Seitsemän kierroksen jälkeen Harri Hurme ja Leo Peltola jakavat kärkisijaa 5,5 pisteellä. Samoin kolmatta sijaa jakavat Harri Nyrhinen ja Kaj Kivipelto. Heidän takanaan on puolen pisteen päässä tasainen kuuden pelaajan rintama. Loppukierroksista on tulossa todella jännittävät!

Kärkiottelussa Kivipelto avasi tapansa mukaan 1.b3, mutta jätti sivustoidun lähettinsä suljetun sotilasketjun taakse ja asema muistutti kääntövärein ranskalaista. Kaitsu ilmeisesti päätti, että asemaa on avattava radikaalein keinoin, 14.f4, mutta mustilla pelaava Hurme hyötyi kyllä enemmän valkean ratkaisusta. Hurme jatkoi kuitenkin huonosti ja päästi Kivipellon näyttämään taktista iskuvalmiuttaan. 23.Txg7+! Kxg7 24.Df6+ Kg8 25.Lxg6! on siirtosarja, mikä ei välttämättä joka pojalle tule mieleen. Lähettiä ei voi lyödä, koska seuraisi 25…hxg6 26.Dxg6+ Kh8 27.Lg5, joten Hurmeen oli annettava laatu takaisin ja tyydyttävä taistelemaan kahta sotilasta vähemmällä. Kivipelto pelasi loppupelin passiivisesti, ja tasapelistä sovittiin hieman ennen 50. siirron täyttymistä.

Kivipelto–Hurme, valkean 23. siirto

Turnauksen lyhin peli nähtiin Leo Peltolan ja Seppo Aakion välillä. Aakio teki 9. siirtonsa silmänräpäyksessä, ja näytti pöytäkirjaan siirtoa merkitessään huomaavan, että tuli tehtyä ainakin kolmen kysymysmerkin siirto. Peltola tarttui daamiinsa eikä ennättänyt vielä oikein laskeakaan sitä kädestään 10.Dd8#, kun Aakio ojensi kätensä. Rankka turnaus tuntuu jo pohkeissa.

Leukkunen puolestaan pelasi hieman mystisen oloisesti mustilla lähettinsä pois pelistä a3:n kautta b2:een. Nyrhinen reagoi aloittamalla hyökkäyksen kuningassivustalla. Kun Leukkunen ei jatkanut johdonmukaisesti 14…Rb4, Nyrhinen runnoi hyökkäyksensä voimalla läpi.

Koskinen sai kuin lahjaksi Caro-Kannilla voittavan aseman Auvisen lyötyä väärän ratsun 18. siirrossa. Sen sijaan että olisi ottanut kaksi tervettä sotilasta, Koskinen tyytyi yhteen ja muutaman siirron kuluttua vielä remissiin.

Sorri otti nyt kolmannen peräkkäisen voittonsa. Tällä kertaa uhriksi joutui Heikki Visti, joka menetti pikkutaktiikalla kaksi lähettiä ja sotilaan tornista. Peliä ei jatkettu tämän jälkeen enää pitkään. Konekin näyttää mustalle selvää voittoa. Sitä asema tietysti onkin, mutta jonkin verran hieromista vielä riittäisi, sillä varsinkin mustan valkearuutuinen lähetti on pitkään aika näköalattomassa paikassa.

Visti–Sorri, loppuasema.

Seppo Lyly sai lupaavan näköisen aseman Ruotasta vastaan. Asema muistutti kääntöväreillä ranskalaista puolustusta pelaavan pahalta unelta. Lyly kuitenkin vaihtoi Ruotasen ”ranskalaislähetin” suosiolla eikä keksinyt sen jälkeen oikeaa tapaa edetä. Jokin kangastus sai hänet tuhraamaan ratsunsa – ja pian toivottomassa asemassa luovuttamaan pelinsä.

Eero Patola voitti Petri Saharisen ihan hyvän pelisuorituksen jälkeen. Alussa nähtiin kyllä hieman erikoinen manööveri. Vaihtoslaavilaisen struktuurissa, jossa musta on sulkenut valkearuutuisen lähettinsä sotilasketjun sisään, Patola kulutti monta ratsun siirtoa vaihtaakseen sen Saharisen huonoon lähettiin. Jatkossa Patola viritti mustalle pikku ansan käyttäen d4-sotilasta syöttinä. Ansa laukesi, ja Saharinen olikin se, joka menetti materiaalia. Kun vielä jatkossa putosi pari ratsua tornista, niin peli oli sillä selvä.

Terävästi ja oikeammin kaksiteräisesti avauksia pelaavalla Sihvosen Terolla oli hetken voittoasema Mauno Kangasta vastaan. Tero oli varmasti jo jonkin aikaa haaveillut pujahtaa ratsulla sisään mustan asemiin. Kun tilaisuus 27. siirron kohdalla tuli (27.Rd6+!), ei Tero ollutkaan enää niin varma suunnitelman toimivuudesta. Yllättäen epäröinti maksoi muutaman siirron kuluttua upseerin ja koko pelin.

Sihvonen–Kangas, valkean 27. siirto

Kahdella viimeisellä pöydällä Teräsalo hävisi Grönroosille ja turnaukseen varapelaajana tullut Jouko Miikkulainen sopi pikavauhtia tasapelin Martti Kukkosen kanssa.

Kun kaksi kierrosta on jäljellä, niin Lauttasaari pitää tiukasti edelleen pintansa epävirallisessa seurakamppailussa Kulttuuri-Shakkia vastaan:

LauttSSK
Harri Hurme 5,5
Harri Nyrhinen 4,5
Seppo Aakio 4

KS-58
Kaj Kivipelto 4,5
Veikko Koskinen 4
Helge Ruotanen 4
Heikki Visti 3
Seppo Lyly 3
Tero Sihvonen 2,5