Jos ukrainalaissyntyisen neuvostojohtajan Leonid Brežnevin aikaan ajoi Šeremetjevon kentältä kohden Moskovan keskustaan johtavaa Leningradski prospektia, silmiin osui jonkin korkean rakennuksen päätyyn maalattu valtava teksti: ”Slava ukrainski trudy” (Kunnioita ukrainalaista työtä). Teksti lienee nyttemmin ylimaalattu eli puhdistettu. Me kuitenkin kunnioitamme ukrainalaista shakkityötä, mikä Neuvostoliiton aikana jäi medioissa monesti isovenäläisyyden varjoon.

Neuvostoliiton hajottua 1991 shakin olympialaisiin ja kansainvälisiin turnauksiin tuli mukaan 15 uutta valtiota, joista muutamat menestyivät erinomaisesti. Näistä Ukraina oli selvästi paras. Shakkiolympialaisissa se voitti kultaa Calviassa 2004 ja Hanti-Mansijskissa 2010. Hopealle se pääsi myös kahdesti: Jerevanissa 1996 ja Bakussa 2016. Pronssia puolestaan tuli Elistassa 1998 ja Istanbulissa 2000 sekä 2012. Ansio tästä menestyksestä kuuluu osaltaan erinomaiselle valmentajalle SM Vladimir Tukmakoville.

Merkittävimmät ukrainalaiset suurmestarit voidaan esitellä neljänä eri aikakautta edustavana ryhmänä. Kannattaa huomioida jo nimienkin perusteella, että joukossa on useita juutalaista syntyperää olevia mestareita. Nykyshakin aikana he ovat luoneet perustan Ukrainan shakkikoulutukseen ja toimineet esikuvina junioripelaajille.

Edesmenneet: Fedor Duz-Khotimirski, Jefim Bogoljubov, Fedor Bohatyrtšuk, Isaac Boleslavski, Isaac Lipnitski, David Bronstein, Jefim Geller ja Leonid Stein.

Suuret seniorit: Vladimir Tukmakov, Oleg Romanishin, Aleksandr Beljavski ja Vladimir Malanjuk

Nykyiset tähdet: Vasili Ivantšuk, Ruslan Ponomarjov, Pavel Eljanov, Anton Korobov, Andrei Volokitin ja Kirill Ševtšenko

Naistähdet: Maria Muzytšuk, Hanna Muzytšuk ja Anna Ushenina.

Tervetuloa Shakkihistoriallisen seuran Ukraina-iltaan. Aluksi Pekka Kauppala kertoo meille lyhyesti Ukrainan valtion syntyhistorian. Panu Laine ja Joose Norri johdattavat meidät  Ukrainan shakin syntysijoille, tutustuttavat merkittävimpiin mestareihin ja esittävät valikoituja huippupelejä. Esityksiin liittyy runsaasti kuvia, joten niitä on helppo seurata.

Tervetuloa Shakkiareenalle: Hiomotie 10  2. kerros, 00380 Helsinki

 

  • Petri Saharinen