Ruotsalainen shakkimestari Rolf Martens syntyi natsimiehityksen aikana Norjassa 22.2.1942 ja kuoli Malmössä 22.4.2008. Perhe muutti Ruotsiin Rolfin ollessa 8-vuotias. Rolfin isä oli opettanut shakkia pojalleen jo ennen kouluikää, mutta ensimmäiseen turnaukseen hän osallistui vasta 14-vuotiaana voittaen koulushakin hiihtolomaturnauksen. Opiskeluaikanaan hän pelasi shakkia Lundin akateemisella shakkiklubilla ja menestyi erityisesti pikashakissa, jossa voitti Ruotsin mestaruuden 1966.

Martensin pelaajauran huippusaavutus oli Ruotsin mestaruus 1967 ja Göteborgsringenin 2. sija heti Jefim Gellerin jälkeen. Martensin taakse jäivät Heikki Westerinen, Vlastimil Jansa ja Nona Gaprindashvili. Keväällä 1968 Martens pelasi harjoitusottelun Ulf Anderssonia vastaan tuloksin 3-3. Pian tämän menestysjakson jälkeen hän katosi turnauksista ja palasi Ruotsin shakkielämän valoon vasta 1988 voittaessaan toistamiseen pikashakin mestaruuden. Shakkia hän ei suinkaan unohtanut, vaan kehitteli ultramoderneja avausteorioita, jotka ilmeisesti purivat hyvin ainakin blixtissä.

Martens koki syvällisesti Prahan kevään 1968 aiheuttaman hurmion Euroopan opiskelijoiden maailmassa ja liittyi kommunistien maolaisiin. Maon oppeja Martens kehitti vielä jyrkemmiksi ja kokeili niitä omassa elämässään. Vaikka hänellä oli akateeminen tutkinto, hän työskenteli Ackermanin tehtaalla hitsaajana voidakseen edistää työväenluokan taistelua kapitalismia vastaan. Viime vuosinaan hän keskittyi shakissa avausteorioidensa hiomiseen ja poliittisen pamfletin kirjoittamiseen.

Tervetuloa katsomaan ja kuuntelemaan Kristian Auran ja Petteri Parosen esitelmää tästä kriittisestä, mutta nerokkaasta ruotsalaismestarista, joka pyrki uudistamaan shakkia ja maailmankatsomusta.

Petri Saharinen