotilasta enemmällä. Vahva esitys viimeisellä kierroksella Sarabellalta!

Kärkipöydällä Anastasia pelasi Caro-Kannia vastaan mielenkiintoista muunnelmaa, jossa pelataan paljon ratsuilla ja häiritään niillä mustan peliä. Se vaikutti toimivan ihan hyvin, ja vastustaja Tiina Turusen epätarkkuuksien ansiosta valkea sai suurta kehitysetua. Sen jälkeen pystyikin tekemään pienen uhrauksen e6:een, josta valkea voitti sotilaan, koska sitä ei voinut ottaa vastaan mustan linnoittumattoman kuninkaan takia. Loppu oli aika lailla yhtä maalia, itse asiassa valkea ”uhrasi” myöhemmin toisenkin upseerin mustan kuningasasemaan, koska se oli paljastus. Rutiinivoitto Anastasialle.

Päivi Wallan ja Heljän peli olisi hyvin voinut keikauttaa hopean Sarabellalle, koska Heljä oli suuressa vaarassa hävitä. Avaus oli c3-sisilialaista ja tasaista. Sen jälkeen syntyneessä asemassa c- ja d-linjat olivat avoimia, ja valkeilla vaikutti olevan hieman mukavampi pelata. Mustilla ei kuitenkaan ollut suurta hätää, kunnes valkeille avautui eräs mahdollisuus pistää mitalijaot uusiksi. Molemminpuolisten näkemättömyyksien kautta päädyttiin kuitenkin remissiloppupeliin, ja vertailut siis olivat Heljälle edullisia Sarabellaa vastaan.