Kun MM-ottelun Magnus Carlsen vs. Jan Nepomnjaštši ensimmäinen peli käynnistyy Dubaissa perjantaina 26. marraskuuta, norjalainen on ollut shakin maailmanmestarina miltei päivälleen kahdeksan vuotta. Ajanjakso on verraten pitkä, ja varsin vähällä pelimäärällä hän on tittelinsä pystynyt säilyttämään. En voi olla ihmettelemättä, kun New In Chess viime numeronsa ottelua koskevassa artikkelissaan arvioi: ”On selvää, että Carlsen on lujasti päättänyt ottaa Kasparovilta maailman parhaan pelaajan aseman.” Kovaa puhetta vielä toistaiseksi pienin näytöin. Jos palautetaan mieliin Kasparovin MM-kauden kahdeksan ensimmäistä vuotta 1985–93, hän oli otellut tuona aikana 164 pitkää peliä kuudessa MM-ottelussa ja sai niistä pisteitä 85,5.  Carlsenin saavutus vastaavana ajanjaksona kolmesta ottelusta on 34 pitkää peliä pistein 18,5 ja 7 rapidia, joista 6 pistettä. Tuskinpa vastustajat ovat kummallakaan kovin kevyitä olleet, mutta ottelurasitus ja syklit poikkeavat toisistaan

Nyt käynnistyvään otteluun Carlsen vs. Nepomnjaštši on pitkien pelien osuus nostettu 14 kappaleeseen entisten 12 sijasta. Jos ottelu päättyy 7½ p. tulokseen pitkien pelien jaksolla, palkintosumma 2 miljoonaa euroa jaetaan prosentein 60/40. Mutta mikäli ratkaisu venyy tiebreak kierroksille jakosuhde on 55/45. Vedonlyöjien ja asiantuntijoiden kyselyissä Carlsenin voittoon uskoo liki 70% vastaajista. Haastajan mahdollisuuksiin luottaa vain vajaat 20% ja yleensä ottelun venymiseen tiebreakiin uskoo runsaat 10 %. Se että pitkien pelien määrä nostettiin kahdella, parantaa hieman Nepomnjaštšin mahdollisuuksia, koska hänen saldonsa Carlsenia vastaan on +4,=8,-1. Sen sijaan rapidissa ja blitzissä Carlsenia pidetään ylivoimaisena. Jan Nepomnjaštšilla on kuitenkin eräs ässä kädessään: nimittäin juutalainen sukuperä. Se on ominaisuus, mitä ei koskaan pidä shakin maailmanmestareiden keskuudessa aliarvioida.

Joka tapauksessa shakkivuosi 2021 päättyy koronakurimuksen keskellä jännittävällä MM-ottelulla, jota me shakin harrastajat saamme seurata aina joulukuun puoliväliin asti. Alkukierrosten tapahtumia ja viime hetken tunnelmia selostaa meille KvM Joose Norri, joka on tapansa mukaan perehtynyt tilanteisiin huolellisesti.

Tervetuloa jännittämään neljättä peliä.

Petri Saharinen