Slovenian sukuinen Aleksandr Beljavski syntyi 17.12.1953 Lvivissä, Itä-Galitsian 700 vuotta vanhassa kaupungissa, jonka Stalin oli siirtänyt Puolalta Ukrainalle toisen maailmansodan päättyessä. Yli 700 000 asukkaan Lviv muodosti vanhan juutalaisten asutusalueen, synagogia oli kymmeniä ja monipuolinen kulttuuri kukoisti. Neuvostoliiton Ukrainassa shakin harrastus oli vahvaa ja koulupoikana Aleksandr liittyi pioneerien junioripelaajiin. Hänen ensimmäinen opettajansa oli shakkimestari Kart. Lvivin juniorien suuri idoli oli Leonid Stein (1934–73) suurmestari, jota pidettiin aikanaan erinomaisena hyökkäyspelaajana. Nuori Beljavski päätti ryhtyä opiskelemaan shakin ammattilaisuraa vuonna 1946 perustetussa Lviv State University of Physical Culturen akatemiassa. Opettajista Isaak Boleslavski vaikutti erittäin vahvasti Beljavskin kehittymiseen. Kyseisessä oppilaitoksessa ovat opiskelleet mm. sellaiset nykyisen Ukrainan maailmanluokan mestarit kuin Vasili Ivanchuk ja Anna Muzychuk.

Beljavski saavutti suurmestarin arvon 1975, mutta ennen sitä hän oli voittanut juniorien maailmanmestaruuden jo 1973. Hastingsin uudenvuoden turnauksessa 1974/75 hän jakoi toisen sijan Ulf Anderssonin kanssa. Neuvostoliiton mestaruuden hän on voittanut neljästi 1974, 1981, 1987 ja 1990, joista kolme oli jaettuja. Shakkiolympialaisiin hän on osallistunut 16 kertaa ja edustanut niissä Neuvostoliittoa neljästi, kerran Ukrainaa ja yksitoista kertaa Sloveniaa. Vuodesta 1975 lähtien Beljavski on kohdannut lähes kaikki maailman huippupelaajat lukuisissa turnauksissa. Hän on kolmantena Keresin ja Kortshnoin ohella onnistunut voittamaan jossakin pelissä yhdeksän eri maailmanmestaria Smyslovista Carlseniin kohtaamatta kuitenkaan Fischeriä. Beljavskin korkein eloluku on 2710 heinäkuulta 1997. Vielä 2010 keväällä hän oli vanhin pelaaja Fiden 100 parhaan listalla.

Paitsi pelaajana, Beljavski on kunnostautunut shakin opettajana ja monipuolisena kirjailijana. Viktor Kortshnoi ylistää Beljavskia itsenäisestä ja peräänantamattomasta ajattelusta, jossa ilmenee todella syvällinen shakin tuntemus. Vuonna 2004 Fide kunnioitti Beljavskia arvonimellä Fide Senior Trainer. Beljavski itse on eniten arvostanut Slovenian tunnetuinta suurmestaria, professori Milan Vidmaria (1885–1962) ja osallistunut sekä voittanut Vidmarin muistoturnaukset neljästi vuosina 1999, 2001, 2003 ja 2005.

Tervetuloa tutustumaan todella suuren mestarin elämään. Panu Laine on koonnut meille kuvaa ja dataa Beljavskista ja Joose Norri puolestaan esittelee valikoituja pelejä hänen pitkältä uraltaan. Kun tietää Beljavskin vakaan uskon roomalaisiin jumaliin, tulee mieleen, olisiko monijumalisuus sittenkin sopivaa shakin pelaajille.

Petri Saharinen