Hei!

Shakkiliiton kotisivuston kehitysversio. Kaikki muokattavissa, ulkoasua myöten. Tai käytännössä kaikki…

 

 

Tekninen toteutus:

Sivusto on toteutettu Joomla 1.5 -sisällönhallintajärjestelmän päälle. Sivuston tulisi toimia moitteetta kaikilla yleisimmillä selaimilla. Suosittelemme kuitenkin, että käytät uusinta selainversiota kustakin selaimesta. Sivusto erityisesti optimoitu Mozilla Firefoxille, joka on Suomen eniten käytössä oleva selain.

Etusivun koko kaikkineen on noin 200kb, josta kuvat vievät vain muutaman kymmenen kilobittiä. Etusivu on täten n. 15 kertaa suurempi kooltaan kuin Shakkiliiton vanhan kotisivuston etusivu. Hitaimmilla yhteyksillä sivu latautuu hitaasti, mutta valtaosalle käyttäjistä sivun latautuminen on nopeaa. Suurin osa eri lajiliittojen etusivuista on reilusti tätä sivua suurempia kooltaan.

Sivustolla ei ole sivukoon optimoinnin takia taustakuvaa. Shakkiaiheinen taustakuva on kuitenkin mahdollista lisätä.

Sivusto on optimoitu kannettaville mobiililaitteille, ja sivuston rakenne näyttäytyy täysin erilaisena mobiililaitteiden kautta. Lisäksi sivusto on erikseen optimoitu vielä Applen IPhonelle.

 

Ominaisuudet:

Uusia ominaisuuksia sivustolla:

– mahdollisuus määritellä haluttu määrä eri tason käyttäjätunnuksia. Alimmalla tasolla ovat kävijät (ei-rekisteröityneet, voivat selata sivuston julkista puolta). Sitten rekisteröityneet (voivat selata koko sivustoa ja ilmoittautua turnauksiin ja jakaa omia tietojaan käyttäjäprofiilin kautta), tuottajat (voivat luoda artikkeleita/kilpailukutsuja/tuloslistoja), ylläpitäjät (voivat luoda, muokata, poistaa artikkeleita/kilpailukutsuja/tuloslistoja yms.) ja ylimpänä adminit (pääsy back-end -puolelle tekemään muutoksia rakenteeseen, moduuleihin, ulkoasuun yms.)

– täysi integraatio sosiaalisen median suosituimpiin sovelluksiin (eritoten Facebook, Twitter). Jokaisen artikkelin (pl. tämä artikkeli) voi jakaa sosiaalisen median sovellusten kautta. Artikkeleiden lopusta löytyvät painikkeet. Voit halutessasi ehdottaa myös muita sosiaalisen median sovelluksia liitettäväksi sivuston rajapintaan.

– moduuleihin ja komponentteihin perustuva, hyvin laajalti muokattavissa oleva rakenne. Mahdollistaa erittäin nopean ja helpon kehitystyön. Joomlalle luotuja lisäominaisuuksia voi etsiä esim. googlettamalla ”joomla extensions”. Tämä sivusto käyttää Joomlan 1.5 -versiota. Parhaimmillaan uudet lisäominaisuudet pystyy asentamaan + konfiguroimaan muutamassa minuutissa.

– Etsi-kenttä, jonka avulla voit hakea tietoa sivustolta. Etsi-sovellus palauttaa sinulle kaikki artikkelit, jotka sisältävät Etsi-kenttään kirjoittamasi hakusanan. Voit hakea asiasanoja, henkilöitä, paikkakuntia… mitä vain mieleesi juolahtaa. Ota kuitenkin huomioon, että hakusanan täytyy esiintyä artikkelissa prikuulleen samassa kirjoitusasussa, jotta hakusovellus löytää sen.

– ”Luetuimmat” -moduuli, joka näyttää sivuston luetuimmat artikkelit.

– ”Uusimmat” -moduuli, joka näyttää tuoreimmat sivustolla julkaistut artikkelit.

– kokonaisvaltainen kirjautumisjärjestelmä, joka mahdollistaa tiedon jakamisen vain rekisteröityneille käyttäjille (esim. lisenssipelaajat).

– interaktiivinen kilpailukalenteri, joka mahdollistaa turnausten lajittelun niin päivämäärän, paikkakunnan kuin järjestävän kerhonkin perusteella. Lisäksi kirjautuneilla käyttäjillä on mahdollisuus rekisteröityä turnauksiin. Samoin heillä on mahdollisuus nähdä kunkin turnauksen osalta lista pelaajista, jotka ovat turnaukseen jo rekisteröityneet.

– mahdollisuus luoda omia turnauskutsuja suoraan liiton kotisivuille. Samoin mahdollisuus muokata itse luotujen turnauskutsujen tietoja.

– kerhojen päällysmiehillä mahdollisuus julkaista turnaustuloksia suoraan liiton sivuille. Samoin käyttäjillä mahdollisuus lajitella turnaustuloksia päivämäärän ja paikkakunnan mukaan.

– mahdollisuus etsiä interaktiiviselta kartalta itseään lähinnä oleva shakkikerho ja tiedot ko. kerhon peli-illoista, vastuuhenkilöistä jne. HUOM! Ensin täytyy määrittää oma sijainti. Tämän voi määrittää joko käsin (syöttämällä katuosoitteen) tai antaa järjestelmän itse määrittää se. Automaattinen määritys ei ole välttämättä kovin tarkka, mutta sen pitäisi osua edes oikeaan kaupunkiin, luultavasti myös oikeaan kaupunginosaan. Automaattinen määrittäminen vaatii toimiakseen suht uuden selainversion. Parhaiten autom. määritys toimii Firefoxilla. Sen sijaan IE:llä autom. määritys ei toiminut testiajossa. Voit määrittää sijaintisi ”Kerhokartta” -linkin takaa ilmestyvän sivun ylälaidassa olevaa ”Your position: Not set [Set]” -linkkiä painamalla.

– mahdollisuus lisätä pelejä artikkeleiden loppuun pgn-muodossa, jolloin sovellus muuntaa pelit graafiseen muotoon ja ne voidaan käydä lävitse siirto siirrolta. Myös siirtojen kommentointi näkyy.

– mahdollisuus hallita sarjamuotoista turnausta (esim. shakin SM-liiga). Sovellus tuottaa automaattisesti sarjataulukot syötettyjen tulosten perusteella. Valitettavasti sovellus ei pysty näyttämään otteluiden pöytätuloksia, sillä sovellus ei tue desimaalituloksia (esim. 0,5 mikä tulee tasapelistä).

– yksinkertainen kuvagalleria (ei pitäisi olla kovin raskas nettiyhteyksille)

 

Sivuston rakenne:


Päävalikko:

Sivuston yläpalkissa on päävalikko, josta pääsee siirtymään sivuston eri osiin. Tismalleen sama valikko löytyy myös sivuston oikealta laidalta, ylimmäisenä olevasta laatikosta. Yläpalkin valikosta pääsee ”alisivuille” pitämällä hetken hiiren osoitinta yläpalkin linkin päällä. Mikäli ominaisuus ei toimi, varmista että sinulla ei ole Javascript-estoa päällä!

Moduulit:

Sivuston oikeassa laidassa on päällekkäin useita ”laatikoita” – eli moduuleita. Alimmaisena on kirjautumislomake. Sen kautta pääset kirjautumaan sisään (tunnus + salasana), mikäli olet luonut käyttäjätunnuksen sivustolle. Toistaiseksi sivustolle ei voi vielä rekisteröityä.

Voit kuitenkin testata kirjautumisjärjestelmää:

tunnus: Testi

salasana: testi1

Kirjautumislomakkeen yläpuolelta löytyvät ”Luetuimmat” ja ”Uusimmat” -laatikot/moduulit. Näiden laatikoiden sisältä löytyy linkkejä luetuimpiin ja uusimpiin artikkeleihin. Voit klikata linkkejä siirtyäksesi lukemaan itse artikkelit.

Yhtä ylempää löytyy ”Listat” -laatikko. Tästä laatikosta löydät linkit selolistaan, pelolistaan, valintalistaan ja Fiden elolistaan. Lisää listoja tulossa myöhemmin. HUOM! Kaikki linkit vievät pois Shakkiliiton kotisivustolta.

Ylimpänä on ”Päävalikko” -laatikko, josta siis löytyy linkit sivuston eri osioihin. Tämän valikon kautta pystyt liikkumaan sivustolla. Tämä valikko vähän eri muodossa löytyy myös sivuston yläpalkista.

Keskiosa:

Sivuston leveä keskilaatikko on se sijainti, johon kaikki tieto ilmestyy. Artikkelit, kuvat, turnauskutsut, tulokset yms. näkyvät keskiosassa.

 

Sisällön rakenne:

Sivusto koostuu hierarkioista. Pääasiallinen hierarkia on seuraava (ensimmäisenä laajin kokonaisuus):

Osiot -> Kategoriat -> Artikkelit

 

Artikkelit:

Sivuston käytänössä kaikki sisältö on jaoteltuna artikkeleihin. Artikkelit ovat pienimmät hierarkian osaset sivustolla. Lähtökohtana on, että yksi artikkeli sisältää yhtä asiasisältöä koskevan tiedon, esim. artikkelin ”Liiton säännöt” sisältää tekstimuodossa luettelon liiton säännöistä.

Artikkelit on jaoteltu vielä eri tyylisiin artikkeleihin:

1) Uutisartikkelit – kukin artikkeli sisältää yhden uutisen (esim. turnauskertomuksen tietystä turnauksesta).

2) Tulosartikkelit – kukin artikkeli sisältää yhden turnauksen tulokset.

3) Kutsuartikkelit – kukin artikkeli sisältää kilpailukutsun yhteen turnaukseen.

4) Tietoartikkelit – kukin artikkeli sisältää rajatun määrän tietoa liitosta, shakista tjms.

 

Artikkelit löytyvät yläpalkin linkkien takaa. Joidenkin linkkien takaa löytyy yksi artikkeli, kun taas joidenkin linkkien takaa löytyy artikkeliryhmä, joka sisältää kaikki tietyn aihealueen artikkelit. Esimerkiksi klikkaamalla yläpalkin ”Perustiedot” -linkkiä, saat eteesi kaikki perustietoa liiton toiminnasta/rakenteesta sisältävät artikkelit. Vaihtoehtoisesti voit olla klikkaamatta ”Perustiedot” -linkkiä, ja sen sijaan klikata jotain alalinkkiä. Tällöin saat eteesi valitun linkin mukaisen artikkelin, siis vain yhden artikkelin.

 

Kategoriat:

Kategoriat ovat hierarkiassa yhtä tasoa ylempänä kuin artikkelit. Kukin kategoria voi sisältää halutun määrän (teoriassa nollasta äärettömään) artikkeleita. Kategoriat eivät ole käytössä tällä sivustolla, eivätkä täten kosketa sivuston käyttäjiä.

 

Osiot:

Myöskään osiot eivät juurikaan näy sivuston käyttäjille (ylläpitäjille niiden tuntemus on tärkeää), mutta lyhyt selonteko silti. Siinä missä kaikki sivuston artikkelit kuuluvat johonkin kategoriaan, kuuluvat kaikki sivuston kategoriat tiettyyn osioon. Tällöin loogisesti myös kaikki artikkelit kuuluvat johonkin osioon. Yksi artikkeli voi kuulua vain yhteen osioon. Osioita on esim.

– tulokset -osio

– kutsut -osio

– uutiset -osio

jne.

Yksi osio siis sisältää kaikki tietyn tyyppiset artikkelit, esim. ”Tulokset” -osio sisältää kaikki artikkelit, joiden sisältönä on turnaustuloksia.

 

Käyttöohjeet:

Sivuston käyttö on yksinkertaista. Valikoiden linkkejä seuraamalla pystyt liikkuman sivuston eri osioissa. Sivustolla ei ole ”Takaisin”-nappeja, joten käytä selaimesi omaa ”Takaisin” -nappia palataksesi edelliselle sivulle.

Etsi-kentän avulla voit hakea tietoa. Kirjaudu-laatikosta pystyt kirjautumaan sisään, kunhan ominaisuus on toiminnassa.

Kunkin artikkelin oikeassa ylälaidassa (ei siis sivuston, vaan yksittäisen artikkelin) on kolme napikkaa, joiden avulla pystyt:

– muuntamaan artikkelin pdf-tiedostoksi (tulee luultavasti aika rumaa jälkeä mutta antaapi sen siinä olla)

– tulostamaan artikkelin

– lähettämään artikkelin s-postilla

 

Näiden napikoiden käyttö ei luultavasti tuo mitään lisähyötyä, mutta niiden pienestä koosta johtuen niitä ei ole lähdetty poistamaankaan.

 

Kilpailukutsut:

Pääset selaamaan kilpailukutsuja tuleviin turnauksiin ”Kilpailukutsut” linkin kautta. Tällöin sinulle aukeaa eteesi taulukkomuotoinen kokoelma kaikista tulevista suomalaisista shakkiturnauksista. Turnaukset on lähtökohtaisesti lajiteltu päivämäärän mukaan, mutta voit lajitella myös kerhon ja paikkakunnan mukaan klikkaamalla taulukon ylälaidan tekstejä. Tällöin taulukon ylälaidasta löytyvän ”mustan kolmion” tulisi siirtyä toisen sarakkeen kohdalle.

Valitettavasti lajittelulinkin kilpailukutsutaulukon yläosassa eivät näy kovin hyvin (ovat valkoisia melkein valkoisella pohjalla). Linkit ovat kuitenkin samassa linjassa ”mustan kolmion” kanssa. Ongelma korjataan kunhan jaksetaan perehtyä tyylitiedostoihin. =)

Klikkaamalla turnauksen nimeä saat näkyviin kilpailukutsun. Klikkaamalla paikkakunnan nimeä saat puolestaan näkyviin tietoja turnauksista, joita ko. paikkakunnalla järjestetään.

Kilpailukutsun avattuasi voit ilmoittautua turnaukseen kutsun alalaidasta löytyvän painikkeen kautta. Ruksaa ilmoittautumiskohta ja paina painiketta, niin ilmoittautumisesi tulee näkyviin. HUOM! Toiminto vaatii sisäänkirjautumisen.

 

Tulokset:

Tuloslistojen selaaminen on samankaltaista kuin kilpailukutsujen selaaminen, sillä ne käyttävät samaa sovellusta tietojen esittämiseen. Voit lajitella turnaustuloksia samalla tavoin kuin voit lajitella turnauskutsuja. Klikkaamalla turnauksen nimeä saat tuloslistat näkyviin.