Aleksei Shirov (s. 4.7.1972)  on jälleen yksi loistava taktikko Latviasta, Riiasta – tosin hän on siirtynyt jo kauan aikaa sitten pelaamaan Espanjan lipun alle. Shirovista tuli U16 maailmanmestari vuonna 1988 ja hän oli toinen nuorten MM:ssä 1990 Ilya Gurevichin jälkeen. Samana vuonna hänestä tuli suurmestari ja jo seuraavana vuonna hän voitti Bielin shakkifestivaalin.

1994 Shirov nousi peräti toiseksi ELO-listalla Karpovin jälkeen – tosin Kasparov oli bannattu listalta. 1998 Shirov oli neljäs PCA:n vahvuuslukulistalla ja hänet kutsuttiin pelaamaan 10-pelinen ottelu Vladimir Kramnikia vastaan tarkoituksena valita haastaja PCA -maailmanmestaria Garri Kasparovia vastaan. Ehkäpä vähän yllättäen Shirov voitti ottelun voittamalla kaksi peliä seitsemän pelin päättyessä tasan, mutta MM-ottelu ei koskaan realisoitunut – virallisena syynä rahoitusongelmat. Kun Kasparov sitten pelasi MM-ottelun Kramnikia vastaan vuonna 2000, Shirov kritisoi ottelua rajusti. Samana vuonna Shirov pääsi FIDE:n MM-ottelusarjassa finaaliin asti, mutta Anand osoittautui vahvemmaksi lukemin 3½-½. Vuonna 2002 Shirovin MM-rynnistyksen lopetti semifinaalivaiheessa Peter Leko luvuin 2½-½ ja vuonna 2007 matkan lopetti 2. kierroksella Levon Aronian 3½-2½. Samaisena vuonna hän pääsi World Cupin finaaliin, mutta hävisi 2½-1½ paluun tehneelle Gata Kamskylle. Siirtyessään viidennelle vuosikymmenelleen 2012 hän pystyi vielä voittamaan yksittäisiä vahvoja turnauksia, mutta aika tekee tehtävänsä myös kaikkein parhaimmille.

Shirovin räväkkä pelityyli on aiheellisesti antanut hänen pelikokoelmilleen nimen ”Fire on Board”. Oman osuutensa tähän on varmasti antanut hänen nuoruusvuosiensa valmentaja Mikhail Tal. Shirov on hyödyntänyt erinomaista muunnelmienlaskukykyään myös upeissa loppupelivoitoissaan.

Tervetuloa kuuntelemaan shakkihistoriallisen seuran analyysi-iltaan Petteri Parosen tulkintoja Aleksei Shirovin peliurasta ja parhaista peleistä Shakkiareenalle tiistaina 20.9. klo 17.30 – 20.00.

Hyvää alkusyksyä,

Panu Laine