SM-turnaus
Kierrosraportti 3. kierros

TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

Luukkonen (2) – Keinänen (2) 0-1, 55
Järvenpää (1½) – Sipilä (1½) 0-1, 37
Agopov (1) – Köykkä (1½) 0-1, 22
Nyysti (1) – Lahdelma (1) 1-0, 42
Hokkanen (1) – Norri (1) 1-0, 43
Rönkä (½) – Lindholm (0) 1-0, 40
Ristoja (0) – Heinola (0) 1-0 (w. o.)

Tilanne kolmen kierroksen jälkeen:

Keinänen 3
Sipilä ja Köykkä 2½
Luukkonen, Nyysti ja Hokkanen 2
Järvenpää ja Rönkä 1½
Agopov, Norri, Ristoja ja Lahdelma 1
Lindholm ja Tiitta 0

(Heinola 0/2 keskeytti)

Jälleen tasapelitön kierros, joten kolmen kierroksen jälkeen 20 pelatusta pelistä vain kaksi on päättynyt tasan! Turnausta johtaa ansaitusti yksin viime vuoden hopeamitalisti Toivo Keinänen, jonka nälkä on varmasti kasvanut vuoden aikana.

Luukkonen ja Keinänen pelasivat samaa daamigambiitin muunnelmaa kuin pari kertaa aikaisemminkin. Toivo luultavasti teki hyvän päätöksen poiketa edeltäjästä ensin, sillä Tommi valmistautuu mielellään syvällisesti, jos siihen on tilaisuus. Tommille tyypillistä on myös pelin terävöittäminen aina kun mahdollista (ja joskus muulloinkin), joten eripuoliset linnoitukset eivät olleet yllätys. Hän myös (t)uhrasi h-sotilaansa, mikä oli kuitenkin virhe, sillä kompensaatiota ei löytynyt ja Toivo ei ollut huijattavissa taktisesti.

Järvenpää pelasi 2.c3 Sipilän sisilialaista vastaan. Itse Jaria vastaan useasti valmistautuneena tiedän hänen pelaavan 2.c3 pääaseenaan, mutta vaihtelevan useiden alamuunnelmien välillä, jotta vastustaja ei pysty tähtäämään valmisteluissaan liikkumattomaan maaliin. Tällä kertaa Jari valitsi Rozentalisin keksinnön 4.g3. Avaus meni tasaisissa merkeissä, kunnes valkea päätti revitellä keskustassa. Musta sai koordinoitua nappulansa paremmin ja voitti pelin loogisesti (yhtä outoa siirtoparia lukuun ottamatta).

Köykkä pelasi ranskalaista Agopovia vastaan. Se ei voinut olla täysi yllätys, sillä ranskista Pekka on vääntänyt aina paljon. Ehkä alamuunnelma, Winawerin 8…Da5 oli kuitenkin yllätys, sillä Mikael valitsi kyseenalaisen suunnitelman, joka ei toiminut taktisestikaan. Tappio valkeilla 22. siirrossa oli kova isku hänen mestaruuden uusimistoiveilleen.

Nyysti ja Lahdelma pelasivat myös ranskalaista, mikä oli myös odotettavissa. Valkea sai mielestäni mukavaa etua, mutta eripuoliset linnoitukset pitivät aseman terävänä. Mustan kuningas oli kuitenkin koko ajan avoimempi uusille ideoille kuin valkean, mikä painoi pidemmän päälle ratkaisevasti.

Hokkanen pelasi Norria vastaan Torren hyökkäystä 3.Lg5, jonka faneihin en kuulu. Nytkään etua ei näkynyt, mutta toisaalta ei takuakaan kuulunut, joten joudun ratkaisun hyväksymään. 17.e4? oli kuitenkin virhe (parempi on 1.e4), sillä f4-sotilas jäi heikoksi. Ratkaisu syntyi lopulta loppupelissä, jossa mustan daami hallitsi lautaa valkean torniparin kompuroidessa toistensa jaloissa… näin olin valmis kirjoittamaan, kunnes nähtiin turnauksen toistaiseksi dramaattisin virhe!

Rönkä pystyy aloittamaan pelin joko vasemmalta (1.d4) tai oikealta (1.e4), mikä vaikuttaa häntä vastaan valmistautumista paljon. Tällä kertaa peli aukesi vasemmalta ja hän oli valmistellut Lindholmin pääavausta Grünfeldiä vastaan 4.Lf4:n huolellisesti. Daamien vaihto jo 8. siirrossa ei ollut tae tasapelistä, vaan mustalle jäi ongelmia ratkottavaksi, ei kaikkein pienimpänä c5-sotilaan takaisinvoittaminen. Muutenkin varhainen daamittomaan keskipeliin siirtyminen saattoi olla hyvä strategia taktikkona kunnostautuvaa Jereä vastaan. Edes mustan lähettipari ei antanut kompensaatiota, ja Erik sai koko pisteen johdonmukaisen esityksen jälkeen.

Heinola keskeytti turnauksen. Ilmoitus tuli juuri ennen kierrosta, mutta pikaisella kilpailutoimikunnan päätöksellä mukaan otettiin tilalle varapelaaja Sauli Tiitta, joten vapaakierroksia ei onneksi tule jatkossakaan. Peli RistojaTiitta päättyi mustan voittoon, mutta peliä ei voida paritussääntöjen mukaan huomioda kisan virallisiin tuloksiin.

Järvenpää-Sipilä, mustan siirto. Voiko d5:n lyödä?

Nyysti-Lahdelma, valkean siirto

Hokkanen-Norri, valkean siirto