Tapani Sammalvuo
info@shakkivalmennus.fi

Keinänen (3)– Köykkä (2½) 1-0, 43
Sipilä (2½) – Luukkonen (2) 1-0, 32
Hokkanen (2) – Nyysti (2) 0-1, 29
Järvenpää (1½) – Rönkä (1½) 0-1, 60
Lahdelma (1) – Agopov (1) ½-½, 50
Norri (1) – Ristoja (1) 1-0, 35
Lindholm (0) – Tiitta (0) 0-1, 60

Tilanne neljän kierroksen jälkeen:
Keinänen 4
Sipilä 3½
Nyysti 3
Köykkä ja Rönkä 2½
Luukkonen, Norri ja Hokkanen 2
Agopov, Järvenpää ja Lahdelma 1½
Ristoja ja Tiitta 1
Lindholm 0
Heinola 0 (keskeytti)

Kärjessä Keinäsen voittojuna jyräsi tällä kertaa Köykän. Englantilaisittain alkaneessa pelissä kamppailtiin siitä, kumman nappulat olivat oudommin. Tämän kilpailun voitti Köykkä, eli edun sai Keinänen. Ensi silmäyksellä etu oli koko ajan valkean puolella, mutta 23. siirrossa mustalla olisi ollut tilaisuus pistää hanttiin tummilla ruuduilla siirrolla 23…Rd4!. Tämän jäätyä käyttämättä mustan asemasta katosi pito ja Toivo voitti pelin ongelmitta.

Sipilän ja Luukkosen välisessä kohtaamisessa vastakkain olivat kaksi Suomen taktisinta petoa. Tommi pelasi jugoslavialaista, johon Vilka vastasi itävaltalaisella hyökkäyksellä, kuten kaksi kierrosta aikaisemmin Hokkasta vastaan. ”Luu-Kone” oli valmistellut poikkeamaksi pääjatkoksi mainitsemani 8…Rh5:n ja saikin aivan pelikelpoisen aseman. 17. siirrossa hän kuitenkin pyrki suoraan toimintaan, mikä ei ollut aseman vaatimusten mukaista. ”VilkaS” otti materiaalin ja kiitti.

Hokkanen pelasi englantilaista, johon Nyysti vastasi systeemiasetelmalla. Valkea ei kuitenkaan ikinä pelannut d4, vaan jatkoi kyttäilyä. Keskustan valtasikin musta, mikä ei vielä olisi ollut niin vakavaa, mutta asemallinen virhe 14.e4?! teki molemmista valkean läheteistä huonoja ja lisäksi musta pääsi etenemään kuningaspuolella ensin. Valkea vastasi samalla mitalla, mutta savun hälvennyttyä hänelle jäi riippuvat sotilaat e4 ja f4, jotka olivat kovan painostuksen alla. Loppu tuli jo 29 siirrossa, kun valkea olisi menettänyt sekä e- että f-sotilaansa.

Rönkä pelasi jälleen hyvin, nyt uhrina oli Järvenpää. Caro-Kann johtaa yleensä rauhalliseen peliin, mutta 12 siirron jälkeen Erik oli uhrannut mustilla jo kolme sotilasta! Tämä tosin taisi kaikki olla valmisteluita, sillä mustan siirrot tuntuivat ilmestyvän lähetykseen lähes välittömästi, kun taas valkealla aikaa kului vaikeita ongelmia ratkoessa. Ja eihän se lopulta onnistunutkaan, sillä luultavasti ratkaiseva virhe tuli jo 15. siirrossa.

Lahdelma toipui hyvin eilisestä tappiostaan, sillä hän painosti Agopovia Grünfeldissä 50 siirtoa ennen tasapelin sopimista. Välillä etu oli voittavakin, mutta kriittisillä hetkillä tarkimmat jatkot eivät löytyneet ja Ago selvisi säikähdyksellä. Mestaruuden uusimisen kannalta tämä tasapeli kuitenkin oli käytännössä armonisku.

Ristoja yllätti Norrin (ja ainakin minut) valitsemalla mustilla puolislaavilaisen puolustuksen. Siihen Joose on yleensä vastannut Meranon muunnelmalla (5.e3), mutta tällä kertaa hän vastasi yllätykseen yllätyksellä ja pelasi terävämmin 5.Lg5. Samu väisti teoriajatkot häätämällä lähetin aina g3:een asti, mutta siihen miksi juuri teoriajatkot ovat teoriajatkoja, on syynsä: valkea sai selvän edun. Joose osoitti suunnitelman huonot puolet avaamalla aseman tehokkaasti.

Lindholm ja Tiitta pelasivat samaa Caro-Kannin muunnelmaa kuin pelissä Lindholm-Agopov. Ehkä Saulia kiehtoivat muunnelmalle temaattiset siirrot …h6 ja …g5, jotka joskus on nähty hänellä kahtena ensimmäisenäkin siirtona! Nyt Jere erehtyi asemallisesti siirrolla 13.exf6?!, jonka jälkeen musta valtasi ratsuilleen erinomaiset vaaleat ruudut e4 ja f5. Myös mustan peli kuningassivustalla oli paljon nopeampaa kuin valkean peli daamisivustalla – se itse asiassa ei ehtinyt käynnistyä lainkaan, ennen kuin musta jo murtautui läpi g-linjalta. Sauli voitti taktisesti sotilaan ja realisoi sen aika varmaotteisesti voitoksi. Nyt hän on Toivon lisäksi turnauksen ainoa maksimisti!

Keinänen-Köykkä, mustan siirto

Keinänen-Köykkä, valkean siirto

Hokkanen-Nyysti, mustan siirto

Järvenpää-Rönkä, mustan siirto

Lahdelma-Agopov, valkean siirto

Lindholm-Tiitta, mustan siirto

Korjauksia edelliseen kierrosraporttiin:

  • Ristojalla oli valkeat pelissä Ristoja-Tiitta. Tiitta aloitti turnauksen virallisesti vasta neljännellä kierroksella, joten kolmannen kierroksen peliä ei lasketa turnaustuloksiin.
  • Nyystin 9.0-0-0? (Petri Kekkiä vastaan, JSM 2016-17) tapahtui 6…Le7 7.Le3 0-0 8.Dd2 b6 jälkeisessä asemassa. Siinäkään sitä tosin ei pidetä hyvänä samasta syystä, 9…c4:n takia.